am studiat un pic inlocuitorii ..si pot sa garantez ca nu sunt nici macar 50 % fata de polen....
argumentele ar fi ca "dect deloc"....cea ce nu e frumos ....
la hranirea larvelor ...se face o mixtura de polen cu miere ..sa zicem ca acolo le mai pacalesti ..mai vine si polen de afar plus inlocuitori ...e ok...va iesi o albina cat de cat buna...
DAR ...la formarea corpului gras al abinei ce intra in iarna ..atunci da cu virgula....suplimentele nu au compozitia ...exacta pentru ca albina sa se intareasca...
e o pierdere care se accepta...(eu nu)
eu ca metoda am gasit colectoarea de polen...mai nou am si colectoare noi(modelul de soclu) de la anu o sa le pun in functiune...
am avut stupii la dunare(mai demult)...in luna septembrie puneam caturile la roi ...foarte bine hranita albina avand polen continuu....
acum la zona de deal bacau...tre sa am niste rezerve mereu...pentru august...mai ales ca imi pica si o luna de cules cu final abrupt...
tre sa te adaptezi....
suplimentele de polen in marea lor majoritate sunt din soia..faina degresata sau izolat ...drojdie ...si cam atat...deci nu se poate compara cu polenul...
cine nu are poate cumpara polen angro cu 30-40 si iese mai bine per calitate/cantitate ....decat cel mai tare inlocuitor...
sau 10 stupi(10% din 100 de stupi) dedicati pentru stocuri si tot iesi mai bine per total decat inlocuitori....am facut tot posibilul sa imi furnizez proviziile din interior.. adica sa nu depind
zahar folosesc dar in amestec cu mierea...niciodata zahar blana...