Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pericol ???

Mesajde aliuta2000 » 06 Feb 2012, 15:24

Daca te intrebi ce e cu albinele tale la momentul asta mergi si asculta-le si in functie de zgomotul produs iti vei da seama de urgenta sau nu de a umbla in stup . Gica zicea ca poti sa umblii la urgenta chiar si la -20 grade , dar sa fie urgenta , nu ca vrei tu sa urmaresti sau sa vezi cum e .
deci pune urechea si asculta-le si iti vei da seama de stadiul lor .
Raul facut e facut , acum incearca sa repari ce se poate , dar fara sa le faci si mai rau .
A.D.
aliuta2000

Mesajde popik50 » 06 Feb 2012, 15:26

aliuta2000 scrie:Daca te intrebi ce e cu albinele tale la momentul asta mergi si asculta-le si in functie de zgomotul produs iti vei da seama de urgenta sau nu de a umbla in stup . Gica zicea ca poti sa umblii la urgenta chiar si la -20 grade , dar sa fie urgenta , nu ca vrei tu sa urmaresti sau sa vezi cum e .
Raul facut e facut , acum incearca sa repari ce se poate , dar fara sa le faci si mai rau .

Si ce zgomot trebuie sa fie ca sa intervin?
popik50

Mesajde aliuta2000 » 06 Feb 2012, 16:44

muieti'is ......
vezi ultimul topic de pe aceasta pagina . vizi ca sunetele si semnele sunt in toate cartile de apicultura .
daca zgomotul este uniform este bine . atunci cand ciocanesti in stup , sunetul trebuie sa urce in intensitate pentru cateva secunde dupa care sa revina la intensitatea initiala . cand sunetul este stins si plangacios nu e hrana cand este daor plangacios exista posibilitatea sa nu ai matca .
A.D.
aliuta2000

Mesajde savustanculescu » 06 Feb 2012, 20:56

popik50 scrie:
aliuta2000 scrie:Daca te intrebi ce e cu albinele tale la momentul asta mergi si asculta-le si in functie de zgomotul produs iti vei da seama de urgenta sau nu de a umbla in stup . Gica zicea ca poti sa umblii la urgenta chiar si la -20 grade , dar sa fie urgenta , nu ca vrei tu sa urmaresti sau sa vezi cum e .

Zumzetul uniform şi moderat arată o iernare bună a albinelor, zumzetul puternic, asemenea unui plâns, indică starea de suferinţă a respectivei familii, iar zumzetul slab şi foşnitor e semn al lipsei de hrană.

Ultimele două situaţii trebuie eliminate rapid, dacă vremea ne permite. În cazul în care, în cursul sezonului trecut, albinele au reuşit să se pregătească pentru anotimpul rece, iar noi le-am eliberat la timp de varooa, ele se simt acum foarte confortabil.
savustanculescu

Mesajde nae » 06 Feb 2012, 21:28

Am avut probleme cu serbetul ,facut de mine ,cu mierea zaharisita de rapita ,nu in toti stupii dar mi-a curs . Intr-un stup mi-a impartit cuibul in doua ,partea slaba a murit .
N-am avut probleme cu apifonda ,o folosesc la roi vara in iulie/august -NU CURGE (Gabi!),bagata in punga ramane moale /direct peste rame se usuca /intareste .
nae

Mesajde aliuta2000 » 06 Feb 2012, 21:34

savustanculescu scrie:
popik50 scrie:

Zumzetul uniform şi moderat arată o iernare bună a albinelor, zumzetul puternic, asemenea unui plâns, indică starea de suferinţă a respectivei familii, iar zumzetul slab şi foşnitor e semn al lipsei de hrană.

Ultimele două situaţii trebuie eliminate rapid, dacă vremea ne permite. În cazul în care, în cursul sezonului trecut, albinele au reuşit să se pregătească pentru anotimpul rece, iar noi le-am eliberat la timp de varooa, ele se simt acum foarte confortabil.

In cazul in care nu mai au hrana atunci trebuie intervenit de urgenta .... nu cand timpul permite ca se poate sa fie prea tarziu ... trebuie gasita metoda sa intervii pentru hranire . Vezi ca scrie cum se poate face acest lucru .....
A.D.
aliuta2000

Mesajde savustanculescu » 06 Feb 2012, 21:44

aliuta2000 scrie:
savustanculescu scrie:
popik50 scrie:

In cazul in care nu mai au hrana atunci trebuie intervenit de urgenta .... nu cand timpul permite ca se poate sa fie prea tarziu ... trebuie gasita metoda sa intervii pentru hranire . Vezi ca scrie cum se poate face acest lucru .....

Si daca temperatura este de -20grade, vintul bate cu 70-80 km/h si mai si ninge, intervii imediat/ sau astepti ziua urmatoare cind poate e mai bine?
savustanculescu

Mesajde jenica67 » 06 Feb 2012, 22:36

"de aceea am format cuiburile cu rame relativ bine incarcate cu miere capacita. "

Pai daca ai iernat pe rame bine incarcate, de ce ai mai dat turte ?
Pentru siguranta am bagat la inceputul lunii decembrie cate o turta din miere decristalizata si zahar pudra 1 cu 4 .In ianuarie la inceput fiind cald si observand zbor de curatire am ridicat capacele si am observat ca turtele erau consumate,

Normal, in decembrie, a fost cald si albinele fiind deasupra, cand au vazut turta, s-au pus sa o consume. Aici ai facut prima greseala. Acum imi spun si eu parerea, desi nu este cea mai autorizata. Eu le-asi asculta si daca este fosnet normal, nu asi mai umbla in el, ca mai mult rau, o sa le faci. Daca ai avut ramele pline, ai mai dat si o turta, eu zic ca o sa se descurce, mai ales daca erau tari, de le-ai lasat pe 7 rame. Eu asi face controlul in prima zi, cand este destul de cald, ca interventia sa nu le faca mai mult rau, de cat bine, si asta din curiozitatea, de a vedea, ce este inauntru. Eventual mai fa controale auditive, fara interventii. In cea ce priveste curgerea mierii din fagure, pe frigul asta, nu cred sub nici o forma, ca exista posibilitatea asta, mai ales, ca ea se afla asta toamna, in josul ramei, de unde albinele, au consumat-o prima data.
Iti doresc, sa ai noroc sa nu pierzi familia, si pe viitor invata sa le pregatesti in toamna, si sa le vezi, cum zicea cineva de pe forum, de la cat mai mare distanta. Detaseaza-te de problema, ca altfel, le vei face mai mult rau, decat bine.
jenica67

Mesajde aliuta2000 » 07 Feb 2012, 10:40

savustanculescu scrie:
aliuta2000 scrie:
savustanculescu scrie:
popik50 scrie:

Si daca temperatura este de -20grade, vintul bate cu 70-80 km/h si mai si ninge, intervii imediat/ sau astepti ziua urmatoare cind poate e mai bine?

se vede ca nu ai citit tot
daca tu ai interventie urgenta poti sa muti stupul din lcoul respectiv intr-un adapost unde sa ai protectie si tempera sa nu fie >10 grade si acolo nu bate vantul , nu ninge si poti sa intervii de urgenta . Cand nu mai ai hrana si simti urgenta , deja maine poate fi prea tarziu mai ales in situatia expusa de tine , pentru ca ele trebuie sa produca caldura , caldura fiind produsa de hrana , hrana care nu mai e ......
A.D.
aliuta2000

Mesajde horia_ch » 07 Feb 2012, 10:51

savustanculescu scrie:Si daca temperatura este de -20grade, vintul bate cu 70-80 km/h si mai si ninge, intervii imediat/ sau astepti ziua urmatoare cind poate e mai bine?

Sau poate în ziua următoare nu mai e nevoie... Şi-ai scăpat de-o treabă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde nae » 07 Feb 2012, 18:14

[quote

Si daca temperatura este de -20grade, vintul bate cu 70-80 km/h si mai si ninge, intervii imediat/ sau astepti ziua urmatoare cind poate e mai bine?[/quote]

Daca e noapte ?...'' daca ramuri bat in geam ...'', urdinis . :twisted:

Daca albina e sus si bagi (nu stiu cum ) turta scapa ... cine poate !
Daca ghemul e sub speteaza si are puiet moare fara sa atinga turta ...
nae

Mesajde gica.mosu » 14 Feb 2012, 13:04

Nu ai facut rau ca ai pus o turta (lipsa de hrana) ca a curs jos o ia ( la 10- 12 gr) eu cred ca fost subtire ( consistenta aluatului de piine) ..incearca o turta cu apifonda (o pui in...2-3 min ) de cit sa pierzi fam.Eu pers cand fac intarcerea partiala a cuibului (3-15 ian vezi gica mosu) pun si rame cu miere de la rezerva (dupa caz) iar stimularea cu turte ofac cu 55-60 zile inaite de primul cules(salcim) iar cind albinele aduc polen din natura incep autostimularea(le pacalesc) ....o sa revin cu ac procedeu.Sa auzim si de....bine!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde dorindafi » 14 Feb 2012, 15:07

gabi bee scrie:referitor la apifonda , cum ca nu curge . eu am pus pe 15 ianuarie cate o turta de 3-400 grame de apifonda in punga subtire de rola si nu am gaurit punga deloc . am zis ca daca le e foame o vor roade ele . alaltaieri am constatat ca doi stupi mancasera aproape toata apifonda si am gasit pe subar cursa din ea ! deci ? :?:

,,deci'' , uite cum fac eu
am bagat turta de zahar /apifonda in punga shi am desfacut partea de deasupra a pungii
albinele daca doresc sa ia hrana de acolo bine daca nu poate ramane pana la primavara shi nu se va intampla nimic
dorindafi

Mesajde dorindafi » 14 Feb 2012, 15:10

proapis13 scrie:Dragi colegi,observ ca nici unul dintre voi doi nu a pus mana vreodata
pe o carte despre apicultura sa nu mai vorbim de citit
Mihai gs,turtele se fac cu o parte miere ai patru parti zahar pudra :!:
Vicpo,trimite-ma si pe mne la sursa de unde ai luat info ca mierea,
datorita umiditatii isi mareste volumul si da peste;da cei,lapte pus la fiert :lol:
Cititi pe aici cand aveti timp http://www.forum.stuparitul.com/viewforum.php?f=9
salve :D

propis [ leatule ] tziaduci aminte ca pe stuparitul vechi mai scriam din cand in cand sa mai shi citeasca lumea ca nu-i nici o rushine :lol:
dorindafi

Mesajde vicpo » 14 Feb 2012, 15:36

dorindafi scrie:
proapis13 scrie:Dragi colegi,observ ca nici unul dintre voi doi nu a pus mana vreodata
pe o carte despre apicultura sa nu mai vorbim de citit
Mihai gs,turtele se fac cu o parte miere ai patru parti zahar pudra :!:
Vicpo,trimite-ma si pe mne la sursa de unde ai luat info ca mierea,
datorita umiditatii isi mareste volumul si da peste;da cei,lapte pus la fiert :lol:
Cititi pe aici cand aveti timp http://www.forum.stuparitul.com/viewforum.php?f=9
salve :D

propis [ leatule ] tziaduci aminte ca pe stuparitul vechi mai scriam din cand in cand sa mai shi citeasca lumea ca nu-i nici o rushine :lol:

numai ca cel care nu citise era tocmai proapis
vicpo

Mesajde laur1 » 15 Feb 2012, 14:48

(INCEPATOR 7 STUPI) cu zilele astea,am tot stat si noapte si zi pe langa stupi dupa ziua de ieri cand am dezapezit stupii am auzit un zumzait puternic. este din cauza ca am umblat pe langa ei (am si lovit un pic stupii) sau din cauza ca nu au mancare?? am tot ascultat stupii si nu mi-am dat seama care este zumzait plans:( mi se pare tot la fel.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR