Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: metoda transvazarii-ajutor pt incepator

Mesajde marian99ct » 07 Feb 2012, 20:50

Multumesc Victor S, toata iarna m-am documentat pe furum si sper sa reusesc anul acesta sa fac treaba buna atat pentru mine cat si pentru prietenii mei. Toti suntem incepatori , dar ne place foarte mult aceasta indeletnicire,care pentru noi este relaxare(treaba la stupi, un fotbal mic, un gratarel, o berica, o gluma, intr-un cuvant distractie).Va asteptam prin Dobrogea la floarea soarelui, poate bem o berica, ne mai dati o povata.
Cu respect Marian din Negru-Voda,Constanta :)
marian99ct

Mesajde Badea Alin » 07 Feb 2012, 21:14

Ai grijă cu invitațiile astea că dacă este vorba de bere după un fotbal, venim și pe viscol :lol:
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde marian99ct » 07 Feb 2012, 21:32

Din TG-Jiu pana la noi m-as face cui cu cateva navete de bere si nu as mai nimeri locatia, dar te astept :lol:
marian99ct

Mesajde CORNEL V. » 07 Feb 2012, 21:42

Lasa ca nu se face cui ca mai sarim cativa sa-l ajutam la navetele alea :lol:
Nu-l lasam noi la greu :lol:
Salut Aline
CORNEL V.

Mesajde Badea Alin » 07 Feb 2012, 21:46

cu întârzierile astea mă fac cui de două trei ori și și tot fresh aș ajunge. Locația nu am cum s-o ratez, am terminat Facultatea de Geografie ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 07 Feb 2012, 21:48

salutări Cornele, când ajungi prin Tg Jiu poate ne vedem la o bere ... sau ceai, om vedea :roll:
Badea Alin

Mesajde marian99ct » 07 Feb 2012, 22:07

E bine ca ai terminat la geografie ca sa ne localizezi mai usor, dar ai grija sa nu te faci de ras nevasta-mea e prof de geogravarza. :lol:
marian99ct

Mesajde Badea Alin » 07 Feb 2012, 22:49

dacă nu nimeresc din prima spun și eu că am vrut să vizitez diferite obiective turistice :lol:
Badea Alin

Mesajde kamy » 12 Feb 2012, 08:48

lupu_albinelor scrie:Domnule de citit am citit.E drept ca poate nu tot ce e scris,dar chiar am citit ceva.Din ceea ce am vazut se dau exemple pe familiile cu cat.Eu lucrez cu orizontali.nu ca ar fi mare diferenta.Dar sunt unele lucruri care as vrea sa fiu sigur.Problema cu starterul am inteleso,albina adunata cat mai multa,fara matca fara puiet.Aici din cate am citit se lasa rama port botci 24 de ore,dupa care se muta.Acuma la stupu finisor,de ex la cei orizontali,rama port botci unde se introduce intre ramele cu puiet?Sau la marginea puietului.Care e varianta cea mai bina de crestere cu matca,si cu gratii haneman,sau fara matca?In stupu finisor din cate am citit se lasa 10-11 zile.In ceea ce priveste problema transvazarii de oua si/sau larve sa zicem ca as opta pentru aparatul nicot,deci as sarii peste partea mai migaloasa.de gasit cu siguranta gasesc 3 stupi buni,cu care sa lucrez.in principiu zic eu ca am inteles sistemu,dar practica e mai esentiala.de aceea as dorii sfatul,corectarea si explicarea de la dvs,cei care ati folosito si sunteti familiarizati cu aceasta metoda de inmultire.Cu respect.

si eu folosesc metoda starter,dar da cele mai bune rezultate cand nu au puiet din care sa poata trage botci,dupa 24 ore le introduc pentru crestere in famile cu matca in rame buzunar cu gratie haneman,vara cand e mai cald matcile pot sa iasa din botci cu o zi mai devreme,primavara sau pe vreme rece cu o zi sau doua mai tarziu,la 10 zile de la transvazare ar trebui sa fie in custi individuale pentru siguranta reusitei,e deajuns sa fie o singura larva cu 6 ore mai varstnica
si nu in ultimul rand nu mai mult de 30 botci la un starter (doua sipci cu 15 botci)iar la familiile crescatoare daca vreti arta o singura sipca 15 bucati
lantete de tranvazat eu o fac de ani buni din ac de dantela,am incercat vastita lanteta chinezeasca,dar am aruncat-o avaam o viteza foarte mica si-mi strica imaginea de sine(eram prea prost)
de obicei fac trei marimi de lantete cea mai mare lopata cand e mult laptisor,media si una foarte mica pt larve foarte mici,
in timpul transvazarii la curatarea de laptisor a lantetei ma folosesc de limba din dotare e cel mai rapid
in 30 de minute puteti transvaza din a doua sau a treia tura 150 de botci,mai mult timp va ia organizarea si hranirea trebuie efectiv innecate in hrana recomandabil hrana proteica
daca acum vi se pare migaloasa transvazarea in timp s-ar putea sa va schimbati optica,pentru serii de matci o sa-ndragiti lanteta
Ultima oară modificat de kamy pe 13 Feb 2012, 19:08, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde kamy » 12 Feb 2012, 08:52

lupu_albinelor scrie::D nu am lucrat pana acum absolut deloc nici una din metode,in afara de roire.La primavara ma pun pe treaba,vad ce iese,ce nu,am timp sa mai ma documentez,desii aveti dreptate ca la cate metode am citit si mi sa spus,nici nu le mai stiu numele,sau procedeul exact,le tot incurc.Acuma cand o sa ma pun pe treaba,si nu oi mai stii ce sa fac,va cer ajutorul. :!:

fugiti de roire ca ala de tamaie daca va pun pacatele sa va luati pavilion patiti ca mine in 98 am mers in patoral cu 101 si m-am intors cu 65
kamy

Mesajde kamy » 12 Feb 2012, 08:56

jimm scrie:Nea' Valter cum faceti sa recunoasteti fix larva de 12-15 ore? Fece ceva selectie la larvele de transvazat? Adica asta are varsta dar nu-mi place ca e blonda ... sau, sau?

blond e orice incepator dar scrie totul in carti,pana se formeaza ochiul
kamy

Mesajde kamy » 12 Feb 2012, 08:59

paul scrie:Hai sa lamuresc ... de ce imi trebuie ... 6 rame ?
Citeam undeva ca daca vrei sa faci matci de calitate prin metoda expusa de mine ... TREBUIE SA AI MULTA ALBINA !!! Exista un raport intre cantitatea de albina si ... CALITATEA MATCILOR !!!
Sunt de acord ca nu voi putea folosi toate botcile ! Dar cele pe care le voi folosi ... VOR FI DE CALITATE ??? Vor fi egale cu cele obtinute din botci de salvare :o ,cu cele obtinute din botci de roire :( ,cu cele obtinute din transvazare :P sau cu cele obtinute din dubla transvazare :roll: ???
Sau poate or fi echivalente cu cele obtinute ... din schimb linistit :roll: ???
@ Nae ... de ce ar trebui sa castrez la 2 zile daca pun rama proaspat ouata care sa contina oua de o zi ?

mai puteti face o smecherie,pt plus de albina puneti starterul in locul unei familii puternice,albina multa e recomandata cu conditia sa fie si hranita pentru a evita canibalismul
kamy

Mesajde CristiTm » 12 Feb 2012, 17:55

am si eu o intrebare s-au o curiozitate dupa ce gasim larva buna pt transvazare cand se ia cu lanteta aia se ia cu tot cu larva si laptisorul de matca si se pune in botca ? s-au se pune laptisor inainte si atunci cum? , si cat de scurt trebuie sa fie timpul de la tranzvazare pana la introducerea in starter? aici stiu ca depinde si de indemanare dar macar aproximativ?
CristiTm

Mesajde Dila Daniel » 12 Feb 2012, 20:12

da,se ia cu laptisor.Defapt prin asta se urmaresc 2 lucruri.Se evita infometarea larvei pana la vizitarea ei de catre albina doica,si ranirea ei la transvazare.
Laptisor de matca se pune inainte doar daca folosesti metoda "transvazare dubla sau umeda".Adica pui larva pe un "pat"de laptisor de matca.Cum se face...sunt 2 metode de baza.1-dubla-faci o prima transvazare"de sacrificiu"si apoi elimini larvale(dupa 48 ore) fara laptisorul existent si vi cu altele noi.2-umeda-pui laptisor de matca manual(din recipient) in botcile ce urmeaza a primi larvele.
Timpul de transvazare ar trebuii sa fie cat mai scurt cu putintza.Personal nu am trecut de 15 minute.Cartile parca spun ceva de o ora maxim,dar nu sunt sigur...De preferat sa eviti intarzierea.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde CristiTm » 12 Feb 2012, 20:32

mersi de raspuns d-le D. Dan am mai incercat sa va sun ati schimbat nr de tel cumva mai am inca multe cu ce sa va deranjez
CristiTm

Mesajde Dila Daniel » 12 Feb 2012, 20:53

desi sunt off topic
nu este vorba de deranjat.Am acelasi numar dar sunt plecat din tara momentan.
viewtopic.php?f=15&t=197&start=16
sa ne reauzim sanatosi,si de ce nu si vedea,dupa 8 martie.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR