ioanpuiu scrie:Mă aşteptam să fie nişte comentarii mai ales din partea împricinaţilor în urma noilor informaţii care vin din
trei baze de date de literatură științifică puse la dispoziția publicului de către Biblioteca Națională de Medicină a SUA şi totul este gratis.
Cred că aştept degeaba şi cum nu se înghesuie nimeni voi continua eu deoarece nişte lămuriri sunt binevenite atâta timp cât discuţiile purtate aici pe forum au fost bogate în afirmaţii pline de erori.
Mitul microclimatului miraculos la fix 35 de grade a căzut.
Promovat agresiv de către Ivanov Andrei şi chiar mai insistent de loaza aia apicolă pe care a crescut-o lângă el, userul younyoun, promitea rezolvarea tuturor problemelor albinei şi oferea în plus o aşa-zisă imunitate la varroua. Poveşti şi vise, nimic mai mult, că nu vreau să-i spun înşelătorie.
Cele mai multe dintre sursele credibile pe care le-am consultat dau o temp. de 94F care înseamnă în Celsius 34.44. Uneori apre o posibilă abatere de plus/minus 1.5C sau interval 33-36C.
Nicăieiri nu am găsit acel 35 FIX sau scris cu roşu 35 PUNCT. E monopolul celor doi useri care nu admit o alta opinie iar dacă totuşi cineva o exprimă e tratat cu dispreţ şi băşcălie.
Nici afirmaţia pe care a făcut-o Andrei,
"
Ce treaba are scaderea cu 0,1 grade a temperaturii ambientului, cand eu m-am referit la scaderea sau cresterea temperaturii corpului...?!? 
" nu are corespondent în realitate aşa cum se vede din acelaşi material:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2813292/distribuţia temp. corporale.png
Echilibrul termic nu este individual, se vede în imagine ... este şi scris:
"Suma fazelor individuale de endotermie distribuite temporal și spațial permite coloniei de albine superorganism să atingă homeostazia termică"Nu vreu să interpreteze cineva greşit, nu sunt tobă de apicultură, nu, nici pe departe dar am norocul că ştiu să citesc şi cu un translator de text bun pot să fac asta în mai mult de 100 de limbi.
NU MAI EXISTA SECRETE IN APICULTURĂ.
Umiditatea este şi ea o componentă esenţială a microclimatului dar despre ea nu acum.
NU pot raspunde unui telectual rasat, decat intr-un mod pur-sange romanesc: esti un mare... fudul!
Auzi: "baze de date din literatura stiintifica"... ceva de genul vaccinurilor contra COVID 19!
"Cercetatorii" astia, n-au facut altceva decat "sa cerceteze-constatand", ca in incinta unde salasuieste familia de albine, exista diferite zone cu diferite temperaturi.
A constata ca vaca are 4 picioare, nu insemna ca e un rezultat al unor cercetari, la fel cum un betiv cu un compas de 2 metri in dotare, "cerceteaza" tarlaua si descopera ca are 54 de prajini!
Atat de buni sunt, ca nu reusesc sa inteleaga mecanismele si dau verdicte de prosti: CCD, VIRUSURI, VSH!
Mi se pare normal, avand in vedere ca exista o masa mare de creduli, care chiar cred ca acesti "cercetatori" sunt si oameni de stiinta!
"NU MAI EXISTA SECRETE IN APICULTURA", nu poate fi decat concluzia unui bou, care crede ca a rage, inseamna a lasa o vaca gestanta, iar vitelul e progenitura sa!
Sa te fi vazut ca vii cu teme sau rezultate despre cum poate fi marit - prin metode de exploatare si coordonare a structurii familiei de albine - volumul cu temperatura constanta de 35 grade, cum de am ajuns la concluzia ca asta e temperatura ideala, ar fi fost cu totul altceva!
Dar venind cu exmplele de mai sus si neintelegand ca mai pot fi si altii care pot descoperi lucruri noi, te apuci de jignit (auzi, LOAZA), avand un comportament de om cu gauri la fontanela, ce-si spala si creierul, in timp ce se spala pe cap!
SICTIR!