Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Culesurile la distante mai mari de 2 km

Mesajde Poro » 02 Feb 2026, 09:28

Am citit ca la un cules care este la o distanta de 2 km fata de vatra randamentul este de aproximativ 50%
La 3km aproximativ 25%
Iar la 4 km se apropie de 0
Oare sunt adevarate aceste date?
Poro

Re: Culesurile la distante mai mari de 2 km

Mesajde Balian » 02 Feb 2026, 12:15

Poro scrie:Am citit ca la un cules care este la o distanta de 2 km fata de vatra randamentul este de aproximativ 50%
La 3km aproximativ 25%
Iar la 4 km se apropie de 0
Oare sunt adevarate aceste date?

Problema este puțin mai nuanțată. Să luăm o vatră de 40-50 familii și o parcelă meliferă de rapiță de dimensiune potrivită pentru acest număr, cca. 80-100ha. Să considerăm parcela pătrată de 1km x 1km. Va fi diferență de producție dacă vatra este instalată imediat lângă cultură și dacă este puțin distanțat (cca. 500m). La primul caz albina va frecventa intens un cerc cu centru poziției vetrei, invadând cultura lângă vatră. În al doilea caz albina se va distribui mai ehilibrat, fiind un drum de parcurs până la parcelă. La o distanță mai mare va intra în socoteală combustibilul (mierea) pentru a percurge drumul dus întors, și există distanță la care se duce tot rezervorul. Și dus și întors. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde peterneamt » 02 Feb 2026, 12:29

Nu . Sânt mai mulți factori care influențează culesul de nectar . Cei mai importanți ...: matca ( regina ).... ; starea sanogenică a familiilor de albine ; spațiul de depozitare ( rame de recoltă ...) ; aerisirea (ventilația urdiniș / podișor, pentru eliminarea vaporilor..... ) ; puterea familiilor de albine și raportul dintre albinele culegătoare/ doici și puiet ; vremea...; vântul predominant ; timpul de recunoaștere a zonei de pastoral, acordat cercetașelor ( amplasarea stupilor înainte de începerea culesului cu 2-3 zile previne deriva culegătoarelor și permite crearea culuarelor de zbor ( autostrăzi feromonale ....) ; la culturile unde plantele vizate....emană mirosuri puternice ( rapiță , floarea soarelui , tei ...) este de preferat ca stupii să fie amplasați mai departe de sursa de cules ( previne deriva...și albinele nu mai sânt agresive ,își văd de cules și mai puțin de paza urdinișului ) ; amplasarea stupilor în locuri însorite și ferite de vânt primăvara și umbrite în orele amiezii vara....; distragerea atenției albinelor ....( vizite în cuibul..; colectoare de polen ; rame la crescut ...) ; distanța pănă la sursa de cules ....( albinele au viteze de zbor destul de mari între 30 - 70 km /h , deci , nu drumul este mare consumator de timp ,ci culegerea nectarului în sine.....) ..... :D
peterneamt

Mesajde Shrek » 02 Feb 2026, 22:33

Discuția nu este chiar atât de simpla precum pare. Da, distantele specificate și rezultatul culesului, din experienta apicultorilor mai ... de demult, sunt corecte. As spune eu ca peste 3 km, culesul este aproape inexistent, albinele cautand local surse de nectar alternative unui cules intens gen rapiță, fs sau alte plante tehnice situate peste aceasta limita.
Acum, dincolo de ce s-a scris mai sus, as adauga ca variabila și modelul stupinei, stationar sau pastoral, pentru ca exista diferențe între structura familiilor de albine chiar dacă se vor găsi destui sa spună ca pregătirea de cules este sau ar trebui sa fie aceeași. În plus, eu am observat ca atunci cand din motive ce țin exclusiv de natura și de ritmul ei, culesurile de primăvară gen pomi fructiferi, păpădie, păducel, salcâm și, de ce nu, rapiță, difera ca ritmicitate și spor de cele de vara de exemplu tei, fs, amorfa, mana.
Una peste alta, distanta de la stup la " furnizorul" de nectar poate influenta un cules specific dar nu atât de decisiv precum structura albinei din familia de albine la momentul unui cules ntens.
Zic și io.
Shrek

Mesajde Poro » 03 Feb 2026, 05:32

Privesc la padurile situate la 1,8 si 2,6b
Km,, ca vulpea la struguri,, :D
Poro

Mesajde cristi_vidican » 03 Feb 2026, 18:23

Am avut într-un an rapița de la 3 km încolo.
Am beneficiat de o vreme ideală, fără vânt - ceva rar la rapiță (să nu fie vânt).
Au adunat albinele minunat, de parcă ar fi fost lângă lan.

Cum s-a scris și mai sus, depinde de mai mulți factori.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 03 Feb 2026, 19:29

Shrek scrie:Discuția nu este chiar atât de simpla precum pare. Da, distantele specificate și rezultatul culesului, din experienta apicultorilor mai ... de demult, sunt corecte. As spune eu ca peste 3 km, culesul este aproape inexistent, albinele cautand local surse de nectar alternative unui cules intens gen rapiță, fs sau alte plante tehnice situate peste aceasta limita.
Acum, dincolo de ce s-a scris mai sus, as adauga ca variabila și modelul stupinei, stationar sau pastoral, pentru ca exista diferențe între structura familiilor de albine chiar dacă se vor găsi destui sa spună ca pregătirea de cules este sau ar trebui sa fie aceeași. În plus, eu am observat ca atunci cand din motive ce țin exclusiv de natura și de ritmul ei, culesurile de primăvară gen pomi fructiferi, păpădie, păducel, salcâm și, de ce nu, rapiță, difera ca ritmicitate și spor de cele de vara de exemplu tei, fs, amorfa, mana.
Una peste alta, distanta de la stup la " furnizorul" de nectar poate influenta un cules specific dar nu atât de decisiv precum structura albinei din familia de albine la momentul unui cules ntens.
Zic și io.
deci....las o balta....
eu am floare la peste 3.5km ...4.5 km...si in 10-14 zile baga un 1.5-2 caturi..1/1.
tre sa tinem cont de un aspect ....eu le mai si infloresc!!!... :lol: :lol:

eu ...practic in luna iulie ...nu am tei si culturi agricole mai aproape de 3.5 km...
albina odata ridicata pe culuarul de zbor in 30 de secunde a strabatut 1-2 km ..in functie de vand...apoi cum a zis domnu mai sus ...sta mult timp pe flori .....
deci drumul in sine nu este mult ca timp ...ci ca energie...dar trebuie si albine sanatoase...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 03 Feb 2026, 20:24

Bah Ioane, io stiu ca esti vanator si s-a deschis sezonu' la fazani dar nici chiar asa!
Cand ai mers ultima data pe jos.....3km? Incearca as zbori dand din maini ,carand si doua galeti cu apa! Hai ca nu este chiar asa greu! Poti chiar mai mult!
Shrek

Mesajde Poro » 05 Feb 2026, 12:16

Ieri am identificat un petec bun de salcam aproximativ 3 h
La 2 km de vatra
Sper sa nu fie concurenta mare pe zona respectiva
Dupa calculele mele cred ca potentialul melifer este peste medie
Sper sa tina si timpul cu noi
Precipitatiile au fost din abundenta
Un pic de accent pe structura familiilor si discutam ulterior cum a fost
Poro

Mesajde cristi_vidican » 05 Feb 2026, 17:52

Poro scrie:Ieri am identificat un petec bun de salcam aproximativ 3 h
La 2 km de vatra

Dă-ne o locație pe maps, ca să ne dăm și noi cu părerea :lol:
cristi_vidican

Mesajde Poro » 05 Feb 2026, 19:55

Pădurea Gorosnite 8-)
Poro

Mesajde cristi_vidican » 06 Feb 2026, 12:00

Poro scrie:Pădurea Gorosnite 8-)

Mai la Sud, mai la Vest?
Ar fi bine mai la Est, că la Vest sunt eu de pădurea Goroniște :lol:

P.S. Pe vremuri, Pupemea zicea: dacă vedeți una dintre aceste fețe în pastoral, să știți că în zonă sunt cel puțin 1000 de stupi :lol:
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 07 Feb 2026, 13:47

cristi_vidican scrie:Mai la Sud, mai la Vest?
Ar fi bine mai la Est, că la Vest sunt eu de pădurea Goroniște :lol:

Ai , ce m-am spariat! Credeam ca iar a înghețat salcamu' la VM!
Shrek

Mesajde Balian » 08 Feb 2026, 12:06

Shrek scrie:Ai , ce m-am spariat! Credeam ca iar a înghețat salcamu' la VM!

Numai în iunie putem fii sigur dacă salcâmul la VM nu a fost înghețat. Mai are nopți dormite afară! :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 09 Feb 2026, 09:32

Shrek scrie:Ai , ce m-am spariat! Credeam ca iar a înghețat salcamu' la VM!

VM îngheață des și mai rar se face miere multă de salcâm acolo.
N-am fost niciodată și nici nu cred că voi merge vreodată la VM.
E lumea și țara acolo.
Din ce știu eu, pt că urmăresc în fiecare an ce se întâmplă acolo, culesul nu e grozav.
Îi mai sun pe unii stupari și știu să-i interpretez după ce-mi spun.
Odată chiar am avut acces la un cântar live care era la VM într-un an bun - nu a fost un cântar prea bun, iar omul a fost dezamăgit că mers la VM și nu a mers mai sus spre munte.

Cu privire la VM, de-a lungul timpului s-au împământenit 2 zicale:
1. La Valea lui Mihai, salcâmul îngheață în fiecare an.
2. La Valea lui Mihai, salcâmul dă bine odată la 7 ani (doar că nu se știe care e acel an)

Undeva între astea două e realitatea la VM.
cristi_vidican

Mesajde Poro » 19 Feb 2026, 20:37

A facut cineva miere de paulownia?
Ce stiti despre ea?
Poro

Următorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI