Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde Shrek » 06 Apr 2025, 09:52

s.catalin scrie:.....l
Corect. Dar dar care sunt semnele dupa care stiu ca albina mea este pregatita sa creasca aceasta albina de iarna?
............
Ce parere aveti de aceasta schema? e ceva gresit ? se poate imbunatati ?

Cu toții am dori sa existe un calendar, universal aplicabil, în materie de albinărit. Adică sa ne uitam pe perete ( nu dupa cai verzi) și sa știm : la data de... faci asta!
Asa ceva nu exista, pentru ca zonele melifere, factorii climatice și sistemul de stupi difera! Uneori și a distante mici, sub un km!
Eu îți recomand să urmărești cu atenție evoluția familiilor de albine, eventual sa notezi ceea ce faci, cum evoluează, legând aceste activități de natura, de exemplu, infloritul corcodusului, păpădia, etc. Un stuparit arhaic, bazat pe un calendar inspirat din natura, este posibil sa îți fie mai util decât un stuparit " stiintific"!
Apoi, în funcție de experienta, poți repeta ceea ce crezi ca este bun și aplicabil în " stupina" personala. Experienta proprie este cel mai bun profesor, asta dacă nu perseverezi în greșeli.
Este bine, chiar recomandabil sa studiezi și " anatomia și fiziologia" albinei! Poate te ajuta sa îți sedimentezi anumite experiente plăcute sau neplăcute. Dar îți spun din experienta ca niciodată, teoria odată asimilata, nu îți va garanta rezultate mult mai bune. Practica, experienta plăcută sau neplăcută, rutina în stupina, este singura care te poate ajuta sa obții ceea ce îți doresti!
Yon o tine langa cu biologia albinei! Dar , asa cum recunostea intr-o postare,asta nu l-a împiedicat sa piardă toată stupina! Toata! De aici poți trage concluzii interesante!
O duminica faina tuturor!
Shrek

Mesajde popa.stefan01 » 06 Apr 2025, 17:14

Shrek scrie:
s.catalin scrie:.....l
Corect. Dar dar care sunt semnele dupa care stiu ca albina mea este pregatita sa creasca aceasta albina de iarna?
............

Cu toții am dori sa existe un calendar, universal aplicabil, în materie de albinărit. Adică sa ne uitam pe perete ( nu dupa cai verzi) și sa știm : la data de... faci asta!
Asa ceva nu exista, pentru ca zonele melifere, factorii climatice și sistemul de stupi difera! Uneori și a distante mici, sub un km!
Eu îți recomand să urmărești cu atenție evoluția familiilor de albine, eventual sa notezi ceea ce faci, cum evoluează, legând aceste activități de natura, de exemplu, infloritul corcodusului, păpădia, etc. Un stuparit arhaic, bazat pe un calendar inspirat din natura, este posibil sa îți fie mai util decât un stuparit " stiintific"!
Apoi, în funcție de experienta, poți repeta ceea ce crezi ca este bun și aplicabil în " stupina" personala. Experienta proprie este cel mai bun profesor, asta dacă nu perseverezi în greșeli.
Este bine, chiar recomandabil sa studiezi și " anatomia și fiziologia" albinei! Poate te ajuta sa îți sedimentezi anumite experiente plăcute sau neplăcute. Dar îți spun din experienta ca niciodată, teoria odată asimilata, nu îți va garanta rezultate mult mai bune. Practica, experienta plăcută sau neplăcută, rutina în stupina, este singura care te poate ajuta sa obții ceea ce îți doresti!
Yon o tine langa cu biologia albinei! Dar , asa cum recunostea intr-o postare,asta nu l-a împiedicat sa piardă toată stupina! Toata! De aici poți trage concluzii interesante!
O duminica faina tuturor!

Daca S. Cătălin vrea sa învețe sa lucreze cu albina recomandarea este sa citească mesajele lui Younyoun și Ignatov Andrei, restul forumistilor sunt pe lângă subiect, gargaristi. Biologia și comportamentul înainte de toate, fără ele ești exploatator de albine, nu apicultor!!!
popa.stefan01

Mesajde Shrek » 06 Apr 2025, 17:50

popa.stefan01 scrie:....

Daca S. Cătălin vrea sa învețe sa lucreze ...... restul forumistilor sunt pe lângă subiect, gargaristi. Biologia și comportamentul înainte de toate, fără ele ești exploatator de albine, nu apicultor!!!

Pe ce te bazezi... can' spui asta?
Ce te face sa crezi ca Balian sau Cristi Vidican, sau Bucovineanu, cei câțiva care au mai rămas pe baricadele acestui forum nu sunt la fel de buni ca cei pe care i-ai menționat dumneata? Doar ca au ceva mai mult bun simt ?! Nu știu, intreb și io!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 06 Apr 2025, 19:14

eu am pierdut stupina acu 20 de ani pentru ca ma tineam "de cârd"..si ma luam dupa parerile tuturor...cei drept aveam si alta ocupati ..stupii erau un profit in plus...lovitura la amorfa apoi la fs si dupa nu i mai baga nici draq in semama...
la momentul cand am pierdut stupii am vrut sa ma las...dar eram constient ca domeniul acesta are mult mai multe de oferit si e mult mai complex decat pare...
sincer ca sa inveti apicultura cat de cat corect nici nustiu deunde sa incepi....iei un caiet si un pxi intai....notezi evolutia si in paralel citesti cea ce te intereseaza in mod special pana intelegi mecanismul biologic.....nu recomant sa cititi carti cu sacu pentru ca toate is ca si youtubarii de azi...bat toba pe acelasi sistem primitiv...indiferent fata de nevoile albinei...

in primul an notam fiecare stup pe un caiet la fiecare 8 zile ...exemplu martie q1 q2 q3 q 4....apoi nr de rame cu albina...nr rame cu puiet si cantitatea de hrana....si cev a observati cea ce era diferit fata de ceilati ...EX : mr1 6 3p m3 polen+ sau mr1 4 1p m1 = PV :D sau ap1 8 4p m8 blokat /cat...etc ...mai folosesc "ajuta...!"...sau "...cat!"..(trei puncte si semnu eclamarii este ca trebuie sa fac cva urgent )...ati iteles idea dar trebuie sa fiti sinceri in evaluare...
apoi la cules notam productiile si urmaream in trecut ce a facut diferenmta de productie....mereu in revers....lafel si la iernare ....in primavara ...cel care era mai puternic ii urmaream in toamna evolutia... ce a avut acel stup diferit fata de cei ce sa u depopulat...si tot asa pana ti se aprinde becul...si va zic eu ca dupa aceia nu mai vedeti nimic altceva decat albina in fata okilor ....fara sfaturi de pe net si youtub...pentru ca veti realiza ca totul e vrajeala si cea ce conteaza este acum vizibil....si in puterile voastre de a controla si nu la mana naturii sau boliolor invizibile...
numa chestia asta va ajuta 50 % ...

din ce am observat ca in cam toate domeniile un incepator la inceput de drum mereu ajunge la o rascruce in care are de ales...daca vrea sa practice modul conventional sau sa urmrze propriul sistem mai greu dar extrem de profitabil....care in final afla ca nu e sistemul propriu ci e cel corect....si era descoperit cu zeci de ani inainte...dara asta e... informatia corecta nu este publica...
majoritatea aleg sitemul conventional ...pentru ca e mai usor de asimilat chjiar daca nu are rezultate....
cand nu se intelege concret un lucru mereu se apeleaza la doza de superstitii si pareri din exterior cea ce duce la esec...mereu trebuie sa aflati singur raspunsul...paradoxal cei care stiu vor zice ca e mai usor dar la marea de sarlatani din ziua de azi va garantez ca sunt sub 1 % care va vrea binele sau care va da informatia corecta...poate ca multi vor sa va ajute dar involuntar v duce pe drumul gresit... foarte putini au vazut de unde vine si se opreste apa calda.... deci va recomand sa invatai singuri pentru ca sansele sa invatai de la cineva corect sunt sub 1 %...(inclusiv de la mine)

dar raman la conluzia ca notarile si observatiile personale combinate cu informatiile de baza....au cel mai mare efect ....
daca nu!... Radu Pandrea...eu vam zis debia asteapta inca un adept al cultului de saracie .... :lol:..stiu ca unii credeti ca va vrea binele...dar el noaptea sa gandeste cum sa mai faca un falower in plus si cum sa mai vanda o dalta apicola cu 50 lei luata de pe alibaba cu 5 centi....
zic asta pentru ca vad fluzul de vizualizari este incredibil cata masa de manevra in domeniu apicol ....urmeaza un stil neprofitabil....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Apr 2025, 19:15

Shrek scrie:

Daca S. Cătălin vrea sa învețe sa lucreze ...... restul forumistilor sunt pe lângă subiect, gargaristi. Biologia și comportamentul înainte de toate, fără ele ești exploatator de albine, nu apicultor!!!

Ce te face sa crezi ca Balian sau Cristi Vidican, sau Bucovineanu, cei câțiva care au mai rămas pe baricadele acestui forum nu sunt la fel de buni ca cei pe care i-ai menționat dumneata? Doar ca au ceva mai mult bun simt ?! Nu știu, intreb și io!
am mai zis intr o postare ca nu e niciunu mai breaz...toti SUNTEM o apa si un pamant ...daca ceilalti se excud ..raman eu cel mai prost si gata :lol: :lol: ...(numa sa nu te mai aud!!) :lol:
yuonyuon

Mesajde popa.stefan01 » 06 Apr 2025, 19:20

Shrek scrie:

Nu zic ca ei nu știu, însă lucrează metodic, fără a lua în seama biologia și comportamentul. Astea doua sunt cele mai importante, le știm, aplicam metoda care o vrem. Nu trebuie aplicata metoda fără sa cunoaștem cei doi piloni.
popa.stefan01

Mesajde Balian » 06 Apr 2025, 20:19

Acum fără glumă, de unde știți ce se spune pe youtube, fb și Tik-Tok, de tot dați ca exemple negative?
Nu știu, eu am pe toate dar nu am răbdare să aleg ce este bun din marea de prostie de acolo de aceea
nu urmăresc pe nici unul. Dar pe nici unul. Urmăresc un grup de telegram unul de whats-app și forumul.
La astea dacă o persoană sau o temă care nu mă interesează nu iau în seamă și gata. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Apr 2025, 21:39

Balian scrie:Acum fără glumă, de unde știți ce se spune pe youtube, fb și Tik-Tok, de tot dați ca exemple negative?
Nu știu, eu am pe toate dar nu am răbdare să aleg ce este bun din marea de prostie de acolo de aceea
nu urmăresc pe nici unul. Dar pe nici unul. Urmăresc un grup de telegram unul de whats-app și forumul.
La astea dacă o persoană sau o temă care nu mă interesează nu iau în seamă și gata. :)
pai pe youtub se spune acelasi lucruuu..defapt doua lucruri....

pericol!! pericol! si ii cumpara cumpara cumpara!!...eu atat aud....
si nu urmaresc nimic...doar din ce imi zice lumea...
eu nu urmaresc in general nimic legat de "apicultura" din online pentru ca nu e vorba de apicultura...ci de un circ ...divertisment ..pentru oameni naivi....deci o gluma proasta...
sunt doua lumi paralele:... ce se vehiculeaza pe net si cea ce inseamna albina ...tre sa stiti unde sa trageti linia....
mereu apare cate un bou si zice "uitai cu ce tratez eu ..si nu e reclama"...ce draq tot reclama e ...reclama mascata...reclama indusa...reclama fortata ...propaganda etc ...e acelasi lucru.....!!!
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Apr 2025, 22:02

Dacă nu am știi despre ce a apărut nou, am fii și acum la coșniță, sau mai rău la jefuirea scorburii.
Așa azi nu am avea problema vânzării, că nu ar fi marfă pe piață mai deloc. Ar fi rai pentru apicultură.
Să lăsăm să funcționeze ce e a modernității, că doar nu mai suntem în antichitate. Să fiim cu capul pe
umeri și să știm să facem diferență dintre rău și bun. Să nu tot vorbim ce e rău pe rețele. Cum spuneți
să ne concentrăm pe lucruri bune, încercate de noi și demonstrat funcționale. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Apr 2025, 22:41

Balian scrie:Dacă nu am știi despre ce a apărut nou, am fii și acum la coșniță, sau mai rău la jefuirea scorburii.
Așa azi nu am avea problema vânzării, că nu ar fi marfă pe piață mai deloc. Ar fi rai pentru apicultură.
Să lăsăm să funcționeze ce e a modernității, că doar nu mai suntem în antichitate. Să fiim cu capul pe
umeri și să știm să facem diferență dintre rău și bun. Să nu tot vorbim ce e rău pe rețele. Cum spuneți
să ne concentrăm pe lucruri bune, încercate de noi și demonstrat funcționale. :)
modernitatea tocmai ce sa incheiat ...nu ai observat ca de vreo 5 ani apicultura nu da inainte ...pierderile sunt mari ...preturile praf ..cam deodata cu youtubarii....

ma intorc la psiholgia mea inversa...(cum notam stupii)...si intreb altfel...daca sunt asa de multi profesori in ultima vreme care vor sa ajute in online ..(care au vizualizari)...cum de totu sa dus la rapa...mortalitaeta peste masura ...productii slabe...toti liqideaza sau restrang....?????...ia vezi ce raspuns iti dai???

asta e realitatea nu e energie negativa :lol:
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 07 Apr 2025, 00:12

popa.stefan01 scrie:
Shrek scrie:

Nu zic ca ei nu știu, însă lucrează metodic, fără a lua în seama biologia și comportamentul. Astea doua sunt cele mai importante, le știm, aplicam metoda care o vrem. Nu trebuie aplicata metoda fără sa cunoaștem cei doi piloni.

Cea mai frumoasa lozinca:
- "albina stie cel mai bine ce are de facut"!

Cand te uiti cine o promoveaza, vezi ca sunt apicultorii care stiu "metoda perfecta" de a pune o rama la ouat sau o foaie la cladit!
Toti cei care se abat de la aceasta "metoda minune", bat campii...!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 07 Apr 2025, 00:58

s.catalin scrie:
2. Daca albina tine cont de acest lucru si atunci , doar cand vrea ea hraneste larvele de pana in 3 zile cu o cantitate mai mare de laptisos de matca

Daca mai ai in repertoriu expresiile: "albina tine cont" sau "albina stie mai bine", atunci te afli pe cel mai gresit drum posibil!

Cred ca nu deranjezi cu "intrebarile",, deoarece eu nu le consider intrebari, ci doar franturi ce explica amestecul si contradictiile din mintea ta, franturi pe care le asterni pe "hartie" in asa fel incat sa para ca sunt intrebari!

Nu exista momente de crestere a albinei de iarna. Toate albinele tinere, care ajung doici, se hranesc la fel.
Apoi, albinele doici, ori hranesc puietul, ori se pregatesc pentru vremuri grele, ori se pregatesc pentru roit.
Cand albinele doici ajung sa hraneasca puiet, se cheama ca intra in circuitul normal al vietii de familie, asta insemnand ca urmeaza sa parcurga si celelalte etape din viata albinei, cu specializarile aferente: ceresa, claditoare, paznic, ventilatoare etc.
Orice schimbare privind specializarea, implica si diferite meniuri de hrana, deci si diferite modalitati de hranire.

Tu esti cel care trebuie sa stii daca ai sau nu albina pentru iarna.

Daca nu pui mana serios pe studiul sistemului glandular, ca sa intelegi ce fel de albine sunt in familie, ce fel de structura ai in anumite perioade din an, o sa tot bajbai pe langa cei ce sustin ca "albina stie mai biiiiiine decat noi..."... :( :( :(
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 07 Apr 2025, 01:12

Shrek scrie:

Daca cineva iti spune ca esti habarnist, adica iti spune adevarul, nu inchipuiri, e lipsit de bun simt...?!?

Doamneeeee... cata dreptate a avut Dostoievski!
ignatov andrei

Mesajde s.catalin » 07 Apr 2025, 10:33

ignatov andrei scrie:Cea mai frumoasa lozinca:

Ce inteleg eu din afirmatia dvs.:
Albina nu are de unde sa stie ce are de facut, pentru ca nu are o constiinta de sine, nu intelege dimensiunea scopului din spatele propriilor actiuni, si este normal, iar acest lucru se intampla la tot ce inseamna lumea animala.

Albina in schimb are capacitatea de a reactiona( la fel, daca folosesc cuvantul " de a actiona" iarasi probabil ca o sa ma taxati) pe baza unui cod intern, l-ati identificat in postarea de mai sus cu " sistemul glandular" si a unor conditii exterioare/ fie ele si interventiile stuparului/ asupra familiei de albine. Ea tot timpul incearca [ folosesc cuvantul "incearca" pentru ca inca nu am "scapat" de apicultor, cel care ii da mereu alte probleme ] sa repare.

Incerc totusi sa duc discutia si la ce ma intereseaza pe mine.

Am gasit pe forum o informatie si vreau sa stiu daca este adevarata sau nu:

Durata de viata a albinelor( ma refer la cele care intra in componenta ghemului de iarna) depinde si de cantitatea de laptisor de matca primita in primele 3 zile de stadiu larvar?

Poate nu m-ar fi interesat asa mult, dar corelez aceasta idee cu o afirmatie de a dl. Ignatov:

ignatov andrei scrie: DAR NU RIDICAM CATURILE pana la 5-6 octombrie;
- dupa 5-6 octombrie incepem aranjarea cuiburilor pentru iarna!

Afirmatia aceasta ar fi si mai mult de importanta, daca modul in care reactioneaza albina la conditiile actuale exterioare ar determina-o sa "intarzie" cu 2-3 saptamani cresterea albinei de iarna.
s.catalin

Mesajde ignatov andrei » 07 Apr 2025, 11:01

s.catalin scrie:Corect. Eu vreau sa stiu altceva.

1. Sezonul apicol s-a decalat spre toamna, sau altfel spus incepe mai tarziu.

2. Daca albina tine cont de acest lucru si atunci , doar cand vrea ea hraneste larvele de pana in 3 zile cu o cantitate mai mare de laptisos de matca, si acest lucru sa influenteze si calitatea albinei de iernare?
- Subliniez, nu cunosc sa se intample acest lucru, doar citesc pe forum si incerc sa trag niste idei.

3. Daca cele 2 puncte de mai sus sunt corecte, atunci este important sa tinem cont si cand incepem cresterea albinei de iarna, nici prea tarziu dar nici prea devreme....

si mai este un aspect - daca dupa o pauza de crestere, sau mai putin puiet luat in crestere, familia de albine are si o mai mare putere/dorinta de a creste puiet de calitate?

Atunci nu ne-am mai speria daca s-ar bloca cuibul in iulie, stiind ca asta poate sa ajute la o crestere si mai buna de albina de iarna.

Sunt intrebari personale si nu vreau sa supar pe nimeni prin ele.

INCERC CA INTELEG MAI BINE MODUL CUM SE POATE CRESTE ALBINA DE IARNA IN CELE MAI BUNE CONDITII.

Pentru mine, cel putin in prezent, acesta a ajuns principalul deziderat in apicultura.

Cele trei puncte principale la mine sunt:

1. Iernare
2. Roire
3. Miere

Si indraznesc sa spun( imi e un pic frica sa mai spun intreb) , pot sa o grabesc un pic sa fie pregatita???

ca o mica schema:
1. in perioada w-x ( undeva prin iulie ) ma asigur ca se creste un lot de albina doica - nu intra in iarna - dar ea o sa creasca albina de iarna

2. in perioada x-y las cuibul sa se blocheze un pic, sa someze un pic acea albina crescuat anterior

3. in perioada y-z demarez cresterea albinei de iarna

4. in perioada z- incerc sa opresc ponta cat mai brusc astfel incat sa imi ramana cat mai multa albina doica care nu a crescut puiet

Aseara am dat raspunsuri rapide, pentru ca ma uitam la meciul Mark Selby - John Higgins, neavand timp sa citesc toate postarile!
Azi, trecand mai atent prin postari, am observat ca tu... chiar vrei "altceva"...!!!
O tii incontinuu cu ideile tale de revolutionare a metodelor de invatare rapida, metode specifice comozilor si puturosilor. :lol:

Daca te-ai fi aplecat cu interes asupra sfatului meu

"Fa un roi dintr-o familie puternica, ce are mult puiet necapacit si multe oua.
Analizeaza ramele cu puiet necapacit, inainte de a face roiul si dupa ce ai facut roiul si ai luat o mare parte din puietul capacit. Vei vedea ce se intampla cu puietul necapacit, cel pana in 3 zile, imediat dupa ce ai vaduvit familia de o cantitate insemnata de albina doica."

si ai fi venit cu intrebari, as fi inteles ca te intereseaza hranirea larvelor cu laptisor si ca vrei sa intelegi fenomenul: "de ce larvele dispun de cantitati diferite de laptisor de matca"!
Cantitatile de laptisor depind de:
1 - perioada din an;
2 - rezervele de hrana;
3 - fluxul de hrana din exterior;
4 - starea si structura familiei: se afla in plina dezvoltare, se pregateste de roit, se afla in plin cules, se apropie intrarea in iarna sau combinatii intre punctul 4 si punctele 1,2 si 3.

Pe tine nu te intereseaza sa intelegi, pentru ca pe tine te intereseaza ca cineva sa-ti spuna definitia (care nu exista, dar nu ca nu exista pur si simplu, ci nu exista pentru ca cei ce "se dau specialisti", habar nu au sau nu vor sa ti-o spuna) clar si la obiect, fara inflorituri si trimiteri la studiu, deoarece cercetarile le faci doar tu, cum stii doar tu, iar pe acest forum citesti numai tu si numai tu contezi in ecuatie, pentru ca aici nu mai citesc si alti doritori de informatii! :oops: :oops:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 07 Apr 2025, 11:38

s.catalin scrie:
ignatov andrei scrie:Cea mai frumoasa lozinca:

Ce inteleg eu din afirmatia dvs.:
Albina nu are de unde sa stie ce are de facut, pentru ca nu are o constiinta de sine, nu intelege dimensiunea scopului din spatele propriilor actiuni, si este normal, iar acest lucru se intampla la tot ce inseamna lumea animala.

Albina in schimb are capacitatea de a reactiona( la fel, daca folosesc cuvantul " de a actiona" iarasi probabil ca o sa ma taxati) pe baza unui cod intern, l-ati identificat in postarea de mai sus cu " sistemul glandular" si a unor conditii exterioare/ fie ele si interventiile stuparului/ asupra familiei de albine. Ea tot timpul incearca [ folosesc cuvantul "incearca" pentru ca inca nu am "scapat" de apicultor, cel care ii da mereu alte probleme ] sa repare.

Am gasit pe forum o informatie si vreau sa stiu daca este adevarata sau nu:

Durata de viata a albinelor( ma refer la cele care intra in componenta ghemului de iarna) depinde si de cantitatea de laptisor de matca primita in primele 3 zile de stadiu larvar?

Poate nu m-ar fi interesat asa mult, dar corelez aceasta idee cu o afirmatie de a dl. Ignatov:

ignatov andrei scrie: DAR NU RIDICAM CATURILE pana la 5-6 octombrie;
- dupa 5-6 octombrie incepem aranjarea cuiburilor pentru iarna!

Afirmatia aceasta ar fi si mai mult de importanta, daca modul in care reactioneaza albina la conditiile actuale exterioare ar determina-o sa "intarzie" cu 2-3 saptamani cresterea albinei de iarna.

1. NU este afirmatia mea!
2. In primul rand depinde de cantitatea de laptisor cu care s-a hranit in primele 3 zile!
3. Ce legatura e intre inlaturarea caturilor si cresterea albinei pentru iarna...?!?
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR