Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2026, 18:01

la dezavantaje nu ma intereseaza ca sunt multe....

dar la avantaje:
1cu mai putine caturi faci mai multa miere?? asta vrei sa zici?

2organizare mai buna am vazut la carpatina....eu cu bk mereu aveam probleme ca nu se oprea din pontat...foarte multa albina raporta la resurse....

3 stabilitate /...asta nustiu exact ceinseamna

4 domnu vidican zicea ca daca ies stupii mari roiecs intruna...nu foloseste tot BK?

5ce inseamna cuib organizat.....

fara sa ma dau destept dar eu am renuntat exact din motivele enumerate la avantaje ca erau invers fata de carnica.....
la carnica aveam cercuri de polen si provizi in nestire ..populatie mai mica e adevarat dar la cules era lafel ....ca productie nu am observat diferenta

ce ma deranjat era ca ponta nonstop foarte mult si cand proviziile erau pe terminate.....dupa salcam si toaman era jale ..riscau sa moara d e foame...

nu tre sa mi raspunzi asta e ce am experimentat eu cu BK....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2026, 18:12

legat de educatie ...nu obliga nimeni pe nimeni ...
in realitate se intampla ca cei ce se dau destepti ca stiu " chestii "... sunt ...sau par cam aroganti si si nici nu vreau sa zic cat ma enerveaza pe mine astfel de oameni :lol: .. dar nu e vina lor ca nu stim noi....

mi e mi sa parut interesant sa explic ce fac ...mai mult ca o retrospecyiva ...sa mi consolidez informatiile...
daca ast putea spune este ca o melodie...la ..care raspunde doar cei ce sunt pe aceiasi unda iar ceilalti devin agresivi.....ca nu inteleg versurile....

toti vor sa faca 30 % mai mult la productie ... sa munceasca mai putin cu 30%...iar daca le dai informatia ..devin agresivi : ce i mi trebuie mie!!!....
pentru mine este irelevant....eu deja am :lol:

va imaginati ca sunt apicultori care au 30 de stupi si muncesc zi de zi la stupi ?....si nu pentru ca au treaba multa ci pentru ca nu au educatia potrivita...
in realitate nu e nimic de facut la stupi decat de extras caturile ce se tot aduna in magazie.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Aug 2026, 19:00

Mai este o categorie care dozează lucrul și când este de făcut ceva face pe mai multe reprize. De exemplu: este cine extrage odată miere pe o cultură. O zi de lucru cât pentru mai multe zile, că așa vrea. E corect! Este cine extrage în continuu că nu mai e Arnold, și merge și așa. Mie îmi place să fiu la albine și că este de lucru. Mai trebuie puțină mișcare, dar dozată. Din discuții, am impresia ca și cum am fii în întrecere în parametri. Eu nu cred în așa ceva. Fac ce îmi este potrivit, descriu experimentele pe acest topic, și rele și bune. Mai sunt și cine vornește numai de bune. Așa însă nu se poate învăța prea mult, că nu spun chiar adevărul complet numai ce este roz. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 06 Aug 2026, 09:24

Am aflat de ce consumă albinele atât de multă apă vara. Ele nu duc apă doar pentru puiet, ci și pentru a menține temperatura din stup la fix 35 de grade. Cum fac asta? Aduc apă, o împrăștie, iar prin evaporarea ei se absoarbe căldura. Cu cât este mai cald afară, cu atât cară mai multă apă — mai ales dacă stupii sunt expuși la soare. Mie mi-e milă de ele, așa că îi pun la umbră. La vatra unde bate soarele mai mult, albinele consumă mult mai multă apă decât la cea aflată la umbră. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 08 Aug 2026, 09:40

Umiditate vara 2026.jpeg
Umiditatea aerului în ultimii 45 de zile

În ultimii 45 de zile numai 5 zile a fost cu rouă. Se vede de pe diagramă, numai în 5 zile a atins umiditatea 100%, condiție de formare rouă. Totuși anul apicol 2026 era un an bun, din punct de vedere apicol. (aici pe câmpie!) Paote de asta nu a aprobat CE subvenția de 15 euro/familie. Dacă ar fi după noi, am cheltui banii lumii, dar lumea este atentă pe noi. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 08 Aug 2026, 11:27

yuonyuon scrie:4 domnu vidican zicea ca daca ies stupii mari roiecs intruna...nu foloseste tot BK?

Stupii mari nu roiesc dacă au unde se exprima - cu puiet și cu miere - adică spațiu.
Sigur, la roire contează și structura albinei, ca să nu ai dezechilibre care pot duce la roire.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 08 Aug 2026, 17:31

Balian scrie:
Umiditate vara 2026.jpeg

În ultimii 45 de zile numai 5 zile a fost cu rouă. Se vede de pe diagramă, numai în 5 zile a atins umiditatea 100%, condiție de formare rouă. Totuși anul apicol 2026 era un an bun, din punct de vedere apicol. (aici pe câmpie!) Paote de asta nu a aprobat CE subvenția de 15 euro/familie. Dacă ar fi după noi, am cheltui banii lumii, dar lumea este atentă pe noi. :)
a fost bun ....pana la 15 iulie...chiar foarte bun...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 08 Aug 2026, 17:36

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:4 domnu vidican zicea ca daca ies stupii mari roiecs intruna...nu foloseste tot BK?

Stupii mari nu roiesc dacă au unde se exprima - cu puiet și cu miere - adică spațiu.
Sigur, la roire contează și structura albinei, ca să nu ai dezechilibre care pot duce la roire.
cum gestionati structura la MER.....?

eu mai am cateva nelamuriri desii credeti ca bag bete in roate.....
domnu BAlian zice ca nu face pregatiri de cules...structura ..masuri antiroire....culmea e ca sunt exact singurele lucrari pe care le fac eu la dadant ......am citit si topicu ...dar nuprea vad cea ce caut....
daca vreti raspundeti ..nu se supara nimeni....

1 cum se face structura pentru cules la MER
2 masuri antiroire
3 pregatirea pentru un anume cules....

desii toate punctele sunt cam aceiasi lucrare dar sunt mai pe inteles asa....
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 08 Aug 2026, 19:17

Buna seara,
era pe vremuri un domn Bambucha, membru al acestui forum, cred ca si-a facut aparitia pentru a saluta lumea in ultimele luni.
Dansul avea si un canal YouTube, acolo explica ca face inversarea corpului 1 punandu-l in peste corpul 3 ca si dezvoltare in primava si cred ca functiona cumva ca frana impotriva roitului, poate si impotriva unei dezvoltari explozive ?
Asadar familia de productie ierna pe 3 corpuri MER de 10 rame 1/2, de jos in sus fiind numerotate C1, C2 si C3 pentru eliminarea oricaror neintelegeri. Cand familia "musca" din corpul 1 atunci acesta era pus peste C3 rezultand C2, C3 si C1.
Posesorii de ME executa si ei, unii cel putin, inversarea corpului 1 cu 2, tot in momentul in care familia "musca" din C1. Din nou, golul creat de partea nepontata din C1 , aflata deasupra lui C2 impiedica familia sa dea avantul pregatirilor de roire, asta ar fi un fir logic. Am si eu MER, nu am matci super-eroine, incerc cat pot metoda Yuon pe 2 corpuri MER si cand nu-mi iese in disperare de cauza fac un Demaree "de toata frumusetea si groaza", lasand marca pe un corp MER 1/2 iar restul familiei e repartizat in 1 sau 2 corpuri de MER 1/2 desupra coloniei, deci peste cateva corpuri de stransura 1/2. Asa m-am mai salvat si am scos un 7kg media / familia de albine anul acesta :)). Sper ca prin postarea mea sa nu aduc lacrimi in ochii profesionistilor ci zambete ... nu neaparat amare. Imi mai amintes de zicala regretatului domn Gica Romanescu, postata undeva pe forumul vechi daca nu gresesc, acesta zicea ca ME e stupul care nu prea roieste. O fi avand dansul o linie genetica buna in nordul Olteniei , in zona Gorj ? Cine stie ...
crisandp2

Mesajde Balian » 08 Aug 2026, 19:59

Tot ce discutăm între noi este un fel de optimizare a lucrului apicol. Poate fiecare avem dreptate și o metodă de a obține acest ”optim”. Albina roiește când îi este viața mai boierească. Dacă nu lăsăm să înmulțească peste măsură albina face ce dorim noi nu ce dorește ea. Ca să avem un lucru cât decât uniform e bine ca familiile să aibă mătci cu trăsături cât mai apropiate. Acest lucru putem obține de la un crescător bun de mătci care are experiență în acest capitol. Dacă creștem aleatoric (chiar și crescătorul) atunci vom fi nevoiți să aplicăm tot felul de lucrări de remediere. Contrar opiniei pe acest forum sunt linii de soiuri care se comportă complet diferit în același condiții.
Punerea C1 peste C3 primăvara nu diminuiează dezvoltarea explozivă, chiar forțează.
Când spuneți că nu vă iese câteodată metoda Yuonyuon la ce vă referiți? 7kg medie/familie este albină sau miere? :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 08 Aug 2026, 21:22

Buna seara, 7kg de miere per familie, am scos miere de la 15 familii, stiu ca e o gluma pentru toti cei de pe acest forum, jucatori in Champions League versus divizia pe judet, mai in gluma mai in serios vorbind.
Eu consider ca e o victorie intr-o zona proasta in care sunt poate catre 100 de familii de albine pe o suprafata cu o raza de 1km sa zicem, in Dezmir, vis-a-vis de aeroportul Cluj.

1. Eu am mari dubii ca o matca prolifica intr-o zona proasta se comporta exceptional pe parcursul unui an apicol. Inteleg ca albinele scot nectar din piatra seaca dar chiar asa ?
Tot ii fac propuneri dlui Nelu/Transilvania Queen sa aduca niste familii la mine in batatura sa vedem ce pot, inca nu am sarit cu oferte in EUR dar nu se stie :))... Poate prima data trebuie sa ii devin client ? :))

2. Si ce nu pricep din procesul de selectie a dlui de mai sus e cum a reusit pe parcursul a 5-6 ani sa ajunga la o albina neroitoare din familii care la inceput roiau pe capete. Dansul zice ca a selectat tot timpul familiile care ajungea la populatii mari/foarte mari si nu roiau ...Din ce am mai citit la un anumit prag de N indivizi, daca exista M cantitate de hrana in familie roitul devine o certitudine.

3. Inca nu am mai auzit pe nimeni sa incerce metoda Yuon (cuib restrans 5-6 rame) pe MER, sunt un pionier :)). Poate are dl Yuon rabdare sa explice cat polen sa lasi in cuib si cand trebuie saltat peste gratia Haneman, mie mi-ar fi relativ usor cu rame de 1/2. Am avut familii care nu aveau coronita pe ramele de 1/2 din corpul 2, cel de sub gratie, aveam 6 rame 1/2 in C2, 6 rame 1/2 in C1, peste C2 aveam 3-4 caturi de 1/2 si totusi au tras botci. Am simtit ca erau pregatite de salcam dar in Cluj a intarziat cam 2 saptamani, a fost si vreme mai ploioasa si atunci le-am pierdut in roit pe foarte multe :)).

Multumiri pentru informatiile impartasite !
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 08 Aug 2026, 23:33

Balian scrie:Tot ce discutăm între noi este un fel de optimizare a lucrului apicol. Poate fiecare avem dreptate și o metodă de a obține acest ”optim”. Albina roiește când îi este viața mai boierească. Dacă nu lăsăm să înmulțească peste măsură albina face ce dorim noi nu ce dorește ea. Ca să avem un lucru cât decât uniform e bine ca familiile să aibă mătci cu trăsături cât mai apropiate. Acest lucru putem obține de la un crescător bun de mătci care are experiență în acest capitol. Dacă creștem aleatoric (chiar și crescătorul) atunci vom fi nevoiți să aplicăm tot felul de lucrări de remediere. Contrar opiniei pe acest forum sunt linii de soiuri care se comportă complet diferit în același condiții.
Punerea C1 peste C3 primăvara nu diminuiează dezvoltarea explozivă, chiar forțează.
Când spuneți că nu vă iese câteodată metoda Yuonyuon la ce vă referiți? 7kg medie/familie este albină sau miere? :)

Exact..forteaza sau daca e facuta mai devreme ...stagneaza prin mortalitate...
Deci cum facem acea incetinire a dezvoltarii la mer?... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 08 Aug 2026, 23:49

crisandp2 scrie:3. Inca nu am mai auzit pe nimeni sa incerce metoda Yuon (cuib restrans 5-6 rame) pe MER, sunt un pionier :)). Poate are dl Yuon rabdare sa explice cat polen sa lasi in cuib si cand trebuie saltat peste gratia Haneman, mie mi-ar fi relativ usor cu rame de 1/2. Am avut familii care nu aveau coronita pe ramele de 1/2 din corpul 2, cel de sub gratie, aveam 6 rame 1/2 in C2, 6 rame 1/2 in C1, peste C2 aveam 3-4 caturi de 1/2 si totusi au tras botci. Am simtit ca erau pregatite de salcam dar in Cluj a intarziat cam 2 saptamani, a fost si vreme mai ploioasa si atunci le-am pierdut in roit pe foarte multe :)).

Multumiri pentru informatiile impartasite !
tre sa faci diferenta intre configuratia lazii si a ramelor..
...si starea familiei de albine
Degeaba ii dai de baut daca ii este foame....

1.Nu exista cules sa intarzie 2 saptamani...nu ati notat bine
2.daca au tras botci ati gresit inainte cu 2-3 saptamani....
La mine nu fac botci deloc....cred ca sunt defecte :lol:
Cum ar putea sa faca daca eu i am pregatit de cules nu de roit :lol:

Am extras un cat ..ca sa mai fac o serie de roi....ramele cu polen le pun sus iar jos mereu pun goale sa le reincarce....decateori fac roi/umblu in cuib...
Saptamana viitoare iar mai fur cateva rame...e prea multa albina si puiet...lafel voi pune ramele cu polen sus si completa iar jos altele la perete ...deja sunt 3-4 rame pline cu polen si pastura....se pare ca toamna e lunga...
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Aug 2026, 08:09

crisandp2 scrie:
.....Eu consider ca e o victorie intr-o zona proasta in care sunt poate catre 100 de familii de albine pe o suprafata cu o raza de 1km sa zicem, in Dezmir, vis-a-vis de aeroportul Cluj.

Cod: Selectaţi tot
Să aveți o imagine despre munca d-voastră în aceea zonă, întrebați pe cei cu 100 de familii ce rezultate au avut.

Eu am mari dubii ca o matca prolifica intr-o zona proasta se comporta exceptional pe parcursul unui an apicol. Inteleg ca albinele scot nectar din piatra seaca dar chiar asa ?
Albinele nu scot nectar unde nu este.
:lol:
Si ce nu pricep din procesul de selectie a dlui de mai sus e cum a reusit pe parcursul a 5-6 ani sa ajunga la o albina neroitoare din familii care la inceput roiau pe capete. Dansul zice ca a selectat tot timpul familiile care ajungea la populatii mari/foarte mari si nu roiau ...Din ce am mai citit la un anumit prag de N indivizi, daca exista M cantitate de hrana in familie roitul devine o certitudine.
Cam așa, dar are dreptate d-nul Yuonyuon, și structura acelor N indivizi contează. Să zicem majoritar doică D multă roire sigură.

Am avut familii care nu aveau coronita pe ramele de 1/2 din corpul 2, cel de sub gratie, aveam 6 rame 1/2 in C2, 6 rame 1/2 in C1, peste C2 aveam 3-4 caturi de 1/2
La MER pentru a scăpa de coronițe, să șimtă albina sărăcie peste capul lui, există o metodă f simplă: inversezi C1 cu C2 și coronița ajunge în mijlocul cuibului, ce nu suportă albina și o transferă peste gratie.
si totusi au tras botci. Am simtit ca erau pregatite de salcam dar in Cluj a intarziat cam 2 saptamani, a fost si vreme mai ploioasa si atunci le-am pierdut in roit pe foarte multe.
A intrat în roit pentru că poate nu aveau loc. Trebuiau săltați rame de polen sau de puiet căpăcit (fără albine!) sus peste gratie, și pus ramă goală în locul lor, jos lângă ultimul puiet. Stânga, dreapta. Nu spart cuibul! Ramă de păstură pus lateral și de puiet căpăcit în mijlocul primului cat peste gratie.
:)
Balian

Mesajde Shrek » 09 Aug 2026, 08:17

yuonyuon scrie:.....
2.daca au tras botci ati gresit inainte cu 2-3 saptamani....
La mine nu fac botci deloc....cred ca sunt defecte :lol:
Cum ar putea sa faca daca eu i am pregatit de cules nu de roit :lol:

Am extras un cat ..ca sa mai fac o serie de roi....ramele cu polen le pun sus iar jos mereu pun goale sa le reincarce....decateori fac roi/umblu in cuib...
Saptamana viitoare iar mai fur cateva rame...e prea multa albina si puiet...lafel voi pune ramele cu polen sus si completa iar jos altele la perete ...deja sunt 3-4 rame pline cu polen si pastura....se pare ca toamna e lunga...

Din ciclul "ce nazbatii mai face yonn, cand ....nu are ce face"?!
la vremea asta ( inceput de august), albinele nu isi mai trag botci de roire, cred ca asta stie sau a observat orice apicultor sau crescator de albine cu o vechime mai mare de doi ani! Cu atat mai putin sa roiasca! Da ,pot apare mici roiuri cu o mana de albina, dar asta este o anomalie iar " roiul" nu este viabil, oricat l-ai descanta!
Vremea roiurilor naturale este , asa cum se stie din vremuri ancestrale , luna mai! Nicidecum august! Deci ,ce cauti sa faci roiuri in august?! ai prea multa albina si puiet in stup? La vremea asta? Este in regula. Sunt semne bune pentru aparitia si cresterea albinei de iarna.
De fapt, pe dumnesta te-a luat gura pe dinainte si ai apucat sa spui ca rascolesti la rame, dar realitatea este ca ai cuibul blocat si vrei sa dai spatiu de ouat, nu pentru ca este multa albina. Iar mutatul ramelor de 1\1din cuib in magazie, indiferent de motiv va conduce la obtinerea unui sortiment de miere contaminat cu reziduuri de tratamente si\sau miere prelucrata din sirop adiministrat famililiei de albine.
Zi' ca nu am dreptate!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 10:26

deunde tratamente si deunde sirop? asta e intrebarea.... :lol:
daca ai stii cati roi am facut eu doar pe miere care puteam sa o extrag si sa o pun in borcan ...apoi sa merg cu ea la piata si sa o vand ...ca sa vad banii in buzunar sau pe card....nai idee.... :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE