albina de rezerva sau cum am numit o eu ...crezant ca in litertura este denumita doica.....cea ce sa creat o confuzie cat casa.....din ce vad ca nu se intelege nimic pe nicaieri...
pentru ca in literatura albina de rezerva nu exista

....doar albina de iarna care (zic ei ) ca apare doar toamna

(cea ce o sa vedeti ca e o mare tampenie)
modul de viata al albinei se invarte in jurul hranei energetice si proteice....CUM SE PASTREAZA ACEASTA ENERGIE IN FAMILIA DE ALBINE....
albina de rezerva este albina care se formeaza in plus ...care nu are ocupatie....mai precis nu a crecut puiet in perioada ei biologica 6-12 zile(adica nui doica ) ...pentru ca deja erau destule doici sau nu era mult puiet larvar de crescut...(la o rama de puiet deschis iti trebuie o rama de albine doici pentru hranire deci strict doici care hranesc larvele...plus alte le care aduc apa/polen/nectar.incalzesc ventileaza etc
deci puietul este consumator de resurse ..dar odata dus la maturitate devine " o investitie profitabila" ...mai multe albine mai multa putere si mai multe resurse....)...am incheiat paranteza
revenin, la pastrarea energiei/proteinei in stup ....se stocheaza in rame in varianta bruta ...sau in corpul gras al ALBINEI DE REZERVA(varianta prelucrata)....
incepand din iarna noi teoretic avem doar albine de rezerva care nu au crescut puiet in toamna si cu corpul gras full....gata sa se activeze si sa foloseasca acel corp grap pentru a creea o noua generatie de albine......odata consumat acel corp gras acele albine nu ai au valoare(nu mai pot da viata dar pot face alte lucrari) ...practic sunt consumate ....si devin albine lucratoare de stup ...cerese /culegatoare si la 2-3 saptamani sunt moarte...
ideea este ca in familia de albine mereu vor fi albine de rezerva care vor asigur viitorul indiferent de situatie ...mai multe sau mai putine in functie de context ....
sa dam si un exemplu : inainte de cules sa zicem ca avem 30 % albina de rezerva si 30 % culegatoare ...si va incepe culesul .////daca cuulesul este foarte puternic ...o mare parte din albina de rezerva se va implica in cules(si se va uza fizic) ...datorita abundentei le va venii usor ca la sfarsitul culesului sa creeze alta albina de rezerva.... avand resursele necesare in forma bruta in rame....
bineinteles dupa cules matca ponteaza si creaza o armata de albine de rezerva (adica forma prelucrata a resurselor) ...care se vor pastra pana la urmatorul eveniment de genu....adica pana la 9 luni daca e cazu sa nu mai fie cules
mai departe ..am zis ca in sezon in unele perioada sunt mai multe sau mai putine albine de rezerva ...sa vedem cand :
1 in perioada de abundenta de polen ...foarte multe(dnntre albine de rezerva) se vor arunca sa creasca puiet ...siguranata abundentei de polen face acest lucru ....deci asa zisa peroada /faza de DEZVOLTARE deci albina de rezerva devine doica
2 in perioada culesului daca este foarte puternic si avem destula culegatoare sa dea tonu in acea directie ..atunci albina de rezerva se implica in cules....pe ideea ca la finalul culesului avand reurse in lada se va reface stocul de "rezervisti".....deci faza de ACUMULARE....lafel albina de rezerva mai putinapentru ca se toaca la cules
3 intratu in frigur ...cand albina de rezerva este prea multa si nu are motivatie/ ocupatie....nu ramane decat sa isi gasesca de munca in pom....lafel faza de FRIGURI /ROIRE
asta cand este cald si nca devreme in sezon
4 exces de albina de rezerva la finalul sezonului cand puietul se restrange treptat si culesul scade inintensitate ....din ce in ce mai multa albina noua nu are ocupatie si intra la categoria albina de rezerva sau albina de iarna ...care e tot aia ...ca orcare albina de rezerva de pe tot parcursul anului ....
5 iarna cand avem 100% albina derezerva (puteti sa o numiti de iarna si speciala ca tot de rezerva este ca si cea de vara...nu ma supar

)
deci albina de rezerva se poate uza fizic(energetic)la cules sau proteic( consuma corpul gras) la crestere de puiet
asadar pe parcursul unui an mereu avem in stupi albina de rezerva ...in stupi sanatosi bineinteles....
mereu va fi un procent ...mai mic sau mai mare ....e bine ca sa nu depasim 30-50 % pentru ca va intra in friguri(sau ne apropiem de zona rosie) ...doar la finalul sezonului putem avea cat mai mult a...ca la finalul sezonului dupa ce moare albina de vara va ramane exact cea de rezerva care va traii pana la urmatorul an...adca face exact cea ce este conceputa sa faca ......sa predea stafeta "energo-proteica" mai departe....modul familie de albine de asi GARANTA!!!! EXISTENTA intro lume/clima nesigura
asta ar fi mecanismul de functionare al unei familii de albine...si cea ce reprezinta albina de rezerva ...care repet multi o numesc doica sau nu pomenesc de ea ...decat iarna ,,,ca ar fi albina speciala de iernat...sincer am raams confuz ca nu se mentioneaza mai deloc de cea ce cred eu ca este unul dintre cele mai importante lucruri ...defapt esenta biologiei si lucru cu albina....
in fine...
si porcul(mistretu

) se ingrasa toamna ca sa treaca iarna deci are un mod de asi asigura tranzitia printro perioada nesigura(iarna)....si peste tot in lumea animalelor si plantelor regasim acest mecanism de conservare a resurselor sub diferite forme...