Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde crisandp2 » 09 Aug 2026, 21:30

Buna seara,
nu trebuie sa ma credeti ca a intarziat salcamul, important e ca am gresit eu cumva in "calauzirea" familiei.
Ce nu am precizat e ca le-am tinut in 4 rame 1/2 per corp, familia era pe 2 corpuri asadar a stat pe echivalentul a 4 rame 1/1 apoi am trecut usurel cum recomandat la 5 si apoi la 6 si gata a fost :)).
Poate le-am tinut prea mult timp stranse in echivalent 4 rame Dadant ... Se pare ca totul e pe muchie de cutit, nu stii cand sa le lasi sa se dezvolte ai pierdut, le lasi sa se prea dezvolte iar ai pierdut.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 21:33

eu nu am MER...si nu pot sa va zic cum rezolvati acea problema...vad ca si colegi ce folosesc MER au aceiasi problema dar se fac ca nu ....
sunt altii foarte mari care au trecut pe MER si apoi sau reintors pe dadant ...pentru ca e dificil de pregatit pentru culesurile noastre de intensitate....mereu tre sa ai controlul puietului.....

in canada e un cules..te pregatesti si culegi...apoi impachetezi.....
e o diferenta.....

cu cat culesurile sunt mai scurte si aleatorii sau imprecise cu atat tre sa ai control mai mare asupra structurii si numarul ramelor cu puiet......
daca nu ploua la 1 iuli eu mai mult ca sigur nu mai aveam nici un cules acum in a doua parte....deci foarte imprecis......anu trecut aveam stupii plini cu cires...si a urmat 3 saptamani de ploaie la salcam....rezultatul nu au fost botci dar au mancat 1 din cele doua caturi de cires....si a rupt poliflora...
per total la final de an iesi bine dar sunt multe batalii mici care duc la castigarea razboiului.....iar daca NU ratezi "bataliile mici" care pot devenii foarte mari ...cand ai control al structurii si puietului ...iesi foarte bine...

foarte multi au avut botci anul acesta s i foarte pesimisti si dovada ca dupa ce au facut suta< debia atunci a disparut pesimismul....
normal nu ar trebuii sa ai pareri decat la final.....pentru ca noi nu stim nimic decat sa ne pregatim stupii.....si datele din calendar ...

eu sincer nu ma astepta sa avem seceta acum ..nici pe departe...dar m am pregatit
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 21:38

crisandp2 scrie:Buna seara,
nu trebuie sa ma credeti ca a intarziat salcamul, important e ca am gresit eu cumva in "calauzirea" familiei.
Ce nu am precizat e ca le-am tinut in 4 rame 1/2 per corp, familia era pe 2 corpuri asadar a stat pe echivalentul a 4 rame 1/1 apoi am trecut usurel cum recomandat la 5 si apoi la 6 si gata a fost :)).
Poate le-am tinut prea mult timp stranse in echivalent 4 rame Dadant ... Se pare ca totul e pe muchie de cutit, nu stii cand sa le lasi sa se dezvolte ai pierdut, le lasi sa se prea dezvolte iar ai pierdut.
daca ai salcam la 10 mai ...inseamna ca la 10 aprilie tre sa ai puiet exact pe cate rame a iernat familia

daca ati avut 6 rame dadant la iernat atunci la 10 aprilie tre sa aveti 6 rame de puiet ..acele rame de puiet trebuie pontate liniar...nu sta in trei rame apoi se da inca 3 odata....
matca ponteaza pe 3 initial apoi pe 4 -5 si deodata sare pe7-8 ....acolo e problenma...nu tre sa sara!!!...decat pe a 6 sea....apoi se pun caturi si FA la infinit...pentru ca ecluzioneaza albine si tre pusa l a munca

deci liniar orizontal pana la 6 rame apoi vertica la munca pe 3 corpuri......nu se sta la povesti ...nu barbi ...nu ciorchini la diafragma sau in cuib....albina tre sa lucreze...
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Aug 2026, 21:58

Haideți să parcurgem un moment de logică. Cei pe MER aproape toți au trecut capitolul Dadant 1/1 și nici nu mai vor să gândească pe acele vremuri. Pe când cei pe Dadant, spun sigur nici unul, nu a trecut capitolul MER că dacă ar fi trecut nu ar mai fi cu siguranță pe Dadant, și ne dau lecții MER. Asta e amuzant. Pe bune! :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 22:00

eu din ce am observat ca familiile care pleaca mai lin cu puietul sau la care se dau rame la ouat mai in reluare ...au o putere de cules mult mai mare si foarte putine tendinte sa faca alceva.....
dar mereu au spatiu ....

eu am avut si familii pe 3 rame de puiet cu 2 caturi deasupra ..pline....acum desii stiu ce sa fac...am indoieli ca daca explic intelege cineva ceva....

sa zicem ca decateori ma uit la un roi sau la o familie in dezvoltare ..fac o medie in cap intre ce puiet vad si ce albina e ...mai exact ce albina tanara am si ce puiet gata de ecluzionare este ...si stiu exact in ce faza este....(stiu ca multi se uita "sa vada matca" daca are coada groasa :lol: )

dar daca vedeti un stup plin de albina si 3 rame la ecluzionare ...iar matca nuprea are unde ponta e clar ca sa luat o decizie acolo si tre imediat rearanjat

la polul opus daca este unul cu mult larvar si albina putina e semn ca mai are mult de munca pana ajunge in faza de exces....deci e la inceputul dezvoltarii ...va trebuie sa iasa o generatie si apoi la urmatoare posibil sa arate ca cel din prima varianta deci e in urma cu ++21 de zile.....

pentru cules e bine sa fie cuibul cu toate categoriile de puiet si degarnisit ..albina fiin majoritara in cat...acolo e forta daca incepe culesul... pleaca 60 % din lada si pui caturi intruna...

eu anul acesta mia m preparat stupii pentru tei dar nu prea mai venit teiul cum ma asteptam dar a venit poliflora apoi FS....
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 09 Aug 2026, 22:06, modificat de 2 ori în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 22:03

Balian scrie:Haideți să parcurgem un moment de logică. Cei pe MER aproape toți au trecut capitolul Dadant 1/1 și nici nu mai vor să gândească pe acele vremuri. Pe când cei pe Dadant, spun sigur nici unul, nu a trecut capitolul MER că dacă ar fi trecut nu ar mai fi cu siguranță pe Dadant, și ne dau lecții MER. Asta e amuzant. Pe bune! :lol:
da e foarte amuzant ca nu primiti lectii...doar ca la voi lipsesc cateva capitole...pe care ...eu care ash zice ca mai ciupesc cat de cat apicultura ...nu le inteleg....
dar cei noi...
cum pregatim un MER de cules?....stiu nu o sa primesc raspuns...pentru ca MER nu se pregateste de cules....
in toata lumea se pregatesc si se egalizeaza ..la MER nu ! :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2026, 22:20

daca vrei sa vezi un apicultor ca t de bun este ...intreaba l cum pregateste stupii de cules...... :lol: :lol:

daca raspunsul este ..."pai stimulari foarte devreme etc" = pilaf

daca zice : " izzola matci sau omorat matci...e de peste prut :lol:

iar daca schimba subiectu ori nu stie ori nu vrea sa zica.....acum o sa aflam :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Aug 2026, 10:43

yuonyuon scrie:...iar daca schimba subiectu ori nu stie ori nu vrea sa zica.....acum o sa aflam :lol:

Am mai răspuns la această întrebare de mai multe ori. Mai spun odată.
Am 3 culesuri pe care pot să iau în calcul: rapița, salcâmul și fs. Mai pot apărea ceva, dar nesemnificativ. Fiecare cules are o perioadă probabilă de înflorire. Rapița 10-30 aprilie, salcâm 10-30 mai, fs 1-30 iulie. Pregătirea constă să fiu mai atent la puiet cu 35 de zile înainte de aceste date. Mai atent, constă să creez toate condițiile (configurare, spațiu, calitate faguri, hrană glucidică și proteică suficientă, matcă potrivită, microclimat potrivit...) posibile pentru ca familiile să aibă cât mai mult puiet. În rest soarta.
Altfel tot timpul trebuie să menținem familiile întro stare activă relativ bună, că un stup nu e automobil pe care dacă vrei în trei secunde turezi la maxim. Pentru asta sunt trei perioade sensibile când de obicei trebuie să intervin. Martie, iunie și august. Câteodată poate să lipsească din perioade sensibile, ca de ex. anul acesta în iunie. August am putea lăsa fără lucru când este și miere și polen. Nu merge cu lenea. Îmi place sau nu trebuie (obligat), intervenit. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde crisandp2 » 10 Aug 2026, 11:49

Buna ziua,
deci in final soarta e cea care decide : craca sau miere in rame. Pe langa soarta e imperios necesar o matca prolifica cu instinct slab de roire, preferabil de la crescatori autohtoni care au adaptat deja albina pe la noi. Ca aduci un BK din Olanda unde nu vede zapada si la primul -5 deja tipa de durere matca.

De cocolosit, toata lumea stie sa puna turte non stop. Am o ruda care din decembrie le pune slanina in cap, ca vede ca albinele sunt sus :)). Evident ca nu hraneste cat sa aiba o palma buna de coronita pe fiecare rama Dadant deoarece albinele trebuie sa aiba celule unde sa se adoposteasca iarna, cand fac ghemul :)).

Poate dl Vidican va avea bunavointa sa ne explice cum procedeaza dansul, de ce nu lasa familia pe 3 corpuri MER precum si alte trucuri invatate de-a lungul timpului pe pielea dansului cat si din apropierea de apicultori de renume pe acest forum, care din pacate nu mai activeaza pentru ca stim ca apicultorii adevarati nu au timp de forumuri ci muncesc in stupina.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 10 Aug 2026, 13:23

crisandp2 scrie:Buna ziua,
deci in final soarta e cea care decide : craca sau miere in rame. Pe langa soarta e imperios necesar o matca prolifica cu instinct slab de roire, preferabil de la crescatori autohtoni care au adaptat deja albina pe la noi. Ca aduci un BK din Olanda unde nu vede zapada si la primul -5 deja tipa de durere matca.

De cocolosit, toata lumea stie sa puna turte non stop. Am o ruda care din decembrie le pune slanina in cap, ca vede ca albinele sunt sus :)). Evident ca nu hraneste cat sa aiba o palma buna de coronita pe fiecare rama Dadant deoarece albinele trebuie sa aiba celule unde sa se adoposteasca iarna, cand fac ghemul :)).

Poate dl Vidican va avea bunavointa sa ne explice cum procedeaza dansul, de ce nu lasa familia pe 3 corpuri MER precum si alte trucuri invatate de-a lungul timpului pe pielea dansului cat si din apropierea de apicultori de renume pe acest forum, care din pacate nu mai activeaza pentru ca stim ca apicultorii adevarati nu au timp de forumuri ci muncesc in stupina.
exact!.... :lol: :lol:
ma duc ca ma asteapta 100 de caturi in magazie si eu pierd timul pe net!!...spor la munca si sanatate!
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Aug 2026, 13:40

Să nuanțez puțin problema legată de modul de lucru al lui Cristi Vidican. El are majoritar linii Buckfast (BK). Am și eu, pentru a le compara cu Carnica.
Unele linii de BK nu necesită 3 corpuri, deoarece își organizează exemplar cuibul: puietul este compact, păstura e pusă lateral (nu haotic), nu fac coronițe peste măsură și urcă mierea direct în magazie, fără să blocheze cuibul. În schimb, Carnica e puțin mai „dezordonată” la organizare, motiv pentru care necesită un spațiu de cuib mai larg (cele 3 corpuri).
Roirea apare din cauza dezechilibrului de doici, dar mai contează și managementul spațiului. Într-o familie, fiecare categorie are nevoie de lucru: matca cere spațiu de ouat, doicile au nevoie de puiet necapacit, iar culegătoarele de cules și spațiu de stocare. Una e când ai ordine strictă în stup și alta e când există risipă de spațiu.
De aceea, discuția despre 3 corpuri de cuib se aplică în special la Carnica. Pe BK, în majoritatea cazurilor, și eu îi țin pe 2 corpuri. Căutați reguli universale, dar apicultura nu este o știință fixă. :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 10 Aug 2026, 15:48

Balian scrie:Să nuanțez puțin problema legată de modul de lucru al lui Cristi Vidican. El are majoritar linii Buckfast (BK). Am și eu, pentru a le compara cu Carnica.
Unele linii de BK nu necesită 3 corpuri, deoarece își organizează exemplar cuibul: puietul este compact, păstura e pusă lateral (nu haotic), nu fac coronițe peste măsură și urcă mierea direct în magazie, fără să blocheze cuibul. În schimb, Carnica e puțin mai „dezordonată” la organizare, motiv pentru care necesită un spațiu de cuib mai larg (cele 3 corpuri).
Roirea apare din cauza dezechilibrului de doici, dar mai contează și managementul spațiului. Într-o familie, fiecare categorie are nevoie de lucru: matca cere spațiu de ouat, doicile au nevoie de puiet necapacit, iar culegătoarele de cules și spațiu de stocare. Una e când ai ordine strictă în stup și alta e când există risipă de spațiu.
De aceea, discuția despre 3 corpuri de cuib se aplică în special la Carnica. Pe BK, în majoritatea cazurilor, și eu îi țin pe 2 corpuri. Căutați reguli universale, dar apicultura nu este o știință fixă. :)

Buna ziua dle Balian,
cand luati decizia de a pastra o familie de BK pe 2 corpuri si cand ii dati al 3lea corp si unde ?

1. Ii dati peste primele 2 corpuri chiar sub gratie ca sa aiba "o fisura, o spartura" intre puiet si miere si sa o infranati din a roi ? Este si asta o tehnica brutala dar functioneaza. Uite, ii multumesc pe aceasta cale dlui Radu Pandrea, coleg de liceu si patronul Viitor Sanatos, pentru ca intr-un clip de pe YouTube explica ca se poate scoate un MER din roit spargand cuibul pe la mijloc cu un cat gol.

2. Ii dati sub cele 2 corpuri ca familia sa se duca in jos, sa aiba o evolutie naturala ca in scorbura ?

Cel mai important este CAND faceti si CE faceti ? Experienta de 35+ ani in apicultura e de aur !

Apoi
3. Cum va ghidati dupa rama claditoare , la ce va uitati pe ea? Ce decizii luati daca apare X sau Y pe rama ?
4. De curiozitate, de ce nu puneti o rama claditoare de 1/2 pe pozitia 2 sau 9 in fiecare corp ? Nemtii asa fac, cei care lucreaza cu Langstroth (ma rog, varianta nemteasca in dimensiuni ale ramei).
5. Cum procedati cu familie care intra in frigurile roitului ? Mie unul mi se pare o barbarie sa botcaresc dar uneori disperarea e mai puternica decat un gand la rece, o bere rece :)).

Intreb, nu dau cu parul, multumesc anticipat!
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 10 Aug 2026, 16:22

crisandp2 scrie:
Balian scrie:Să nuanțez puțin problema legată de modul de lucru al lui Cristi Vidican. El are majoritar linii Buckfast (BK). Am și eu, pentru a le compara cu Carnica.

Buna ziua dle Balian,
cand luati decizia de a pastra o familie de BK pe 2 corpuri si cand ii dati al 3lea corp si unde ?

1. Ii dati peste primele 2 corpuri chiar sub gratie ca sa aiba "o fisura, o spartura" intre puiet si miere si sa o infranati din a roi ? Este si asta o tehnica brutala dar functioneaza. Uite, ii multumesc pe aceasta cale dlui Radu Pandrea, coleg de liceu si patronul Viitor Sanatos, pentru ca intr-un clip de pe YouTube explica ca se poate scoate un MER din roit spargand cuibul pe la mijloc cu un cat gol.

2. Ii dati sub cele 2 corpuri ca familia sa se duca in jos, sa aiba o evolutie naturala ca in scorbura ?

Cel mai important este CAND faceti si CE faceti ? Experienta de 35+ ani in apicultura e de aur !

Apoi
3. Cum va ghidati dupa rama claditoare , la ce va uitati pe ea? Ce decizii luati daca apare X sau Y pe rama ?
4. De curiozitate, de ce nu puneti o rama claditoare de 1/2 pe pozitia 2 sau 9 in fiecare corp ? Nemtii asa fac, cei care lucreaza cu Langstroth (ma rog, varianta nemteasca in dimensiuni ale ramei).
5. Cum procedati cu familie care intra in frigurile roitului ? Mie unul mi se pare o barbarie sa botcaresc dar uneori disperarea e mai puternica decat un gand la rece, o bere rece :)).

Intreb, nu dau cu parul, multumesc anticipat!
bun sfat.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 10 Aug 2026, 16:25

pe langa botcarit am vazut la unii apicultori ...operatiunea de "trantorit" adica omoara trantorii ...cand sunt prea multi...cate unu ...intre degete
zic ei ca le mananca mierea...vezi multe in lumea asta ..ca la circ :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Aug 2026, 16:30

Sā luām la rând: 1. când dezvolt cuibul corpul nou pun sub C1, dacă am pune sus e pericol să fie confundat cu loc pentru miere, 2. da evoluție naturală, momentul este la înflorirea prunului, 3. existența, lipsa şi mārimea construcției, 4. locul m-am inspirat din filmul dat mai înainte, folosesc ramă întreagă împārțitā în două ca sā am informație situației nivelului C2 și C3 plus când scot creez spațiu de manevră în amândouâ corpurile, 5. metoda Demaree dar aici ar fi de discutat mai larg
PS: 35 de ani pe orizontale am lucrat pe care aş uita, restul până la 50 cei 15 ani sunt pe MER
Nu vă luați cu absolut nimic după Pandrea. Mai bine vă uitați f atent de trei ori la filmul dat mai înainte. Părerea mea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Aug 2026, 17:20

Balian scrie:Sā luām la rând: 1. când dezvolt cuibul corpul nou pun sub C1, dacă am pune sus e pericol să fie confundat cu loc pentru miere, 2. da evoluție naturală, momentul este la înflorirea prunului, 3. existența, lipsa şi mārimea construcției, 4. locul m-am inspirat din filmul dat mai înainte, folosesc ramă întreagă împārțitā în două ca sā am informație situației nivelului C2 și C3 plus când scot creez spațiu de manevră în amândouâ corpurile, 5. metoda Demaree dar aici ar fi de discutat mai larg
PS: 35 de ani pe orizontale am lucrat pe care aş uita, restul până la 50 cei 15 ani sunt pe MER
Nu vă luați cu absolut nimic după Pandrea. Mai bine vă uitați f atent de trei ori la filmul dat mai înainte. Părerea mea. :)
:lol: :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE