Giurgila-Catalin scrie:Dragi colegi!!
Fac apicultura de la 14 ani dar ca sa manance o familie 16-17 kg mire e ceva greu de explicat.
Spun acest lucru din notari sigure.
Au murit cele mai bune familii de la care eu am luat hrana si am dat-o si la altii in toamna. Familiile respective au cladit doua caturi de jumatate si mi-au
Lada face diferenta?
Cataline daca chiar ai avut 15 kg miere in familia respectiva, si ai gasit-o moarta de foame, cauza ar putea fi lipsa matcii. A ramas fara matca si albinele au consumat "la greu".
Legat de fundurile antivarooa....conteaza foarte mult si zona in care sunt amplasati stupii. Intr-un fel ierneaza o familie de albine in Dolj cu fund antivarooa si altfel ierneaza o familie la Botosani sau MIercurea Ciuc. Si sa nu-mi zica careva ca ierneaza foarte bine o familie de albina cu fund antivarooa complet cu plasa si neacoperit cand afara bate vantul cu peste 70 de km la ora.... Tot vantul e in saracele albine. Asa ca ....fiecare trage propriile concluzii.
Legat de pierderea famililor de albine...in iarna asta, daca s-ar putea face o statistica exacta, s-ar putea sa avem pierderi foarte mari de familii la nivel de tara. Daca in doua saptamani nu se v-a putea face un control in familiile de albine, daca albina nu v-a iesi afara la curatat, s-ar putea sa....Mai bine sa zic Doamne fereste si sa sper ca totul va fi bine.
Pierderi o sa fie datorita pierderii matcilor...eu din intamplare am dat ieri peste una. Am nucleele pe doua rame...daca o mai fi...dar nu pot interveni. Nu intervin cat mai repede, familia e dusa. Pierderile mari o sa fie insa in .....aprilie!!!!Atunci foarte multi o sa fie nevoiti sa treaca la unificari de familii. In alti ani, pana in perioada asta, albinele aduceau polen, matcile incepeau sa oua, astfel incat la sfarsitul lui februarie aveau 2-3 rame cu puiet. Acum poate nici nu au inceput ouatul. Schimbul de generatii nu o sa se faca la timp, iar familiile vor suferi depopulari masive. Familii care acum au 5 rame albine, la inceput de aprilie s-ar putea sa aiba 3, din care una cu puiet. S-ar putea...insa daca o sa fie asa, cate familii o sa mai dispara? Iarna trecuta din 200 de familii, am unificat 3. Anul asta daca unific doar 6 o sa fiu foarte fericit.