Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rame cat cu laterala lata vs gratie hanemann

Mesajde mihai florin » 02 Ian 2012, 02:26

Avram Sorin scrie:Multumesc Cristi pentru detaliile oferite. Din ceea ce citesc cred ca voi merge in continuare pe rama lata de 45 si unde va fi nevoie voi pune si gratie pentru a tine matca jos daca este nevoie.

Sorin nu ai probleme la cladirea fagurilor in rama lata 45 mm adica nu se mai intimpla sa creasca fagurasi si printre rame...
Multumesc!
mihai florin

Mesajde ANITEI » 02 Feb 2012, 00:41

Foloseste cineva acest tip de gratie , vreau sa cumpar mai multe pt ca am intalnit acelasi tip si in Italia. Daca are cineva experienta cu aceata gratie , am gasit/o la ovisan , il rog sa/mi povesteasca cum se comporta. Multumesc!
pgj0_lt0_p0119_00.jpg
Gratie Hanemann plastic
pgj0_lt0_p0119_00.jpg (4.83 KiB) Vizualizat de 11361 ori
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde Avram Sorin » 02 Feb 2012, 09:12

Adi Hodis scrie:Unele gratii sint intr-o rama de lemn si astfel, mareste distantza intre cuib si cat.

Modelul acesta intra in interiorul stupului.

Adi nu ai probleme cu ceara pe gratie ? Nu o propolizeaza albinele ? Aici ma refer la munca suplimentara avand gratie .
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde pin » 02 Feb 2012, 16:04

ANITEI scrie:Foloseste cineva acest tip de gratie , vreau sa cumpar mai multe pt ca am intalnit acelasi tip si in Italia. Daca are cineva experienta cu aceata gratie , am gasit/o la ovisan , il rog sa/mi povesteasca cum se comporta. Multumesc!
pgj0_lt0_p0119_00.jpg

Am cumparat eu una anul trecut. Am incercat sa scap de niste rame vechi. Am pus gratia peste cuib si am mutat ramele vechi pline cu puiet in cat (tot 1/1). La urmatorul control ( o saptamana sau doua) jos in cuib puiet ioc iar sus oua si larve. Am zis ca nu am fost eu atent cand am mutat ramele vechi sus si a fost matca pe ele. Am scuturat toate ramele de sus in corpul de jos si le-am pus din nou peste gratie fara albina pe ele (le-am periat cu atentie). La urmatorul control aceeasi situatie cu puiet tot sus. Concluzia mea este ca matca trece prin gratie daca are motive intemeiate.
pin

Mesajde ciulinii_baraganului » 02 Feb 2012, 18:40

salut ,tu ai avut 2 matci?,acea gratie poate nu era pentru apicultura ci pentru ceva bulioane....sa nu zic ca poate ai avut o matca cat un tantar
ciulinii_baraganului

Mesajde peterneamt » 02 Feb 2012, 19:53

Nu am folosit-o dar intr-o carte recent aparuta scrisa de un francez o lauda ca ar fi cea mai buna . Cu modelele metalice am mai patito dar numai la matcile cu torace mai mic si corpul mai alungit. Nu stiu cum rezista la curatatul lor de ceara .
peterneamt

Mesajde ANITEI » 03 Feb 2012, 00:48

Eu am vazut/o si la un apicultor italian ce are 3000 de stupi. Nu l/am intrebat atunci daca e multumit de ele.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2012, 09:42

pin scrie:
ANITEI scrie: Concluzia mea este ca matca trece prin gratie daca are motive intemeiate.

Cel mai intemeiat al reginei de a trece prin gratie este acela ca
nu corespunde din punct de vedere biologig;
adica e mica,nedezvoltatata si probabil trasa din botci de salvare
In ceea ce priveste gratiile am si din plastik si metalice
Sunt mai avantajoase cele metalice deoarece se curata mai usor
Cea din plastik prezentata de tine este varful de gama deoarece este prima gratie
cu toate marginile rotunjite si albina nu-si mai franjuieste aripile.
Se curata la abur asta e dezavantajul;avantajul e ca e usoara
Eu le folosesc pe ambele si le recomand
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 03 Feb 2012, 10:29

[quote="proapis13"]
Cel mai intemeiat al reginei de a trece prin gratie este acela ca
nu corespunde din punct de vedere biologig;
adica e mica,nedezvoltatata si probabil trasa din botci de salvare.

Asa este, aveti dreptate, si cind totusi intilnim o astfel de matca o tinem minte si cu prima ocazie ii facem rezistenta la intindere ( vorba Domnului Ioan Guist ), pentru ca, chiar daca oua bine in primele luni de ponta, va face figuri cind ai mai mare nevoie de ea (in primavara ). ;)
peterneamt

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2012, 17:11

De obicei pe-astea nu le prinde toamna
De multe ori auzi cate un novice ca vine si spune in septembrie ca el are o schimbare linistita
Este intradevar ....linistita...sufleteste persoana careia i sa intampla asta :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 04 Feb 2012, 13:15

ANITEI scrie:Foloseste cineva acest tip de gratie , vreau sa cumpar mai multe pt ca am intalnit acelasi tip si in Italia. Daca are cineva experienta cu aceata gratie , am gasit/o la ovisan , il rog sa/mi povesteasca cum se comporta. Multumesc!
pgj0_lt0_p0119_00.jpg

Sunt foarte bune frate, am si eu si sunt rezistente nu sunt casante, sunt grosute si cu marginile rotunjite, nu trec matcile si nu ranesc albina, se pot desprinde fara sa se rupa daca sunt propolizate sau prinse in ceara...ia-le cu incredere! Pretul e bun...sunt de la Niicot
BUNKA

Mesajde ANITEI » 04 Feb 2012, 19:52

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Vreau sa cumpar 110 si nu/mi e indiferent daca sunt bune sau mai putin. Eu le/am gasit in Italia la minim 3 euro pe cand ovisan le vinde la 9 lei , par identice , ce parere aveti?
ANITEI

Mesajde proapis13 » 04 Feb 2012, 20:22

ANITEI scrie:Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Vreau sa cumpar 110 si nu/mi e indiferent daca sunt bune sau mai putin. Eu le/am gasit in Italia la minim 3 euro pe cand ovisan le vinde la 9 lei , par identice , ce parere aveti?

Pe cele din Italia pe margine scrie Quarti ia intreaba-l pe ale lui ce scrie
daca nu stii nr de tel ti-l dau eu
proapis13

Mesajde BUNKA » 04 Feb 2012, 23:49

ANITEI scrie:Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Vreau sa cumpar 110 si nu/mi e indiferent daca sunt bune sau mai putin. Eu le/am gasit in Italia la minim 3 euro pe cand ovisan le vinde la 9 lei , par identice , ce parere aveti?

Tot de la Ovisan am luat si eu 40, ca de mai multe n-am avut bani, am un prieten care a luat 120..sunt super!
BUNKA

Mesajde Vio » 01 Ian 2015, 22:06

Vă salut, La mulţi ani tuturor,
Referitor la gratia Hanneman aş dori să întreb dacă ştiţi pe cineva care fabrică gratii din metal?
M-ar interesa deoarece magazia se "cuplează" cu cuibul în falţ, deci trebuie să intre în interiorul lazii de 10R.
Aceasta are dimensiunea interioară exact de 370 mm(acuma ştiu că ar trebui să fie mai mare măcar cu 1 cm, numa eu ştiu ce înseamnă introducerea celei de-a 10-a rame în cuib :oops: :oops: :oops:, totuşi are şi avantajul că nu am emoţii la transport).
Drept urmare, cred că dimensiunea gratiei ar trebui să fie suficient de mică să intre în ladă, peste rame, dar totodată suficient de mare astfel încât, dacă se lipeşte de un perete să nu permită mătcii trecerea în magazie pe partea opusa. Mă gândesc undeva la 367 mm. Lungimea e standard. Accept şi sfaturi de modificare a uneia standard, de genul tai o sârmă laterală sau două, apoi trebuie adusă la dimensiunea necesară.....
Poate totuşi, un producător poate modifica din "naştere" aceste dimensiuni. Dacă cunoaşteţi aştept pe MP, să nu fie considerată reclamă....
Sau păreri în acest sens....
Un an nou cu bucurii şi fără pierderi...
Vio

Mesajde peterneamt » 01 Ian 2015, 22:20

Combinatul apicol Bucureşti. :D
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE