alt stupar scrie:Andrei, in practica situatia poate fi mai delicata si cu ceva umflaturi
cand e sa fie saracie si albina pe speteze, apoi de regula gasim albina agatata si de podisor
cu astea de stau agatate ce se intampla ?
cum le scuturi la minus multe grade ? Unde le scuturi ? In lada ? Condamnare la inghet ???
ca prea frumos ar fi sa pui turta si gata...in doua secunde si trei miscari.
cand se schimba punga goala cu una plina, ce se intampla cu albinele care cotrobaie dupa resturile din turta consumata ?
Ne permitem sa le scoatem la zbor ?
Desigur ca e asa cum presupui. E de dorit sa nu se ajunga la asa o situatie.Nu discutam acum cauzele. Dar daca ai fi in situatia de a sacrifici 10, 20, ... de albine pentru a salva un ghem pe 3, 4 , 5 rame cum ai proceda ?
Eu nu omor o albinuta. Eu sufar langa o albinuta cand ma inteapa, si caut daca pot sa o salvez cu tot cu ac si de cele mai multe ori nu reusesc. Eu am plans prima oara langa un stup bezmetic pe care trebuia sa-l sacrific. Apicultura insamna sa poti sa iei uneori si masuri radicale chiar daca nu te-nduri. Vezi situatii cand trebuie sa renunti la o regina de exemplu.
Asta nu insamna ca tre sa intri brutal in stup ca si asa vor muri cateva albine, dar nici sa le lasi pe toate sa moara ca sa nu sacrifici cateva.