de jenica67 » 12 Feb 2012, 22:12
Mi se pare mie, sau uni stupari de pe acest forum, au trecut la propagarea apocalipsei. Chiar doriti cu tot dinadinsul, sa speriati apicultorii incepatori (prin care ma numar si eu, dar eu stiu cum mi-am pregatit albinele de iarna si nu am fost nici sa le vad, din 6-7 ianuarie anul asta si nici nu o sa merg, ca nu am roti de iarna la masina ce o am acum, pana nu se topeste zapada), cu ceea ce prevedeti, si ii indemnati sa umble la stupi sa puna turte neaparat. Ii speriati ca o sa le moara la toti albinele, ca o sa ramana numai cei care au vechime. Parerea mea este, poate gresesc, sa si faca probleme, numai cei care nu au lasat, suficiente resurse de hrana. Cei care le-au pregatit, asa cum trebuie, sa stea linistiti pana se incalzeste putin si pot sa faca o inspectie de evaluare. Ceilalti sa nu faca alte interventii, decat sa le asculte, si daca este o situatie de urgenta sa intervina, ca la carte. Mai am auzit ca se poate pune turta, daca se necesita si la -20 de grade. Pai eu am citit, ca albinele nu consuma hrana, daca este administrata la o temperatura de +12 grade. Pai daca stupul este muribund, ajuta turta la frigul ala, mai este el in stare, sa mai creasca temperatura, ca sa o manace. Cartea zice, acolo sa intervi intr-o camera incalzita, nu pe frig si in camp. Cred ca e mai bine, ca incepatorii sa citeasca toamna, sa isi reaminteasca, cei care au citit, exact ce au de facut, pentru pregatire buna si cum zicea cineva de pe forum, daca nu chiar Gica, fie iertat, sa vizitam stupii, de la cat mai mare distanta. Si inca o parere, in cartile ce le-am citit eu, spunea ca cantitatea de miere de 15 kg (18) este calculata pentru 6 luni adica 1 noiembrie-30 aprilie. Cu precizarea ca, in perioada primelor luni, consumul este de cca 600g/luna (adica2,4 kg, sa zicem ca a fost mai cald, au consumat dublu) si abia de la 1 martie consumul creste. Pai ce sa inteleg eu, ca nu ati lasat in stup, nici 1 rame plina de miere(sau echivalentul ei, sa zicem 3 rame cu 1/3), de a trebuit sa dati turte, incepand cu primele zile din ianuarie, unii chiar mai devreme. Sanatate la toti stuparii si la stupii lor, cine a gresit, sa invete neaparat din greselile lor, iar ceilati, sa se bucure de munca lor !