Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

zbor albine LA TEMPERATURA SCAZUTA

Mesajde bogzy » 09 Feb 2012, 21:18

astazi am fost pe la stupi si am curatat urdinisul si blanita de zbor de zapada depusa pe aceasta, ma curatat urdinisul de albinele moarte care il blocau LA UN MOMENDAT PE LA ORA 13 CAND SOARELE INCEPUSE SA DAOGOREASCA AM OBSERVAT LA CTIVA STUPI ALBINE CARE IESEAU LA ZBOR DAR DIN PACATE INGHETAU SI CADEAU CAM LA 4-5 METRI IN FATA DTUPULUI PE ZAPADA MENTIONEZ CA CU TOATE CA AFARA ERA SOARE TEMEPERATURA ERA FOARTE SCAZUTA -5 GRADE CURIOS AM PUS MANA PE FATA STUPULUI UNDE BATEA SOARELE SI SE INCALZISE BINE ,
INTREBARE AVETI IDEE CARE ERA MORIVUL ZBORULUI ?
LEAM DERANJAT CU CEVA SAU AU FOST PACALITE DE RAZELE SAORELUI
MANCARE AU CA LEAM PUS PE 3 FEBROARIE TURTE DE APIFONDA ?

HAI PRIMAVARA ...........
bogzy

Re: zbor albine LA TEMPERATURA SCAZUTA

Mesajde un OM » 09 Feb 2012, 22:05

Daca ai observat ceva pitigoi prin zona, acesta este unul dintre motivele zborului.
un OM

Mesajde jonny_it » 09 Feb 2012, 22:21

un OM scrie:Daca ai observat ceva pitigoi prin zona, acesta este unul dintre motivele zborului.

Sau nosemoza ..
jonny_it

Mesajde balasbebe » 09 Feb 2012, 22:26

Albinele care sunt prea incarcate ies si pier. Este mai bine asa decat sa isi dea drumul pe rame. Poti pune niste fan sau paie. Sa nu pui coceni ca este mai rau decat sa fie zapada.
balasbebe

Mesajde aliuta2000 » 09 Feb 2012, 23:07

Man mai usor cu tipatul la noi si poate mai inveti un pic de romana ca e grea .....
cat despre manifestarea albinelor ... vezi ca mai e un coleg cu acelasi comportament si a scris si el .
Ideea e ca nu e bine ...... fie calitatea turtelor a fost indoielnica ( de aceea mai bine le dai mierea lor inapoi) fie sunt probleme mai grave cum au mai scris colegii ... Posibil sa plece dupa apa pentru puiet . In orice caz sa sti ca nu e normal la temperatura asta ...(oricat se incalzeste peretele stupului , curentul de aer de la urdinis e rece si le intoarce din drum ) sunt fortate tare sa se aventureze afara la -10 grade
A.D.
aliuta2000

Mesajde johnysibiu » 09 Feb 2012, 23:30

Nu cred ca are legatura cu Apifonda, la mine au loc astfel de zboruri inaintea de a le pune turte.Zborul este foarte vertical iar picajul este la fel.Pare un zbor de sinucidere nu de sacagite. Cred ca cele care simt sfarsitul nu vor sa moara in stup."Mai bune leu sa mori decat caine inlantuit".
Cand lucrurile merg prost si, cineva se bucura, inseamna ca stie pe cine sa dea vina. -Murphy-[list=][/list]
johnysibiu

Mesajde alt stupar » 09 Feb 2012, 23:35

bogzy scrie:astazi am fost pe la stupi si am curatat urdinisul si blanita de zbor de zapada depusa pe aceasta, ma curatat urdinisul de albinele moarte care il blocau LA UN MOMENDAT PE LA ORA 13 CAND SOARELE INCEPUSE SA DAOGOREASCA AM OBSERVAT LA CTIVA STUPI ALBINE CARE IESEAU LA ZBOR DAR DIN PACATE INGHETAU SI CADEAU CAM LA 4-5 METRI IN FATA DTUPULUI PE ZAPADA MENTIONEZ CA CU TOATE CA AFARA ERA SOARE TEMEPERATURA ERA FOARTE SCAZUTA -5 GRADE CURIOS AM PUS MANA PE FATA STUPULUI UNDE BATEA SOARELE SI SE INCALZISE BINE ,
INTREBARE AVETI IDEE CARE ERA MORIVUL ZBORULUI ?
LEAM DERANJAT CU CEVA SAU AU FOST PACALITE DE RAZELE SAORELUI
MANCARE AU CA LEAM PUS PE 3 FEBROARIE TURTE DE APIFONDA ?

stupii din care ies albine la temperaturi cu - au o problema. Mare !
pregateste-ti ceva sticle de protofil pentru urmatoarea portie de turte, daca tot ai inceput sa dai turte...
si spera ca mai are cine consuma turtele, in general o albina bolnava de nosemoza va pieri tarandu-se prin fata lazilor in prima zi cu zbor de curatire.
Din pacate, asta este.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde dorindafi » 09 Feb 2012, 23:37

:mrgreen: astea sunt albine camicaze s-au aduse din siberia :?:
dorindafi

Mesajde nicu68 » 10 Feb 2012, 13:38

anul trecut si eu am avut 2 famili care se manifestau la fel,si au iesit bine mersi in primavara,nu stiu ce sa zic ;)
nicu68

Mesajde cipry74 » 10 Feb 2012, 13:55

cand picau pe zapada ..se pata zapada in acel los...?ce culoare??
cipry74

Mesajde bogzy » 10 Feb 2012, 14:33

cand cadeau tohmai nu se pata zapada si mam uitat intr-unul si nu am vazut pete de diaree
bogzy

Mesajde aliuta2000 » 10 Feb 2012, 14:44

daca ai fi acordat 1-2 ore de citit aflai ca este posibil sa ai puiet si sa fie nevoie de apa (in mod normal condensul din interior asigura acest necesar acum ), tocmai ca ai dat turta , si daca ai mai pus si ceva in turta cu atat mai mult nevoia de apa (nu diaree neaparat ). Oricum , NU MAI UMBLA IN STUP cel putin perioada asta decat daca este URGENT!!!!! si nu ar mai apuca ziua urmatoare fara interventia ta . Daca ai doar un caz , baga-l intr-o incapere unde sa ai + ceva grade si intuneric si acolo poti sa te uiti mai atent in interiorul stupului (nu pe intuneric .....) sa vezi care ar putea sa fie nevoia lor acum , si sa le lasi la o temperatura constanta peste 0 grade , lucru care diminueaza consumul de hrana putin
Ultima oară modificat de aliuta2000 pe 11 Feb 2012, 17:19, modificat 1 dată în total.
A.D.
aliuta2000

Mesajde johnysibiu » 11 Feb 2012, 00:37

Nu este nici un semn de diaree.Albinele care pica sunt uscate, as putea spune chiar seci. Sunt foarte putine (3-4 albine la o vatra cu 30 de familii).
Cand lucrurile merg prost si, cineva se bucura, inseamna ca stie pe cine sa dea vina. -Murphy-[list=][/list]
johnysibiu

Mesajde sakala » 11 Feb 2012, 08:43

si la mine sa intamplat acelasi fenomen la un stup am vazut pe scandurica de zbor 3 albine ,2 dintre ele inca miscau nu erau inca inghetate dar pt asta nu-mi fac griji mancare au ,apa cred ca da, de la condens, in rest ,sanatate la toata lumea
si mai usor cu stresul asta in loc de sfaturi si pareri o da-ti in balacenca ;) ;) ;)
daca e sa moara vreo unul stati linistiti ca nu aveti puterea sa-l salvati fiecare cu norocul lui si experienta acumulata
sakala

Mesajde Badea Alin » 11 Feb 2012, 10:17

Poate s-au plictisit de-atâta iarnă :lol:
Ce fel de turtă le-ai pus?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea. claudian » 11 Feb 2012, 13:20

Dupa parerea mea nu trebuie sa ne facem probleme..... ,daca pe o asa vrema destul de vitrega cu temperaturi sub zero, dar cu soare stralucitor ,care cand ajunge la miaza -zi incalzeste atat fata stupului cat si partea dreapta precum si capacul (sub capac este locul unde se acumuleaza cea mai mare caldura si se mentine un timp mai indelungat )vom vedea unele zboruri razlete ale unor albine !.....acest lucru nu trebuie sa ne ingrijoreze ,pentru ca sa nu uitam ca deja sezonul inactiv sa incheiat de ceva vreme !.... acum albinele au inceput activitatea ,mai ales cele care formeaza o fam. puternica si apicultorul a intervenit cu o turta glucidica s-au proteica deasupra cuibului !...acum regina este mai atent ingrijita de catre albine ,care la randul ei cerceteaza mai atent celulele si acolo unde gaseste cateva celule gata pregatite de catre albine nu mai sta pe ganduri si automat isi depune ouale !... de aici rezulta ca in familiile de albine a inceput o activitate mai intensa decat pana acum ceva vreme in urma ,activitate care in jurul pranzului sau chiar dupa pranz devine mai accentuata si astfel vom vedea prin stupina unele albine iesind pe urdinisi si zburand care incotro ,dupa te miri ce necesitati !...Nu cred ca este vorba de nici o boala parazitara !... nu trebuie sa ne speriem atata timp cand noi stim ca am bagat la iernat familii bune ,sanatoase si cu rezerve suficiente de hrana !.
Badea. claudian

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR