Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: divizare cu probleme

Mesajde aliuta2000 » 15 Iun 2011, 14:47

Am vazut o chestie interesenata tare .....
daca in loc de ziar se realizeaza o diafragma cu sita mai rara , dar nu incat sa poata trece albina prin ea ?? si introducem aceasta diafragma intre cele 2 familii ??? nu se vor obisnui cu noua regina fara sa poata sa o omoare ???
A.D.
aliuta2000

Mesajde gabi bee » 15 Iun 2011, 15:41

imediat vecin cu roiul asta am o familie . intre ele diafragma etansa din parchet laminat. mai am o diafragma identica tot de la acest stup la care a-si putea sa-i dau gauri dese cu spiral de 3 sau 4 mm pe o portiune de 20/20cm si sa o introduc in locul celei negaurite. dar cat sa las diafragma gaurita inainte de a uni ? :?: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde un OM » 15 Iun 2011, 19:07

Spiralul de 4 mm. iese cu totul din ecuatie. Ramane ziarul si ceva de schimbat mirosul .
un OM

Mesajde jenica67 » 15 Iun 2011, 21:00

Nu mai perde timpul, daca tot vrei sa sacrifici o diafragma, fa-i o gaura cu pendularul 100 x 150 mm, lipeste un ziar, in care faci taieturi cu un cater, in asa fel sa nu poata trece imediat prin ele albinele, sa aiba nevoie de ceva timp si sa treaca cate una doua, nu toate buluc, si lasa-l in pace ca se unesc ele. Dupa ce le unesti, pui la diafragma asta mai tarziu plasa fina de fund si ai diafragma cu plasa ca sa folosesti pe viitor.
jenica67

Mesajde gabi bee » 15 Iun 2011, 21:38

da , e mai bine daca fac un decupaj in diafragma si lipesc un ziar cu scoci . asta daca nu se pune albina batrana sa oua . sa vedem cum stam vineri ! :P
gabi bee

Mesajde jenica67 » 15 Iun 2011, 22:01

Am citit undeva, ca cea mai buna metoda de a trata o familie bezmetica, desi nu cred ca e cazul la tine, este de a da la albine, sa se ocupe de puiet necapacit.
jenica67

Mesajde aliuta2000 » 16 Iun 2011, 08:12

daca in loc de ziar ai sita (de sarma ), dar ceva mai raruta poti sa folosesti la fel de bine .
In fapt si de drept ceea ce am vazut eu e ceva mai complex :
diafragama are 2 zone de sita
zona 1 sita ceva mai deasa si suprafata ceva mai mare ~60-70% din suprafata
zona 2 o sita si mai rara care sa permita trecerea albinei , nu si a unei matci (asemanatoare gratiei haneman)care era protejata de un capac de carton(ca sa nu poata sa il roada asa usor .)
dupa ~ 2-3 zile de omogenizare a albinelor incepe si se desface accesul la sita de trecere , si astfel albinele vor trece in stupul mare , si vor fi probleme mult mai putine de acomodare .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Adi Hodis » 16 Iun 2011, 22:57

gabi bee scrie:au trecut cele trei zile si am fost la albine . jale mare , am gasit albinele din cei doi roi separati de stupul mama 80% moarte pe fundul stupului si urdinisul blocat cu albine moarte de nu puteau nici sa intre nici sa iasa . urdinisul a fost de 2.5 cm la trei rame cu albine iar tabla de pe fund a fost trasa aproape 10 cm. ambii roi sunt in aceeasi stare iar cel ramas in stupul mama este ok . ramele cu miere de la cei doi roi sunt intacte , pline cu miere . ajutatima sa inteleg ce s-a intamplat ! :shock:

Gabi, uite ca in spatele stupilor din gradina mea, este paravan din folie neagra si crede-ma ca e mult mai cald decat daca ar lipsi folia.
In timpul verii, pun fan peste lazile nevopsite ( au fost vopsite capacele dar n-a tinut ), fanul atenueaza din caldura si nu am avut niciodata probleme/necazuri cum ai avut tu.
Am lazi pe care tine vopseaua alba pe capace si este de ajutor pt. ca respinge caldura.
Incearca pe la amiaza, sa tzii palma pe un capac cu tabla zincata ... si apoi pe altul care este vopsit cu alb, sa vezi ca vei putea tzine dosul palmei iar cel nevopsit, frige.
Fişiere ataşate
24032010754.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 16 Iun 2011, 23:29

adi , nu stiu ce sa zic, daca sa fie de la tabla pt ca eu in capac am polistiren extrudat de 2 cm si nu prea trece caldura prin el ! pt la iarna insa o sa iau in calcul un paravan asemanator cu al tau , cel din folie , ca sufla un vant pe aici ... :P
gabi bee

Mesajde victor s » 20 Iun 2011, 22:42

Adi Hodis scrie:[

In timpul verii, pun fan peste lazile nevopsite ( au fost vopsite capacele dar n-a tinut ), fanul atenueaza din caldura si nu am avut niciodata probleme/necazuri cum ai avut tu.
Am lazi pe care tine vopseaua alba pe capace si este de ajutor pt. ca respinge caldura.

la ai mei oare cum o fi? ca de cand tot zic ca o sa bag un termometru si...tot i-l uit de fiecare data acasa !
o respinge caldura adi??? :lol: :lol:
Fişiere ataşate
m_148011 (Medium).jpg
ok_148012 (Medium).jpg
victor s

Mesajde Adi Hodis » 20 Iun 2011, 22:45

Poti sa dormi linistit :)
- Stai asa ca nu-i asa !!!
Acum vazu-i pe ala de dincolo de cutzit ... pt. ala galbejitu´ poti sa NU mai dormi linistit :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde victor s » 20 Iun 2011, 23:02

vezi ce inseamna sa nu fii la curent cu ce se intampla aici??? :lol: :lol: :lol:
l-am scos la pensie pe acela....asa arata acum "stupina" :D (este si izolat acum, poza este din aprilie...)
Fişiere ataşate
23042011588 (Medium).jpg
victor s

Mesajde gabi bee » 23 Iun 2011, 16:47

revin la divizarea cu probleme si la roiul ramas pana la urma din aceasta. implinindu-se o luna de cand am divizat si in roi nu a iesit nici o matca [sau a iesit si s-a dus] am hotarat sa impart cele 5 rame la alti stupi si sa-l desfiintez . pana sa incep impartirea mai fac o ultima verificare si surpriza : oua de o zi . zic gata s-a bezmeticit , a inceput sa oua albina batrana si o sa am probleme sa bag ramele la alti stupi . iau toate ramele la control si ... ditamai matca , mare , robusta si cred , cea mai mare din stupina mea . am ramas masca dar eram bucuros . aveam o rama plina pe o parte cu oua de o zi si activitate buna la urdinis. cum mi-o fi scapat oare pana acum ca am controlat roiul asta timp de o luna de zile de l-am zapacit ? :P
gabi bee

Mesajde bonzo » 23 Iun 2011, 17:13

Felicitari pentru finalul fericit. Am si eu un roi a carui matca ori nu s-a mai intors de la imperechere, ori are ceva probleme "tehnice" :D , pentru ca am vazut-o acum 10 zile, dar pana acum nu am vazut nici un ou. Ii voi da azi o rama cu oua si voi vedea ce se intampla.
bonzo

Mesajde jenica67 » 23 Iun 2011, 17:35

gabi bee, daca acum a inceput matca sa oua, pune-te cu sirop pe roi si dai rame la construit, sa se dezvolte cat mai repede.
jenica67

Mesajde victor s » 23 Iun 2011, 18:25

gabi bee scrie: am controlat roiul asta timp de o luna de zile de l-am zapacit ? :P

daca vede nea janese ce ai scris aici, vezi tu besteleala dupa aceea... :lol:
victor s

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE