Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

am introdus bine botca ?

Mesajde gabi bee » 30 Mai 2011, 23:15

intre cele 4 familii si un roi pe care le am ,este o familie care de cand am cumparat-o , in luna aprilie , bate pasul pe loc si nu trece de 4 rame de puiet . am cautat matca si am constatat ca e batrana , adica abia merge pe fagure si are si aripile zdrelite . avand un stup care a facut botci de roire acum vreo 10 zile , am introdus in familia slaba [ la sfatul dat telefonic de un apicultor mai in varsta ] o botca capacita , in prezenta matcii batrane careia i-am mai rupt si eu o jumatate de aripa . apicultorul respectiv mi-a spus ca matca o sa eclozeze si daca nu se pierde la imperechere albinele o sa o elimine pe cea batrana si o sa ramana cea tanara . la 3 zile dupa ce am bagat botca am verificat si botca era intacta , neeclozata .la urmatorul control adica la 7 zile de la introducerea botcii am verificat si botca era goala si lungimea ei era redusa la jumatate [ avea marimea unei botci false] . ce parere aveti , am facut bine ? o sa reuseasca matca sau deja au omorat-o ? :?: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: am introdus bine botca ?

Mesajde Yojen » 31 Mai 2011, 10:27

Salut si eu tot incepator sunt dar as fi procedat in fel urmator: cautam o rama cu 2-3 botci capacite frumoase de la un vecin daca nu ai de und elua de acasa, luam matca si lasam familia orfana vreo 3-4 ore si apoi bagam raman cu botci(pastrezi intr-o cutie matca batrana sa nu moara ) vezi ce s-a intamplat cu familia daca a acceptat matca tanara daca nu pui inapoi babaciunea.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde gabi bee » 31 Mai 2011, 13:17

puteam sa procedez in mai multe feluri dar am ales varianta pe care am expus-o mai sus . este o varianta viabila ? a mai facut cineva asa si cu ce rezultat ? bineinteles ca rezultatul o sa-l aflu pe pielea mea dar si parerile celor care au mai incercat asa sunt binevenite . :?: :P
gabi bee

Mesajde Bambucha » 31 Mai 2011, 18:03

Depinde de mai multi factori: cules, vreme etc
In mod normal ar fi trebuit sa gasesti botca roasa si sa constati prezenta matcii batrane in continuare, Yojen a procedat corect.
Succes la experimente :)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 31 Mai 2011, 21:00

ce ar insemna sa gasesc botca roasa si matca batrana in continuare , ca au omorat-o pe cea tanara ?
gabi bee

Mesajde Bambucha » 01 Iun 2011, 14:02

ar insemna ca matca batrana a intepat botca straina daca a avut acces la ea.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gabi bee » 01 Iun 2011, 14:36

a avut acces la botca . sa vad ce gasesc vineri si o sa scriu rezultatul ! :P
gabi bee

Mesajde aliuta2000 » 01 Iun 2011, 15:45

Salut ,
daca matca nu accepta schimbul si gaseste botca o roade pe undeva pe la jumatate si o inteapa omorand-o .
daca albinele nu accepta schimbu roade botca in cap si inteapa matc a din botca si o omoara .
Daca ambele accepta schimbul , atunci din botca va iesi matca care va merge la imperecheat, si vei avea matca noua .
La schimbul linistit , matca batrana impreuna cu albinele fac cateva botci din care vor iesi matci noi , si din toate ramane una care e mai tare si iese prima (si urmeaza calea de sus ... roade celelate botci si le inteapa omorand celelalte rivale )
Bafta
A.D.
aliuta2000

Mesajde gabi bee » 01 Iun 2011, 22:12

deci dupa ce am introdus botca , am controlat la 3 zile si botca era intreaga si albine pe ea si pe langa ea . la 7 zile botca mai exista doar pe jumatate si era goala . nu am cautat dupa matca . daca era sa nu o accepte nu o omorau si o distrugeau din prima ? mai rezista ea 3 zile , cand am vazut-o eu [ botca] ? abia astept sa vad ! :P
gabi bee

Mesajde aliuta2000 » 02 Iun 2011, 08:24

nici nu trebuie sa cauti matca ca sa ti dai seama daca s-a produs schimbul .....
Matca batrana are ouatul neregulat. si nu o sa iti umple o rama de sus pana jos ca la vremurile ei bune ..... ci face zone zone ... de e epuizata .
Daca la tine s-a produs schimbul si matca noua s-a intors de la imperecheat teafara si nevatamata ... :D :roll: atunci tu ar trebui sa gasesti rame ouata compact .... la ceva timp nu instant ...
Atentie la cautat matca noua (tanara ) cum s-a mai scris pe ici pe colo , ea e foarte tematoare si daca intra in panica si se streseaza ..... atunci ai o matca in minus (la stres cand incepe panicarea , ti-o omoara de regula albinele din cauza unui feromon care o face sa miroase diferit , si albinele ..... puf pe ea .). Mie mi-a recomandat un om mai in varsta sa nu caut expres matca decat atunci cand e imperios necesar , in rest sa observ lucrurile ca sa evit astfel de situatii. Vezi ca despre astfel de intamplare cu matca s-a scris si pe aici pe undeva(ca au tabarat albinele pe ea si au omorat-o )c auta printre ele (daca nu ma insel Victoras-s a patit-o )
A.D.
aliuta2000

Mesajde gabi bee » 02 Iun 2011, 09:32

da , am citit patania lui victor . tocmai de aceea cand am vazut botca goala nu am cautat matca , dar o sa trebuiasca totusi , cu atentie , sa ma uit ca poate au omorat-o si a ramas tot baba si atunci sa iau alte masuri .
gabi bee

Mesajde aliuta2000 » 02 Iun 2011, 10:07

daca ai ramele ouate compact asta inseamna vitalitate la matca , deci matca noua si viabila (cele batrane nu mai oua compact ) acum tu stii cum oua mataca ta batrana ca sa faci comparatie . de asemenea si volumul de ouat va fi mai mare la matca tanara .
A.D.
aliuta2000

Mesajde victor s » 02 Iun 2011, 17:30

se pierde timp pretios gabi facand astfel de experimente (scade nr albinelor pana cand incep sa fie inlocuite de noua generatie...)
vezi ca exista si custi pentru botci. asa reginuta ta cea noua ar fi fost protejata si nu-ti mai puneai intrebari acum daca exista sau nu in stup!
nu trebuie decat sa-mi spui ce vrei iar vinerea sau sambata cand vin eu la stupi i-ti aduc comanda... ! ;)
victor s

Mesajde gabi bee » 05 Iun 2011, 22:53

am verificat familia unde bagasem botca in prezenta matcii batrane si am gasit tot baba cu aripile zdrente si nici urma de regina tanara . am luat 2 rame cu puiet si 2 cu miere tot din acest stup , le-am dat 2 botci capacite [ una aproape ca iesea matca din ea] si le-am introdus intr-un compartiment la un stup orizontal. le-am pus si apa . daca reuseste vreo matca de aici si incepe ponta , unific nucleul asta cu ce a ramas in stupul vechi si scap de baba . totusi cred ca am facut o greseala ca am bagat botcile la 5 minute dupa ce am luat cele 2 rame cu puiet din stupul mama si cred ca trebuia sa le las ca la carte cateva ore de orfanizare . dar poate iese bine ! :P
gabi bee

Mesajde aliuta2000 » 06 Iun 2011, 12:02

ca sa inceapa ponta trebuie sa se imperecheze , dar mai dureaza un pic treaba asta cu ponta ceva zile ..
oricum bafta , si sa poata zbura afara regina ca sa se duca la imperechere .
A.D.
aliuta2000

Mesajde gica » 18 Iun 2011, 07:42

gabi bee scrie:am verificat familia unde bagasem botca in prezenta matcii batrane si am gasit tot baba cu aripile zdrente si nici urma de regina tanara . :P

Gabi,ai gresit din prima.Sezonul e foarte scurt si trebuie actionat repede.Ori sina ori masina.Daca aruncai matca batrana din prima acum aveai un stup in plina dezvoltare si nu mai cautai cai verzi prin stup.Sa-ti fie de invatatura.
gica

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR