as si cu matcile ...nu fac doi bani daca nu ai structura buna.......dar daca e structura si ai si matca ...atunci ...da!....se intampla sa nu ai caturi
ignatov andrei scrie:s.catalin scrie:
In principiu cu cat o familie este mai sanatoasa si mai bine structurata culege mai mult.......
Pana la a spune eu, imi spui si mie unde ai mai auzit termenul de STRUCTURA FAMILIEI...?!?
Ce intelegi prin "bine structurata"...?!?
viewtopic.php?f=4&t=3702&hilit=structura+familiei
ignatov andrei scrie:Apoi, daca tot se face selectie dupa "harnicie"si se cresc matci din familiile "harnice"", cum de se ajunge la familii slabe si matci neperformante, ca doar e "logica de top"...?!?
![]()
ignatov andrei scrie:Sa nu faci egalizare primavara, dar sa vorbrsti de existenta familiilor slabe si sa nu stii de ce ai familii slabe, atunci...
nu mai mult(mai mare diferenta) de 40-60%....s.catalin scrie:Sa spunem ca un stupar are 100 de stupi.
la final de sezon numara cate borcane de miere a dat fiecare familie.
Pe baza numarului de borcane poate face un clasament al celor 100 de familii. De la cea care a dat cele mai multe borcane la cea care a dat cele mai putine borcane.
Intrebare: Daca ar imparti cele 100 de familii in 2 grupe dar nu ar strica clasamentul, ci doar ar trage o linie, mai jos sau mai sus in clasament.
Imparte stupii in doua grupe dupa un singur criteriu. Cantitatea de miere adunata de prima grupa sa fie egala cu cantitatea de miere adunata de cea de a doua grupa.
Cum ar arata cele 2 grupe exprimate in procente?
s.catalin scrie:Sa spunem ca un stupar are 100 de stupi.
la final de sezon numara cate borcane de miere a dat fiecare familie.
Pe baza numarului de borcane poate face un clasament al celor 100 de familii. De la cea care a dat cele mai multe borcane la cea care a dat cele mai putine borcane.
Intrebare: Daca ar imparti cele 100 de familii in 2 grupe dar nu ar strica clasamentul, ci doar ar trage o linie, mai jos sau mai sus in clasament.
Imparte stupii in doua grupe dupa un singur criteriu. Cantitatea de miere adunata de prima grupa sa fie egala cu cantitatea de miere adunata de cea de a doua grupa.
Cum ar arata cele 2 grupe exprimate in procente?
in sfarsit ai ajuns la concluzia ca nu exista nimic perfect ....Balian scrie:Pe acest topic era amintit că practic cu orice matcă (chiar neselectată, maidanerză) poți avea rezultate bune. Dacă ai bază meliferă bună și dacă apicultorul știe ce are de făcut. E absolut adevărat. Vin cu un exemplu: cine colectează sau a colectat vreodată polen putea vedea ce diferențe mari sunt dintre o familie și alta. Nu de cantitatea de polen adunat ci de diferența de culoare. Asta înseamnă că și dacă sunt eu cel mai bun stupar (maximalist) în componența stupinei voi avea diferite și f diferite familii ca performanță. De aici eu trag concluzia că nu merită obsedat vânată soluția optimă că aia nu va fi uniformă niciodată. Oare de ce umblă unele familii pe plante diferite? Numai de a dracului să mă deruteze? Eu spun că lumea nu este perfectă. Nici albinele, și adcă am vrea noi. Iese sărmanul ăla de cercetaș, dimineața și va nimeri pe ce nimerește, dansează acasă aceea sursă și albinele ca proastele se tăvălug pe ce este indicată. Dacă cercetașul este tăntălău și familia va fi tăntăleauă. Degeaba sunt eu stupar de buricul pământului. Sau alt experiment: vrem performanță cu familii ținute pe acoperișul blocului în mijlocul orașului, și poate nu vom performa. Eu nu știu de ce.
matca reprezinat un model .....cum ar fi o masina (automobil) cu caractere specifice .....500 cai putere ...viteza 320 km /h......deci acestea doua sunt caractereles.catalin scrie:ignatov andrei scrie:Apoi, daca tot se face selectie dupa "harnicie"si se cresc matci din familiile "harnice"", cum de se ajunge la familii slabe si matci neperformante, ca doar e "logica de top"...?!?
![]()
Calitatea reginei nu e data doar de selectie, mai e data si de puterea familiei, iar puterea familiei mai e data si de modul in care se lucreaza cu ea.
Dar chiar si incercand sa scoatem factorul uman, tot se ajunge intre un punc mort:
O regina puternica duce la o familie puternica si o familie puternica pastreaza o regina puternica!!!!! exprimarea nu este cea mai buna dar se vede un cerc vicios.
Intrebarea e: unde putem rupe acest cerc???
yuonyuon scrie:matca reprezinat un model .....cum ar fi o masina (automobil) cu caractere specifice .....500 cai putere ...viteza 320 km /h......deci acestea doua sunt caracterele
"pilotii" foarte buni iti vor spune imediat de ce nu merge....s.catalin scrie:yuonyuon scrie:matca reprezinat un model .....cum ar fi o masina (automobil) cu caractere specifice .....500 cai putere ...viteza 320 km /h......deci acestea doua sunt caracterele
Poate sa fie si masina, dar in cazul asta una care se conduce singura, hai sa zicem Tesla.
In majoritatea cazurilor cand se pune mana pe volan..... nu mai e ce trebuie.
Acum ca sunt si piloti foarte buni care pot sa scoata si mai mult din ea este o alta discutie.
ignatov andrei scrie:
Cine mai face selectie si ameliorare dupa principiul "productia de miere"ar fi bine sa se lase de sportul asta!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 30 vizitatori