Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde Balian » 10 Iul 2025, 20:45

Oh...m-am ușurat. Credeam că obiectivul chiar este puiet tablă leț în leț. Nu ceva pescăresc. Așa da.
Roișorul este chiar frumos. Polen are că zona îi oferă. Va fi o familie de producție probabil bună. Așa
cum se vede, producție mare mă îndoiesc să scoată, dar pe youtube cum spunbe Yuonyuon sunt prezentate
multe. Cine crede n-are decât. Oricum este ceva frumos, dar nicidecum model. Cu această unitate nu
75 nici 50kg nu scoți dar mai 100. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Iul 2025, 21:39

CristianBeekeeper scrie:Ce ma frapeaza... ignorarea TOTALA si asa cu bolta peste matematica. Adica ii explici apicultorului ca daca el spune ca are 8 rame de puiet la 20 Aprilie (nu CU puiet)... ar trebuii sa aiba in stup cam 8000 celule ouate per rama x 8 rame = 64,000 celule oate... dar cumva de abia au 2 caturi de 1/2 pe stupi, de neinteles.

La 5 rame, o colonie medie ce ar fi decent de gestionat chiar si de catre un "ne-expert" sa spunem, ar avea 5 x 8000 = 40,000 celule cu puiet. Oricum o dai, nu ai voie sa ai mai putina albina de 25-35 de rame ca medie pe durata sezonului activ de cules. Daca esti dibace faci miere si de pomi fructiferi, si de mana, iulisca mult mai usor dat fiind ca restrictionezi cuibul la minimul necesar si nu au unde baga tipurile astea de miere ce cristalizeaza mult mai usor.

Daca reusesti sa ii tii in 6-7R... mergin si in pastoral, pai intr-un an cu doua culesuri si ceva ciuguleala la restul faci 75kg... prinzi maimulte culesuri... faci suta.

Exact cum ai spus si tu... cu mai putin, ajungi sa ai de fapt mai mult.

L.E: Ce cred ca ar trebuii sa fie un semn de intrebare pentru multi este... cat de repede au urcat in cat.
daca peste aceasta socoteala mai pui ca albina traieste in medie 40 de zile...atunci pe aceleasi 6-7 rame de puiet in 42 de zile ies doua generatii de albina...

lumea nu intelege ca sa construit o industrie pe prosteala asta cu puietu subnutrit si varooa....?!...se pare ca nu :lol: ....
orgoliul se taxeaza ... :lol:

dovada clara ramane la 15 aprilie 4 rame de puiet capacit incarca catul la 15 mai iar la 15 iulie 5 rame cu puiet capacit ierneaza pe 3 :lol: .
stiti fenomenul"stupii se intaresc la rapita ...adica sa dezvoltat datorita rapitei chiar atunci??? sau a ecluzionat albina crescuta la pomi.....?
lafel "depopulari la FS" ...sau depopulat atunci la fs ??sau era puietul subnutrit de la 1 iunie ...si efectul sa vazut la floare.....??
chestii simple....
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 10 Iul 2025, 21:41

Balian scrie:Oh...m-am ușurat. Credeam că obiectivul chiar este puiet tablă leț în leț. Nu ceva pescăresc. Așa da.
Roișorul este chiar frumos. Polen are că zona îi oferă. Va fi o familie de producție probabil bună. Așa
cum se vede, producție mare mă îndoiesc să scoată, dar pe youtube cum spunbe Yuonyuon sunt prezentate
multe. Cine crede n-are decât. Oricum este ceva frumos, dar nicidecum model. Cu această unitate nu
75 nici 50kg nu scoți dar mai 100. :)

Cati decimetrii de puiet ai in cele 30R parca ce intra intr-un MER la inceput de aprilie?
CristianBeekeeper

Mesajde yuonyuon » 10 Iul 2025, 21:42

Balian scrie:Dacā ramele din primul filmuleț este "de" puiet nu "cu" puiet atunci nu mai înțeleg expresia de la "leț în leț" sau cum iese 8000 de celule puiet pe ramā. Pe bune. Îmi explicați și mie? :)
s a inrait lumea ce sa mai .... :lol:
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 10 Iul 2025, 22:13

Pare ca multi nu pricep ca spatiu mult nu este egal si cu eficienta. Un cuib compact la cat o fie el restrictionat o sa functioneze mult mai eficient si imi vine in minte comparatia dintre un generator pe diesel vs un motor diesel de la o masina/camion. Un motor de la generatorul de curent bate la fund motoprul de masina dat fiind ca functioneaza la un ritm constant fara diferente mari de rotatii cum e la masini unde daca e mai mare sarcina... lucreaza mai din greu motorul. Cand treaba e constanta fara "sparg cuibul, deblochez etc" colonia are dezvoltarea aia predictibila si comparabila.
CristianBeekeeper

Mesajde yuonyuon » 10 Iul 2025, 23:52

CristianBeekeeper scrie:Pare ca multi nu pricep ca spatiu mult nu este egal si cu eficienta. Un cuib compact la cat o fie el restrictionat o sa functioneze mult mai eficient si imi vine in minte comparatia dintre un generator pe diesel vs un motor diesel de la o masina/camion. Un motor de la generatorul de curent bate la fund motoprul de masina dat fiind ca functioneaza la un ritm constant fara diferente mari de rotatii cum e la masini unde daca e mai mare sarcina... lucreaza mai din greu motorul. Cand treaba e constanta fara "sparg cuibul, deblochez etc" colonia are dezvoltarea aia predictibila si comparabila.

la stupi totu e dintr o bucata ...pleaca bine= merge bine....
el daca are microclimatul corect ...are foarte putine albine in zona de puiet...te miri cum 3 albine hranesc si incalzesc atata puiet.....

cred ca acest microclimat se datorea albinei de rezerva care o ai pentruy ca nu ai extins fortat cuibul....
acum avem doua posibilitati ..ori limitam cuibul la un numar ..deci artificial....ori lasam matca sa se duca la nivelul maxim(dar infranat )...dar in a doua situatie familia ajunge prea mare...si apare problema valurilor in stupina pentru ca o matca va ponta si 12 rame ..pe cand alta doar 9 si la eclozare apare ceva ce nu vreau sa mai vad in stupina....
mai bine sa stiu eu exact in ce stare sunt familiile la orcie moment....
sa tienem cont ca o familie la putere maxima doar puterea matcii mai este limita...deci se ajunge la limita artificiala pe care o facem noi dar la o scara mai mare ...deci nu e nimic gresit pana aici....

ce probleme apar la stupii ingraditi...atunci cand matca ponteaza prea repede si deja ai multa albina d rezerva ...cuibul fiind eficient la a doua eclozare deja nu mai incape albina inlada si chiar daca incepe un cules ...e prea mult trafic /ambuteaj....nu "respira stupul " si ii scade eficienta ...cea ce cam duce la friguri...

fiecare matca are o putere ...la unele 6 la altele 7 ...sau cele foarte bune 8...puterea lor vine si din numarul de doici + cele de rezerva care sustin aceasta ponta....
fara aceste albini puietul va fi "sec"...fara microclimat ...dar va fi....de calitate joasa....si viata scurta....
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 11 Iul 2025, 00:09

Da, poate va ponta pe 12R dar daca aduni numarul de celule pontata ajungi to pe la un maxim de 6.5R pontate la 90%. Cred ca sunt matci ce le numeri pe degete ce sunt varfuri si extra extra performere ce se duc intr-un 7-7.5R la 90% (echivalentul a 3000 de oua media pe zi indiferent de ce vine de afara sau temperaturi). Multi apicultori se minte pe ei insisi... cred matcile lor sunt numai bombe de bombe dar nu au spatiu domnle'... de asta botcaresc si nu urca in cat... de lipsa spatiului in cuib.

ce probleme apar la stupii ingraditi...atunci cand matca ponteaza prea repede si deja ai multa albina d rezerva ...cuibul fiind eficient la a doua eclozare deja nu mai incape albina inlada si chiar daca incepe un cules ...e prea mult trafic /ambuteaj....nu "respira stupul " si ii scade eficienta ...ce ace cam duce la friguri..

Ehh, aici intervine boala numita "raceste cuibul daca pun catul la pomii fructiferi...", multi nici cand ii rapita inflorita nu pun catul fiindca "nu au incheiat cuibul in 10 sau 12 rame", si uite asa pana cand vine apicultorul sa puna catul, colonia e deja in discutii de cum si cand sa o puna de o plecare. Spre exemplu poate ai observat sau nu, in spatiul de langa diafragma... alemele se strang la transport sau la cules intens le ajuta portiune la ventilat mai usor nectarul. Nu mai trebuie sa impace si capra... si varza. Cand vor sa ventileze nectarul pot sa ilventileze mai usor fara a perturba temperatural puietul din cuib ca ala e separat un pic.

fiecare matca are o putere ...la unele 6 la altele 7 ...sau cele foarte bune 8...puterea lor vine si din numarul de doici + cele de rezerva care sustin aceasta ponta....
fara aceste albini puietul va fi "sec"...fara microclimat ...dar va fi....de calitate joasa....si viata scurta....

Pfff... in primavara am fost sa cumpar niste familii la rapita, ragalii, vandute ca 6 rame de puiet dar nici nu aveau catul pe el e in 17 aprilie.
CristianBeekeeper

Mesajde yuonyuon » 11 Iul 2025, 00:12

un stup in care e "ghiveci" gen stup orizontal...se misca greu in mai toate situatiile....
mereu imi imaginam un astfel de stup aglomerat cu traficul din india ...unde toti se duc si vin deundeva si tot nu au ce manca....eficienta zero..

deci stupul trebuie degajat ...albina moderata pe rame ...daca e prea multa si vine din urma ..faci roi sau mai mult spatiu...
natura nu a gasit o solutie la aceasta situatie decat restartarea...dar apicultorul fiind destept ii poate indrepta in 2 minute...

eu deaceia vorbeam de separarea albinei in stup ....doica jos cu matca iar albina batrana si de rezerva sus....
decatori vedem un stup aglomerat in zona puietului...saltam ramele cu mieres si polen ...ba chiar si o rama cu puiet la eclozare +un FA si ai reparat situatia ...i ai schimbat destinul...

faza cu ingraditul a plecat in ideea de a controla numaru ramelor cu puiet si a infrana matca inainte de cules pentru maximiza numarul albinelor de rezerva pentr a participa la cules
dar si a limita puietul in vederea prevenirii roitului 100% ...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 11 Iul 2025, 00:17

CristianBeekeeper scrie:
Ehh, aici intervine boala numita "raceste cuibul daca pun catul la pomii fructiferi...", multi nici cand ii rapita inflorita nu pun catul fiindca "nu au incheiat cuibul in 10 sau 12 rame", si uite asa pana cand vine apicultorul sa puna catul, colonia e deja in discutii de cum si cand sa o puna de o plecare. Spre exemplu poate ai observat sau nu, in spatiul de langa diafragma... alemele se strang la transport sau la cules intens le ajuta portiune la ventilat mai usor nectarul. Nu mai trebuie sa impace si capra... si varza. Cand vor sa ventileze nectarul pot sa ilventileze mai usor fara a perturba temperatural puietul din cuib ca ala e separat un pic.
cand incheie stupul pe 10 rame deja au si 8 rame de puiet :lol: :lol:
la mine la a 4 rama nu mai am loc in lada.... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 11 Iul 2025, 00:25

daca dai ramele la ouat mai incet ...o sa isi faca albina in exces si mereu o sa ai de trei ori mai multa albina decat numarul ramelor de puiet ...in felul asta poti sa pui si 5 caturi ca nu raceste nimic ...
aceasta albina in exces asigura microclimatul si siguranta ca puietul este intretinut corect pana la eclozare ...apoi prezenta polenului in rame asigura ca acest puiets a devina doica sau albina de rezerva de calitate...si tot asa ...mentinem familia in forma...
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 14 Iul 2025, 15:10

yuonyuon scrie:aceasta albina in exces asigura microclimatul si siguranta ca puietul este intretinut corect pana la eclozare ...apoi prezenta polenului in rame asigura ca acest puiets a devina doica sau albina de rezerva de calitate...si tot asa ...mentinem familia in forma...

Aveam oaresce indoieli, dar acum mi s-au confirmat (indoielile)>
Explica, te rog, cu lux de amanunte, cum apare albina doica si cum apare albina de rezerva.
Apoi, spune te rog, ce stie sa faca aceasta albina de rezerva.

As prefera o explicatie cu date concrete, fara subintelesuri!
Multumesc!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2025, 16:33

Defapt doicele care cresc puiet sunt cele care " apar"....pentru ca initial toate sunt menite sa ajunga albine de rezerva....

Dar cerintele familiei dicteaza cum se ocupa locurile....adica
In ziua zero... glandele hipofaringiene sunt complete...dar nu activate.....primele doua zile se hranesc cu polen si fac corpul gras..apoi incep curatenia in celule din zona puietului....iar pe baza " cererei" ...aceste glande se activeaza mai mult sau mai putin....devenind doici care cresc puiet ...ziua 3-12( apogeu 6-10)...
La cele care nu se activeaza raman intactive ...adica albini de rezerva care isi pot activa glandele hipofaringiene in caz de nevoie in viitor...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2025, 17:31

Acolo unde am scris " cererea" ...este dictata de larvele de la 1-3 zile....feromoii larvelor atrag numarul doicilor...

Daca larvele lipsesc automat albinele raman de rezerva...cum au fost de la inceput....
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 18 Iul 2025, 15:42

yuonyuon scrie:Defapt doicele care cresc puiet sunt cele care " apar"....pentru ca initial toate sunt menite sa ajunga albine de rezerva....

Dar cerintele familiei dicteaza cum se ocupa locurile....adica
In ziua zero... glandele hipofaringiene sunt complete...dar nu activate...
La cele care nu se activeaza raman intactive ...adica albini de rezerva care isi pot activa glandele hipofaringiene in caz de nevoie in viitor...

ignatov andrei scrie:spune te rog, ce stie sa faca aceasta albina de rezerva.

Avem o familie de albine pe 5 rame, cu 3 rame de puiet, care ramane fara matca.
Incepe sa creasca botci de salvare. Cand tot puietul este capacit, introducem o botca matura.
Distrugem toate botcile gasite.
Dupa 10 zile, observam ca familia nu are matca, deoarece matca eclozionata din botca pusa de noi, s-a pierdut.
In familie mai avem puiet capacit cam pentru 4 zile.
Mai introducem o botca matura.
Vedem matca eclozionata, apoi o vedem inperecheata, dar... cand sa oua... s-a pierdut si asta!
In stup, albinele stau gramada pe rame, deci e foarte populat, pentru cele 5 rame, iar cea mai tanara albina are deja 7-8 zile.
Mai introducem o botca, dar constatam ca si matca asta a pierit.
Au mai trecut 10 zile.
Albinele cele mai tinere au deja 18 zile.
Introducem o rama cu oua si larve tinere.
Puietul este hranit, canibalizat (ouale), iar ce-a ramas, e capacit in totalitate.
Distrugem toate botcile si introducem o matca imperecheata.
Cele mai tinere albine au 26 de zile.
Urmatoarele albine tinere care vor aparea in stup, vor ecloziona cam peste 9-10 zile.
Matca este acceptata si incepe ponta.
Dupa 5 zile, observam ca larvele sunt hranite bine cu laptisor.
Incepe si un cules.
La toate familiile, dar si la familia din studiu, incep sa apara fagurasi proaspat claditi.
La toate familiile. fagurasii sunt albi, doar la familia din studiu, sunt de culoare inchisa!

Deci: ce stie sa faca albina de rezerva...?!?

Imi place cum m-ai plagiat, dar nu-mi place ca dai explicatii sub forma de ghicitori, cu subintelesuri sau incomplete!
Nu stii... sau detii cumva oaresce secrete si crezi ca stimabilii colegi vor purcede la studiu...?!? :lol:
Apoi, daca ar purcede totusi la studiu, ne spui si unde pot gasi literatura care sa pomeneasca asa ceva...?!?

Chestiile astea despre albina doica, spuse de mine (multe din ele inca nespuse), nu le vor gasi in nicio carte de pe Terra!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2025, 17:19

tre sa recunoasteti ca asta cu "ghicitorile"...tot de la dumneavoastra am plagiat o :lol:

ce am ramas eu uimit in ultima vreme...ca tot ziceam de "albina de rezerva " de parca era ceva comun de stie toata lumea...si cand colo sa caut in literatura ...mai nimic....mai deloc....termeni subtili...si in rest nu mare lucru....
acum am inteles de ce nici cartile nu puleseaza pe aceasta tema a biologiei ..pentru ca nu e public pentru asa ceva....si al doilea lucru e ca nu se vrea se se duca apicultura in acea directie ...ci mai bine pe partea cu consumerismu si metodologiile fixe.......

la mine nu e ca nu am de scris ...ar fi multe de zis dar tre sa scri pe o anume frecventa ca sa fi inteles de majoritatea...probabil pentru matale par ghicitor ca nu dau detalii exacte ...dar nu cred ca ajuta cu ceva detaliile....ci mai degraba mecanismu de functionare..... ...decateori nu sa intamplat sa explicat colegilor si sa aveti impresia ca au inteles si cand i ati lasat singuri ..sa constatati ca nu au inteles nimic...pentru ca nu au inteles mecanismul...

eu scriu ca sa fie scris si intr o alta forma ...nu ca sa i asum credit pe vreo descoperire....

dumneata trebuiea sa fi scris o carte si acum ne dadeai cu ea in cap decateori aveam ceva de zis.... :lol:
am vazut si eu prin online ca sunt multi care fura "ziceri" ..tare enervant!! ...mai ales ca nu stiu despre ce vorbesc :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2025, 17:21

tre sa ma gandesc la "aia cu fagurasii"...sa vedem cum o scot la capat ...cu doar 6 lifuri pe youtub...si "masa rotunda"....alte surse nu avem ...va asigur!!!
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR