Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde IonutMioveni » 21 Ian 2012, 13:12

Din ce am inteles eu pana in momentul de fata aceasta permutare a ramelor se realizeaza de stupar doar in momentul in care pe suprafata ramei ne regasim nicio urma de puiet.In acest caz descapacim coronita de miere si introducem rama in interiorul cuibului.
Daca avem puiet pe rama doar razuim capaceala si lasam rama la locul sau pentru ca marca oricum va ponta in continuare pe acea rama.
Am priceput ideea ori ba?
Daca nu-i bine va rog sa ma corectati.
:)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde andrei_calinescu » 21 Ian 2012, 13:46

gabi bee scrie:
andrei_calinescu scrie:
proapis13 scrie:Dupa ce introduci cele 2 rame cu sirop in triolet
banuiesc ca il lasi pe 7 nu pe 9 rame :?
salve :D

Proapis,

De fapt acum realizez de unde a plecat confuzia.
Acele rame care sunt razuite fac parte din ghemul de iernat, nu sunt aduse "de afara". Doar le permut in interiorul cuibului, ca sa scap de coroane cat mai repede. Daca ramele sunt si insamantate, le descapacesc calota de miere , dar rama o las exact acolo(nu dezorganizez cuibul).
Rame noi(de la rezerva) introduc, o data ce coroanele sunt terminate cu exceptia ramelor de acoperire. La cata miere aveau in coroane ar fi fost absurd sa introduc rame noi.

salut andrei ! spui ca permuti ramele in interiorul cuibului si apoi ca nu le schimbi locul ca sa nu dezorganizezi cuibul . mai zii odata cum e bine , sa schimbi locul ramelor in martie sau sa nu-l schimbi pt a nu dezorganiza cuibul , ca sa mai invat si eu ceva ! numai bine !

Gabi de aceea am publicat filmele, deoarece ele releveaza cel mai bine.
sunt doua cazuri particulare: cand rama razuita are numai coroana si cand aceasta are coroana si e ouata.
1. In primul caz rama razuita se aduce in cuib, in jurul trioletului(asa cum am facut in primul film), rama aceea in care ammanjit sirop era in dreapta trioletului, privit din spate.
2. Daca rama e insamantata, razui doar coroana, locul ei ramane exact unde e. De ce? Deoarece oricum albinele vor fi ocupate cu caratul mierii, curatarea celulelor pentru viitoarea ponta, nu le mai dau inca ceva in carca,si anume reorganizarea cuibului. Intotdeauna o sarcina, niciodata 2.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 21 Ian 2012, 13:51

IonutMioveni scrie:Din ce am inteles eu pana in momentul de fata aceasta permutare a ramelor se realizeaza de stupar doar in momentul in care pe suprafata ramei ne regasim nicio urma de puiet.In acest caz descapacim coronita de miere si introducem rama in interiorul cuibului.
Daca avem puiet pe rama doar razuim capaceala si lasam rama la locul sau pentru ca marca oricum va ponta in continuare pe acea rama.
Am priceput ideea ori ba?
Daca nu-i bine va rog sa ma corectati.
:)

Ai perfecta dreptate Ionut.
In al doilea film am fost tentat sa razui rama aceea full cu miere. Ulterior am renuntat, intrucat dupa ea incepea cuibul, iar pe fata interioara acea rama era plina cu pastura. Nu mai aveam rama la acoperire. Acea rama la acoperire e capitala vis-à-vis de echilibrul coloniei.
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 21 Ian 2012, 14:16

ok , am inteles acum , nu vazusem toate filmele si de aia ! mersi mult si numai bine !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde badguy_goodguy » 22 Ian 2012, 17:16

Are cineva cantar de verificare? au inceput deja sa consume mai mult datorita diferentelor de temperatura? foarte cald in primele zile ale lui ianuarie, apoi racire brusc?
badguy_goodguy

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 17:57

cei ce au facut deja hraniri cu turte ,din motiv de lipsa de hrana..vor avea surpize neplacute in urmatoarea perioada..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 22 Ian 2012, 18:03

Cata dreptate ai ...
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2012, 19:24

Albinel scrie:cei ce au facut deja hraniri cu turte ,din motiv de lipsa de hrana..vor avea surpize neplacute in urmatoarea perioada..

lasa... se intampla mereu si mereu... an dupa an.
trist e cand lasi atata miere in stupi de nu se ajunge nici pana-n februarie. Parca-n dusmanie...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ciptheman » 22 Ian 2012, 20:18

Albinel scrie:cei ce au facut deja hraniri cu turte ,din motiv de lipsa de hrana..vor avea surpize neplacute in urmatoarea perioada..

detaliaza
ciptheman

Mesajde janese » 22 Ian 2012, 20:41

se pun turte in ianuarie de zeci de ani......au fost ierni in astia ,,zeci de ani"" mult mai dificile si mai nenorocite decat asta.. si familiile au iesit bine....de ce ar fi asa mare tragedie anu asta??..nu cumva este o placere in a speria incepatorii???sau din lipsa de subiecte????..problema este sa fi fost tratati de varoa , bine stranse pe rame si atentie la liniste, soareci si pasari! o data ghemul urcat la turta...sa nu ramana fara turta!!!...oricum..in zilele calde ce au fost s-au reorganizat singure sau cu ajutorul stuparului!!!!
janese

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 20:53

Daca pregatesti iernarea ca la carte, la 80% din efectiv n-ai nevoie de turte.

Asa ca... e bine cu turta, da-i si mai bine fara... Iarna asta pana acum n-a prea fost... mai sunt 50 de zile sa vedem.

Dar avea Gica o vorba de aur, "nu da cu caciula sus, e mult prea devreme!"

:(
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde janese » 22 Ian 2012, 20:57

lucky5strike scrie:Daca pregatesti iernarea ca la carte, la 80% din efectiv n-ai nevoie de turte.

Asa ca... e bine cu turta, da-i si mai bine fara... Iarna asta pana acum n-a prea fost... mai sunt 50 de zile sa vedem.

periculos la ala cu cinci stupi, sunt cei 20%..care se transforma in 80%
janese

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 20:59

janese scrie:

se pun turte in ianuarie de zeci de ani......au fost ierni in astia ,,zeci de ani"" mult mai dificile si mai nenorocite decat asta.. si familiile au iesit bine....de ce ar fi asa mare tragedie anu asta??..nu cumva este o placere in a speria incepatorii???sau din lipsa de subiecte????..problema este sa fi fost tratati de varoa , bine stranse pe rame si atentie la liniste, soareci si pasari! o data ghemul urcat la turta...sa nu ramana fara turta!!!...oricum..in zilele calde ce au fost s-au reorganizat singure sau cu ajutorul stuparului!!!!

probabil n-ati citit cu atentie ce am spus mai sus..am sa ma repet..
"acolo unde a fost lipsa de hrana" si s-au efectuat hraniri.. in unele situatii chiar din luna decembrie vor fi probleme in urmatoarea perioada..
si asta nu datorita iernii asteia "dificila sau nenorocita" cum ii spuneti dumneavoastra ..ci tocmai pentru faptul ca este foarte calda si cu temperaturi alternante..cel putin in zona mea.
Albinel

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 21:03

si inca ceva domnule janese..nu vreau sa sperii pe nimeni..daca pot sa ajut pe cineva ,o fac cu mare placere..
daca mi-ati fi citit postarile pe aici ..nu cred ca ati mai fi luat in calcul varianta asta .. ;)
Albinel

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 21:05

lucky5strike scrie:Daca pregatesti iernarea ca la carte, la 80% din efectiv n-ai nevoie de turte.

total de acord cu dumneavoastra ..cu nea Gica chiar am discutat pe aici problema asta !!
Albinel

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 21:10

alt stupar scrie:

lasa... se intampla mereu si mereu... an dupa an.
trist e cand lasi atata miere in stupi de nu se ajunge nici pana-n februarie. Parca-n dusmanie...

aici trebuiesc gasite motivele..daca lipsa apare spre sfarsitul iernii si avem ceva cantitati de puiet..e normala ,daca nu avem puiet ..undeva gresim noi stuparii..
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR