Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: se poate baga rama oarba ?

Mesajde gabi bee » 16 Mai 2011, 23:39

aveti dreptate, trebuia sa-i stimulez mai demult ca sa se dezvolte mai bine dar am crezut ca se vor dezvolta singuri si se pare ca am gresit . acum am scris la caiet si treaba aceasta si la anul stiu ce am de facut . dv ce fel de sirop folositi la stimulare ? :P
si totusi de ce in loc ca matca sa depuna oua in celulele de trantor ale ramei claditoare , albinele depoziteaza miere acolo ? :roll: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde victor s » 20 Mai 2011, 21:53

Adi Hodis scrie:Rama oarba de 1/1 e cam mare, se pierde mult puiet de albina.
E mai preferabil rama claditoare care are jumatatea de sus CU F. A. ( foitza ) iar jumatatea de jos este goala/oarba si acolo vor cladi celule de trantori iar sus cu preponderentza celule de albine.

la asa ceva te referi adi? :D
am mentori si profesori buni, si pe aceasta cale multumesc voua celor ce va tociti neuronii cu noi incepatorii, si nu in ultimul rand fondatorilor acestui forum !
sanatate va doresc la toti ! 8-)
Fişiere ataşate
20052011624 (Medium).jpg
rama 3/4 introdusa in cuib 1/1
20052011623 (Medium).jpg
verso (au spus gainile bogdaproste de delicatesele astea!)
victor s

Mesajde gabi bee » 21 Mai 2011, 21:57

da victor , o sa incerc si eu varianta cu rama 3/4 . intre timp am aflat de ce albinele mi-au cladit complet rama oarba 1/1 cu celule de trantori si apoi le-au umplut complet cu miere . stupul respectiv se pregatea de roit , a inceput sa traga botci , si presupun ca matca a incetat ouatul iar albinele au umplut rama asta cu miere pt ca alta nu mai era libera . acum se ridica alta intrebare : cum folosesc in continuare aceasta rama ca de extras nu se poate ca nu e insarmata si de pastrat pt iarna nu merge ca este cu miere de rapita ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde victor s » 22 Mai 2011, 12:51

in acest moment i-l inteleg perfect pe proful ursu...este o munca titanica sa filmezi sau sa faci poze in timp ce lucrezi la un stup...basca sa mai iei si vreo doua intepaturi...cred ca arunci telefonul sau aparatul de nu se vede (asta in prima faza, ca dupa aceea te gandesti ca si tel ala costa niste bani, si mai bine cumperi o cutie cu banii pe care i-ai da pe un telefon :lol: )
buuun...referitor la problema ta cu rama de trantori...
atunci cand rama este capacita asa cum vezi in imagine, cu un cutit tai capacelele si dai la puii din gradina larvele de trantori din acele celule. dupa care o reintroduci in stup ! albinele o vor curati si vor reconstrui acolo unde tu ai stricat prin taiere. ele stiu si au capacitatea de a construi exact dupa necesitate (celule de trantor sau de lucratoare)
as fi mai facut poze dupa descapacire, dar eram plin de apilarnil pe maini, si secretarei i-i dadusem liber in ziua aceea( asa ca nu a mai avut cine sa faca poze...) :lol:
am aceasta buna dispozitie pt ca nu am vazut ca ar fi infestatie de varroua, deci tratamentele au fost eficace pana in acest moment !
salutari la tot poporul !
victor s

Mesajde gabi bee » 22 Mai 2011, 21:16

cu celulele capacite de trantori mi-e clar de acum , dar ce fac cu rama cu celule de trantori plina ochi cu miere de rapita ,mai ales ca nu-i insarmata ? :roll: :P
gabi bee

Mesajde proapis13 » 23 Mai 2011, 09:58

gabi bee scrie:cu celulele capacite de trantori mi-e clar de acum , dar ce fac cu rama cu celule de trantori plina ochi cu miere de rapita ,mai ales ca nu-i insarmata ? :roll: :P

O tai in patratzele mici shi o bagi la borcan;pofta buna
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabi bee » 23 Mai 2011, 15:00

da, e o varianta delicioasa dar nu ma indur . pot sa o pun la un roi , dupa diafragma , ca sa o traga in loc de sirop , cand o fi o pauza de cules ? :P
gabi bee

Mesajde victor s » 23 Mai 2011, 15:54

eu spun sa faci ce ti-a recomandat proapis...cel putin pt copilul meu este un adevarat festin ! este abundenta de cules in acest moment deci...avantaj tu si copilul tau :lol:
victor s

Mesajde gabi bee » 25 Mai 2011, 15:14

am taiat fagurele de pe rama si l-am consumat in familie . o adevarata delicatesa ! :P
gabi bee

Mesajde gabi bee » 29 Mai 2011, 17:33

ieri am scos rama oarba de la un stup , rama ce era plina de puiet de trantor si jumatate capacit . dupa cum am citit pe forum , am rupt capacelele si am bagat rama la niste puisori . la inceput s-au speriat de ea apoi se bateau sa manance larvele . problema este ca practic au distrus fagurele si am pierdut ceva ceara pt topit . pot sa o topesc cu tot cu larve ? daca da, banuiesc ca trebuie topita cand o scot din stup , ca daca o pastrez mai mult se altereaza larvele . ce m-a sfatuiti , cum ar trebui sa fac ! :roll: :P
poze cu rama inainte si dupa ce am dat-o la pui !
Fişiere ataşate
Fotografie-0227 (Small).jpg
DSCF1165 (Small).JPG
gabi bee

Mesajde victor s » 29 Mai 2011, 20:34

cu asta chiar m-ai omorat... :lol:
Gabita, trebuia sa tai cu un cutit ascutit capacele si ce iesea odata cu ele, iesea, iar ce ramanea o curatau albinele de nu se vedea... :lol:
hai ca m-ai facut sa rad asa cum n-am mai ras demult... :lol: :lol: :lol:
dar lasa ca ce au stricat puii repara albina la loc...
s-o clatesti cu apa si apoi s-o stropesti cu sirop inainte de a o baga inapoi in stup.
sa vezi ce mai pui o sa ai la toamna...hraniti cu apilarnil, o sa iasa niste pui uriasi!
te salut !
victor s

Mesajde valerica » 29 Mai 2011, 21:42

Acum posibil sa te alerge si cocosul prin batatura sau in cel mai rau caz sa te violeze vre-o puicuta .... :lol: :lol:
La cat au mancat puii or sa fie virili..... :twisted: :twisted:

:lol:
valerica

Mesajde gabi bee » 29 Mai 2011, 22:18

rama oricum a fost distrusa de pui , nu mai aveam ce sa bag inapoi . operatia cu ruptul capacelelor si introducerea inapoi in stup am facut-o saptamana trecuta dar acum am renuntat , desi nu am vazut varroa pe larvele de trantor, gandindu-ma ca daca ar fi varooa pe larvele de trantori si eu doar le rup capacelele si le introduc inapoi , nu isi duc viata si activitatea mai departe acesti varroa ? spuneti-mi daca ma insel sau nu si data viitoare stiu ce am de facut ! :P
gabi bee

Mesajde victor s » 29 Mai 2011, 22:23

odata rupt capacul, larva nefiind ajunsa la maturitate (neeclozata) nu reprezinta nici un pericol pt albina din colonie !
paduchele in forma larvara este un viermisor de culoare galbena. nu ai vazut asa ceva?
victor s

Mesajde valerica » 30 Mai 2011, 19:16

pai, ce parere am eu visavis de trantori..., trantori sunt ...trantori daca-s multi manaca miere si fac... La...a, nu aduc nici un aport la colonie chiar, consuma miere fara sa puna umarul la munca, mai ales ca sunt si purtatori de varooa nu vad nici un beneficiul avand multi trantori in stup, nu ai omor vazandui insa nici nu-i immultesc.

Folosesc rame oarbe deaorece nu doresc sa blochez rame unde pot fi celule de albina si nu de trantor, sau miere.. dupa caz.
Avantajul avand rame oarbe tinem sub control populatiei de trantori, si varooa este putin stopata si controlata.

Toate cele bune,
Valerica
valerica

Mesajde gabi bee » 30 Mai 2011, 22:33

chestia cu datul ramei cu trantori la pui am luat-o de pe forum de la altii care o folosesc .are dezavantajul ca se pierde cam multa ceara . mult mai multi folosesc alta metoda si anume topesc rama cu trantori cu tot , rama pe care o recolteaza , o taie de pe rama la 9-15 sau 18 zile ,in functie de fiecare . varianta cu descapacitul trantorilor si lasarea ramei la loc in stup nu stiu daca e cea mai buna . un dezavantaj ar fi acela ca pierzi ceva cantitate de ceara care se aduna de la mai multi stupi si de la mai multe recoltari si nu stiu daca este singurul dezavantaj . cred ca cel mai bine este sa-mi construiesc un topitor solar si sa introduc rama cu trantori , ceara se topeste si curge iar trantorii si larvele se opresc intr-o sita . ce ziceti ? :P
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR