Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum achizitionam roiuri/familii?

Mesajde varza » 09 Feb 2012, 21:08

Buna ziua.As dori sa discutam despre achizitioarea de roiuri/familii. Ca si incepatori la ce trebuie sa fim atenti, cum trebuie sa arate ramele,matca,etc. Orice informatie referitoare la aceasta tema.De asemenea care este distanta la care trebuie amplasate roiurile fata de familia de baza? Astept cu interes parerile voastre.
varza

Re: Cum achizitionam roiuri/familii?

Mesajde MIHAI BALS » 09 Feb 2012, 22:37

i-ti recomand sa NU cumperi fara un apicultor cu experienta langa tine! in mod normal roiurile NU se tin pe aceeasi vatra cu fam. puternice.la 4-5 km.
MIHAI BALS

Mesajde gabimihai » 10 Feb 2012, 22:04

Eu am avut roiuri si mai am pe aceasi vatra si nu sunt probleme.Depinde cum ai grija de ei, cum stimulezi,cum faci controlul periodic,etc.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde proapis13 » 10 Feb 2012, 22:12

varza scrie:Buna ziua.As dori sa discutam despre achizitioarea de roiuri/familii. Ca si incepatori la ce trebuie sa fim atenti, cum trebuie sa arate ramele,matca,etc. Orice informatie referitoare la aceasta tema.De asemenea care este distanta la care trebuie amplasate roiurile fata de familia de baza? Astept cu interes parerile voastre.

Ai putea sa incepi tu primul sa detaliezi de ex ce ai citit si unde
ce parere ti-ai format si cam ceea ce vrei sau cum vrei sa arate
pt ca dupa ceea sa trecem la amanunte.Ce zici, incerci?
P.S. Ca sursa de inspiratie poti incepe de aici
viewtopic.php?f=4&t=466
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dila Daniel » 11 Feb 2012, 15:47

sesizez o neintelegere.
D.nul varza intreaba la ce distantza sa amplaseze roiurile fata de familia de baza(adica de familia din care s-a facut roiul artificial). -de la 3km in sus
D.nul Mihai Bals raspunde ca nu se tin pe aceeasi vatra cu familii puternice. -gresit,daca se refera la alte familii decat cele din care s-au format roiurile
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde pin » 11 Feb 2012, 18:15

Si daca vreau sa divizez un stup nu o pot face pe aceeasi vatra? Sau nu se cheama roi de la aceeasi familie?
pin

Mesajde Dila Daniel » 12 Feb 2012, 18:46

ba sigur ca poti.Insa vei pierde culegatoarea.
Vei avea o stagnare,pana isi formeaza alta.In acest caz,este de preferat sa se faca roiul cu mai mult puiet capacit si albina scuturata de pe rame cu puiet larvar.Astfel,vei avea macar albina de casa(neiesita la zbor).
Deaceea este de preferat sa pleci cu roiul format...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde MIHAI BALS » 13 Feb 2012, 23:44

subiectul e mai complex decat pare.daca formam roi pe aceeasi vatra cu familia de baza si matca imperecheata in cusca atunci poate fi bine pt.ca scapi de culegatoare si procentul de acceptare a matcii e mare.dar ce te faci daca nu e cules in cele 2-3 zile pana eliberezi matca? eu era gata gata s-o patesc in iulie anul trecut cu 25 de carnice de la lucky5strike.i-am mutat in alta locatie. daca faci roi pe alta vatra e posibil ca culegatoarea sa nu accepte matca.deci depinde!
MIHAI BALS

Mesajde pin » 14 Feb 2012, 13:34

Daca roiul il formez din rame cu puiet si albina acoperitoare cata culegatoare va fi pe 2 rame cu puiet?
pin

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2012, 18:53

Pin-ule, ma depaseste intrebarea??? Pai cum adica, vrei s-o numeri, torace cu torace, aripa cu aripa?

Depinde, depinde rau de tot!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2012, 18:56

Intrebarea topicului era "Cum achizitionam roiuri/familii?"... As zice cu atentie, mare atentie!

Sfat personal: da-i vanzatorului pretul si cere-i sa alegi ce cumperi, sau negociaza sa alegi ce cumperi.

:twisted:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde varza » 16 Feb 2012, 16:05

Multumesc pentru sfaturile date.Din cate am inteles matca la roiuri trebuie sa fie sub 1 an.Cum putem sa ne dam seama ca este o matca tanara si imperecheata? In alta ordine de idei am inceput de ceva vreme sa citesc "Manualul apicultorului" insa am o nelamurire: In carte scrie ca in momentul declansarii culesului(de productie banuiesc) , apicultorul trebuie sa ofere spatiu pentru depunerea recoltelor de nectar si polen, care trebuie sa fie de 3 ori mai mare decat cantitatea de miere realizata in timpul culesului de fiecare familie de albine. La stupul vertical se adauga magazine sau un corp stas. Cum imi dau seama care este cantitatea de miere realizata in timpul culesului, inainte ca acesta sa inceapa?Ramele din magazie se pun treptat sau pun de exemplu toate cele 3 rame?
varza

Mesajde varza » 16 Feb 2012, 20:58

Magazia su corpul stas cand se pune in timpul culesului de productie indiferent de dezvoltarea familiei sau doar cand aceasta ocupa tot cuibul?
varza

Mesajde lucky5strike » 17 Feb 2012, 01:20

Nu umbla dupa criterii subiective. Matca te poate insela primavara, iar catul daca se pune... cand se pune... asta vine dupa cules, facultatile apicultorului, etc.

Tu aleg familia pana la 20 aprilie, intr-o zi frumoasa, dimineata la 10 esti acolo, sa vezi zborul de culegatoare.

Apoi incepi discutia, dar mai sunt multe variabile in alegerea familiei...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde MIHAI BALS » 18 Feb 2012, 18:19

Matca tanara e lucioasa iar cea batrana are o culoare mai mata.
Daca nu ai toti fagurii de magazin claditi intercalezi cu F.A.
Greutatea se masora cu CANTARUL DE CONTROL! Nu prea ai cum sa-ti dai seama cat vor culege pt. ca depinde de multe!!!De cate culegatoare ai,de cum e timpul,de amplasament etc.Oricum tu trebuie sa fii cu catul pus.De care? Fiind incepator ti-as recomanda cat 1/1.Dar nu pui catul decat atunci cand corpul e aproape ful.
MIHAI BALS

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR