Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

DE CE SE SPUNE MATCA SI NU REGINA

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 19:14

DE CE SE SPUNE MATCA LA NOI SI NU REGINA intrebarea am pus o si lui lykistraiche crescator de matci , raspunde ti fiecare cum stiti o sa dau si varianta mea de raspuns
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Re: DE CE SE SPUNE MATCA SI NU REGINA

Mesajde Ioan Guist » 22 Ian 2012, 19:27

Eu stiu ca pana in comunism era regina.
Comunistii, ca sa minimizeze valoarea si ideea de monarhie, a denumit regina --matca
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 20:25

Perfect de acord! Asa au facut.

Cei din vechime, ii spuneau si rege. Dar un olandez, nu mai stiu cum ii spune, a descoperit ovarele si de aici s-a facut lumina.

Imi place sa cred ca odinioara , ca si acum, se folosea "regina" din pasiunea si aprecierea care o simtim cand verificam o familie si vedem oua, larve, sau chiar o vedem acolo, pe ea, aleasa, mama lor! Si stim ca totul e in regula. Mai stim ca incepatorii nu inchid lada pana n-o vad. :roll:
Mai stim insa... ca in realitate, albinele nu traiesc pentru regina lor, cat pentru stabilitatea si perpetuarea aduse odata cu ouale ei.

Aici, sa zici "matca" este un pic mai exact, deoarece indica starea de echilibru instituita in cuib odata cu prezenta acesteia.

Si eu prefer sa le zic regine, cred ca e o si chestiune de obisnuinta.

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapi » 22 Ian 2012, 20:49

anunt important! fie
s-a invatat dupa influenta slava...nu este singurul cuvant cu origine de import...
corect este si colonie in loc de familie, de fapt superfamilie cu surori cu grade de rudenie de 25, 50 si 75 %...fiecare cum a invatat...
proapi

Mesajde janese » 22 Ian 2012, 20:53

proapi scrie:anunt important! fie
s-a invatat dupa influenta slava...nu este singurul cuvant cu origine de import...
corect este si colonie in loc de familie, de fapt superfamilie cu surori cu grade de rudenie de 25, 50 si 75 %...fiecare cum a invatat...

:lol: :lol: si mie imi statea pe limba sa intreb..cat de important este acest anunt....(sau dupa cum zice giovani......,,o sa va zic si eu pe urma..).-test!!!!.
janese

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 21:15

Of, of, mai, mai,

Facem discutie de impunere a termenului sau ne facem gramaticieni cu provenienta cuvantului? Cu colonia si heritabilitatea e adevarat, dar ne indepartam de subiect.
Sa ramanem la regine matci sau matci regine.

Da, am vazut si eu ca:

- matica, matka zic vecinii la regina, si avem cuvantul matca
- pcela sau pcyela zic la albina... avem in Dolj o localitate de-i zice Celaru, aici bate :)

Tot asa putem zice:
- rex, regis (latin) si avem rege/regina
- alvina (latin) si avem albina; sigur, ii ziceau si apis melifica

Pupemea a fost cel mai la obiect.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2012, 21:15

a ajuns unde trebuia.

reciproca:
de s-ar spune regina si nu matca ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adrian Galofteanu » 22 Ian 2012, 21:21

Ioan Guist scrie:Eu stiu ca pana in comunism era regina.
Comunistii, ca sa minimizeze valoarea si ideea de monarhie, a denumit regina --matca

De acord! Am numai o intrebare: inainte de comunisti LAPTISORUL DE MATCA cum era numit?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 21:22

Hristea-i zice papa regala... din ce-mi amintesc.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapi » 22 Ian 2012, 21:24

si totusi...
proapi

Mesajde peterneamt » 22 Ian 2012, 21:25

Rusii ne-au adus si carti nu numai comunismul cu tancurile. La ei matca inseamna =mama si cum in cloniile (familiile ) de albine este democratie, mi se pare mai corect decit regina.
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 21:33

Da, ne-au adus carti, tehnologie frateasca... si istorie ne-au adus in tolba!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mibu » 22 Ian 2012, 22:08

Avem in DEX mai multe definitii !
Dar referitor la apicultura :albina femela mai mare decit lucratoarele ,care depune oua ,adica regina !
Cred ca putem sa-i zicem cum credem de cuviinta , indiferent de orinduirea sociala in care ne aflam ,sau de nivelul de dezvoltare inteligent la care am reusit sa ajungem fiecare !!!
Regina sau matca IN STUP e una si aceeasi ,daca vorbim serios altfel putem sa o dam pe politica pe invazii straine lingvistice ori de alta natura !
Nu e cazul !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 23:10

Adrian Galofteanu scrie:
Ioan Guist scrie:Eu stiu ca pana in comunism era regina.

De acord! Am numai o intrebare: inainte de comunisti LAPTISORUL DE MATCA cum era numit?

Am si eu o intrebare la matale nu te supara , POTI da acel citat din manualul netradus in Romana ? dupa aceea mai discutam pe tema lui
si SA I SPUI LAPTISOR DE REGINA sa vezi ce bine da mai ales la barbati, cine n ar incerca dintr un sfarc...
si cand ma gandesc caaaate
regine de astea am sfarcuit eu...
Ultima oară modificat de giovanni pe 22 Ian 2012, 23:35, modificat 1 dată în total.
giovanni

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 23:30

mibu scrie:Avem in DEX mai multe definitii !
Dar referitor la apicultura :albina femela mai mare decit lucratoarele ,care depune oua ,adica regina !
Cred ca putem sa-i zicem cum credem de cuviinta , indiferent de orinduirea sociala in care ne aflam ,sau de nivelul de dezvoltare inteligent la care am reusit sa ajungem fiecare !!!
Regina sau matca IN STUP e una si aceeasi ,daca vorbim serios altfel putem sa o dam pe politica pe invazii straine lingvistice ori de alta natura !
Nu e cazul !

Nici gand de asa ceva dar prea mult s a dictat si a fost detronata , abdicata , EU PROPUN SA I DAM NUMELE CUVENIT INAPOI CHIAR CU CEREMONIE DACA ESTE CAZUL REGINA DE ALBINE SA DEVINA DIN NOU REGINA CA IN TOATE POPOARELE CIVILIZATE ALE LUMII ,DACA VA FII NEVOIE O SA DESCHID UN PROCES PE TEMA ASTA ESTE DREPTUL EI SA FIE LIBERA SI SA SI POARTE NUMELE , ESTE PREA REGINA CA SA FIE NUMITA ALTFEL SI NU VOM FII NISTE PROFESIONISTI DE MARCA DACA NU O VOM NUMII REGINA , LA URMA URMEI DE CE NU ? SI NOI AM VRUT LIBERTATE SI AM OBTINUT O EA DE CE NU ? SUNTEM POPOR DE IMPOTENTI? CHIAR NU SUNTEM IN STARE SA FACEM SCHIMBARI MAJORE IN BINE ? CREDETI CA NE VA INJURA CINEVA S AU VOM FII FELICITATI DE MAJORITATE DACA VOM FACE ACEASTA SCHIMBARE? VA ROG DEZBATETI !
Fişiere ataşate
800px-Bienenkoenigin3.jpg
REGINA TOT REGINA A RAMAS 1
giovanni

Mesajde B-father » 22 Ian 2012, 23:32

ca e matca sau ca e regina nu e extraordinar de important
Are si atribute regale dar este si mama deci nici unul nu mi se pare gresit

sunt alte cuvinte sau expresii care ma deranjeaza mai tare
de exemplu sa-i zici la albina "muscă"