Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 11 Aug 2026, 13:02

crisandp2 scrie:...Cel mai important este CAND faceti si CE faceti ? Experienta de 35+ ani in apicultura e de aur !

Să luăm lucrurile mai simplu. Am lucrat 35 de ani pe sistem orizontal. Să nu deschidem subiectul, că este foarte plictisitor.
Am trecut pe verticale exact ca d-nul Yuonyuon, rame egale 1/1+ (rama mea era înaltă de 320, nu 300). Un sezon. Era infernal de greu să lucrez. Anul următor: sistem mixt, cuib 1/1+, magazii de 1/2. Era infernal de enervant. Se dădea un mod de rezolvare pentru ceva și nu se putea aplica pentru că rama era diferită. Un sezon.
Am luat circulara și am tăiat toate ramele — cu puiet, cu miere, cu păstură, cu tot — în două, în două zile. Ce a urmat (din absolut toate punctele de vedere) a fost atât de impresionant încât nu mai iau în calcul nicio altă variantă. Problemele care înainte erau realizabile doar printr-un șir lung de acțiuni, acum le fac din reflex.
Bun...
Tot atunci am schimbat și rasa pe Carnica. Am avut probleme cu roitul, în rest bine. Au fost vreo două sezoane cu cuibul pe două corpuri. Atunci am citit topicul ”Fan club MER” de pe acest forum, de la început până la capăt, de două ori, și eram atent la cum procedează un coleg: Adi Hodiș. Cuib pe 3 corpuri. Acolo era explicat de ce. Am încercat și m-a impresionat la fel ca trecerea la MER. Adică m-a scutit de o grămadă de muncă pe care înainte eram nevoit să o fac.
Cam atunci am văzut prima dată videoclipul de mai sus. Sunt catalogat ca fiind unul care „lucrează în cuib”. Da, cam atât cât se uită acea femeie. Cine nu se uită măcar atât, să nu se mire că îi roiesc albinele.
Deci la mine problemele în mare parte sunt rezolvate. Nu spun că nu mai sunt câteodată derapaje — sunt, dar din neglijența mea, nu din lipsurile tehnologiei. Sunt câteodată comod, spre leneș, iar asta costă întotdeauna. Cel mai grav este când nu faci lucrurile la timpul potrivit, în rest sunt doar vorbe de discutat. Părerea mea!
PS: În video timpurile potrivite sunt arătate prin momente de înflorire a unori plante! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Aug 2026, 21:44

35 de ani pe orizontal a fost ok ..apoi dupa un an pe dadant 1/1 numa probleme(sper ca nu din cauza mea :lol: )
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Aug 2026, 05:21

35 de ani nu a fost OK, era timp pierdut. Din toate punctele de vedere. Anul cu 1/1 era greu de tot, asta ştiți şi d-voastrā bine. Nu pot înțelege însă pe cei cu sistem mix. Acela e ceva la care îți creez tu singur provleme. Cred ca cine a standardizat acel sistem nu a văzut albinā în viața lui. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Aug 2026, 18:08

Balian scrie:35 de ani nu a fost OK, era timp pierdut. Din toate punctele de vedere. Anul cu 1/1 era greu de tot, asta ştiți şi d-voastrā bine. Nu pot înțelege însă pe cei cu sistem mix. Acela e ceva la care îți creez tu singur provleme. Cred ca cine a standardizat acel sistem nu a văzut albinā în viața lui. :lol:
nici vorba :lol: :lol:

sistemul mixt e aiurea...daca nu pot sa iau rame din cuib sa le pun sus is terminat :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 14 Aug 2026, 21:47

yuonyuon scrie:sistemul mixt e aiurea...daca nu pot sa iau rame din cuib sa le pun sus is terminat :lol:

Absolut! O ironie fina!
In sud, se spune ca fiecare cioara isi lauda cuibul! ( fara trimitere la componenta etnica)! Cel mai bun sistem este cel pe care te-ai invatat si il consideri cel mai accesibil! De exemplu, daca sistemul este mixt, cuib 1\1si magazie 1\2, si ai chef\consideri\ este urgent sa scoti rame cu puiet sau pastura, nu le urci in magazie dar poti sa le dai la....ragalii sau roiuri. Desigur, exista perceptia ca stupii in sistemul asazis mixt sunt mai slabi sau predispusi la roire. Gresit, zic eu pentru ca este un mod de lucru simplu, rezulta sortimente clare de miere, iar eventualele suprapopulari din cuib, sau blocari cu miere si polen se rezolva transferand rame la stupi slabi ori roiuri anume create. Nimic nu se pierde! Doar ca nu " le ridici" in magazie!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 14 Aug 2026, 22:28

eu acum am proviziile de miere in cat ...ce o sa le pun in cuib la 1 octombrie.....daca era mixt eram in pom....

la mine jos in cuib sunt 5 cu puiet......nu am provizii jos....decat o tabla cu polen la perete.....
si cum nu dau sirop toamna....eu doar iau ramele din cat si le pun jos..iar restu la rezerve pentru la anu in lazi goale........
yuonyuon

Mesajde Balian » 15 Aug 2026, 07:04

Shrek scrie:Absolut! O ironie fina!
In sud, se spune ca fiecare cioara isi lauda cuibul! ( fara trimitere la componenta etnica)! Cel mai bun sistem este cel pe care te-ai invatat si il consideri cel mai accesibil!

Este adevărat când dealungul anilor ai lucrat cu un singur sistem. Dacă cu mai multe, ai date concrete, o bază de comparație.

De exemplu, daca sistemul este mixt, cuib 1\1si magazie 1\2, si ai chef\consideri\ este urgent sa scoti rame cu puiet sau pastura, nu le urci in magazie dar poti sa le dai la....ragalii sau roiuri. Desigur, exista perceptia ca stupii in sistemul asazis mixt sunt mai slabi sau predispusi la roire. Gresit, zic eu pentru ca este un mod de lucru simplu, rezulta sortimente clare de miere, iar eventualele suprapopulari din cuib, sau blocari cu miere si polen se rezolva transferand rame la stupi slabi ori roiuri anume create. Nimic nu se pierde! Doar ca nu " le ridici" in magazie!

Ironia fină vine când sistemul mixt ar putea devine mult mai flexibil dacă am renunța la dogma că rama 1/1 stă doar în cuib și cea de 1/2 doar în magazie.
De exemplu, adăugarea unui corp 1/2 la cuib rezolvă o mare problemă de toamnă: spațiul de 1/1 (cca.50litri) este prea mic pentru puiet, păstură, miere și albina rămasă, deși cuibul ar trebui restrâns pentru concentrarea hranei. De acest raționament se amână completările până se restrânge familia — o mare greșeală! Siropul dat târziu uzează albina de iernare.
Cu un corp 1/2 în plus, poate da sirop imediat după ultima extracție: albina de vară ar procesa hrana, ar depozita mierea în 1/2, iar în cuib ar rămâne loc suficient pentru puiet, păstură și albină încă multă. O pregătire naturală de iernarea, fără intervenții. Aici intervine și dogma microclimatului de iarnă complet falsă părerea mea, dealtfel practicat de mulți ani, sistemul complet diferit. :D
Alt exemplu: vara în producție pot apărea situații când pe rama 1/1 apar coronițe. În sistem mixt e o problemă aproape nerealizabilă. Cum scapi de coroniță, știind că rezultatul producției așa va fi mult mai slabă, să nu mai vorbesc de blocarea cuibului? Dacă însă ai un corp 1/2 peste cel de 1/1, în asemenea situație cobori jos sub 1/1 și se deschide spațiul spre gratie și corpuri de magazii, obținând producții mult mai mari.
Totul depinde de ce căutăm: soluții sau scuze. Și nu laud sistemul meu, dau soluție pentru un sistem pe care am încercat și consideram extrem de enervant.:)
Balian

Mesajde Balian » 20 Aug 2026, 06:46

Am spus că nu mai vreau să mă gândesc la stupii orizontali. Totuși, am lucrat 35 de ani cu acest sistem. Am învățat câte ceva de-a lungul timpului și poate mai sunt colegi pe aici care folosesc orizontale.
E un sistem nenatural. Albina preferă o organizare verticală. Orizontalul a fost creat doar pentru confortul stuparului.
Volumul orizontalului STAS e prea mic: 18–22 rame (~90L) sunt neîncăpători. Un stup optim are nevoie de peste 140L (cuib ~70L + magazie ~70L). Stupul ce am folosit eu era de 32 de rame (înalte de 320 mm). În jur de 140 de litri și cam tot atât de greu în kg când era plin cu rame și miere. :roll:
Amplasarea cuibului: cel mai bine se poziționează lateral, niciodată la mijloc.
Problemă frecventă: dacă trecerea din cuib spre magazie e blocată de o ramă cu păstură sau miere, albina refuză să treacă și blochează cuibul cu coronițe.
Soluția: se mută rama de păstură în partea opusă a cuibului (lângă cealaltă ramă de acoperire). Fără această „barieră”, albina va umple magazia eficient și nu va mai bloca cuibul.
E simplu de manevrat. Bun pentru a iniția apicultorul în activitate. Nimic alt avantaj. Special pentru staționar este conceput. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Aug 2026, 14:04

in mod normal intr un cules spatiul pentru depozitare miere trebuie sa fie de 3-4 ori mai mare decat spatiul de puiet....

desii la inceputul culesului este egal pe masura ce se umple cu miere trebuie mereu adaugat ...in cazul orizontalilor nu ai ce face decat luat rame pline si pus goale....pana se termina ...sau cum pateam eu se bloca la fs ..extrageam tot apoi inca de doua ori ca la ultima extragere la acelsai lan sa ajungi sa scoti din doaga in doaca...pentru ca puiet nu mai gaseai....

decateori vad un orizontal parca imi aduc aminte de copilarie :lol: ...dar in acesi timp imi dau seama cat de mult a trecut timpul.... :lol:

un ultiimii ani de "orizontali" invatatsem cat de cat metoda de pregatit pentru cules....inainte de amorfa sau FS ...pentru ca astea erau vedetele la malul dunarii....dadeam cuibu intr o parte incepand cu rama cu pastura apoi larvar obligatoriu si capacit plus ramele de "cat"...pe la jumatea culesului tot ce era ful erau luate pana la 8 dimineata si pus rame golae dar si 2 foite una langa larvar si alta intre capacit si miere...in felul acesta mai ramaneai cu stupii ok pana la final....

orcum rapita amorfa si FS erau culesuri sigure...si inca sunt .....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Aug 2026, 14:06

cand nu ai cuib format corespunzator normal ca il bloca ....din prima...dar asezat cat de cat corect ramaneau totusi3 rame intacte si cu alea deja mergeai mai departe....
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Aug 2026, 15:15

Câteva observații despre fundul antivarroa, cei care nu l-au folosit încă.
1. Rolul în combaterea Varroa
Denumirea vine de la faptul că, în urma tratamentelor, acarienii amețiți cad prin plasă pe placa de observație unsă cu o substanță lipicioasă și mor. La mine, distanța dintre gratie și placă este de cca. 5,5 cm. La un fund clasic de lemn, parazitul căzut poate urca înapoi pe albine.
2. Monitorizarea infestării
Placa permite evaluarea gradului de infestare, care diferă de la o familie la alta. De exemplu, o familie predispusă la furtișag va aduna semnificativ mai mulți acarieni, chiar dacă este îngrijită la fel(!) ca celelalte.
3. Reglarea ventilației
Cine nu a folosit, poate credea că un fund antivarroa poate fi doar „complet deschis”. Fals! Suprafața fundului la 10 rame este de cca 1500 cm², dar cu placa de observație introdusă, ventilația se reglează după bunul plac prin fanta din spate (5.5x38=cca.200 cm2 adică doar max. cca. 13% din total).
Ventilarea poate fi în trei feluri:
-sitem horn, când aerul parcurge stupul, fundul și partea superioară fiind deschis arbitrar
-sistem clopot, când sus este închis cu folia și fundul deschis
-sitem ”aiurea” stup la soare, fund clasic, urdiniș strâmtorat, aerisire deficitară, unde familia „clocește în propriul suc”
La transport, fundul îl las complet deschis, în rest îl reglez cum vreau, până la închidere completă.
4. Izolație termică iarna: în spațiul de 5,5 cm de sub plasă se poate introduce o placă de polistiren, oferind o izolație mult mai bună decât un fund simplu din scândură.
Balian

Mesajde dmitrysokolovvet » 20 Aug 2026, 22:15

Salut tuturor! Interesant subiect despre iernarea familiilor. Va urmaresc discutiile cu mult interes. In afara de apicultura ma preocupa si ingrijirea animalelor de companie - scriu ocazional despre asta pe https://ritual24.vet/ Numai bine!
dmitrysokolovvet

Mesajde Balian » 23 Aug 2026, 08:12

August este ultimul tren pentru corectarea greșelilor. Deși starea din această perioadă depinde mult și de starea de dinainte, totuși sunt diferențe. Nu e bine lasată stupina pe „pilot automat”. Ce nu rezolvi acum, nu mai poți schimba până în martie.
Pe ce e bine să ne concentrăm:
1. populație optimă de albină de iernare cu corp gras bine dezvoltat (asigurare de spațiu în cuib)
2. asigurare de hrană suficientă (glucidică + proteică) un fel de extensie pentru punctului 1
3. lucrări de hrănire eșalonate uniform, să evităm epuizarea albinei pregătitore la iernare în această lună
4. control strict a nivelului de infestare
Seceta blochează cuibul și oprește matca. Natura poate nu mai asigură o stare activă. Prin hrănire regulată (glucidică și proteică!) se poate activiza familia. O familie activă determină și matca să asigure puiet suficient pentru schimbul de generații specifice acestei perioade. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2026, 09:36

mai bine nu ai propbeme inainte ca sa nu ai probleme acum

iar daca ai deja probleme cu siguranta le ai ca nu sti sa gestionezi deci nici sa repari acum.....

trebuie lucrat tot anul bine si gata....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2026, 09:54

Balian scrie:August este ultimul tren pentru corectarea greșelilor. Deși starea din această perioadă depinde mult și de starea de dinainte, totuși sunt diferențe. Nu e bine lasată stupina pe „pilot automat”. Ce nu rezolvi acum, nu mai poți schimba până în martie.
Pe ce e bine să ne concentrăm:
1. populație optimă de albină de iernare cu corp gras bine dezvoltat (asigurare de spațiu în cuib)
2. asigurare de hrană suficientă (glucidică + proteică) un fel de extensie pentru punctului 1
3. lucrări de hrănire eșalonate uniform, să evităm epuizarea albinei pregătitore la iernare în această lună
4. control strict a nivelului de infestare
Seceta blochează cuibul și oprește matca. Natura poate nu mai asigură o stare activă. Prin hrănire regulată (glucidică și proteică!) se poate activiza familia. O familie activă determină și matca să asigure puiet suficient pentru schimbul de generații specifice acestei perioade. :)
de ce sa mai asigure o stare activa cand ea trebuie sa intre pe iarna....? :lol:

daca ati extras imediat dupa cules....asta era pe 20 iulie...acum ce faceti activati familia sa i completati rezervele?...
intrebare de la extractie pana la completare familia cu ce a crescut puietul de iarna?...cu seceta? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Aug 2026, 11:07

yuonyuon scrie:daca ati extras imediat dupa cules....asta era pe 20 iulie...acum ce faceti activati familia sa i completati rezervele?...
intrebare de la extractie pana la completare familia cu ce a crescut puietul de iarna?...cu seceta? :lol:

Încă era cules când am început să extrag. Cum am spus, extracția la mine este continuu. Un corp iau unu pun. Măsor umiditatea și când este bună, extrag corpul de sus. Am trimis la analiză, diastaza este bună deci enzime are, mierea este gata fără să fie căpăcită. În august să fie familia activă. Din septembrie nu. Dacă ați vedea cum arată natura în august la mine nu ați mira că familiia oprește toată activitatea. August este încă prea devreme pentru relaxare. Ultimul corp de magazie îl las pentru ele. La începutul lui august, după extracții, situația era complet gata pentru iernare. Corpul C3 full și în C2 miere. Am fost nevoit să înlocuiesc 3 rame din C3 și să scot mierea din C2 să fac loc pentru a da sirop. O familie la care nu există absolut nici un transfer de hrană (glucidică și proteică) oprește în activitate. Și în iunie și în august. Dacă nu intervin să aibă transfer de hrană, îmi creez numai probleme. În iunie probleme pentru fs, în august pentru pregătire de iarnă.
PR: Imediat după extracția de fs încep a da sirop. Nu există timp de repaus. Imediat! În reprize mici, nicidecum mari, să am permanent transfer și să nu încarc prea tare munca albinei pregătitoare. A da cu găleata și gaură mică de dozat este o metodă bună. Încă este prea cald. Trebuie să dau sirop diluat care în găleată ar strica. Numai de asta nu folosesc găleată. Am și sistem automat de hrănire pe care tot din acest considerent nu îl pot folosi.:)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE