Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 23 Iun 2025, 15:13

s.catalin scrie:
yuonyuon scrie:
4 exces de albina de rezerva la finalul sezonului cand puietul se restrange treptat si culesul scade inintensitate ....din ce in ce mai multa albina noua nu are ocupatie si intra la categoria albina de rezerva sau albina de iarna ...care e tot aia ...ca orcare albina de rezerva de pe tot parcursul anului ....

Sfarsitul culesului de floarea soarelul trebuie sa te gaseasca cu un lot bun de albina de rezerva, daca se epuizeaza toate in cules nu cred ca e bine.

perfect...daca nu intri cu albina buna in cules ...la sfarsit se alege praful....
culegatoarea e clar va pierii ....apoi albina de rezerva o parte se uzeaza in cules dar o alta parte se apuca de crescut puiet si REFACEREA FAMILIEI...

va dati seama sa intri fara albina de rezerva in cules puternic ca la sfarsit ramane cuibu blocat si trei albine in lada ...asta la FS (sigur sunteti patiti majoritatea :lol: )
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Iun 2025, 15:45

Asta este punctul care ma intereseaza cel mai mult acum, de fapt un pic inainte de el, sa zic un 3.8
tre sa ai stupul sanatos inainte de cules si cu structura buna de cules...NU botci / NU foame/NU lipsa puiet larvar ...deci activ...

Sfarsitul culesului de floarea soarelul trebuie sa te gaseasca cu un lot bun de albina de rezerva, daca se epuizeaza toate in cules nu cred ca e bine
albina de rezerva dubleaza(tripleaza etc...) productia

Dupa cules create toate conditiile ca aceasta albina de rezerva sa creasca ca nebuna cat mai mult albina de iarna( albina de rezerva).

sa zicem ca dupa cules creste un pic ponta cel putin 2 saptamani dupa care intra in regres pana la zero ...(daca vb de culesul de FS)

Necunoscuta la mine este urmatoarea: Albina asta de rezerva, la sf de sezon, sa zicem ca nu mai creste puiet ca nu mai are ce sa creasca, umplem tot cu miere, dar de cules mai culege sau sta cuminte in lada si asteapta sa vina primavara?

sta in lada si nu se misca ..straturi..sau barbi ...cand scuturi o rama pe capa c sau cand scuturi toamna din caturi in cuib parac e moarta ...demulteori te uiti sa fi sigur :lol:

daca e culesul intens .. se va duce la cules...se mai sacrifica cateva
culesul(datu din aripi) si cresterile de puiet sunt uzurile albinei cele mai mari

De ce intreb. La mine albina ramane destul de activa in toamna si nu inteleg daca se intampla asta pentru ca :

aia nu prea e albina de rezerva pentru iarna daca fuge pe rame ca nebuna....normal stupul devine calm ...mai ales cand are toate rezervele facute si in rame si in albina...

1. Nu au destule provizii pentru a trece iarna ( nu as crede)
2. Anotimpurile s-au schimbat si se pastreaza o vreme f calda afara
3. Nu a crescut inca suficienta albina de iarna si inca lucreaza la asta ( ce e drept in aceasta perioada vedem si o albina fff epuizata care trage de ea)

mai mult ca sigur punctu 3 ...albina e intro stare de stres...pentru ca nu sia facut proviziile si albina de iarna

Asa ca mai intreb inca o data:

Ipotetic vorbind. La data de 20 septembrie - 1 octombrie

Avem un stup cu 5-6 intervale de albina de rezerva, 7 faguri care au cel putin 20 Kg miere si afara este foarte cald si ceva nectar, albina va zbura sau daca ma uit la urdinis ar trebui sa zic ca nici nu este albina in lada???

depinde de intensitatea culesului ...deobicei inca ai albina de vara care nu va trece iarna si acea va culege ...dar in cazuri de cules intens se reactiveaza familia si odata ce albina de rezerva merge la cules si matca reincepe ponta ca sa refaca acele albine....
asta patesc multi care dau sirop pana tarziu aiurea in tranvai fara sa inteleaga cerintele familie ...pe principiul "stie albina "

deci isi strica singur stupii...
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 25 Iun 2025, 21:38

yuonyuon scrie:asta ar fi mecanismul de functionare al unei familii de albine...si cea ce reprezinta albina de rezerva ...care repet multi o numesc doica sau nu pomenesc de ea ...decat iarna ,,,ca ar fi albina speciala de iernat...sincer am raams confuz ca nu se mentioneaza mai deloc de cea ce cred eu ca este unul dintre cele mai importante lucruri ...defapt esenta biologiei si lucru cu albina....

Iata de ce ai ramas confuz:

Faptul ca o denumesti "albina de rezerva", arata ca ai ceva lacune in intelegerea structurii familiei, dovada fiind ruperea vietii familiei in doua:
- perioada numai cu "albina de rezerva"";
- perioada cand se formeaza albina de rezerva.

Daca nu plecai in aceasta directie, ai fi sesizat esenta erorilor facute de inaintasii nostri:
- In nicio carte nu este specificat clar, cum de "albina de iarna", incepe hranitul matcii si declansarea pontei, apoi hranirea larvelor de catre albine.
Din "explicatiile" lor, ai crede ca primele larve din iarna nu sunt hranite cu laptisor... :lol:
Intai trebuie sa apara "primele doici" (lucru pomenit chiar si de Hristea, in traducerile sale din literatura occidentala, la scrierea primei carti in anii 1930 - 1938)... si abia apoi incepe hranirea larvelor cu laptisor... :shock:
Pot spune ca sunt primul care a sustinut "inhibarea glandelor hypofaringiene"!

Faptul ca nu se cunostea sistemul glandular - cum nu se cunoaste nici astazi - a dus la foarte multe erori in interpretarea apicola.
Vorba colegului nostru, cel cu "postulatele", care s-a suparat pe mine cand am zis ca-s "prostulate", ca "inaintasii nostri au stabilit adevarurile apicole". :shock:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 25 Iun 2025, 22:46

albina de rezerva avem tot anul asta e clar ...o vad eu (personal) ca este acolo :lol:

...detaliile nu prea ma intereseaza(inca) ci mecanismul ..."plimbatul energiei prin stup".....trebuie sa aiba logica....altfel e vrajeala...
in carti e clar e o pierdere de timp cand vine vorba de mecanismele biologice ...detaliile nu mai vb ca nu exista deloc...

confuzia mea era legata de ce nu sau axat pe aceasta albina de rezerva ....??....nu era evident ca era(este) SECRETUL apiculturii....am inteles ca nu se intelegea la vremea aceia ...dar totusi ...in plin sezon se vede de la o posta acea albina "de rezerva" cum lucreaza si cum schimba familia in toate directiile ....

ori s a ignorat intentionat ori au numito doica si cu "asta basta" ....aici e confuzia mea...!
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 25 Iun 2025, 23:02

yuonyuon scrie:albina de rezerva avem tot anul asta e clar ...o vad eu (personal) ca este acolo :lol:

...detaliile nu prea ma intereseaza(inca) ci mecanismul ..."plimbatul energiei prin stup".....trebuie sa aiba logica....altfel e vrajeala...
in carti e clar e o pierdere de timp cand vine vorba de mecanismele biologice ...detaliile nu mai vb ca nu exista deloc...

confuzia mea era legata de ce nu sau axat pe aceasta albina de rezerva ....??....nu era evident ca era(este) SECRETUL apiculturii....am inteles ca nu se intelegea la vremea aceia ...dar totusi ...in plin sezon se vede de la o posta acea albina "de rezerva" cum lucreaza si cum schimba familia in toate directiile ....

ori s a ignorat intentionat ori au numito doica si cu "asta basta" ....aici e confuzia mea...!

In realitate, ea este doica, adica poate secreta laptisor, atunci cand familia o cere!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 25 Iun 2025, 23:38

aveti dreptate... ca inteleg acum.. termenul de doica in structura familiei (in apicultura)
..dar pentru marea majoritate (ca si cum a fost pentru mine) ....doica ...la prima strigare ...e cu totul alteva( in DEX) .....adica albina care hranneste ACTIV larvele ...cam asta inteleg toti la inceput...si de aici ditamai confuzia...

nu e destul de clar ...acea albina doica nu are nu nume clar in literatura ...cum ar fi culegatoarea (care o stie toata lumea :lol: ) care culege :lol:

iar cea " de rezerva " multi nu stiu ca exista ...si ca ar fi pacolo albine de stup... :lol:
e complicat pentru cei la inceput sau care vor sa inteleaga corect apicultura...(nu i mai condamn)...sigur acolo sa u impiedicat la intelegera albinei..(daca au inteles :lol:)
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 26 Iun 2025, 10:31

Cred ca datorita placerii folosirii abolutismelor, lumea are impresia ca-n stup ai clar 'doici' si 'culegatoare', ca si cum ar fi doua echipe separate. In realitate, lucrurile-s mult mai fluide. Nu e ca si cum o albina primeste o diploma de doica si apoi se pensioneaza ca culegatoare. Totul depinde de ce are colonia nevoie.

Cand puietul e mult si compact, o singura doica poate avea grija de mai multe larve — una este sa aiba 10 imediat in apropiere, ca le are toate gramada, nu le cauta pe dupa colturi si alta cand puietul este rasfirat pe 9 rame care fac in realitate cat 4 compacte. Cand puietul e mai imprastiat sau cand nu-i destula forta de munca, trebuie mai multe doici pentru acelasi numar de larve, deci raportul poate fi mai strans — o doica la 3 larve, sa zicem.

Restul albinelor… unele, in functie de varsta, se apuca de zburat la cules (dupa vreo 2-3 saptamani de viata). Dar daca afara ploua, e frig sau nu prea e floare, unele stau in cutie si fac treaba pe intern: mai ajuta doicile, mai primesc nectar de la culegatoare, mai ventileaza, mai trag un pic de ceara, ce e nevoie si in functie de unde pica ca si varsta ca nu toate sunt de aceiasi varsta.

E ca intr-o gospodarie: nu are fiecare un singur rol batut in cuie. Daca trebuie dat fan la vaci si-i lipsa de oameni, vine si cel care pune borcanele cu miere sa ajute. Asta-i faza cu albinele — se adapteaza, si e totul intr-un echilibru fin intre nevoi, varsta si ce-i afara.
CristianBeekeeper

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2025, 12:49

toate bune si frumoase pana ajung sa nu mai fie spatiu in lada :lol: ...

dac e sa vorbim despre "eficienta disignului"...cand e vorba de puiet conteaza enorm sa fie puiet copact capacit /necapacit si nu mixat...polenul in margini...lafel albina ce ingrijeste puietul impreuna cu matca ...iar cealalata albina in caturi sau departe de zona puietului...

ramele ...zona unde se imbina caturile (trecerea de pe o rama pe alta pe verticala ) lafel sunt mici bariere.....

pe timpul sezonului totul trebuie sa fie dinamic ...fara ambuteaje si zone neacesibile ....orcie stagnare costa mult....
e ca o autostrada nu iti permiti sa blochezi traficul niciodata....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2025, 13:31

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:albina de rezerva avem tot anul asta e clar ...o vad eu (personal) ca este acolo :lol:

In realitate, ea este doica, adica poate secreta laptisor, atunci cand familia o cere!
in ianuarie februarie ...cand incepe secretia ...si consumul de corp gras a celor care hranesc matca si apoi larvele mici.....
cat ajuta o rama cu pastura ...?... (buna intrebarea :lol: )

din ce stiu in 3-4 zile daca nu avem pproteina in stup ...acea doica este consumata ...dar si a facut datoria si a crescut inca alte 10 albine...
acum nustiu cat de exacte sunt aceste detalii ...dar important ca pastura este obligatorie in ianuarie februarie....ajuta mult ca sa nu se distruga albina prematur si implicit nu mai avem declin la schimbarea generatiilor...
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Iun 2025, 14:01

În august facem ce putem, sā avem pāsturā suficientā, dar de unde ştim cā mai este şi la începutul lui martie? La mine din naturā nu intrā în aceea perioadā strop de polen. Ce am putea avea de fācut? Întreb pe teorericieni, cā practic sunt perfect convins ce am de fācut. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2025, 14:22

Balian scrie:În august facem ce putem, sā avem pāsturā suficientā, dar de unde ştim cā mai este şi la începutul lui martie? La mine din naturā nu intrā în aceea perioadā strop de polen. Ce am putea avea de fācut? Întreb pe teorericieni, cā practic sunt perfect convins ce am de fācut. :)
nu poti da doua rame de pastura deoparte atunci cand este abundenta....sau nu este abundenta niciodata?
yuonyuon

Mesajde Shrek » 26 Iun 2025, 15:22

CristianBeekeeper scrie:......
Restul albinelor… unele, in functie de varsta, se apuca de zburat la cules (dupa vreo 2-3 saptamani de viata). Dar daca afara ploua, e frig sau nu prea e floare, unele stau in cutie si fac treaba pe intern: mai ajuta doicile, mai primesc nectar de la culegatoare, mai ventileaza, mai trag un pic de ceara, ce e nevoie si in functie de unde pica ca si varsta ca nu toate sunt de aceiasi varsta.
........

..mai trag un pic de fiare, mai trag un pic de timp, apoi ies din stup și trag un pic....sa moara!
Nu știu de unde o scoateți p' asta cu " albina de rezerva", suna bine dar este un nonsens! Nu cred și nici nu am văzut, în umila și scurta mea experienta cu albinele , ca exista din " nascare" albine destinate sa fie de rezerva! Nu cred ca natura sau Creatorul a făcut albinele cu titulari și rezerve! Pur și simplu, familia de albine, își dozeaza populația în funcție de momentul viitor sau prezent, în funcție de condiții meteo, ciclul lunar, bla, bla, bla! Da, este adevărat, stuparul poate " dezechilibra" mersul stupului, creandu-i false momente precum iminenta unui cules intens sau " intratul în friguri" sau alte momente imitând aproape perfect natura, dar în nici un caz nu poate stabili, asemeni unui antrenor, ce albine joaca meciul vieții sau pe ce post!
Despre ce albina de rezerva vorbim, când după un cules, intens, sau chiar mediu, populația se reduce drastic? Ies rezervele la ...pauza? Merg la incalzire?
Shrek

Mesajde yuonyuon » 26 Iun 2025, 15:45

Shrek scrie:
........

..mai trag un pic de fiare, mai trag un pic de timp, apoi ies din stup și trag un pic....sa moara!
Nu știu de unde o scoateți p' asta cu " albina de rezerva", suna bine dar este un nonsens! Nu cred și nici nu am văzut, în umila și scurta mea experienta cu albinele , ca exista din " nascare" albine destinate sa fie de rezerva! Nu cred ca natura sau Creatorul a făcut albinele cu titulari și rezerve! Pur și simplu, familia de albine, își dozeaza populația în funcție de momentul viitor sau prezent, în funcție de condiții meteo, ciclul lunar, bla, bla, bla! Da, este adevărat, stuparul poate " dezechilibra" mersul stupului, creandu-i false momente precum iminenta unui cules intens sau " intratul în friguri" sau alte momente imitând aproape perfect natura, dar în nici un caz nu poate stabili, asemeni unui antrenor, ce albine joaca meciul vieții sau pe ce post!
Despre ce albina de rezerva vorbim, când după un cules, intens, sau chiar mediu, populația se reduce drastic? Ies rezervele la ...pauza? Merg la incalzire?
de termenul popular "albina la diafragma" ai auzit??

pana si un cioban cu zero clase stand toata viata intre oi sti ce si cum(despre oile lui) ...doar ca nu stie logica si denumirea stiintifica(deci nu va putea comunica ce stie)....
albina de rezerva (cum am denumito noi aci pe forum..provizoriu :D )...nu apare din nastere ci pentru ca nu are de munca(mai exact puiet de crescut ) ....ce vrei sa dispara din stup ? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Iun 2025, 17:17

yuonyuon scrie:nu poti da doua rame de pastura deoparte atunci cand este abundenta....sau nu este abundenta niciodata?

Nu spun cā nu sunt perioade când este polen, dar sā pun deoparte nici vorbā. Nici la rapițā nu mai este ca în urmā cu 30 de ani. Atunci totul era blocat de polen. Dacā nu colectam era prāpād. Acelaşi loc aceeaşi albinā. Atunci sā zicem cā era o stare normalā A. Acum rar sau deloc. Trebuie calculat cu plan diferit de normal B. Care devine normal şi calculām cu unul f diferit de normal C. Eu îmbātrânesc ies din calcul şi tânárul ia de la început de la A cu datele noi. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde CristianBeekeeper » 26 Iun 2025, 17:25

Shrek scrie:
........

Albina de rezerva este aia care nu are ce face... adica o sa aiba puiet cat are spatiu si mancare la dispozitie, iar cu ocupatia numita cules... culeg daca au de unde. Cand este cules intens se activeaza si cele ce in mod normal mai baga un pic la ventilare, curatenie etc. Asta ii albina aia de rezerva si nu, ea nu se naste de rezerva ci devine cand exista indeajuns de multa populatie sa acopere necesarul. Este ca la un loc de munca, ai 10 colegi dar de munca este doar pentru 5... ceilalti 5 nu se baga la somn ci baga si ei munca dar asa mai pe margine, mai de umplutura cat sa stea in forma iar cand vin comenzile alea multili, muncesc toti 10 cot la cot.

Ce tot spunem noi este ca atunci cand ai stupi cu 8 rame de puiet dar in practica ai dor 3 compacte la 100%... tu te intrebi de ce nu ai albina ca iote ce de puiet este. Realitatea este ca puietul doarme in colturi si ai nevoie de o plapuma mai mare numita aalbina ce se ocupa de puiet. Tu daca a 10 albine din care daca ai puietul compact pe 3 rame si nu 8 ai folosi 4 albine pentru puiet si 6 la cules... ori apicultorul lasa spatiu pentru ponta, puietul este pe mai multe rame si acum ai 7 abine la cresterea de puiet si 3 la cules...

Matematic eu nu stiu ce matci au unii impresia ca au in stupi de cred ca au 8 rame "tabla de puiet"... Unii definesc o rama "tabla" atunci cand ea este 90% puiet si 10% nectar/polen, altii 75% puiet si 25% hrana, altii 50% puiet si 50% hrana...

Zic sa vorbim in decimetrii ca sa ne putem compara stupii in stupine sa vedem care face treaba si care nu. Eu unul deja stiu ca apicultorii fiind precum pescarii... tind sa exagereze... si exagereaza si cu tablele de puiet. Daca ai 80 decimetri patrati de puiet... platesc eu butoaiele.
CristianBeekeeper

Mesajde Balian » 26 Iun 2025, 17:29

Asta cu albina potrivitā pentru fācut roi este pentru teoreticieni. În stupina mea va fi ce vreau eu, nu ce ar fi mai potrivit albinei. Acolo eu spun ce sā fie. Ex: dupā culesul de salcâm (din lene, sā lucrez cât mai puțin) iau TOATĀ albina epuizatā dupā cules din cele douā magazii şi fac roiuri din ele. Nemaicalculând cu nici o structurā şi ies roiuri la pachet brio din ele. Trebuie numai hranā potrvitā asiguratā şi e perfect. PM :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR