Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde mausica » 30 Iul 2025, 21:05

cristi_vidican scrie:
Shrek scrie:Sunt sigur ca înainte sa te decizi sa ii cumperi soției un tiguan, ai luat o remorca de 3,5 t! Și ce sa vezi, tocmai în sezon se strica dusterul! "Draga, vezi ca iau tiguanul pana la stupi! " ! Cu remorca, evident! Trage mai bine, poate și cutie automata!

Adevărul e acesta.
Eu aveam duster și nevasta golf 4 (minunată mașină. Nu se strica. aia merge la rabla cu motorul nedesfăcut)
Am zis să am încă o mașină pentru mutat stupii, că deja aveam 2 remorci :lol: Ce-i drept, nu de 3,5 t. Deși una cred că poate duce 3,5 t :lol:
Și i-am zis nevestei: nu ai vrea și tu un SUV, așa să stai mai sus pe șosea?
Evident că nu a avut nimic împotrivă.
Am dat pe el un sac de bani, că nu am luat o rablă.
Și, la prima încercare în teren (ploase bine, eram la rapiță și am zis că intru cu Tiguanul în teren după stupi. Dusterul deja era la stupi, fără probleme. Și, abia am ieșit înapoi cu remorca goală. Supriza a fost că nu-i mergea tiguanului 4x4.
NOroc cu dusterul.

P.S. în poză e tiguanul, mutarea de la rapiță la salcâm, anul acesta.

Baga-l pe olx ca numa de rusine te face
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 21 Oct 2025, 11:55

Ducem caturile în „pastoral!”

Cum zicea un prieten: ce bine că sunt pe Dadant, că nu tre să iau atâtea rame la mână. :lol:
Ce să facem noi dacă suntem pe MER și ne dă multă miere? :lol:
Fişiere ataşate
photo_6033058638944996155_y.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 21 Oct 2025, 11:57

O parte dintre roiurile/nucleele și ceva stupi mai nimurici, numai buni de înlocuit anul viitor stupii care se vor vinde și de format din ei alte nuclee, roiuri și ce va mai trebui.
Fişiere ataşate
photo_6033058638944996138_y.jpg
cristi_vidican

Mesajde Liviu_SV » 27 Oct 2025, 13:11

Din cei mai mici îi iernați și pe un singur corp? Legat de reparatul stupilor ce au roit sau cu matci neperformante, unirea pe acceași locație în această perioadă este posibilă? Se întoarce albina la vechea locație a roiului ce se pune peste o familie unde se elimina matca?
Liviu_SV

Mesajde cristi_vidican » 27 Oct 2025, 20:05

Liviu_SV scrie:Din cei mai mici îi iernați și pe un singur corp? Legat de reparatul stupilor ce au roit sau cu matci neperformante, unirea pe acceași locație în această perioadă este posibilă? Se întoarce albina la vechea locație a roiului ce se pune peste o familie unde se elimina matca?

Da, iernez și pe un singur corp. Să aibă miere multă pe rame.
Dacă am timp, îi pot organiza de genul 5 jos și 5 sus (pline cu miere).
Dacă îi iernez pe 2 corpuri, primăvara va trebui să-i aduc pe un corp sau să tot adaug rame la lărgit.
Dacă-l aduc pe un corp primăvara, când acel corp ajunge plin cu albină de să-i iasă ochii afară pe urdiniș, atunci pun un corp cu rame goale construite dedesubt. Mai e puțin și începe rapița și primește treptat câte un etaj peste cuib.

Toamna, în septembrie schimb reginele cu probleme sau cele bătrâne. Pe aceeași locație aduc nucleele, unele mai mici, altele mai mari. Și, când unific pentru schimbarea reginei, aleg un nucleu potrivit pentru unificare, mai mare sau mai mic. Se mai întoarce albina la locul vechi, dar nu multă. Ea intră în stupii/nucleele învecinate. Uneori, când nucleul cu regina tânără e mai mare, pe locul lui aduc regina bătrână cu 1 ramă cu miere și puiet și nucleul inițial rămâne pe 3-4 rame, și mă asigur că are ce-i trebuie să ierneze. Nu iau la unificare toată albina din nucleu. aceste unități ajută uneori primăvara ca să nu mai descompletezi alte unități.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 17 Noi 2025, 18:55

Noua vatră.
Vedem cum ne descurcăm cu fermierii care vor stropi. Nu e simplu uneori
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-11-17 at 17.54.06.jpeg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 17 Noi 2025, 19:00

Rapița a crescut perfect până la ora asta.
A primit o ploaie bună exact după semănare, apoi s-a dezvoltat frumos, nu foarte tare, dar suficient cât să treacă bine iarna.
Acum vine frigul și o oprește din creștere exact în momentul optim. Fermierul n-a mai trebuit să-i dea tratament să o oprească din creștere.

În zonă, fermierii cresc tot mai mult suprafețele cu rapiță. O cultură care, zic ei, dacă stăpânesc bine problemele, aduce cel mai mare profit.
Iar stuparii se bucură și ei.
Rapița nu a dezamăgit niciodată în ce privește producția de miere.
Prinde minim 3 săptămâni de înflorire, de multe ori prinde zile mai frumoase cum prinde salcâmul.
Pentru mine rapița se suprapune cu cea mai mare populație în stup.

P.S. Am tot mai mulți clienți care au prins gustul rapiței și o preferă în locul altor sortimente. Vânzarea la borcan a rapiței crește de la an la an.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-11-17 at 17.54.24.jpeg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 24 Dec 2025, 09:26

Celor care mai intrați pe aici, vă doresc Crăciun fericit!
cristi_vidican

Mesajde unincepator » 24 Dec 2025, 14:41

cristi_vidican scrie:Celor care mai intrați pe aici, vă doresc Crăciun fericit!

Bunaziua,nasterea Domnului cu sanatate si bucurii la toti care ne vad,si care nu nevad pe aici.
unincepator

Mesajde cristi_vidican » 17 Ian 2026, 17:38

De-a lungul timpului mai mulți apicultori au trecut pe MER.
Unii dintre ei, și nu apicultori slabi, au revenit înapoi pe Dadant.
Motivația lor publică a fost: când vrem să vindem stupi sau roi pe MER nu ne întreabă nimeni de ei.
Și au mai zis ei că ar mai fi ceva, dar nu spun public. Probabil ca să nu facă de râs stupul MER.

Sunt pe MER de prin 2010 când am iernat un stup cu catul pe el, primăvara regina a pontat în cat, i-am făcut un fund detașabil și i-am mai dat un corp în cuib și apoi a urmat povestea mea cu MER-ul pt care mă felicit în fiecare dimineață.

Așa ...
Vând anual familii și roiuri. Nu multe, dar vând regulat.
Nu a fost an să rămân cu ce vreau să vând și să nu pot. Din contră, a fost când mi s-a cerut mult mai mult decât puteam să vând.
Am avut clienți din toată țara, unii din Moldova, Pitești sau Brașov, venind sute de km, pt că nu găseau de cumpărat în zona lor.

Le spun celor care vor să treacă pe MER să nu aibă frică că nu vor putea vinde familiile sau roii pe MER.

Recent, fără să pun vreun anunț, cineva m-a întrebat dacă nu am de vânzare familii. Urma să pun anunțul, dar nu mai e nevoie pt că mi-a rezervat toate familiile de vânzare pe primăvară.

MER-ul se vinde și are viitor.
Chiar recent va intra într-un studiu științific la o universitate din țară, studiu care nu are de-a face cu MER-ul, ci cu altceva, dar sunt și eu curios cum va ieși comparativ cu celelalte tipuri de stupi.

La mine MER-ul a câștigat și mă bucur că l-am descoperit.
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 20 Ian 2026, 11:35

O stupina MIX din stupi MER, stupi Dadant cu cat 1/2 si stupi ME Langstroth.

ignatov andrei

Mesajde s.catalin » 20 Ian 2026, 13:18

ignatov andrei scrie:O stupina MIX din stupi MER, stupi Dadant cu cat 1/2 si stupi ME Langstroth.

Foarte Frumos!!!
s.catalin

Mesajde cristi_vidican » 14 Feb 2026, 09:04

Pe una dintre vetre, albinele aduceau azi polen de la alun.
Vreme bună, cu soare, fără vânt.
Alunul la 2 pași de stupi, puteau merge și pe jos după polen :lol:

Pe altă vatră aduceau foarte rar polen în 2 culori.
Urmează câteva zile cu frig, ceea ce pe mine mă bucură.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2026-02-12 at 19.13.45.jpeg
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 14 Feb 2026, 19:21

Cu alte cuvinte, morcovii au fost scosi...aruncati la cos! Vremea turtelor energetice a trecut, se trece la...rumegus! Cine are polen in stoc, ii fericit. Ceilalti, pot sa ia reteta de pe forum, sa nu umfle buzunarul apinegustorilor!
Astazi, o zi superba! Desi oarecum slabite de iarna total atipica, baga polen, cel mai probabil de alun. Nici salca nu ii departe dar pe fanete se vad niste floricele, extrem de mici, albastre si galbene. Semn ca primavara nu-i chiar asa departe. Mintenas incepem sa umblam prin salcami dupa roiuri!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 15 Feb 2026, 08:24

Shrek scrie:Cu alte cuvinte, morcovii au fost scosi...aruncati la cos! Vremea turtelor energetice a trecut, se trece la...rumegus! Cine are polen in stoc, ii fericit. Ceilalti, pot sa ia reteta de pe forum, sa nu umfle buzunarul apinegustorilor!

Nu am dat niciodată turte proteice.
Și stupii primăvara se dezvoltă exploziv, atingând vârful la finalul rapiței.

Ar trebui să fac ceva prin iunie, când e secetă.
Nici toamna nu sunt nevoit să dau. Văd că albina se dezvoltă natural și nu văd de ce aș interveni.
cristi_vidican

Mesajde mausica » 15 Feb 2026, 10:24

cristi_vidican scrie:

La mine MER-ul a câștigat și mă bucur că l-am descoperit.

Fiecare lauda ce are
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR