taipan scrie:Răspunde-mi și tu, te rog.
Te ajută o astfel de mașină și două centrifugi de capacitate mare?
După un cules, să zicem, la salcâm și următoarea zi să fii prezent la următorul? Când ai multe familii așa cum ai tu
Sigur ca pot sa iti raspund dar strict legat de mine,nu general.
Eu folosesc o singura centrifuga radiala de 42 rame!!! Pe partea de descapacit fac totul cu un cutit incalzit dar care are o viteza fantastica daca sti sa il folosesti

Extrag acasa,fiecare stup are 5 caturi de schimb.Se termina salcamul,pun izgonitoarele/sau bag suflanta,pun caturi de rezerva,caturile cu miere se iau jos si le duc acasa in camera de extractie si apoi seara mut la urmatoarea locatie.In ziua urmatoare(sau cand pot) vin si extrag linistit in camera salcamul,asta dupa ce incalzesc bine camera!!!Dar asta in cazu meu inseamna pastoral la max 50km ca sa poti sa faci toate operatiunile.Ca sa faci mutare pe distante mari nu se mai pupa cu extras acasa ci cu o camera de extractie mobila(un modul),dar is alte costuri sau camion.Cum eu duc stupina cu un duster+remorca......imi planific pastoralul in asa fel sa ma pot organiza pt ca sunt singur,nu oameni la carat,nu oameni la extras !!!
Nici nu am asa multe familii fata de cum ar trebuii.Dar acum fiind implicat si in alte activitati o sa reduc nr undeva la 100