Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde glaliona » 12 Feb 2012, 21:49

Scuze,stupii cu problema sunt orizontali cu podisoare din scandura.Este a 3 oara de cand incerc sa trimit mesajul si din graba nu am recitit sa vad eroarea :oops:
glaliona

Mesajde totandrei83 » 12 Feb 2012, 21:51

glaliona scrie:r ,La ridicarea podisoarelor din scandura aveau tendinta sa iasa
cam tot asa si la mine la 2/4 din stupii mei unul chiar zbura cand l-am deschis, noroc cu masca, si celalalt isi incalzea motoarele cum zicea un coleg intr-un post de-al lui cea ce nu stiu cat de bine e avand in vedere ca, dupa cate am inteles, acele mult dorite grade in plus se mai lasa asteptate inca vreo 2 saptamani.
totandrei83

Mesajde glaliona » 12 Feb 2012, 22:02

Este prima iarna si sigur nu am stiut sa apreciez corect mierea lasata in cuib.Dar ma incalzeste doar gandul ca daca la cei verticali ghemul este pe la jumatatea ramei sper ca si orizontalii sa mai aiba ceva provizii.Daca ghemul este rasfirat poate ajunge in toate colturile dupa hrana( daca o mai fi).
glaliona

Mesajde jenica67 » 12 Feb 2012, 22:19

glaliona, pai ce conteaza, daca e vertical sau orizontal, rama este tot atata de lunga, daca este dadant ? :lol:
jenica67

Mesajde glaliona » 12 Feb 2012, 23:17

Nu am inteles referirea la lungimea ramei :? Intrebarea era de ce in stupul orizontal albina nu formeaza ghemul pe gerul de afara?
glaliona

Mesajde jenica67 » 12 Feb 2012, 23:55

glaliona un proverb japonez spune : sa pui intrebari potrivite, daca vrei sa primesti raspunsuri corecte. La intrabarea ta : "Intrebarea era de ce in stupul orizontal albina nu formeaza ghemul pe gerul de afara?" cam la ce fel de raspuns te astepti ?? Apropo hai ca pun si un banc poate te ajuta :
Zice ca intr-un oras apar foarte multi turisti si pentru ca autoritatile, nu aveau solutii apeleaza la politistii de circulatie. Ii aduna comandantul si le spune : vedeti ca turisti, o sa va puna tot felul de intrabari, voi sa nu va prindeti mintea cu ei, sa le raspundeti evaziv, sa nu va faceti de ras. Ati intele ??
Inteles a traiti ! Trec turistii si ii aduna din nou comandantul si ii intreaba cum a fost ? Ce te-au intrebt pe tine, adresandu-se unui din ei ?? Pai... daca stau cu spatele spre sud-vest si soarele este la sud-est, in ce parte pica umbra ?? Si tu ce iai raspuns ?? Evaziv sa traiti, dute in pi..da matii !

Acum uite ce ai scris : Este prima iarna si sigur nu am stiut sa apreciez corect mierea lasata in cuib. Dar ma incalzeste doar gandul ca daca la cei verticali ghemul este pe la jumatatea ramei sper ca si orizontalii sa mai aiba ceva provizii. Daca ghemul este rasfirat poate ajunge in toate colturile dupa hrana( daca o mai fi). Nu era vorba de lungimea ramei ??
jenica67

Mesajde glaliona » 13 Feb 2012, 00:48

Si totusi nu am primit un raspuns satisfacator.Cred ca nu ai citit toate postarile anterioare.Marea dilema este de ce in stupul orizontal albina nu este prinsa in ghem(nu pot aprecia daca mai au hrana) in vertical albina formeaza ghemul si pot vedea cata rezerva mai au.Plecand de la ideea ca rezervele au fost lasate aproximativ la fel sper sa mai aiba miere in cuib si cei orizontali.Exista si alta cauza ca albina sa nu formeze ghemul pe gherul de afara.
glaliona

Mesajde Albinel » 13 Feb 2012, 01:22

glaliona scrie:Si totusi nu am primit un raspuns satisfacator.Cred ca nu ai citit toate postarile anterioare.Marea dilema este de ce in stupul orizontal albina nu este prinsa in ghem(nu pot aprecia daca mai au hrana) in vertical albina formeaza ghemul si pot vedea cata rezerva mai au.Plecand de la ideea ca rezervele au fost lasate aproximativ la fel sper sa mai aiba miere in cuib si cei orizontali.Exista si alta cauza ca albina sa nu formeze ghemul pe gherul de afara.

daca ai lasat miere aproape la fel..ori ai vreun soricel acolo ,ori mai degraba si-a pierdut matca si in cazul asta trebuie sa-l unifici urgent ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde glaliona » 13 Feb 2012, 08:13

Soarece nu am vazut( are o portiune mica cu plasa in coltul opus fata de cuib) Disparitia matcii sa fie oare la toti cei 10 stupi? Distanta pana la un spatiu inchis este mare ,nestiind cauza,ma tem sa nu fac mai mult rau decat bine.
glaliona

Mesajde pin » 13 Feb 2012, 13:29

Si eu sunt la prima iernare. Ajutat de vremea de afara m-am hotarat sa las albinele in pace pana vor fi temperaturi ce vor permite deschiderea stupului. Vedem atunci cat de buni/prosti am fost.
pin

Mesajde ioanpuiu » 13 Feb 2012, 17:05

glaliona scrie:Si totusi nu am primit un raspuns satisfacator.

În lipsa unei poze, o descriere mai amănunţită ţi-ar fi adus mai multe răspunsuri.
Un (posibil) diagnostic înseamnă o responsabilitate cînd e vorba de viaţă, chiar şi a unor albine şi e greu de pus cînd ai date insuficiente.

Ce diferenţe constructive ai între orizontali şi verticali ? (aerisire, fund cu plasă, total, parţial...) diferenţe de împachetare ?
Că în lada orizontală colonia nu formează ghem...este o exprimare uşor forţată.
Erau albinele repartizate pe toată lungimea spetezei superioare a ramelor, (ca vara) sau altfel ?
"Pe gerul ăsta" e doar o expresie. Cam ce temp. exterioară era cînd ai umblat în stupi?

Găseşti multe discuţii referitor la asta pe forumul vechi.
Albinele din ghem nu încălzesc lada dar pierderile de căldură ale ghemului, da.
Acolo, deasupra ghemului, sub podişor este o temperatură mai mare decît crezi tu.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde glaliona » 13 Feb 2012, 22:22

Multumesc tuturor persoanelor care au raspuns.Impachetarea este la verticali paturica peste cuib ,podisor,ziare.La cei orizontali podisor din scandura de 2 cm,paturica,ziare la unii saltea cu paie peste paturica.Am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa astept timpul favorabil.Atunci sigur voi vedea unde am gresit.Ma rog sa invat din greseli si sa nu le mai repet.
glaliona

Mesajde badguy_goodguy » 14 Feb 2012, 05:52

Se zvoneste ca de saptamana viitoare va veni caldura...si vor fi chiar temperaturi ziua de la +10 la +20 grade...
badguy_goodguy

Mesajde horia_ch » 14 Feb 2012, 11:13

badguy_goodguy scrie:Se zvoneste ca de saptamana viitoare va veni caldura...si vor fi chiar temperaturi ziua de la +10 la +20 grade...

Să ne rugăm ca acest lucru să nu se întâmple în zonele în care acum zăpada e de 4-5 metri. :o
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde vicpo » 14 Feb 2012, 11:17

sa ne rugam mai degraba ca autoritatile si oameni din zona sa ia masuri .
vicpo

Mesajde balu » 14 Feb 2012, 11:37

Caldura se mai lasa asteptata, dar nu miine, poooooooooooooooimiine vine :)
balu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR