valy55 scrie:eu procedez asa:in jur de 15 01 verific familiile si la care ghemul a urcat sub podisor pun o turta de 1kg;verific la 10 / 15 zile si dau turte la cei care au consumat turta data anterior cat si celor care au urcat sub podisor ulterior.Dau turte pe masura ce le consuma pana devine necesara largirea cuibului.Largirea o fac saptamanal cu rame cu miere descapacita pana apare un cules deintretinere.Ramele cu miere ce se descapacesc sunt cele in care s-a crescut in toamna ultimul puiet si au cam 1 kg miere.Familiile slabe iernate pe 4/5 rame la salcam le pun catul iar din cei iernati pe 6/7 rame fac primi roi din sezon
Eu stiam ca trebuie sa scoti rame, sa strimtorezi cuibul cat de mult poti, chiar si in martie? Si de abia din aprilie sa-l largesti ?!
andrei_calinescu scrie:Explodeaza ponta Albinel, in momentul asta albina hivernala e capitala. Cu ultima suflare va incalzi puietul care va ataca rapita. Dupa 10-15 martie explodeaza ponta, daca o deblocam. Fam explodeaza in aprilie.
Din cate am citit, albina crescuta peste iarna poate creste maxim o alta albina in locul ei.
Din cate stiu eu pana in aprilie familia de albine intra intr-un oarece "decalaj" nicidecum nu ramane constanta. Foarte multe mor, si foarte putine le iau locul.
Chestia e, ca albina care ii ia locul poate creste cate 4 albine fiecare
De abia a-3-a generatie ar fi ceea culegatoare, ca doar nu vei iesi la cules la ceea care a crescut deja 4 puieti si a mai si adus polen de la salcie:)
Apropo, in zona Oradiei am vazut salcia aproape inflorita prin data de 3-4 ianuarie, cand a fost ceva mai cald... in sat totul e cu 2 saptamani in urma, dar cu frigurile astea... oricum pe data de 4 ianuarie aveau deja "mugurii/bobocii" aia mari , dar fara polen galben. Speram sa avem polen din plin. Eu mai am polen de anul trecut, dar l-as vinde

Sper sa mi-l ia cineva, pt. ca polenul de azi toamna are un gust tare "amar/acru". (eu nici nu il pot manca)