Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Polen cu gust amar

Mesajde dragos.alexandru » 07 Dec 2024, 19:50

Am cumparat recent un borcan de polen uscat poliflor, dar are un gust destul de amar, motiv pentru care ma intreb daca nu cumva este o problema cu el. Estetic vorbind, arata ok, nu vad nici o diferenta fata de polenul de la alti apicultori. Singura diferenta este gustul, care este diferit fata de gustul dulce-amarui cu care eram eu invatat in cazul polenului poliflor.

Asadar, este normal ca anumite tipuri de polen sa aiba un gust amar, sau lucrul asta ar trebui sa ridice semne de intrebare in privinta calitatii lui?

Din experienta voastra, care este gustul tipic pentru polenul poliflor (crud sau uscat)? Dulce-amarui, sau amar?

Multumesc, numai bine!

Dragos
dragos.alexandru

Re: Polen cu gust amar

Mesajde Balian » 08 Dec 2024, 07:47

Și polenul de cea mai bună calitate poate să fie amar. Asta nu exclude că gustul amar poate să provină și din calitatea scăzută a lui. Oricum ar fi, dacă nu vă place schimbați sursa de aprovizionare până ce găsiți una potrivită. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 08 Dec 2024, 11:01

Gustul amar al polenului deshidratat( uscat) poate fi împrumutat de la plantele din care este adunat de albine. Un exemplu este mierea de tei care, în afara aromei puternice de tei și asprimea gustului, lasă un gust vag de amar! Asta nu înseamnă că mierea este stricata. Însă gustul poate și pervertit, denaturat, doar mental de degustător, fără experienta în produse apicole. Sfatul meu, este sa rugați o alta persoana, căreia nu ii spuneți părerea dv. ,sa guste și sa spună ce simte. Polenul crud, are un gust grețos, dar o explozie de arome florale. Cel uscat, pierde foarte multe din arome și proprietăți. Dacă nu are gust de ranced sau mucegai, este ok!
Shrek

Mesajde dragos.alexandru » 08 Dec 2024, 21:20

Exista vreun semn care m-ar putea ajuta in a deosebi polenul calitativ si hranitor fata de cel mai putin calitativ? Diferente dpdv al aspectului, gustului, mirosului, fragezimii, etc...?

In cazul polenului amar de care v-am spus mai sus, revin cu o mica rectificare. Estetic vorbind, exista totusi ceva ce mi-a atras atentia... are destul de multe granule de culoare neagra. Nu sunt exagerat de multe, dar se pot observa repede cu ochiul liber, fara prea mult efort. Este asta un semn negativ? Am si polen de la un alt producator (o companie destul de mare si cunoscuta), si acela aproape ca nu are nici o granula neagra, iar gustul este dulce-amarui, foarte placut.

Dragos
dragos.alexandru

Mesajde Shrek » 09 Dec 2024, 09:58

Salut!
Fiindcă nu ii nima profi sa îți răspunda, iti zic io ca hobyst!
Varietatea mare de culori, de granule divers colorate indica o recoltare primăvara, în sezonul florilor, lunile aprilie, mai. Multitudinea de culori poate indica și o zona de deal, predominant pomicola,, pomi fructiferi, dar și fânețe în zona de deal. O culoare predominanta, poate indica un cules intens , monofloral dar și o specializare a apicultorului pe recoltare de polen, de exemplu salcie, rapiță fs. Este foarte probabil ca gustul amar sa provină de la polenul de păpădie. Culoarea neagra a bobitelor de polen, nu înseamnă că este toxicitatea, pur și simplu asa este el.
Eu recomand celor " suspiciosi" în produse apicole , în măsura în care este posibil, sa achiziționeze o familie de albine și sa le ingrijeasca! Pe lângă garanția " naturaletii" produselor apicole va avea o farmacie naturista langa casa. Multa bafta!
Shrek

Mesajde Balian » 09 Dec 2024, 11:37

Rog să mă ierte lumea - când am stat la codă în urmă cu 55 de ani cu bunica pentru a primi porția(!!)
nu ne-am uitat ce am primit, eram mulțumiți că avem ce să mâncăm mâine. Acum în gama superlargă
a ofertei ne frământăm ce este bun și ce nu. Oricare din varietatea de polen poate fi bun, este
alegerea noastră subiectivă care ne este pe placul nostru și care nu. Important că AVEM DE ALES
din 100 de feluri. Așa să privim lumea, că niciodată de când este lumea asta nu am trăit așa bine
ca acum. Și scormonitorul de flacoane returnabile, cu care mă întâlnesc zi de zi văd că avansează
în trai!!
Depinde numai din ce ughi privim lumea. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde dragos.alexandru » 10 Dec 2024, 16:31

Mulțumesc pentru răspunsuri!

> Important că AVEM DE ALES din 100 de feluri

Sigur, așa este. Totuși, încercam să aflu dacă există o modalitate de a recunoaște produsele de calitate din această ofertă atât de bogată. Lucrul ăsta mi se pare foarte important într-o lume în care cu greu mai găsim produse alimentare curate și hrănitoare, nefalsificate și puțin procesate industrial. Și aici îi includ și pe micii producători, nu doar pe cei care produc și vând la scară mare.

Toate cele bune,

Dragoș
dragos.alexandru

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE