Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde kamy » 15 Feb 2012, 15:30

andrei_calinescu scrie:daca vorbim de "industrial" si de diversele maniere de scuturare, clasamentul ar fi indiferent de caturi:
1. suflor
2. izgonitoare
3. la mana cu peria care nu prea mai e industrial

foarte corect!ce parere aveti peste drum de izgonitoarele chimice,nu mi se pare ca ar fi mai poluata mierea decat la drujba suflatoare?
kamy

Mesajde andrei_calinescu » 15 Feb 2012, 15:46

inca ceva, afara in vest, nu am vazut sa se lucreze pe sistem Dadant cu cat de 1/1.
Si asta cred deoarece practic 100% din fermieri recolteaza acasa, cu astfel de caturi nu ar putea sa se descurce singuri.
Se folosesc jumatati, sau "feed chamber", caturi americane , adica jumatati de jumatati.
Si bineinteles caturi 3/4 unde e cazul.
andrei_calinescu

Mesajde nellu.ar » 16 Feb 2012, 02:03

Izgonitoarele chimice cu fenol sunt interzise! "Drujba suflatoare"de spate nu polueaza mierea si este foarte usor de manuit,trebuie doar sa folosesti ramele potrivite sa ai o eficienta maxima! Daca vorbim de industrializare!
nellu.ar

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 09:48

andrei_calinescu scrie:inca ceva, afara in vest, nu am vazut sa se lucreze pe sistem Dadant cu cat de 1/1.
Si asta cred deoarece practic 100% din fermieri recolteaza acasa, cu astfel de caturi nu ar putea sa se descurce singuri.
Se folosesc jumatati, sau "feed chamber", caturi americane , adica jumatati de jumatati.
Si bineinteles caturi 3/4 unde e cazul.

recoltatul acasa nu il prefer chiar sa ajung la 1000 de familii din urmatoarele motive;
-pana la floare am 900 km,am nevoie de magazii in plus,cheltuieli timp nu-mi permit,imi plac ramele de 1/1,pot face oricand rocada cuib magazie,si-atunci vreau sa merg pe alt printip adica o centrifuga cu ax orizontal de 48 pt inceput pana la 500 familii,de 96 peste 500,care impreuna cu rampele de asteptare si desc automat sa fie pliabile sa-ncapa pe culoaru de la pavilion,n-ar strica si un melc pt descapacituri,acolo cand trebuie sa extrag sau pe platforma de la camion sau jos in cort,dar daca e jos trebuie adaugat o pompa pt miere,in acest caz am nevoie de 6-10 magazii in plus si poti prinde momentul optim la extras cu capacitura minima,o magazie extrasa de 3 ori da pana la 60 kg,o alta de aceeasi putere extrasa o singura data la terminarea culesului da 30 kg.
marea necunoscuta ramane un sistem de izgonire rapid si eficent,iubesc mai mult plaja decat extrasul non stop,dar daca nu si nu raman la scuturat m-am obisnuit cu viteza.
generator de curent diesel de 5kw am gasit in ungaria chinezesc la 2500 ron
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 09:49

nellu.ar scrie:Izgonitoarele chimice cu fenol sunt interzise! "Drujba suflatoare"de spate nu polueaza mierea si este foarte usor de manuit,trebuie doar sa folosesti ramele potrivite sa ai o eficienta maxima! Daca vorbim de industrializare!

fumul de la drujba are lipici la miere.
kamy

Mesajde andrei_calinescu » 16 Feb 2012, 12:44

Kamy, sincer nu vad de ce esti ingrijorat de fum.
Tu pe cat sufli aer, nu fum. Nu intra nici urma de fum printre rame. Altfel ai fi terminat cu plamanii dupa o ora.
Don't worry, be happy.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 16 Feb 2012, 19:54

Cum suflati albina, dinspre leatul cel mic sau cel mare?

Conteaza?

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 16 Feb 2012, 20:55

Stupul se manipuleaza din spate sau lateral daca e pe palet.
Se sufla dinspre leatul mare prima data. Dupa ce afumi in pozitie asezata, albina coboara spre cuib, deci cand ridici catul grosul albinei se gaseste in partea inferioara a ramei.
Dupa ce se sufla cateva secunde dinspre leatul mare, cu mana cu care sustinem catul se face o rotatie a acestuia la 180°.
Se sufla astfel restul albinelor(in greneral putine ramase).
Atentie cand se sufla dinspre leatul subtire, caci daca jetul de aer e prea puternic, ramele mai goale de miere sau nepropolizate se desprind si "zboara".
De aceea trebuie sa tii palma jumate pe latura catului, jumate pe umerase.
Cand culeg caturi, o fac cu manusa , am suprafata de sprijin mai mare, nu risc sa fiu intepat cand pun mana la repezeala, sunt protejat.
Deci se sufla din ambele sensuri, intai dinspre mare-mic, dupa dinspre mic-mare.
andrei_calinescu

Mesajde kamy » 17 Feb 2012, 06:06

andrei_calinescu scrie:Stupul se manipuleaza din spate sau lateral daca e pe palet.
Se sufla dinspre leatul mare prima data. Dupa ce afumi in pozitie asezata, albina coboara spre cuib, deci cand ridici catul grosul albinei se gaseste in partea inferioara a ramei.
Dupa ce se sufla cateva secunde dinspre leatul mare, cu mana cu care sustinem catul se face o rotatie a acestuia la 180°.
Se sufla astfel restul albinelor(in greneral putine ramase).
Atentie cand se sufla dinspre leatul subtire, caci daca jetul de aer e prea puternic, ramele mai goale de miere sau nepropolizate se desprind si "zboara".
De aceea trebuie sa tii palma jumate pe latura catului, jumate pe umerase.
Cand culeg caturi, o fac cu manusa , am suprafata de sprijin mai mare, nu risc sa fiu intepat cand pun mana la repezeala, sunt protejat.
Deci se sufla din ambele sensuri, intai dinspre mare-mic, dupa dinspre mic-mare.

domle chiar nu se gaseste niciun electronist,sa faca un izgonitor electronic,gen alea de tantari si rozatoare,la care se face atata tamtam la tembelizor,ca trebuie sa existe o frecventa care sa faca albina s-o ia la goana!
kamy

Mesajde jiji » 18 Feb 2012, 10:49

din cate stiu eu alea sant cu ultrasunete, ina nu se prea cunosc efectele ultrasunetelor asupra albinelor asa ca ai grija la experimente
jiji

Mesajde kamy » 19 Feb 2012, 13:28

jiji scrie:din cate stiu eu alea sant cu ultrasunete, ina nu se prea cunosc efectele ultrasunetelor asupra albinelor asa ca ai grija la experimente

am inteles da nici drujba nu le e draga sant dispus sa esperimentez orice!
kamy

Mesajde mihai33 » 22 Feb 2012, 13:59

Salut toata lumea de pe forum!!

kamy, eu am citit si rascitit spusele tale, inteleg dorinta de mecanizare a noastra a tuturor,...DAR:
1.eu nu intentionez sa iti schimb parerea despre rama 1/1
2.ca sa treci de pragul de 3-400 cu dadant, nu ai nici o sansa singur, indiferent de cat de bine ti-ai facut managementul..iti pot da cateva exemple:...la cei care au acest numar de stupi: pupemea (300 stupi) +1 sau 2 angajati, dragos2006 (400 stupi) +2-3 angajati, apispuisorul (400 stupi)+2 angajati...(nr stupilor pe care i-am expus pot fi plus minus, dar pe acolo sunt)...de ce Nea Valter nu poate sa duca mai mult de 230? de unul singur...oare nu au experienta? sau sistemul ii obliga datorita prea multor operatiuni sa ii tina pe loc, si sa nu ajunga la 1000.
3.De ce: Nea Valter a inceput sa treaca pe MER?....de ce Dragos2006 are in plan sa isi schimbe sistemul? de ce Adi hodis a trecut deja pe MER si are deja experienta, si incearca sa ne explice tuturor ca este un sistem bun de intretinere?
4.Vreau sa nu intelegi gresit ca te acuz de ceva, sau iti dau eu vreun sfat, dar...daca doresti un sistem intensiv atunci trebuie sa te gandesti sa schimbi lada.
5.Urasc si eu ca si tine incarcatul si descarcatul, am avut parte de o asemenea experienta acum 10 ani in urma si nu imi mai trebuie, sunt adeptul pavilionului, cu avantajele si dezavantajele lui.
6.Alt_stupar a deschis acest topic cu un scop daca se citeste printre randuri:
-scaderea cheltuielilor cu angajatii, si cresterea profitului, gandindu-ne ca totusi :salariu,mancare,carte de munca, inseamna bani, bani care ai nu ai trebuie sa ii dai....mai prinzi un an prost si te lasi de meserie, pe de alta parte mult putin familia mananca
-sa gasesti un apicultor experimentat greu de tot si asa ajungi la necalificati...care mai rau te incurca decat te ajuta.
-sa nu mai vorbim de neseriozitatea lor, si ramai tot singur cu o gramada de stupi si cu banii luati.
-alt_stupar vrea sa elimine aceste neajunsuri, si sa impuste 2 iepuri, iar eu cred ca va reusi, in 2-3 ani va gasi solutia, si nu este in aceasta situatie numai el sunt multi altii.
-am avut angajati, stiu ce inseamna munca cu omul...nu imi mai trebuie in viata mea sa depind de ei....

Am fost tras de urechi de Adi hodis,
Am primit un sut in fund si m-a trimis in stupina Dl Badea
Am fost ajutat cu 2 matci de Nea Valter, si sa nu mai spun cate informatii si cat de deschis a putut fi cu mine,.....toate numai pt binele meu, ce pot sa le spun acestor oameni, care m-au ajutat si ma ajuta in continuare?
In fiecare luna il mai sun pe dragos2006, sa il salut si sa mai ciupesc ceva informatie de la el cu toate ca le spune aproape pe toate in filmulete.

Nu ma gandesc la 500 dar macar 200 de MER in 5 ani, si sunt mai mult decat multumit.
Sunt eu incepator dar prost nu sunt..:))...daca ati citit mesajul meu lung pana la capat inseamna ca am fost captivant.:))

Sfaturi nu pot da pt minimalizarea interventiilor, dar un lucru pot spune MER poate fi viitorul, cel putin eu asa il vad, si de aici toate se reduc.

Va multumesc tuturor de sfaturi, si va urez numai bine!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde whiser » 22 Feb 2012, 20:12

kamy scrie:
nellu.ar scrie:Izgonitoarele chimice cu fenol sunt interzise! "Drujba suflatoare"de spate nu polueaza mierea si este foarte usor de manuit,trebuie doar sa folosesti ramele potrivite sa ai o eficienta maxima! Daca vorbim de industrializare!

fumul de la drujba are lipici la miere.

Va salut, referitor la fumul de drujba,cred ca cu un ulei de amestec bun in 2T LOW SMOKE problema asta se rezolva ;)
Tot ce veti cere cu credinta,prin rugaciune,veti primi.
whiser

Mesajde nellu.ar » 25 Feb 2012, 01:06

Nu fumul este problema,ci mentalitatea romanului!!! Nu schimba ceea ce stie nici sa-l pici cu ceara!!!
nellu.ar

Mesajde kamy » 25 Feb 2012, 20:46

[quote="mihai33"]Salut toata lumea de pe forum!!

multumesc mult da incearca sa te pui in pielea mea.
in primul rand decat sa incarc/descarc prefer sa ma las de stupi,am bai cu skinarea.
albinele mele musai sa fie toate pe container pe roti,nu vad o mare mare diferenta intre mer si 1/1,la 1/1 ajunge un corp pt cuib,la mer nu cred dar nici nu stiu ca n-am incercat.
vreau sa adaptez la fundul lazii colector de polen,am rame 1/1,e mai greu de schimbat,salcamul am timp sa-l extrag,o magazie plina de 12 r 1/1 e destul de incapatoare,pentru fs oricum trebuie oameni,pentru cumparat vandut merge mai bine 1/1
nu spun ca nu voi schimba,dar nu pana la pragul de 500 pe care ma straduiesc sa-l ating anul acesta,si spun sincer urasc 2 feluri de lazi si 2 feluri de rame,asa ca daca nu mai rezist schimb tot.
o seara buna!
kamy

Mesajde Adi Hodis » 25 Feb 2012, 22:24

kamy scrie:
mihai33 scrie:Salut toata lumea de pe forum!!

multumesc mult da incearca sa te pui in pielea mea.
in primul rand decat sa incarc/descarc prefer sa ma las de stupi,am bai cu skinarea.
albinele mele musai sa fie toate pe container pe roti,nu vad o mare mare diferenta intre mer si 1/1,la 1/1 ajunge un corp pt cuib,la mer nu cred dar nici nu stiu ca n-am incercat.
... ... ...
nu spun ca nu voi schimba,dar nu pana la pragul de 500 pe care ma straduiesc sa-l ating anul acesta,si spun sincer urasc 2 feluri de lazi si 2 feluri de rame,asa ca daca nu mai rezist schimb tot.
o seara buna!

Salutare ! ... si-o parere, se poate ?.
Daca vei avea rama de 1/1 si in caturi ( ca urasti sa ai 2 tipuri de rame ... zise-si mai sus ) si asta pina la cei 500 de stupi ... inseamna ca stai f. F. Bine cu skinarea !.
Iti doresc multa sanatate si putere ... la ce volum de " heei rup ! " va fi ...
Ia in calcul si pe careva bun de " haltere" ... iar la schimbarea a 500 de stupi, iara-I ceva ... batai de cap, ca e multi/e ...
Sa traiesti ! :D
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR