Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2026, 23:13

tot pomeneste ca matca trebuie sa oua mult ca sa fie stupul puternic...
puterea nu consta in puiet mult ci in structura....

sa va zic si unde e problema "elefantul din sufragerie"...sa nu ziceti ca sunt hater.....

indiferent de zona cat de proasta ar fi ..sau cat de frig ar fi ....familia trebuie sa mearga inainte.....
apicultorul are aceasta atributie de a umple golurile atunci cand natura nu ajuta....vine el si mentine ritmul.....
in cazul in care acei stupi erau asa sanatosi cum zice dansu din video ....ca au iesit pe 8 rame si la mijlocul verii sunt DOAR pe 2 caturi????...e ceva neinregula.....trebuia sa fie pe 30 de rame dadant MINIM...iar la 8-9 rame de puiet cum insinuiaza....curgea albina pe sub capac.....
(sa confirme domnu balian daca la 9 rame 1/1 echivalent ...nu se ajunge la un monstru de stup cu mult peste 6-7 caturi?...astept confirmarea :lol: )

eu de ce am renunta la multe rame de puiet si am restrans la maxim 6 ...exact din acest motiv ca deveneau prea mari si urat de controlat....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2026, 23:26

stupii cu adevarat puternici si usor aranjati d e cules(nu mult)...au capacitatea sa faca dintr un cules aparent inexistent gen mana /poliflora anemica.... .....in timp ....chiar sa incarce 1-2 caturi .....
pe cand la vecini... mor stupii de foame....

albina are multe capacitati...doar ca trebuie folosite cum trebuie....
ramai socat cateodata cand vezi ca la un cules ploua continuu iar unii stupi capacesc mierea....eu unu m am invatat nu mai ma sperii :lol: ....dar la inceput ma punea pe ganduri.... :lol:

domnu crisan ..pasu 1....notativa zona....ce culesuri sunt ...cum au decurs in ultimii 5 ani...datele pe foaie....cand incepe cand se termine....si in functe de acele culesuri faceti ce trebuie la stupi....
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Iul 2026, 10:04

Subiect lung, sper să am spațiu și va accepta patronul. :D
Citatul:
Cod: Selectaţi tot
”indiferent de zona cat de proasta ar fi ..sau cat de frig ar fi ....familia trebuie sa mearga inainte.....
apicultorul are aceasta atributie de a umple golurile atunci cand natura nu ajuta....vine el si mentine ritmul...”
despre rolul apicultorului de a ajuta familia când natura e împotrivă e, în opinia mea, insăși baza apiculturii. Începem să fim pe aceeași lungime de undă. :)
Despre cele 9 rame de puiet: nu pot confirma, având o altă configurație (corpuri 10 rame 1/2).
C3: ramă clăditoare (RC) 1/1 permanentă, păstură/miere la margini, două foițe și max. 5 rame cu puiet.
C2: continuarea RC 1/1 (împărțită cu un leț pe două corpuri), păstură pe margini, miere și 6 rame cu puiet la mijloc.
C1: păstură/polen și max. 3-4 rame cu puiet în perioadele de vârf.
Un cuib restrâns trebuie controlat atent pentru a evita derapajele. Cu magazii 1/1 pline de miere, acest control devine complicat.
Ref. la puterea familiilor, cum am mai spus, le clasific în trei categorii:
1. supradezvoltate (de evitat)
2. medii de producție (aici numărul total de corpuri nu e un criteriu)
3. slabe (care n-ar trebui să existe)
De aceea lucrez pe 3 vetre distincte:
1. producție: familii de anul trecut, tehnologie dedicată nu numai înainte de un cules
2. reabilitare: familii bătrâne/care nu țin pasul, pentru restartare
3. tineret: roiuri noi, cu o strategie complet diferită
Legat de pregătirea pentru cules, răspund la o întrebare anterioară:
” domnu crisan ..pasu 1....notativa zona....ce culesuri sunt ...cum au decurs in ultimii 5 ani...datele pe foaie....cand incepe cand se termine....si in functe de acele culesuri faceti ce trebuie la stupi....”
nu fac pregătiri speciale pentru că fac revizii ritmice la care încerc să le țin ritmul permanent. Familia de albine nu e un automobil pe care îl ambalezi la maxim când vrei în câteva secunde — are nevoie de minimum 35 de zile pentru a se dezvolta (21 zile de la ou la adult + 15 zile activitate). Dacă viteza inițială (V0) e mică, demarajul va fi greoi. De aceea, ritmul trebuie menținut activ permanent. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2026, 15:40

5 rame de cu puiet jos....si 20..30 cu miere sus....cam asta e FS anu acesta pe stationar...lanurile sunt intre 3 -5 km ...mai aproape nu e nimic decat padure de salcam cires fag tei...

am vrut sa fur cate un cat azi dar nu cred ca incape albina in 2 corpuri...asa ca facem roi pe banda.......
Fişiere ataşate
6654b79b-9e19-4488-93ab-0f7338d2d069.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2026, 15:50

Balian scrie: 1. supradezvoltate (de evitat)
2. medii de producție (aici numărul total de corpuri nu e un criteriu)
3. slabe (care n-ar trebui să existe)

voi chiar nu stiti sa faceti egalizari?...ce daca e prea dezvoltat? ..nu stie sa dea de pomana o rama /doua de puiet...??

daca e slab ...debia astept sa il fac recordist :lol:

daca se intampla la mijlocul sezonului ..unu din stupi sa scartaie....pai am onoarea sa il desfiintez cu cea mai mare placere ....fac niste roi din el...de intrec familiile de baza :lol:

la stupina nimic nu se pierde totul se transforma...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2026, 16:02

Balian scrie: 1. producție: familii de anul trecut, tehnologie dedicată nu numai înainte de un cules
2. reabilitare: familii bătrâne/care nu țin pasul, pentru restartare
3. tineret: roiuri noi, cu o strategie complet diferită

la partea cu reabilitatul ...recomand sa nu pierzi timpul.....cuvantul de baza....DESFIINTAT!. :lol:

un stup care nu merge bine este un stup bun dar care este condus prost.....solutia este schimbata conducerea matca impreuna cu albinile batrane(doici batrane) trebuie sa dispara....
cum faci asta....cu schimbatul matci in nici un caz....pentru ca schimbi doar matca....

solutie extraordinara ...chiar acolo pe vatra de cules....notezi stupii care nu sunt ok.....se elimina matcile iar familiile se pun in alt loc la 10 m de stupi de preferat la umbra ...gramada cat peste cat...in cutei cu capac si urdinisu deschis
a doua zi sau cand ai timp(3-4zile) ..se dau caturile la vecini sau faci roi ..acolo ramane doar albina care "ramane in lada" deci albina tanara muncitoare....faci roi sau ajuti pe cei slabi ....
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Iul 2026, 19:28

Soluția pentru cele supradezvoltate este slăbirea lor. Cu cele medii nu trebuie făcut nimic, iar la cele slabe problema e identificarea cauzei.
A ajuta familiile slabe cu rame de puiet luate de la cele puternice este fatal error — doar eludăm problema și risipim resursele. Singura direcție logică pentru puietul prelevat este înființarea de roiuri stolonate.
Familiile slabe trebuie fie desființate cum spuneți, fie restartate (schimbată matca și ramele, testate de boli, dezinfectate sau unificate între ele). În niciun caz nu se cuplează cu restul stupinei! Ele se izolează pe vatra de recuperare, aproape de casa omului. Astfel, fiecare din cele trei vetre este gestionată uniform, cu tehnologii specifice.

Cât despre metoda de desființare descrisă mai sus, nu știu cum ar funcționa în practică — eu zic că este o sursă garantată de furtișag dacă condițiile sunt favorabile. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2026, 20:16

nu exista furtisag....decat cand nu sti ce faci....

daca e cules in natura furtisag e zero...daca nu e cules atunci e puiet si nu e culegatoare.....
singura data cand e furtisag e cand apicultoru fura toata miere si lasa stupu in foame !..si mai da si sirop pe uscat....+ face si roi +sirop la roi :lol:

am 3 lazi cu rame cu albina si puiet adunate....asa sta pana imi aduc aminte sa le impart la roi....sau ies matcile...la 2 august...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2026, 20:17

cu bolile numa pricep...la ce boli va referiti mai exact??...
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Iul 2026, 21:30

Pardon, am uitat, albinele și oamenii nu au boli numai formā de viațā nepotrivitā trāitā de om și transferat la albine.
Se vede cā nu știți de linii de albine. Chiar ce am spus, pe alelași vatrā, diferențe mari în intenția și rezultat de cules, la diferite libii. Probema e ca aceea linie care adunā obsedat mult mai intens decât maidanezul, aia are și tendințā accentuatā sā adune și din mama dracului. Totul are un preț pe lumea asta fascinantā. Sunt om, poate greșesc. Mai sunt și ingeri care nu greșesc. Haideți sā fiim serioși și sā trāim pe pāmânt. Sā lāsām vrājelile cā ele nu țin numai pe youtube. :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2026, 22:57

Balian scrie:Pardon, am uitat, albinele și oamenii nu au boli numai formā de viațā nepotrivitā trāitā de om și transferat la albine.
Se vede cā nu știți de linii de albine. Chiar ce am spus, pe alelași vatrā, diferențe mari în intenția și rezultat de cules, la diferite libii. Probema e ca aceea linie care adunā obsedat mult mai intens decât maidanezul, aia are și tendințā accentuatā sā adune și din mama dracului. Totul are un preț pe lumea asta fascinantā. Sunt om, poate greșesc. Mai sunt și ingeri care nu greșesc. Haideți sā fiim serioși și sā trāim pe pāmânt. Sā lāsām vrājelile cā ele nu țin numai pe youtube. :lol:
despre ce boala vorbim??mai exact....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2026, 23:05

nu mai conteaza.... :lol:
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 30 Iul 2026, 11:21

Buna ziua domnilor Balian si Yuon,
va rog frumos sa nu va lasati prada emotiilor, ca sa zic asa, deoarece dialogul dvs este foarte important ca sursa de informatii validate de-a lungul timpului pentru unii dintre noi, cei mai putin inzestrati in ale apiculturii. Nu trebuie sa ne suparam ca unul nu are in stupina problemele pe care altul le are, pana la urma sunt multi factori care influenteaza evolutia diferita a stupinelor in tara.

Uite, ati putea sa explicati de ce a avut asa o cadere in cantitatea de puiet stupina din clipul acesta https://www.youtube.com/watch?v=GkND5R5H8j4 ?
Inteleg ca e frig la munte dar nici chiar asa ...

Sanatate multa tuturor !
Doamne ajuta !
crisandp2

Mesajde crisandp2 » 30 Iul 2026, 11:50

Inca o intrebare pentru dl Balian : de ce nu "sacrificati" 2-3 familii per stupina pentru a le tine pe 2 corpuri de 1/2 cu 5-6 rame 1/2 doar cu puiet, apoi gratie Haneman si apoi 4 corpuri de stransura din aprilie pana in august ? Nu cred ca aveti multe de pierdut, in cel mai rau caz intra la roire , faceti un Demaree (matca pe 2 corpuri de 1/2, cu 20 de rame 1/2 la discretie) si scoateti la fel aceeasi cantitate de miere. Eu cred ca merita experimentul ca sa vedeti cum s-ar comporta versus un MER clasic.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 14:02

crisandp2 scrie:Buna ziua domnilor Balian si Yuon,
va rog frumos sa nu va lasati prada emotiilor, ca sa zic asa, deoarece dialogul dvs este foarte important ca sursa de informatii validate de-a lungul timpului pentru unii dintre noi, cei mai putin inzestrati in ale apiculturii. Nu trebuie sa ne suparam ca unul nu are in stupina problemele pe care altul le are, pana la urma sunt multi factori care influenteaza evolutia diferita a stupinelor in tara.

Uite, ati putea sa explicati de ce a avut asa o cadere in cantitatea de puiet stupina din clipul acesta https://www.youtube.com/watch?v=GkND5R5H8j4 ?
Inteleg ca e frig la munte dar nici chiar asa ...

Sanatate multa tuturor !
Doamne ajuta !
vad ca mai mult va luati informatii dupa youtub.....
ce faceti ne cititi vrajelile noastre si apoi faceti o medie cat de cat ...asa credeti ca se face apicultura??....
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Iul 2026, 14:28

crisandp2 scrie:Inca o intrebare pentru dl Balian : de ce nu "sacrificati" 2-3 familii per stupina pentru a le tine pe 2 corpuri de 1/2 cu 5-6 rame 1/2 doar cu puiet, apoi gratie Haneman si apoi 4 corpuri de stransura din aprilie pana in august ? Nu cred ca aveti multe de pierdut, in cel mai rau caz intra la roire , faceti un Demaree (matca pe 2 corpuri de 1/2, cu 20 de rame 1/2 la discretie) si scoateti la fel aceeasi cantitate de miere. Eu cred ca merita experimentul ca sa vedeti cum s-ar comporta versus un MER clasic.

Nu trebuie sacrificat că am multe pe două corpuri, și dacă ați citit cu atenție ce am scris:
C3: ramă clăditoare (RC) 1/1 permanentă, păstură/miere la margini, două foițe și max. 5 rame cu puiet.
C2: continuarea RC 1/1 (împărțită cu un leț pe două corpuri), păstură pe margini, miere și 6 rame cu puiet la mijloc.
C1: păstură/polen și max. 3-4 rame cu puiet în perioadele de vârf.

nici în cofigurația cu 3 corpuri nu am peste 5-6 rame (echivalent de 1/1) de puiet. Eventual f rar, în perioade de vârf. Acum majoritatea buckfast (bk) e pe 2 corpuri și sunt f mulțumit de configurația lor. Am mai repetat de mai multe ori, la carnica nu merge 2 corpuri. Am ținut și pe două corpuri mulți ani, degeaba nu merge. Sau înțelegeți sau rămânem așa.:) De anul viitor voi trece majoritar pe bk. Merită! Vă propun să încercați. Așa pe nevăzut nu are sens să dăm părere despre ceva. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR