Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: DE CE SE SPUNE MATCA SI NU REGINA

Mesajde Ioan Guist » 22 Ian 2012, 23:39

Eu vreau sa-i spun Regina.
Tot o data vreau sa-ispun Hoashca.
Mai vreau ca atunci cand e nepotrivita sa-i spun...Proasta satului.
Sa o numesc Matca cand vreau sa scot in evidenta ca este cea de la care se trag toate albinele.
Regina cand vreau sa scot in evidenta imprtanta (pt mine ca si stupar) in colonie.
Putoare nerusinata cand nu ponteaza si are toate conditiile
Organ sexual cand ma gandesc ce rol are in stup.
UNICA, Atunci cand ma raportez la cea din care trag oua pt tranzvazat.
IUBITA cand o marchez si stiu ca sufere.

Sa nu ne cramponam de ...denumire zic eu.Cu toate ca in general prefer Regina in loc de Matca.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 23:40

Un lucru este clar , Regina de albine s au stup in toate limbile unde se scrie se scrie cu R mare .
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde Bee Happy » 22 Ian 2012, 23:42

Nu tot ce a venit de la rusi a fost rau. Cel putin denumirea de ''matca'' este mai potrivita decat regina.
Gandeste-te don Giovanni, femela producatoare conduce in stup, sau este condusa?
O regina, domneste. O matca, procreaza.
Ultima oară modificat de Bee Happy pe 22 Ian 2012, 23:54, modificat 1 dată în total.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Bee Happy » 22 Ian 2012, 23:52

giovanni scrie:Un lucru este clar , Regina de albine s au stup in toate limbile unde se scrie se scrie cu R mare .

Nu e chiar asa. In germana se scrie cu litera mare toate substantivele comune, prin urmare si Konigin (regina).
Dar in engleza se scrie cu litera mica. Daca cineva scrie cu litera mare, Queen, in mijlocul propozitiei, asta este o anomalie gramaticala. Nu stiu in italiana, dar ma indoiesc sa se scrie cu litera mare.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 23:59

giovanni scrie:Un lucru este clar , Regina de albine s au stup in toate limbile unde se scrie se scrie cu R mare .

Pai, sunt impresionat de argumentul adus.

"reine", "reina", "ape regina", "queen bee ", cam atata stiu eu, dand curs afirmatiei lui giovanni.

Totusi, s-ar putea sa aiba dreptate ca o punem la inceput de propozitie si asta schimba datele problemei.

Mai ziceti si voi ceilalti.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Radomires » 23 Ian 2012, 00:04

am un exemplu,la bandauni sau lupul albinelor etc...care ramane doar matca peste iarna,niciodata nimeni nu ai spune regina,fiind creeatoare clar este numita MATCA. si prietena noastra o sa fie obligat numita MATCA.nu pot fi comentari.
"Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe"
Radomires

Mesajde giovanni » 23 Ian 2012, 00:31

REGINA este REGINA si in stup si la mijlocul propozitieie si la inceput si la sfarsit si in roi si in sant este una singura la stup si este Regina R mare , puteti sa va dati cu capul de pereti , mai invatati, este singura la un stup !
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde lucky5strike » 23 Ian 2012, 00:45

Ba nu dom'le, cateodata sunt doua... am vazut eu. Alteori sunt o gramada!!

Te ia cu fiori cand le vezi cum ies la bulevard pe puiet, cum incaleca pe albina, s-o scoata afara in barba!

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Adrian Galofteanu » 23 Ian 2012, 00:46

giovanni scrie:
Am si eu o intrebare la matale nu te supara , POTI da acel citat din manualul netradus in Romana ? dupa aceea mai discutam pe tema lui
si SA I SPUI LAPTISOR DE REGINA sa vezi ce bine da mai ales la barbati, cine n ar incerca dintr un sfarc...
si cand ma gandesc caaaate
regine de astea am sfarcuit eu...

Nu ma supar da nu am de unde. Am cartea in romana editia 1980. De discutat, oricand!

Regina, matca, curva, hoaşca batrana.....cum imi vine la gura si dupa moment dar pana la urma tot REGINA ramane!

Cat despre sfarcuit: Lauda de sine nu miroase a bine :lol:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde dobrescu » 23 Ian 2012, 10:13

nu stiu de ce cautam sa atribuim origine straina cuvantului matca
genul feminin al cuvantului matca afirma faptul ca stramosii nostri i-au dat corect sexul feminin al =reginei=, spre deosebire de alte popoare care au considerat mult timp sexul masculin pt conducatorul, conducatoarea stupului
dobrescu

Mesajde nae » 23 Ian 2012, 18:44

Raspunsurile pertinente s-au epuizat . Incerc unul altfel : 1-Matca (porci/ vaci /melci ... ) cand vrei sa scoti in evidenta linia , arborele genealogic si legatura cu toata familia existenta la modul prezent . 2- regina cand introduci o viitoare matca intr-o familie neafina si cand ,in discutie , nu conteaza linia descendenta ci rolul ei . In primul an am folosit termenul de ''musca '' ... , avantajul net-ului: - puteti sa ma injurati dar scap nebatut .
nae

Mesajde paul » 23 Ian 2012, 18:52

Ioan Guist scrie:IUBITA cand o marchez si stiu ca sufere.

SPIRIT SUPERIOR !!!
Intr-adevar ,si eu cand ma mai ocupam cu marcatul ,ii spuneam ... IUBITO !!! De multe ori ... nici eu nu credeam ! Nu m-am gandit NICIODATA ca ... SUFERA !!!
Aaaa ... am uitat sa precizez ca ... NU AM MARCAT NICIODATA ... REGINE !!! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde lucky5strike » 24 Ian 2012, 01:13

Acuma, eu marchez ca e putin spus doar Regina, daca e sa fim corecti, i-am zice REGINA. Din cauza asta se spune MATCA si nu REGINA.

Logica zice ca din botci ies matci si regine. Sau, din Botci ies Matci si Regine. Si mai departe, din BOTCI ies MATCI si REGINE.

Dar care e LOGICA?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde martanul » 24 Ian 2012, 12:37

Ioan Tomici acum doua sute de ani ii spunea craitza ,parca suna frumos.
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde nae » 24 Ian 2012, 19:22

Acum 8 ani imi trebuia venin ,nu miere nici stupi ... Acum, matca/regina , imi da mancare pot sa-i zic MAMA !? (am practicat cateva meserii pt. bani , apicultura imi da bani /satisfactie/emotie )
nae

Mesajde Tankard » 13 Dec 2015, 21:03

dogvet,pai cam are..are o garda in peremanenta care o apara,curata si o hranesc....

Dar,regina este o conducatoare absoluta,o suverana,pe cand regina din stup nu prea face ce vrea ea,e putin impropriu sa-i spunem regina,albinele o ucid daca nu mai corespunde cerintelor.

este singura albina capabila sa se fecundeze si sa depuna oua(un rol important),dar ,albinele decid cand sa inceapa si cand sa se opreasca ponta,cat si unde sa ponteze,albinele o scot la imperecheat si tot albinele o ucid daca refuza sa se imperecheze,deci "suverana" nu prea face ce vrea ea,mai degraba albinele sunt "regina",este protejeata atata timp cat corespunde cerintelor si intereselor stupului...altfel ,pa...sunt de parere ca matca e mai potrivit decat regina
(in rusa la mama se zice "mama",matca...(matca=maicuta,mamica,mami ,zic si io ,asa vorbeau bunicii mei care sunt lipoveni,daca o luam dupa dictionar matka in rusa mai inseamna si uter)
mati se foloseste in anumite contexte si se traduce mai degraba maicata,mata,a matii
Tankard

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE