Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde miki » 02 Feb 2012, 23:55

andrei_calinescu scrie:
glaliona scrie:Am citit in unele postari ca ghemul de obicei se formeaza in dreptul urdinisului ,urca treptat sus apoi se deplaseaza catre spate.In cat timp ajunge la peretele opus urdinisului? Timpul se masoara in zile ori saptamaini ?Pe timpul acesta oricum nu pot umbla la ei.

TIMPUL SE MASOARA IN SECUNDE!!! :lol: :lol: :lol:
miki

Mesajde andrei_calinescu » 03 Feb 2012, 00:28

alt stupar scrie:Andrei, in practica situatia poate fi mai delicata si cu ceva umflaturi :!:

cand e sa fie saracie si albina pe speteze, apoi de regula gasim albina agatata si de podisor
cu astea de stau agatate ce se intampla ?
cum le scuturi la minus multe grade ? Unde le scuturi ? In lada ? Condamnare la inghet ???
ca prea frumos ar fi sa pui turta si gata...in doua secunde si trei miscari.

cand se schimba punga goala cu una plina, ce se intampla cu albinele care cotrobaie dupa resturile din turta consumata ?
Ne permitem sa le scoatem la zbor ?

Adrian, eu sunt de acord cu tine. Nici eu nu sunt de acord cu rascolitul in stupi acum.
Dar discutam de o situatie de urgenta. Si de indoieli ale colegilor vis-à-vis de situatii disperate.
Normal ar fi sa introduci fam in mai multe stadii de incalzire, sa poti sa-i dai turta in conditi ideale. Dar ce faci daca ai vatra la 10 km de casa?
Eu zic ca daca se umbla delicat si cu atentie, se poate. Uneori mai trebuie si doi timpi si trei miscari.
andrei_calinescu

Mesajde vicpo » 03 Feb 2012, 07:41

andrei_calinescu scrie:
alt stupar scrie:Andrei, in practica situatia poate fi mai delicata si cu ceva umflaturi :!:

cand e sa fie saracie si albina pe speteze, apoi de regula gasim albina agatata si de podisor
cum le scuturi la minus multe grade ? Unde le scuturi ? In lada ? Condamnare la inghet ???

cand se schimba punga goala cu una plina, ce se intampla cu albinele care cotrobaie dupa resturile din turta consumata ?

Adrian, eu sunt de acord cu tine. Nici eu nu sunt de acord cu rascolitul in stupi acum.
Dar discutam de o situatie de urgenta. Si de indoieli ale colegilor vis-à-vis de situatii disperate.
Normal ar fi sa introduci fam in mai multe stadii de incalzire, sa poti sa-i dai turta in conditi ideale. Dar ce faci daca ai vatra la 10 km de casa?
Eu zic ca daca se umbla delicat si cu atentie, se poate. Uneori mai trebuie si doi timpi si trei miscari.

ca familia tre sa aiba mincare astfel incit sa nu fie nevoie de hranit de salvare iarna de acord cu alt stupar dar toate cartile citite de mine recomanda stimularea cu turte proteice incepind cu prima decada a lui februarie( deci de acum incepind ) pt a avea albine capabile sa fructifice culesurile timpuri.
vicpo

Mesajde glaliona » 03 Feb 2012, 08:58

Am precizat ca este primul an ,deci nu prea am idee ce inseamna ca albina sa ajunga la leatul superior.La ultima vizita am ridicat un pic podisoarele si partea superioara a ghemului era sub leat deci ghemul se afla pe rame.Este de bine ori de rau???
glaliona

Mesajde ADITZU » 03 Feb 2012, 09:56

e bine deocamdata lasa ca acum cu vremea asta vor avea ce consuma
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde vicpo » 03 Feb 2012, 09:57

la mine toate familiile sint deasupra, stiu ce mincare au e treaba lor unde vor sa stea.
vicpo

Mesajde glaliona » 03 Feb 2012, 11:14

Mersi de raspuns dar mai am o nelamurire.In cazul in care voi fi nevoita sa intervin mai folosesc fumul ?Nu stiu cum este deranjul pentru albine mai mare cu fum sau fara.
glaliona

Mesajde cipry74 » 03 Feb 2012, 12:06

vicpo scrie:la mine toate familiile sint deasupra, stiu ce mincare au e treaba lor unde vor sa stea.

albina sta acolo unde e musai sa stea ..nu are constiinta sa vrea undeva anume ..cat despre ce stii ,,eu zic ca daca nu ai vazut concret ce mancare mai are ...nu stii nimic,hrana se consuma functie de mai multi factori...si chiar e posibil sa ai mancare suficienta in stupi,,,,dar nu acolo unde trebuie.

Nu se ridicau deasupra la temperatura care a fost in ultimele zile daca aveau mancare pe pozitii..
cipry74

Mesajde vicpo » 03 Feb 2012, 13:03

an de an la inceputul lui februarie albinele sint deasupra(la mine)indiferent de temperatura sau hrana ,la ora asta m-ai au cel putin 6-7 kg miere, ghemul este intins din peretele frontal pina la cel din spate nu are cum ramine celule cu miere care sa nu fie in contact cu albina, in rest pot sta unde vor.
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 03 Feb 2012, 13:18

Vom vedea ce bilanturi vor fi dupa aceasta perioada de geruri, care paradoxal cu ingrijorarile noastre, convine biologic vorbind cel mai bine albinelor.
Cu conditiile ca ghemul sa fie strans, sa aiba mancare ca la hamsteri(citandu-l pe Ioan Guist) si sa fie tratate.
Treaba asta cu ramele ca la hamsteri ma preocupa intens, caci daca ar fi asa, n-am mai umbla in stupi acum ca "in butoiul cu varza", vorba stim noi cui.
Dar asta nu se zice in nici o carte, de-aia cartile nu trebuiesc ascultate ad literam. Daca la inceputul lui octombrie ramele din cuib ar fi pline pana la ultima celula(sau macar 3/4, nu ne-am mai freca dendritele sa stim unde e ghemul acum si ce face).
Am continuat pe tema asta subiectul "Completarea rezervelor" de la hranirea artificiala, dar vad ca nu sunt pareri.
Asta denota ca il cunoastem perfect....
andrei_calinescu

Mesajde vicpo » 03 Feb 2012, 13:25

sau nu prea se mai completeaza
vicpo

Mesajde Alecs » 03 Feb 2012, 13:37

Desigur ca e asa cum presupui. E de dorit sa nu se ajunga la asa o situatie.Nu discutam acum cauzele. Dar daca ai fi in situatia de a sacrifici 10, 20, ... de albine pentru a salva un ghem pe 3, 4 , 5 rame cum ai proceda ?
Eu nu omor o albinuta. Eu sufar langa o albinuta cand ma inteapa, si caut daca pot sa o salvez cu tot cu ac si de cele mai multe ori nu reusesc. Eu am plans prima oara langa un stup bezmetic pe care trebuia sa-l sacrific. Apicultura insamna sa poti sa iei uneori si masuri radicale chiar daca nu te-nduri. Vezi situatii cand trebuie sa renunti la o regina de exemplu.
Asta nu insamna ca tre sa intri brutal in stup ca si asa vor muri cateva albine, dar nici sa le lasi pe toate sa moara ca sa nu sacrifici cateva.
Alecs

Mesajde ciptheman » 03 Feb 2012, 17:05

andrei_calinescu scrie:Vom vedea ce bilanturi vor fi dupa aceasta perioada de geruri, care paradoxal cu ingrijorarile noastre, convine biologic vorbind cel mai bine albinelor.
Cu conditiile ca ghemul sa fie strans, sa aiba mancare ca la hamsteri(citandu-l pe Ioan Guist) si sa fie tratate.
Treaba asta cu ramele ca la hamsteri ma preocupa intens, caci daca ar fi asa, n-am mai umbla in stupi acum ca "in butoiul cu varza", vorba stim noi cui.
Dar asta nu se zice in nici o carte, de-aia cartile nu trebuiesc ascultate ad literam. Daca la inceputul lui octombrie ramele din cuib ar fi pline pana la ultima celula(sau macar 3/4, nu ne-am mai freca dendritele sa stim unde e ghemul acum si ce face).
Am continuat pe tema asta subiectul "Completarea rezervelor" de la hranirea artificiala, dar vad ca nu sunt pareri.
Asta denota ca il cunoastem perfect....

eu asa fac de 2 ani si nu am treaba cu turtele, zilele trecute am ridicat capacele la 2-3 sa vad cam pe unde e ghemul si situatia e ok poate sa mai tina ger inca o luna si nu au treaba, de ce sa nu bag toamna completare la greu si acu sa stau fara morcov? :lol: , sau poate asa ne place sa ne bata frunzele la c...
ciptheman

Mesajde andrei_calinescu » 03 Feb 2012, 18:38

Corect Cipule, mare dreptate ai.
In ce perioada faci completarile, si concret?
Cat le dai la o sarja, incepand cu ce perioada, cand termini cu completarea?
Ce folosesti pentru asta?
Ce tip de cutii ai, mai concret pe cate rame sunt corpurile si ce hranitoare folosesti?
In ce ordine procedezi? Completare - stimulare. Stimulare - completare. Stimulare si completare.
andrei_calinescu

Mesajde ciptheman » 03 Feb 2012, 19:57

1.incepand cu 15 septembrie si pana la 1 octombrie dar depinde de cat puiet au, perioada se poate decala.
2. le dau 1.5kg la tura de preferat miere daca nu e sirop invertit.
3.am cutii pe 12 si 11 rame dar cred ca o sa merg pe 11 daca nu ma sucesc pe Mer anul asta e decisiv si trebuie sa iau o decizie in privinta asta pana nu sar de suta ca dupa e mai greu sa schimbi modelul asa ca o sa bag si cativa mer anul asta in stupina sa vad ce si cum.
4.hranitoare am de 1.5 facute de mine incep cu stimulare in august si dupa completare dar anul asta o sa experimentez ceva ce am vazut la cativa stupari mari daca iese bine bag pe forum cu explicatii.
ciptheman

Mesajde andrei_calinescu » 03 Feb 2012, 20:32

Cip,

Fi bun si spune-ne cum faceau acesti stupari "mari'.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR