Balian scrie:Să nuanțez puțin problema legată de modul de lucru al lui Cristi Vidican. El are majoritar linii Buckfast (BK). Am și eu, pentru a le compara cu Carnica.
Unele linii de BK nu necesită 3 corpuri, deoarece își organizează exemplar cuibul: puietul este compact, păstura e pusă lateral (nu haotic), nu fac coronițe peste măsură și urcă mierea direct în magazie, fără să blocheze cuibul. În schimb, Carnica e puțin mai „dezordonată” la organizare, motiv pentru care necesită un spațiu de cuib mai larg (cele 3 corpuri).
Roirea apare din cauza dezechilibrului de doici, dar mai contează și managementul spațiului. Într-o familie, fiecare categorie are nevoie de lucru: matca cere spațiu de ouat, doicile au nevoie de puiet necapacit, iar culegătoarele de cules și spațiu de stocare. Una e când ai ordine strictă în stup și alta e când există risipă de spațiu.
De aceea, discuția despre 3 corpuri de cuib se aplică în special la Carnica. Pe BK, în majoritatea cazurilor, și eu îi țin pe 2 corpuri. Căutați reguli universale, dar apicultura nu este o știință fixă.

Buna ziua dle Balian,
cand luati decizia de a pastra o familie de BK pe 2 corpuri si cand ii dati al 3lea corp si unde ?
1. Ii dati peste primele 2 corpuri chiar sub gratie ca sa aiba "o fisura, o spartura" intre puiet si miere si sa o infranati din a roi ? Este si asta o tehnica brutala dar functioneaza. Uite, ii multumesc pe aceasta cale dlui Radu Pandrea, coleg de liceu si patronul Viitor Sanatos, pentru ca intr-un clip de pe YouTube explica ca se poate scoate un MER din roit spargand cuibul pe la mijloc cu un cat gol.
2. Ii dati sub cele 2 corpuri ca familia sa se duca in jos, sa aiba o evolutie naturala ca in scorbura ?
Cel mai important este CAND faceti si CE faceti ? Experienta de 35+ ani in apicultura e de aur !
Apoi
3. Cum va ghidati dupa rama claditoare , la ce va uitati pe ea? Ce decizii luati daca apare X sau Y pe rama ?
4. De curiozitate, de ce nu puneti o rama claditoare de 1/2 pe pozitia 2 sau 9 in fiecare corp ? Nemtii asa fac, cei care lucreaza cu Langstroth (ma rog, varianta nemteasca in dimensiuni ale ramei).
5. Cum procedati cu familie care intra in frigurile roitului ? Mie unul mi se pare o barbarie sa botcaresc dar uneori disperarea e mai puternica decat un gand la rece, o bere rece

).
Intreb, nu dau cu parul, multumesc anticipat!