Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sfat pentru deplasarea in pastoral

Mesajde albis » 11 Feb 2012, 14:27

Salutare tuturor .Desi detin familii de albinre de mai multi ani nu am fost in pastoral niciodata .As vrea sa intreb pe cei cu experienta ce parere au de transportul familiilor cu o duba.Ma gindesc la achizitionarea unei dube deoarece am vazut ca sunt mai ieftine ca o camioneta pe de o parte ,apoi ma gindesc ca duba o poti lejer ca dormitor ,eventual extras mierea .Multumesc.
albis

Re: Sfat pentru deplasarea in pastoral

Mesajde Albinel » 11 Feb 2012, 15:14

albis scrie:Salutare tuturor .Desi detin familii de albinre de mai multi ani nu am fost in pastoral niciodata .As vrea sa intreb pe cei cu experienta ce parere au de transportul familiilor cu o duba.Ma gindesc la achizitionarea unei dube deoarece am vazut ca sunt mai ieftine ca o camioneta pe de o parte ,apoi ma gindesc ca duba o poti lejer ca dormitor ,eventual extras mierea .Multumesc.

depinde ce numar de familii ai ..
o poti folosi ca atare pentru transport diverse sau stupi ,centrifugat si campare in pastoral..
anul trecut m-am descurcat cu 100 de familii cu asta ..
http://anunturiapicole.stuparitul.com/v ... f=21&t=341
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Dila Daniel » 11 Feb 2012, 15:38

albis scrie:Salutare tuturor .Desi detin familii de albinre de mai multi ani nu am fost in pastoral niciodata .As vrea sa intreb pe cei cu experienta ce parere au de transportul familiilor cu o duba.Ma gindesc la achizitionarea unei dube deoarece am vazut ca sunt mai ieftine ca o camioneta pe de o parte ,apoi ma gindesc ca duba o poti lejer ca dormitor ,eventual extras mierea .Multumesc.

Daca asiguri aerisirea stupilor in mers sau cand ai duba oprita...este ok.
Sunt anumite situatii in care poti sa mergi si cu ea inchisa,cum ar fi primavara devreme sau toamna tarziu cand este mai frig noaptea,distante mici si familii nu foarte dezvoltate.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Albinel » 11 Feb 2012, 15:49

Dila Daniel scrie:

Daca asiguri aerisirea stupilor in mers sau cand ai duba oprita...este ok.
Sunt anumite situatii in care poti sa mergi si cu ea inchisa,cum ar fi primavara devreme sau toamna tarziu cand este mai frig noaptea,distante mici si familii nu foarte dezvoltate.

am facut Giurgiu..,Valeni de Munte ,Snagov-tei ,Ciucurova si toata Dobrogea ..,are o usa laterala ce in timpul transportului o lasam crapata 10-20 cm si tot curentul captat ,era de ajuns pentru un transport in toata regula ,de n-ar fi fost as fi lasat deschis cativa cm usa rulanta de pe spate ...
lucrez pe vericali 20 de rame dadant ..si nu le-as plimba fara albina , te asigur ;)
Albinel

Mesajde albis » 11 Feb 2012, 19:50

Detin 30 de familii .Stupii sunt verticali cu cat de 1/2 .Din mesajele citite inteleg ca se poate ,insa v-as mai intreba daca exista o anumita asezare a stupilor in duba pentru a se aerisi mai bine pentru ca eu intentionez sa-i pun pe doua rinduri suprapuse.Sincer ma streseaza gindul ca s-ar putea axfia din ei.
Desigur ca este bine ca in duba sa-ti transporti harasamentul si pe o platforma stupi dar este....criza .Am tot cautat o remorca mai lunga si mai lata si sarcina max autorizata de 1200 kg care sa poata fi trasa de un autoturismul care il detin dar sub 1000 de E .Mi se par destul de scumpe .Asa ca m-am gindit la o duba .Stiu ca la duba trebuie platite taxe asigurare dar in ea zic eu poti pune mai multi stupi decit intr-o remorcuta si asa cum aratam mai sus poate fi folosita ca loc de dormit si poate si de extras .Spuneti-mi daca gresesc .
albis

Mesajde Albinel » 11 Feb 2012, 20:39

nu exista absolut nici o zona de risc atat timp cat in loc de podisor folosesti sita de ventilatie..
usa laterala asigura chiar foarte multa ventilatie (curenti) pentru transportul lor si ca sa eviti teama desi nu are rost ,poti deschide si ruloul din spate ..
si eu i-am transportat tot pe doua randuri si asa cum spuneam am dadant cu cat dadant ..
am transportat cate 50 ..plus harnasamentul care nu era asa de putin..
Albinel

Mesajde albis » 12 Feb 2012, 14:12

Sita de ventilatie si guri de aerisire in capac neaparat presupun.
albis

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 14:20

albis scrie:Sita de ventilatie si guri de aerisire in capac neaparat presupun.

depinde de sita ,e posibil si asa ..eu ii tranport fara capace doar cu sita ..
Albinel

Mesajde Cristian IONITA » 12 Feb 2012, 16:23

@albis - daca tot te gandesti sa cumperi masina dedicata .... in loc de duba nu mai bine cumperi ceva cu prelata .... si scapi de stresul cu asfixiatul, ai si capacitatea de incarcare mai mare si mai usor accesibila (aici e de discutat ca bena e mai inalta decat duba), etc - si daca pui prelata ai cam tot ce-ti poate oferi duba.

Totusi eu te-as sfatui sa mai insisti cu remorcuta .... per total te costa mult mai putin decat orice masina (numai taxele anuale pentru o masina sar de 300 Euro), in 3 ani ajungi la mia de euro.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cavaleriu » 12 Feb 2012, 18:24

la cei 30 de stupi pe care ii detii inchiriaza o utilitara nu se merita investitia
sint in situatia ta am o rem. 2t si o tractez cu masina unui pretin
daca ai de gind sa treci de suta atunci investitia merita dar nu dubita
ceva utilitara +rem. este f .bua totul se limiteaza la monnnniiiiii ;) ;) ;)
cavaleriu

Mesajde albis » 12 Feb 2012, 22:27

Albinel, la chestia cu trasportul stupilor fara capace nu mi-a trecut prin cap niciodata si cred ca nu mi-ar fi trecut vreodata.Multumesc.
Ionita ai dreptatate ,am spus-o si eu taxele si asigurarea sunt mari pentru o utilitara,daca mai adugi intretinerea ei [curele filtre cauciucuri]Doamne ferste sa-ti cada vreo piesa , dar mi se pare strigator la cer sa dai in jur de 1000 E pe,, o osie si trei obloane,,.Poate cei care le vind speculeaza chestia ca nu ai de platit mult la o remorcuta .
Cavaleriu cu ce masina tragi remorca de 2t?
Multumesc pentru sfaturi . Am sa ma gindesc de doua ori inainte de a cumpara ceva .Oricum remorcuta cu dim utile de 2,70 m pe 1,40m,ca sa aibe loc 15 stupi cu capac telescopic asa cum sunt ai mei ,sa aibe sistem de frinare ,si masa max autorizata de 1200kg sub 1200 E nu am gasit pe internet si vorbesc de remorca SH.
albis

Mesajde nic » 12 Feb 2012, 23:07

Albinel scrie:depinde de sita ,e posibil si asa ..eu ii tranport fara capace doar cu sita ..

Cu tot respectul va intreb si eu ceva...si eu am transportat fara capace doar cu sita intr-o camioneta cu prelata pe doua randuri...si am avut ceva probleme....albina cam multa zdrobita...aveti un fel anume de a aseza stupi???
nic

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 23:27

nic scrie:
Albinel scrie:depinde de sita ,e posibil si asa ..eu ii tranport fara capace doar cu sita ..

Cu tot respectul va intreb si eu ceva...si eu am transportat fara capace doar cu sita intr-o camioneta cu prelata pe doua randuri...si am avut ceva probleme....albina cam multa zdrobita...aveti un fel anume de a aseza stupi???

am mai spus asta depinde si de sita ..intre sita si rame exista un spatiu de refugiu de 3cm..si da exista si un anume mod de asezare al stupilor..
nu exista absolut nici un risc de asfixie intrucat curentii patrund pe lateral si ies prin spate si nici risc de strivire a albinelor..
recomand cu toata inima stuparilor cu un numar de pana la 50 de famili o astfel de masina ..isi face treaba pe deplin transport ,extras ,campare ,transporturi de la pastoral in localitate dupa necesitati ,din pastoral acasa cu diverse utilaje ,miere etc...si invers ..ba isi face treaba si restul anului putand fi folosita la alte treburi gospodaresti si nu numai ..
impozitul anual este de 800 lei..iar intretinere..depinde de masina ce-ti vei lua ..eu in afara de o curea de distibutie ce am luat-o acum ,nemontata inca nu i-am dat decat filtre ulei si motorina ..
Albinel

Mesajde Albinel » 12 Feb 2012, 23:42

Cristian IONITA scrie:@albis - daca tot te gandesti sa cumperi masina dedicata .... in loc de duba nu mai bine cumperi ceva cu prelata .... si scapi de stresul cu asfixiatul, ai si capacitatea de incarcare mai mare si mai usor accesibila (aici e de discutat ca bena e mai inalta decat duba), etc - si daca pui prelata ai cam tot ce-ti poate oferi duba.

Totusi eu te-as sfatui sa mai insisti cu remorcuta .... per total te costa mult mai putin decat orice masina (numai taxele anuale pentru o masina sar de 300 Euro), in 3 ani ajungi la mia de euro.

daca interiorul are inaltimea de 2,4 m..crezi ca se pot ridica stupii pana la inaltimea maxima..?? ia in calcul si greutatea lor si vei vedea ca mai mult de 50 de familii si harnasamentul ,nu vei putea transporta ..desi spatiu ramane pentru inca odata pe atat..
una este sa extragi dupa prelata ,alta sa in duba ..una e sa dormi in duba si sa te bucataresti ,alta-i dupa prelata ..
Cristian ..,nush ce pastorale ai facut si cu ce si nici ce numar de familii ai ,dar crede-ma ca o astfel de masina ar trebui sa o aibe in dotare fiecare stupina ,indiferent ca stupii sunt pe pavilion ,pe camion sau pe jos..
nu fac reclama aici ca am una si vreau s-o vand ..ma ustura sufletul ..dar lipsurile materiale pentru a-mi cumpara un camion(am peste 100 de fam.) ma imping la acest gest de moment..
Albinel

Mesajde Cristian IONITA » 12 Feb 2012, 23:47

albis scrie: .... dar mi se pare strigator la cer sa dai in jur de 1000 E pe,, o osie si trei obloane,,.Poate cei care le vind speculeaza chestia ca nu ai de platit mult la o remorcuta .
....

speculeaza si nu prea ... oricum de ce vrei tu musai noua? .... se gasesc la preturi foarte bune remorcute mai vechi si ... consider eu mult mai bune decat acestea noi.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde albis » 13 Feb 2012, 22:36

Din contra caut una veche .Daca gasesti tu una sub 1000e si sa aibe caracteristicile aratate de mine mai sus anuntama si pe mine.

Albinel in ce categorie se incadreaza duba ta de platesti suma aia la impozit?
albis

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR