"de aceea am format cuiburile cu rame relativ bine incarcate cu miere capacita. "
Pai daca ai iernat pe rame bine incarcate, de ce ai mai dat turte ?
Pentru siguranta am bagat la inceputul lunii decembrie cate o turta din miere decristalizata si zahar pudra 1 cu 4 .In ianuarie la inceput fiind cald si observand zbor de curatire am ridicat capacele si am observat ca turtele erau consumate,
Normal, in decembrie, a fost cald si albinele fiind deasupra, cand au vazut turta, s-au pus sa o consume. Aici ai facut prima greseala. Acum imi spun si eu parerea, desi nu este cea mai autorizata. Eu le-asi asculta si daca este fosnet normal, nu asi mai umbla in el, ca mai mult rau, o sa le faci. Daca ai avut ramele pline, ai mai dat si o turta, eu zic ca o sa se descurce, mai ales daca erau tari, de le-ai lasat pe 7 rame. Eu asi face controlul in prima zi, cand este destul de cald, ca interventia sa nu le faca mai mult rau, de cat bine, si asta din curiozitatea, de a vedea, ce este inauntru. Eventual mai fa controale auditive, fara interventii. In cea ce priveste curgerea mierii din fagure, pe frigul asta, nu cred sub nici o forma, ca exista posibilitatea asta, mai ales, ca ea se afla asta toamna, in josul ramei, de unde albinele, au consumat-o prima data.
Iti doresc, sa ai noroc sa nu pierzi familia, si pe viitor invata sa le pregatesti in toamna, si sa le vezi, cum zicea cineva de pe forum, de la cat mai mare distanta. Detaseaza-te de problema, ca altfel, le vei face mai mult rau, decat bine.