s.catalin scrie:Ma intereseaza sa stiu, daca a citit cineva vreun articol, in care sa trateze posibilitatea indepartarii partiale a acestui daunator prin ridicarea a 1-2-3 rame de puiet capacit din familia de baza.
Daca se poate optimiza aceasta metoda: momentul introducerii la ouat, distanta de timp intre ramele date la ouat, etc. ?
Asta ar mai trebui, sa mai aruncam si puiet...
Invata despre anatomia, fiziologia albinei si biologia familiei de albine, despre microclimatul in stup si vei vedea ca cei ce pomenesc de aceasta metoda, chiar nu au habar de apicultura!
Sa poti scoate 1-2-3 rame cu puiet, ar trebui sa te afli intr-o perioada a sezonului, cand familiile de albine sunt inca puternice.
Ei bine: sa ai Varroua in astfel de familii, inseamna ca acolo e lipsa totala de microclimat optim.
Vara, cand inca mai exista puiet de trantor, NU TREBUIE sa ai Varroua.
In stupina, am familii crescatoare de trantori, cu 1-2 rame blana de puiet de trantor, capacit.
Daca gasesti un Varroua, eu arunc stupii in prapastie.
A venit cineva la mine si pentru ca umblam la o familie, a vazut cum am scos o rama si am rezemat-o de lada.
Cand a vazut ca rama e plina 100% cu puiet de trantor, capacit si ca o introduc spre centrul cuibului, a strigat: "cum sa faci asa ceva...?!?"
Orice puiet capacit trebuie sa stea la 35 de grade.
Tampenia de prin carti, cu ''rama oarba", care se tine la margine, a fost spusa si scrisa de oameni care habar nu aveau de microclimatul optim, din familie.
Zicala: "Varroua se dezvolta pe puietul de trantor, pentru ca e mai la margine, ca acolo e mai racoare" e o anomalie (TAMPENIE, in traducere libera), emisa de stupari, pentru ca n-au inteles ca matca oua acolo, deoarece, din cauza stuparilor, albinele sunt nevoite sa cladeasca celule de trantor, pe unde apuca si in locuri unde nu se poate asigura si intretine un microclimat optim!
In scorbura, puietul e grupat intr-un loc, indiferent de care puiet este.
Doar prin stupii sistematici, au ajuns saracele familii de albine, sa-si creasca trantorii prin debarale...

Deci, la temperatura de 35 de grade, in jurul puietului, Varroua nu se dezvolta (multiplica)!