Cu respect Marian din Negru-Voda,Constanta
lupu_albinelor scrie:Domnule de citit am citit.E drept ca poate nu tot ce e scris,dar chiar am citit ceva.Din ceea ce am vazut se dau exemple pe familiile cu cat.Eu lucrez cu orizontali.nu ca ar fi mare diferenta.Dar sunt unele lucruri care as vrea sa fiu sigur.Problema cu starterul am inteleso,albina adunata cat mai multa,fara matca fara puiet.Aici din cate am citit se lasa rama port botci 24 de ore,dupa care se muta.Acuma la stupu finisor,de ex la cei orizontali,rama port botci unde se introduce intre ramele cu puiet?Sau la marginea puietului.Care e varianta cea mai bina de crestere cu matca,si cu gratii haneman,sau fara matca?In stupu finisor din cate am citit se lasa 10-11 zile.In ceea ce priveste problema transvazarii de oua si/sau larve sa zicem ca as opta pentru aparatul nicot,deci as sarii peste partea mai migaloasa.de gasit cu siguranta gasesc 3 stupi buni,cu care sa lucrez.in principiu zic eu ca am inteles sistemu,dar practica e mai esentiala.de aceea as dorii sfatul,corectarea si explicarea de la dvs,cei care ati folosito si sunteti familiarizati cu aceasta metoda de inmultire.Cu respect.
lupu_albinelor scrie::D nu am lucrat pana acum absolut deloc nici una din metode,in afara de roire.La primavara ma pun pe treaba,vad ce iese,ce nu,am timp sa mai ma documentez,desii aveti dreptate ca la cate metode am citit si mi sa spus,nici nu le mai stiu numele,sau procedeul exact,le tot incurc.Acuma cand o sa ma pun pe treaba,si nu oi mai stii ce sa fac,va cer ajutorul.
jimm scrie:Nea' Valter cum faceti sa recunoasteti fix larva de 12-15 ore? Fece ceva selectie la larvele de transvazat? Adica asta are varsta dar nu-mi place ca e blonda ... sau, sau?
paul scrie:Hai sa lamuresc ... de ce imi trebuie ... 6 rame ?
Citeam undeva ca daca vrei sa faci matci de calitate prin metoda expusa de mine ... TREBUIE SA AI MULTA ALBINA !!! Exista un raport intre cantitatea de albina si ... CALITATEA MATCILOR !!!
Sunt de acord ca nu voi putea folosi toate botcile ! Dar cele pe care le voi folosi ... VOR FI DE CALITATE ??? Vor fi egale cu cele obtinute din botci de salvare,cu cele obtinute din botci de roire
,cu cele obtinute din transvazare
sau cu cele obtinute din dubla transvazare
???
Sau poate or fi echivalente cu cele obtinute ... din schimb linistit???
@ Nae ... de ce ar trebui sa castrez la 2 zile daca pun rama proaspat ouata care sa contina oua de o zi ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 59 vizitatori