Subiect lung, sper să am spațiu și va accepta patronul.
Citatul:
- Cod: Selectaţi tot
”indiferent de zona cat de proasta ar fi ..sau cat de frig ar fi ....familia trebuie sa mearga inainte.....
apicultorul are aceasta atributie de a umple golurile atunci cand natura nu ajuta....vine el si mentine ritmul...”
despre rolul apicultorului de a ajuta familia când natura e împotrivă e, în opinia mea, insăși baza apiculturii. Începem să fim pe aceeași lungime de undă.
Despre cele 9 rame de puiet: nu pot confirma, având o altă configurație (corpuri 10 rame 1/2).
C3: ramă clăditoare (RC) 1/1 permanentă, păstură/miere la margini, două foițe și max. 5 rame cu puiet.
C2: continuarea RC 1/1 (împărțită cu un leț pe două corpuri), păstură pe margini, miere și 6 rame cu puiet la mijloc.
C1: păstură/polen și max. 3-4 rame cu puiet în perioadele de vârf.
Un cuib restrâns trebuie controlat atent pentru a evita derapajele. Cu magazii 1/1 pline de miere, acest control devine complicat.
Ref. la puterea familiilor, cum am mai spus, le clasific în trei categorii:
1. supradezvoltate (de evitat)
2. medii de producție (aici numărul total de corpuri nu e un criteriu)
3. slabe (care n-ar trebui să existe)
De aceea lucrez pe 3 vetre distincte:
1. producție: familii de anul trecut, tehnologie dedicată nu numai înainte de un cules
2. reabilitare: familii bătrâne/care nu țin pasul, pentru restartare
3. tineret: roiuri noi, cu o strategie complet diferită
Legat de pregătirea pentru cules, răspund la o întrebare anterioară:
- Cod: Selectaţi tot
” domnu crisan ..pasu 1....notativa zona....ce culesuri sunt ...cum au decurs in ultimii 5 ani...datele pe foaie....cand incepe cand se termine....si in functe de acele culesuri faceti ce trebuie la stupi....”
nu fac pregătiri speciale pentru că fac revizii ritmice la care încerc să le țin ritmul permanent. Familia de albine nu e un automobil pe care îl ambalezi la maxim când vrei în câteva secunde — are nevoie de minimum 35 de zile pentru a se dezvolta (21 zile de la ou la adult + 15 zile activitate). Dacă viteza inițială (V0) e mică, demarajul va fi greoi. De aceea, ritmul trebuie menținut activ permanent.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.