Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde proapi » 11 Feb 2012, 20:45

Giurgila-Catalin scrie:Fratilor !!
Cred ca aici pe forum si in general in grupurile de apicultori ar fi momentul sa fim mai sinceri in ceea ce priveste tehnica si practica in apicultura.
Cine este sincer si a testat pe spinarea sa in domeniul apicol anumite lucruri sa vina sa posteze
Cine este secretos si crede ca odata cu moartea lui s-a sfarsit si apicultura se inseala.
Au murit regi, conducatori si lumea a mers mai departe.
Om este cel care lasa ceva in urma,si care se lupta pentru progresul unui domeniu de activitate apicol,sanitar...
Sunt multe persoane pe acest forum care daca sunt intrebati se fac ca nu te cunosc.
Fiti sincer pentru ca numai asa se poate construi ceva frumos. Invatatii pe cei din jur ceea ce pe voi var placea sa va invete altii.
Daca voi ati gresit nu-i lasati si pe altii sa greseasca. Face-ti asta de dragul apiculturii si veti fi mult mai bogati.

Multumesc!!!

Am vazut ca ai un blog frumos, scrii la revista tot frumos, ce te face sa scrii asta?
Diferenta la fundul AV este ca familia poate rezista mai mult timp acoperit cu zapada...
proapi

Mesajde teinegru64 » 11 Feb 2012, 20:49

Am o stupina frecvent acoperita de zapada.In urma cu vreo 15 ani mobilizam forte uriase la dezapezit.Acum dau telefon si intreb daca pot sa intru cu masina....Nici nu va inchipuiti ce bine ierneaza albinele in zapada.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde kissi » 11 Feb 2012, 21:01

Eu am stupii facuti din doua parti posta de 3,7 si 2 parti scandura 2,5,fundul fix de 2,5, capacul este cu balamale si sunt captusiti bine sub capac iar urdinisul de 3cm. Oare daca ar sta sub zapada o saptamana nu ar fi nimic?
kissi

Mesajde valter » 11 Feb 2012, 21:08

kissi scrie:iar urdinisul de 3cm. Oare daca ar sta sub zapada o saptamana nu ar fi nimic?

Cauta si mareste urdinisul la maximum...chiar si 34 cm.

PS 1. Din informatiile pe care le am in vest sunt stupine decimate.
PS 2. In iarna asta nu am strans cuiburile la peste 70% din efectiv...de lenes.
La ultimul control(sa zic acum vreo zece zile) cand temperatura exterioara la Constanta era plus 8 grade familiile nestranse aratau muuuult mai bine decat cele stranse la sange...si nici un deces.
PS 3. In fiecare an donez , ofer cadou ...familii de albine. Acum doi ani am donat doua familii la o manastire din zona mea de pastoral. In iarna urmatoare donarii(tot pe fondul unei furtuni de zapada) am mers la manastire cu ceva provizii de hrana. Dupa sujba al intreb pe parinte: nu am vazut stupii donati , iau furat ori ia-ti vandut? Popa mirat, ridica din sprancene a mirare! Nu!!! sunt unde ia-ti pus in vara...
Adicatelea erau acoperiti integral de zapada , Dumnezeu stie de cand.I-am dezapezit , i-am fotografiat (pozele sunt pe sunphoto) si au iesit sanatosi din iarna...parca o ideie mai buni decat ai mei de acasa ''racaiti zilnic de zapada''.
Ultima oară modificat de valter pe 11 Feb 2012, 21:22, modificat 1 dată în total.
valter

Mesajde ciptheman » 11 Feb 2012, 21:16

hai sa ma bag si eu:
-42 de stupi, de la 3 rame la 7
-fund antivaroua deschis la maxim(fara tabla)
- mortalitate-0, consum minim care cred eu se datoreaza lipsei puietului familia simte mai bine natura in stupii cu fund antivaroua, la inceputul lui ianuarie mai multi apicultori prieteni aveau puiet si pe 2 rame am verificat si eu prin sondaj si puiet-0 cred ca viitorul e al fundului antivaroua.
ciptheman

Mesajde kissi » 11 Feb 2012, 21:17

Problema este ca la modelul din zona noastra cum l-am luat si eu urdinisul este de maxim 21 cm, iar aici asa ierneaza cam toti stuparii mai batrini. Multumesc, oricum vreau sa trec la stupi pe corpuri, eu la asta ma gandeam ca sunt prea captusiti si n-o sa aiba aer. Dar pentru asta am inceput sa pun intrebari ca sa ma lamuresc.
kissi

Mesajde alt stupar » 11 Feb 2012, 21:23

preambul:
* fiecare face ce vrea cu stupii sai, stuparii nu sunt identici, deci nici stupii nu sunt la fel* - Pantoș ( a auzit cineva de el ? Probabil ca da... multa lume... din Arad)

mai copii măi, daca se gaseste careva sa interpreteze ce voi scrie mai jos in sensul ca m-as crede tata desteptilor sau ca ma bucur de raul altora eu o dau dracu de tastatura si recunosc ca sunt cel mai neinspirat in a gasi cuvintele potrivite de pe acest forum !

deci, de ani si ani de zile se scrie si se spune mereu... lasati albinelor miere multa peste iarna... asigurati albinelor linistea iarna... introduceti la iernat doar familii cel putin de putere medie... aude cineva ?
de ani si ani de zile Pupemea a scris ca in toamna completeaza pana la rama plina... il asculta careva ? Daca recitesti acum discutiile de sezon (august-septembrie) :oops: pai adevarata telenovela pro si contra hranirilor cu zahar, invert sau io mai stiu ce... zeci de naturisti care fac un titlu de glorie ca vor ierna doar pe miere... băăăă ! astia acum se plang ca-s ghemurile la spetezele superioare si intorc la turte de numa-numa... Pai nu era infinit mai bine sa bage in toamna, egal ca miere sau zahar sau erzatz cum ii zicea nea Gica dar sa bage la greu ????
Cum Doamne iarta-ma sa-ti moara stupii de foame si tu sa mai declami ca iubesti albina????
Pai du-te taica, du-te si lucra la impins vagoane daca nu ai bani si daca esti atat de inconstient sa nu sti ca vine iarna si e nevoie de mancare ! La ce mai iti trebuie sa te numesti apicultor cand pute saracia dupa tine ? Ce astepti in septembrie ? Sa infloreasca salcamul de toamna si sa-ti rezolve lenea sau neputinta financiara ?
Cum vrei sa tii albine daca nu ai bani de zahar ??? Da” mierea a fost dulce cand ai tras-o ?
Acum ai bani de turte ? Cum care turte? Alea de le pui...asa, preventiv :mrgreen: facute dupa nu stiu ce superreteta, atat de buna ca o pui in ianuarie la un stup mort de foame in decembrie si invie !!!!
La ce mai tii albile daca nu ti le permiti si nu esti harnic de ele ? Sa le omori cu zile din prostia ta ? Aferim !

Liniste in stupi...
Copii, il stiti pe Hristea ? Dar de Antonescu ati auzit ?
probabil ca da.... din auzite, e... niste mosorogi expirati acolo... ca de citit nu-i cazul, noi ardem etape in secolul vitezei :twisted:
Pai voi stiti ce ziceau astia acum 40 de ani ?
”albinele au nevoie iarna de o parte mancare si doua parti de liniste”
Oare se cheama ca oamenii aia mancau rahat cu polonicul cand scriau ce scriau ??? Stiti cati ani de meserie si observari minutioase aveau in spate ?
Vax, noi suntem mai destepti, ridicam capacele in fiecare saptamana, facem poze la lazi in care-s trei albine pe cinci randuri, deh.... cu ocazia aceasta vede lumea si ce lazi smechere avem in batatura, inovatiile lu” peste prajit...
Măăăăă ! la prostie intodeauna-i vine nota de plata ! INTODEAUNA !

Acum...
ne vaitam ca ne mor albinele si ce e mai greu abia de-acum urmeaza (da, asa e!)
O spun cu toata responsabilitatea, indifirent ca recunoastem in public cand avem pierderi catastrofale sau tacem mălăc ar fi bine ca macar in sinea noastra sa constientizam cat santem de catastrofe si sa fim convinsi deplin ca nu iarna a omorat albinele. LE-AM OMORAT CU MANA SI PROSTIA/NESTIINTA NOASTRA !
Daca crede cineva ca eu personal simt vru-n dram de compatimire pentru pierderile suferite de catre cei care se regasesc in situatiile de mai sus amarnic se inseala! Ma doare sufletul pentru bietele albine pierite inutil insa nici intr-un caz pentru al lor ”stapan” !

Cu exceptia alora de sta la ei zapada doi metri peste casa, ce mare si ce iarna neobisnuit de grea d.p.d.v. apicol avem acum?
Plangem dupa ”stare de calamitate” sa ne justificam ignoranta crasa? Bă, aceasta este doar o iarna normala, asa cu au mai fost destule ierni si asa cum ar trebui sa fie toate iernile ! Cu frig si cu zapada, ca d-aia-i iarna !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ioan Guist » 11 Feb 2012, 21:28

Deocamdata iarna e ...iarna.Familile sunt la "repaos".Nu zboara, nu incarca degeaba.Teoretic trebuie sa fie puiet in familie.Ciclul biologic le indica sfarsitul iernii.
Natura are indeajuns de multe semnale pe care noi nu le citim si albina le are in codul genetic.Am vazut familii de albine ce au inceput sa oua la -19 grade.De ce?? De "proaste"?!?

Nenea Gica , acum probabil ar fi spusa:" Stati ma linistiti si mancati-va carnatii! Ca dupa perioada asta urmeaza primavara in puterea ei? Nu e prima si nici ultima iarna...iarna.Consumul deabia de acum incepe.Cine a lasat mancare sta linistit cine nu ...invata pe propia piele"

Iernare uscata la fiecare!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde paul » 11 Feb 2012, 21:31

Don profesor ... nici Marin Preda nu ar fi reusit o abordare lingvistica mai adecvata !!!
Incepusem sa cred ca-s ... repetentul clasei !
Felicitari
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nae » 11 Feb 2012, 21:33

SECRETUL se naste datorita zonelor diferite /modelului de stup folosit ... etc .
Un coleg de forum a iernat ,cu succes, 2 ierni consecutiv ''pe mana ''si crede ca a selectionat albine'' rezistente'' la mana ;alt coleg (mai batran ) ne indemna sa dam turte proteice (drojdie dezactivata )- cine a pus boticu are un secret in stup :roll: .
Multi avem impresia ca soferii de F1 sunt D-zeu pe Pamant :
-1cunoaste traseul -face antrenament pe el ;
-2din contrasens nu-l orbeste/depaseste nimeni ;
-3are o casca si o echipa care gandeste pt. el in timp util ;
4etc .
SECRETUL este :- nu poti,ca om ,sa sti tot sau ideea buna sa-ti vina instant . Am momente cand plec din stupina si acasa relizez ca am gresit /uitat ceva .
nae

Mesajde alt stupar » 11 Feb 2012, 21:41

paul scrie:Don profesor ... nici Marin Preda nu ar fi reusit o abordare lingvistica mai adecvata !!!
Felicitari

1.
Mah, de te mai aud cu domn profesor cu mine ai terminat-o !
2.
la aia 3,14 stupi... esti sigur ca ai GHEMURILE exact pe cate rame zici ca le ai ? Sau atate rame ai in lada ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabimihai » 11 Feb 2012, 21:48

Sunt norocos, din toti stupii au raspuns" prezent" la control toti. Insa, exista o problema care nu am mai intalnit-o si anume la 3 stupi cu fund antivaroa am gasit zapada in interior, si nu putina. Atunci am tras concluzia ca viscolul a fost napraznic. Din pozele ce le voi posta va puteti da seama de acest lucru. In drumul spre stupi, zapada are 1 m, iar la stupi 5o cm in unele locuri, iar in altele aproape iau acoperit.
Fişiere ataşate
Imagine1173.jpg
Imagine1171.jpg
Imagine1169.jpg
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde ciocansebi » 11 Feb 2012, 21:50

Catalin are dreptate.
Cand se intra in stupina daca esti atent cu un stetoscop auzi albinele cum bazaie sa se incalzeasca.Nu mai e nevoie sa-l atingi ca el bazaie.
FAmiliile mici, roiurile facute mai tarziu,ca numar pentru proiecte, sigur vor cadea,nu cred ca vor avea putere sa se-ncalzeasca.
Modelul stupului nu cred ca mai are importanta la aproape o saptamana de minus 23 grade, si cu o toamna in care matcile tinere au ouat si consumul a fost mult mai mare(800gr-1,5 kg)/luna.
Eu am promoroaca pe peretii stupului pe interior.Ma gandesc sa nu se formeze si o pojghitza de gheata intre turta si familie, pentru ca nici caldura degajata de ele, nu o pot topi.
Multi vom avea surprize neplacute
ciocansebi

Mesajde gabimihai » 11 Feb 2012, 21:52

exemplul cu zapada si aerisire sub stup,
Fişiere ataşate
Imagine1181.jpg
Imagine1177.jpg
Imagine1174.jpg
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde gabimihai » 11 Feb 2012, 21:53

Cu aceasta ocazie am scos si albinel moarte, care au fost cam multicele.
gabimihai

Mesajde paul » 11 Feb 2012, 21:57

alt stupar scrie:
paul scrie:Don profesor ... nici Marin Preda nu ar fi reusit o abordare lingvistica mai adecvata !!!
Felicitari

1.
Mah, de te mai aud cu domn profesor cu mine ai terminat-o !
2.
la aia 3,14 stupi... esti sigur ca ai GHEMURILE exact pe cate rame zici ca le ai ? Sau atate rame ai in lada ?

1- IMI PLACE SA RECUNOSC VALOAREA ... ACOLO UNDE ESTE !!!Din maruntul meu punct de vedere (3,14 ) ... mi se parea o formula de adresare ... care reflecta REALITATEA ! O sa incerc sa reformulez ...
2-In octombrie ...GHEMURILE ASA ERAU !!! Acum ... nu mai stiu ! Am umblat prin butoiul cu varza al soacra-mii si prin damigenele lui tata socru ! NU AM UMBLAT PRIN STUPI !!! :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE