Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 17 Apr 2026, 21:40

Suntem în plin cules. Miroasă a flori de rapiță și în curte la mine. Salcâmul se pregătește. Se va suprapune cu rapița. Va fi distracție! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 19 Apr 2026, 07:27

Balian scrie:Suntem în plin cules. Miroasă a flori de rapiță și în curte la mine. Salcâmul se pregătește. Se va suprapune cu rapița. Va fi distracție! :)

Se va suprapune în zona Salonta, dar la deal e încă în urmă.
Abia are 1-2 cm
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 19 Apr 2026, 18:46

cristi_vidican scrie: Se va suprapune în zona Salonta, dar la deal e încă în urmă.
Abia are 1-2 cm

Maxim 10km mă deplasez cu albinele. Zona de deal să fie a celor care stau acolo. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 20 Apr 2026, 11:37

Balian scrie:
cristi_vidican scrie: Se va suprapune în zona Salonta, dar la deal e încă în urmă.
Abia are 1-2 cm

Maxim 10km mă deplasez cu albinele. Zona de deal să fie a celor care stau acolo. :)

Dacă ești la rapiță în zonă mai timpurie și mergi la salcâm într-o zonă mai târzie puțin, te poate ajuta. Sau te poate încurca, cum am fost eu încurcat acum vreo 3 ani la rapiță.
Rapița s-a terminat, dar a venit o vreme rece și ploioasă. Nu am mutat la salcâm și am prins vreo 2 zile pe vatra de la rapiță unde albina mers în sat la salcâm.
Și au băgat nectar care mi-a dat peste cap puțin extrasul de la rapiță.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 25 Apr 2026, 10:28

Rapița se avansează. Dă binișor. Se anunță vreme potrivită pe câmpia de vest pentru salcâm, care vine din urmă. Nu prea se va suprapune. Vom avea timp să terminăm extrasul de rapiță.:)
Balian

Mesajde Balian » 29 Apr 2026, 10:40

Rapița se apropie de final.A dat binișor, dar departe nu cât ar fi putut da după cum arată și cât era semănată. Se pare că sunt două motive: odată temperaturile nocturne sunt reci neputând planta secreta cât ar putea întro situație normală și seceta cumplită. Asta arată și următoarea diagramă:
Rapiță 2026.jpeg

se vede după un cules de 3kg nectar noaptea nu a scăzut cantitatea prin ventilație nimic. Altă dată când umiditatea este relativ potrivită această scădere este semnificativă:

Cântar 06.05..jpg

asta era în mai 2022. după un cules de 4 kg ziua, noaptea a scăzut 1.5kg din greutate prin ventilație și uscare. :)
Balian

Mesajde gabrian » 04 Mai 2026, 10:52

Începe si culesul la băgrin:
- în Timișoara e inflorit bine,
- în Bocșa pe dealurile insorite are deja puncte albe in vîrful mugurilor,
- la Reșița este de obicei întârziat cu o săptămână și o să înfloreasca fix în perioada pentru care sunt prognozate ploi :( (sunt 5 ani de când nu am mai avut miere de salcâm)
Acum aduc ceva nectar și polen de la castanii ornamentali de prin oraș și de la ce a mai rămas din florile de măr.
gabrian

Mesajde Balian » 04 Mai 2026, 16:39

gabrian scrie:Începe si culesul la băgrin:
- în Timișoara e inflorit bine,
- în Bocșa pe dealurile insorite are deja puncte albe in vîrful mugurilor,
- la Reșița este de obicei întârziat cu o s :) ăptămână și o să înfloreasca fix în perioada pentru care sunt prognozate ploi :( (sunt 5 ani de când nu am mai avut miere de salcâm)
Acum aduc ceva nectar și polen de la castanii ornamentali de prin oraș și de la ce a mai rămas din florile de măr.

Deocamdatā flori, vom vedea ce vor aduna. Chiar ar fi timpul sā avem recoltā de pe salcâm. :)
Balian

Mesajde Shrek » 04 Mai 2026, 20:55

La seceta care a fost în toamna, ma tem ca vor fi multe flori și deloc nectar. Dar sper sa ma înșel. Ma temeam de bruma de acum doua zile dar se pare ca nu a afectat prea tare. Oricum, " migurile" sunt pe pista și încălzesc motoarele.
Shrek

Mesajde Balian » 07 Mai 2026, 20:03

Shrek scrie:La seceta care a fost în toamna, ma tem ca vor fi multe flori și deloc nectar. Dar sper sa ma înșel. Ma temeam de bruma de acum doua zile dar se pare ca nu a afectat prea tare. Oricum, " migurile" sunt pe pista și încălzesc motoarele.

Tot aceași secetă a avut și rapița și dă de parcă nu s-ar termina niciodată culesul. :)
Balian

Mesajde Shrek » 07 Mai 2026, 21:13

Au început sa " albească" salcamii și la noi. Ultimele brume au afectat însă mugurii în proporție de circa 30%. Speram însă la salcamul razlet/bătrân din pădure. 'Om vedea!
Încep sa dau dreptate celor ce mergeau la VM, în privința înghețului la salcam!
Shrek

Mesajde Balian » 15 Mai 2026, 11:32

Pe câmpia de vest salcâmul are soartă diferită. Cum aud la Valea lui Mihai este înghețat complet. La mine lângă Oradea este minunat de frumos. Numai flori. Culesul zilnic este 2-3kg (nectar!), mai mult cu frâna trasă în funcție de temperatură nocturnă și zilnică. Cum se vede va fi o producție moderată. :)
Balian

Mesajde Balian » 07 Iun 2026, 12:26

Suntem deja după două culesuri mari ale anului – rapița și salcâmul – și după perioada de formare a roiurilor. Prin urmare, este momentul să iau decizii legate de iernare. Despre tineretul nou format încă nu avem foarte multe informații, iar despre familiile de bază, cu atât mai mult.
Analizând istoricul și documentația familiilor, eu le împart în trei categorii:
1. familii foarte puternice, care de la începutul sezonului s-au prezentat excelent. La acestea, dacă nu s-a luat din timp decizia de slăbire, evident că au roit.
2. familii medii, perfecte pentru producție. La acestea a fost nevoie, probabil, de cele mai puține intervenții.
3. familii slabe, care consumă cea mai multă manoperă, dar oferă rezultate slabe.
Tocmai despre această ultimă categorie trebuie să iau o decizie. De obicei, după culesul de salcâm – când am albină multă cu care nu am ce face, iar următorul cules vine abia peste o perioadă egală cu ciclul de viață al unei albine – fac roiuri scuturate.
O familie din categoria 3 poate ajunge în această stare din diverse motive. Să luăm cazul în care matca este slabă: aici fie schimb matca, fie fac din ele roiuri pachet/stolonate cu puiet. Astfel, dezvoltarea noului roi poate fi destul de rapidă datorită rezervei de puiet. Pe de altă parte, familia poate fi slabă și din cauza unei boli. Depinde însă ce boală: dacă este gravă, se lichidează cu totul; dacă vorbim, să zicem, de puiet văros, o schimbare de matcă și un tratament sau o transvazare pot da rezultate.
Procedând așa, putem ajunge la culesul de toamnă și la iernare cu familii bine selectate, scăpând de „balastul” care ne creează manoperă în plus, fără niciun rezultat final. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 07 Iun 2026, 22:37

salut ...se poate impartii si in 5 categorii: mai putini buni ..mai putin slabi :lol: glumesc ....in felul asta ajungem, la birocratie...
daca nu era problema cu roitul.... erau doar doua categorii...de productie si "auxiliarii"..cum e normal sa fie....dar na inca mai exista roit in 2026 :lol:

stupii de la coada mereu se transforma (desfiinteaza) ...se transfera albina in alti stupi ...unde au valoare....
sincer la data asta nu prea vad cum ar mai fi stupi slabi ...e totusi luna iunie...daca erau slabi erau "aranjati " din luna mai(sau chiar aprilie)...= roiruri sau albina donatoare pentru a sustine alti stupi mai slabi pentru a intra in liga " de razboi"...pentru culesul de rapita/salcam... etc...

vad o dorinta maxima de muncii in plus sau poate am devenit eu " paranoic"...exemplu daca matca e proasta ....ce inseamna sa schimb matca?? adica sa omor matca si sa pun alat noua(cumparata) in aceiasi familie???(app nu am facut niciodata treaba asta)
nu mai bine omor matca si iau albina si o impart la roi ...acei roi devin stupi ...ba chiar posibili familii de productie la tei/fs...

parerea mea ca in stupina totul se recicleaza ... nu se invie mortii!

si a doua obs (de roit nu mai zic nimic...si de boli nici atat.nu are rost :lol ...acestea doua sunt "subiecte tabu" :lol: ) in perioada asta ...se noteaza familiile care au cules extrem de bine si cele care au cules mediu...si se tine cont ca cele care au cules foarte bine ..au albina epuizata....pentru ca deacum incep ...inceputurile mortalitatii pe iarna ...o greseala si se schimba viitoru radical....
yuonyuon

Mesajde Balian » 08 Iun 2026, 06:23

Bine ai revenit! Deacord cu tot ce e scris mai sus. Poate exprimarea mea nu era chiar potrivită. Întotdeuna sunt codașe oricum dorim să fie totul uniform pe top. Despre astea am spus slabe. Dacă se pune problema de divizare din punct de vedere economic și de nevoie de manoperă ele sunt mai potrivite.
Despre roire la mine nu era în exces. Mai apare câteva că mai greșește omul. Nu e nimic perfect, numai în povești.
Despre boli la fel, dacă ar fi metode perfecte de evitat atunci am urmări și la albine și în viață. Așa cum spuneți sunt două categorii unii care mai vorbesc despre ele și alții care le ascund.
Până acum anul apicol 2026 se pare că este destul de bun. 80% din plan este realizat. Vedem continuarea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 08 Iun 2026, 12:10

Balian scrie:Bine ai revenit! Deacord cu tot ce e scris mai sus. Poate exprimarea mea nu era chiar potrivită. Întotdeuna sunt codașe oricum dorim să fie totul uniform pe top. Despre astea am spus slabe. Dacă se pune problema de divizare din punct de vedere economic și de nevoie de manoperă ele sunt mai potrivite.
Despre roire la mine nu era în exces. Mai apare câteva că mai greșește omul. Nu e nimic perfect, numai în povești.
Despre boli la fel, dacă ar fi metode perfecte de evitat atunci am urmări și la albine și în viață. Așa cum spuneți sunt două categorii unii care mai vorbesc despre ele și alții care le ascund.
Până acum anul apicol 2026 se pare că este destul de bun. 80% din plan este realizat. Vedem continuarea. :)
metode sunt ..exista...dar daca nu sunt cunoscute ...doar de o mana de oameni ...
de exemplu acum daca se ia mierea exagerat ..si se completeaza cu sirop ...deja vorbim de un fator de stres imens care duce 100 % la "niste" probleme....care apoi va trebuii sa le rezolvam...(daca le am creeat cu mana noastra)....

stupii daca in luna martie sunt sanatosi si au luat startul bine...sansele ca sa "se imbolnaveasca singuri" sunt de 5 %.....si de 95% din cauza apicultorului.....
dar daca sunt nasjpa din martie ..asa va fi mereu...doar apicultorul mai poate face cva....(daca vrea)
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE