Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 23 Iun 2026, 15:55

cand vrei inmultire niciodata nu e destul.....eu mai fac si roiuri...

am studiat un pic inlocuitorii ..si pot sa garantez ca nu sunt nici macar 50 % fata de polen....
argumentele ar fi ca "dect deloc"....cea ce nu e frumos .... :lol:

la hranirea larvelor ...se face o mixtura de polen cu miere ..sa zicem ca acolo le mai pacalesti ..mai vine si polen de afar plus inlocuitori ...e ok...va iesi o albina cat de cat buna...

DAR ...la formarea corpului gras al abinei ce intra in iarna ..atunci da cu virgula....suplimentele nu au compozitia ...exacta pentru ca albina sa se intareasca...
e o pierdere care se accepta...(eu nu)
eu ca metoda am gasit colectoarea de polen...mai nou am si colectoare noi(modelul de soclu) de la anu o sa le pun in functiune...

am avut stupii la dunare(mai demult)...in luna septembrie puneam caturile la roi ...foarte bine hranita albina avand polen continuu....
acum la zona de deal bacau...tre sa am niste rezerve mereu...pentru august...mai ales ca imi pica si o luna de cules cu final abrupt...

tre sa te adaptezi....

suplimentele de polen in marea lor majoritate sunt din soia..faina degresata sau izolat ...drojdie ...si cam atat...deci nu se poate compara cu polenul...
cine nu are poate cumpara polen angro cu 30-40 si iese mai bine per calitate/cantitate ....decat cel mai tare inlocuitor...

sau 10 stupi(10% din 100 de stupi) dedicati pentru stocuri si tot iesi mai bine per total decat inlocuitori....am facut tot posibilul sa imi furnizez proviziile din interior.. adica sa nu depind

zahar folosesc dar in amestec cu mierea...niciodata zahar blana...
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Iun 2026, 18:08

Chiar acum m-am documentat, cu lumina UV-C se poate dezinfecta destul de eficient. Se întinde în strat f subțire polenul și se luminează cu lampa UV.
https://klio.ro/lampa-uv-c-germicida-fa ... Q96Ug6p29w
Eu nu am încredere de nici un produs provenit din stup. Nici de al meu. Numai eventual dezinfectat. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 24 Iun 2026, 20:29

Folosirea polenului ca stimulent pentru albine, nu este ceva nou, inventat de curând. Eu, probabil ca nu numai eu, folosesc ca stimulent primăvară, între alun și salcie, în turte. Cam 20-25% . Totusi, folosirea poleiului acum în vara, nu mai este sustenabil economic, prețul lui fiind piperat. Dar, se poate folosi substitut, provenit din soia, lapte praf, praf de oua, orice poate conține proteina. La stupini mari, nu se rentează folosirea poleiului, doar dacă faci roiuri și vinzi, aburind cumpărătorii ca ai regine strong, când de fapt este o banala stimulare a pontei.. Nu mai zic despre cumpărarea poleiului din surse necunoscute site-urile care le implica. Zic și io!
Shrek

Mesajde Balian » 25 Iun 2026, 12:53

Am mașină de dozat automat de sirop făcut de mine. Nu am folosit. Motivul este fermentarea siropului rămas în instalație.
Momentan F40 cumpăr la 3.3lei, mai ieftin ca zahărul, care e în jur de 3.5lei/kg. De mai bine de 10 ani numai F40 folosesc. Nutrițional nu văd absolut nici o diferență față de zahăr. Am putea folosi și în instalația de hrănit că F40 nediluat nu fermentează. Totul depinde de obișnuință și gradul de a permite/încerca ceva nou sau nu. Lumea e simplă, noi suntem complicați! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 11:47

primavara nu dau polen ....ca ...este .. prea mult!...

complicat in apicultura ...pai....problema in general este ca ...obisnuinta este considerata argument....cea ce e subiectiv extrem
nu asa s au invartit toate discutiile de ani de zile aici pe forum....a fost si este motivul principal :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 11:50

intrebarile trebuiesc puse..:
cum e mai bun?
cum e mai usor(eficient)?

si mai apoi ..cum m am obijnuit(sa ma scarpin cu mana stanga :lol: )??

cand esti in incapacitate de a invata lucruri noi ...e si normal ca cel mai usor este cum te ai obisnuit....deci fiecare in lumea lui proprie....si personala :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 28 Iun 2026, 15:44

yuonyuon scrie:polenul din rama il consuma lafel ca si polenul adus de ele in rama.......
o rama de genu din poza nu sta mai mult de 2 sapt....o gasesc consumata...

polenul il colectez primavara si pun la pungi/saci..la congelator...apoi pun in rame cu un spaclu....
ramele de genu le dau la roi....si prin august .....
nu te gandii ca acel polen ramane in rame si mucegaieste sau nu mai stiu eu ce...e consumat rapid
...

Uite o postare care, alături de potreaua cu rama manjita cu polen, este din ciclul ce trăznăi mai face yonn când se plictisește sau, sa vedem cati fraieri pun botu'!
În primul rand, ca un colector de polen ce se respecta, asa cum ne ' iexplici" matale ca esti, trebuie sa știi iar dacă nu, îți spun eu, polenul este foarte perisabil dacă nu este deshidratat ( alta cheltuiala)! Tinerea lui în stup, la temperatura de...(oare ce temperatura o fi pe ramele mărginașe, ca doar nu spargi cuibul), în fine la temperaturi peste limita înghețului și umiditate ridicata , duce în câteva zile la mucegairea lui, alterarea, sau chiar proliferarea de bacterii pe care le-a primit prin frigider. Asta dacă albinele nu o transforma rapid în pastura. Cum structura stupului pe care vrei sa îl ajuți este oarecum dezechilibrata( ca doar nu ajuți un stup sanatos), polenul va sta destul cât sa se strice, pentru ca nu are cine sa îl prelucreze, bucătării si-au dat demisia și au plecat în concediu. De consumat, asa cum este, nu are cine . Matca ponteaza exact cât trebuie și în ritmul în care albina acoperitoare.
Deci, din punctul meu de vedere, cu argumentele de mai sus , folosirea poleiului crud, congelat, altfel decât în turte sau sirop, este o pierdere de vreme , o cheltuiala inutila și o idee proasta aruncata asa, la misto!
Nu ma îndoiesc ca , tot la mișto, o sa ne spui ca dumneata colectezi lăptișorul de matca, îl congelezi și apoi îl dai la albine, toamna, sa se îngrașe albinele. Sau sa își facă curu' mare, sau gras, nah, cum se zice!
PS. După ce ai dat polen ...cu șpaclu, ai verificat la urdinis dacă nu cumva îl arunca?! Albinele știu mai bine ce este bun pentru ele sau nu!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 16:04

nuprea am inteles mare lucru din ce ai vrut sa zici ..din punct de vedere logic :lol: ....
dar am inteles ca nu esti deacord cu metoda..asta da :lol:

si daca il arunca la urdinish ...e treaba lor ..eu mi am facut datoria :lol:

un lucru e clar ...exploadeaza roii facut pe 2-3 rame....si nu mai stau sa caut rame cu polen prin stupi...
asez cutia cu diafragme... rama cu miere.... rama cu polen ...si pun in mijloc rama cu puiet capacit la iesire scuturi albine tinere ...pun botca si gata roiu ...

nu am timp sa ma duc la shop sa platesc curieru 30 lei pe turta de soia ...sau ultra bee care e tot soia...
polenul e gratis ...creste in copaci....

in poza este polen adunat de albine...nu e pus de mine...
e cuibu unui stup de productie cu 2 caturi 1/1....6 rame cu puiet si cea din dreapta cu polen (cea din poza...)
Fişiere ataşate
932d2e2f-92e5-42ea-9065-31d2c7a31cd2.jpg
1213cacf-41e4-4adb-bcde-bb624cd86315.jpg
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 28 Iun 2026, 16:14, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 16:11

izolat de soia 15 lei ...iar ultra bee 30 de lei....nu e nimic suspect?

turta energetica 12 lei zahar 3.5 lei....inca nu ? :lol:

hai sa zicem ca platim extra pentru comoditate...dar vine la pachet cu niste lipsuri...
imunitate mai scazuta rezultate mai slabe ..decat polenul.....
deci trebuie sa si tratati...TOCMAI din aceasta cauza ....+plus tratamente..extra

dezvoltare mai slaba cu soia ...si acolo o mica(mare) pierdere....

shrek ai impresia ca polenul trebuie transformat in pastura si apoi este consumat ? sau crezi ca e pentru iarna?
eu am zis vara la roi ...
peste iarna nu am pus nici nu pun...doar consum direct ..."live" ...in max 7 zile e gata...
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Iun 2026, 16:55

Ce spune colegul cu polenul crud, și eu spun că valabil. Se strică după 2-3 zile. Că ce ar face ele imediat cu polenul nu știu. Tot se spunea că turta proteică nu se depozitează ci se consumă. Spune cine nu a pus niciodată. Spun eu - totul este cărat și depozitat în rame. Între timp cât consumă albina nu știu.Însă teoria că polenul nu are ce căuta în gura/gușa albinei, care a trecut de vârsta de doică, eu consider corect. Chiar de asta polen uscat măcinat pus în rame cred că este o idee bună. Părerera mea!
Dan Mărgărit în Canada pune Ultra Bee în tavă să adune și să ducă albina potrivită în stup pe picoare și să prelucreze cum dorește. Însă nu suntem în dita mai mare Canada unde distanța dintre două stupine poate e de sute de km. La noi dacă am hrăni așa stupii ar mai contribui la toți în jur. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 17:36

Balian scrie:Ce spune colegul cu polenul crud, și eu spun că valabil. Se strică după 2-3 zile. Că ce ar face ele imediat cu polenul nu știu. Tot se spunea că turta proteică nu se depozitează ci se consumă. Spune cine nu a pus niciodată. Spun eu - totul este cărat și depozitat în rame. Între timp cât consumă albina nu știu.Însă teoria că polenul nu are ce căuta în gura/gușa albinei, care a trecut de vârsta de doică, eu consider corect. Chiar de asta polen uscat măcinat pus în rame cred că este o idee bună. Părerera mea!
Dan Mărgărit în Canada pune Ultra Bee în tavă să adune și să ducă albina potrivită în stup pe picoare și să prelucreze cum dorește. Însă nu suntem în dita mai mare Canada unde distanța dintre două stupine poate e de sute de km. La noi dacă am hrăni așa stupii ar mai contribui la toți în jur. :)

il mananca ..dar e greu de crezut :lol:
deci puneti turta proteica si o depoziteaza in rame?sub forma de ce ?

daca se strica polenul in 2 zile ...eu ma fac popa... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Iun 2026, 17:48

Nu în două zile dar în temperatură de 35grade în stup se strică sigur în câteva zile. Nici decum 7-10 zile.
Turta mea este depozitată în rama laterală. Nu am poză, dar știu 100% că materialul turtei este după culoare. Ultra Bee are culoare maro. Eu nu am întâlnit până acum păstură de aceea formă. Turta făcută cu F40 ține f mult. Miros, gust și are același alură ca la producere. Încă odată spun, ideea cu polenul uscat și pus în rame nu este rea. Pericolul însă este f mare. Părerea mea. Exact așa și mierea dată înapoi. Chiar ramele nedezinfectate. Ele se poate dezinfecta cu acid acetic glaciar concentrat sau cu generatorul de ozon. Nu este scifi. E chestie de, acceptăm sau nu. Nu este ceva spacial. Am dori noi să trăim în evul mediu, și nu prea! :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 17:59

de vreo 4-5 ani dau polen asa si nu am observat "efecte negative" sau "secundare"...cum se mai zice acum...

nustiu de ce dezbatem ...puneti un hranitor de polen si vedeti ce se intampla,...vorbim dupa :lol:

la capitolul infectat dezinfectat ..e o religie puternica nu ma bagati in discutie :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 18:11

turta cat proteina contine....?
depozitata sub forma de miere?.. logic nu?
sau mutata...

deci multe intrebari

polenul adus de albina in cate zile devine pastura?..

daca se strica polenul pus de mine ...in ce forma se strica? mucegaieste ? altereaza proteina ..fermenteaza?..
etc?
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Iun 2026, 18:21

Vedeți că nu sunt împotriva metodei d-voastră. Să discutăm. Afară este f cald. La mine mai înainte termometrul arăta 41,7grade.
Păstura este polen fermentat lactic prin acțiunea unor bacterii benefice. Poate se produce acest fenomen și în ramele d-voastră.
Că ar mai trebui enzime adăugate, puțină miere și înlăturarea complet a aerului, să trecem peste el. Și mierea falsificată trece destul de bine cum știm. Chiar asta e problema de bază. :cry:
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 18:37

Balian scrie:Vedeți că nu sunt împotriva metodei d-voastră. Să discutăm. Afară este f cald. La mine mai înainte termometrul arăta 41,7grade.
Păstura este polen fermentat lactic prin acțiunea unor bacterii benefice. Poate se produce acest fenomen și în ramele d-voastră.
Că ar mai trebui enzime adăugate, puțină miere și înlăturarea complet a aerului, să trecem peste el. Și mierea falsificată trece destul de bine cum știm. Chiar asta e problema de bază. :cry:
chiar daca erati impotriva eu orcum dau in continuare ..nui problema.... :lol: ..asa m am obijnuit ...asa fac... :lol:

sa mai incerc sa mai zic si alte metode ??...AKA cum zice shrek " trasnai la care sa puna fraierii botu!" :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE