Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Salutari apicultorilor - de la un incepator

Mesajde vasilefi » 10 Feb 2012, 12:52

sunt din Calinesti , Arges si as dori sa ma initiez cu ajutorul vostru in acest domeniu foarte complex si interesant.
m-am inscris la cursul ce se va desfasura la directia agricola dar deocamdata nu se stie cand incepe, daca incepe. asa ca singurele cunostinte pe care le am sunt din cele 30 pagini pe care le-am citit, deocamdata, dintr-o carte despre cresterea albinelor, un curs conceput de o asociatie din Craiova.

as dori totusi sa-mi cumpar 2-3 stupi si sa invat pe masura ce studiez... insa cand am citit pe forum despre stupi nu stiu spre ce sa ma orientez si de unde sa cumpar. daca as primi de la cineva ar fi buni oricum ,insa daca ii voi cumpara mai bine sa cumpar ceva ce sa fie o investitie buna pe viitor.
doresc sa iau din cei stationari, am inteles ca-s recomandati cei verticali, insa nu stiu de care, cu cat 1/1, 1/2, 3/4, cu 8,10, 12 rame? fund cu sita si podisor cu hranitor, fund antivaroa, diafragma? nu stiu ce-s toate acestea si pana o sa invat la ce-s bune fiecare poate ma sfatuieste cineva din experienta proprie ce ar fi bun.
Multumesc!!
vasilefi

Re: Salutari apicultorilor - de la un incepator

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2012, 14:07

te salut si bun-venit pe forum !
pentru inceput, completeaza-ti profilul cu localitatea in care locuiestri. Ajuta in viitoarele dialoguri initiate
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nicu has » 10 Feb 2012, 20:47

cauta un apicultor cu experienta cand mergi sa cumperi stupii este cel mai indicat, incearca sa ajuti in sezonul activ daca ai stupar care are nevoie de un ajutor cate nu sunt de facut in sezonul activ si poate te rasplateste cu vreo 2 roi
cat despre lazi sunt parerile inpartite eu de inceput as zice orizontalii au mai mult spatiu de extindere
in rest toate cele bune sa auzim de bine
nicu has

Mesajde proapis13 » 10 Feb 2012, 21:02

Bine ai venit pe forum si.....spor la citit si invatat
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vasilefi » 11 Feb 2012, 16:21

multumesc pentru indrumari. ma pun la punct cu teoria in prima faza.
vasilefi

Mesajde georgica » 11 Feb 2012, 18:45

O mica initiere in crestere albinelorhttp://www.youtube.com/watch?v ... e=youtu.be ,dar conteaza mult practica. Multi incepatori au pierdut famiile de albine datorita lipsei de cunostinte apicole, dar numai cei ce persevereaza reusesc. Vei invata si din propiile greseli.NU te panica.SUCCES.
georgica

Mesajde vasilefi » 13 Feb 2012, 10:44

multumesc pentru video. e foarte instructiv pentru incepatori care nu au inca bazele.
am cautat pe youtube asemenea cursuri insa gasisem doar filme cu tehnici pentru apicultori avansati.

daca mai stii vreunul posteaza-l aici!
vasilefi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Feb 2012, 21:01

bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde costinelblagniceanu » 13 Feb 2012, 22:04

Bine ai venit vasilefi! :D
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde vasilefi » 14 Feb 2012, 16:42

multumesc, multumesc!!
cautand informatii despre stupi am ajuns la intelegerea ca un stup orizontal se va preta mai bine unui stuparit stationar insa am mai gasit ca pentru sudul tarii unde albinele au o dezvoltare de primavara mai accelerata se recomanda stupii multietajati.
intentionez sa fac doar stuparit stationar insa ma tenteaza stupii multietajati fie ME fie MER, 1/1 sau 3/4 cu 10 rame, pentru:
1. ca ocupa mai putin spatiu
2. calitatea si cantitatea mierii ar fi mai bune decat in cazul stupilor orizontali.
3. interventii cat mai rare

am dreptate sau am dreptate? :P
vasilefi

Mesajde cuc » 14 Feb 2012, 16:57

si eu sunt incepator. sunt din vilcea eu m-am hotarit la cei verticali cu cat 1/1, sa vedem incep cu 2 stupi.
albina
cuc

Mesajde vasilefi » 15 Feb 2012, 21:58

stupul vertical cu cat 1/1 poate fi transformat oricand in stup multietajat sau au elemente diferite?
de fapt si cel multietajat e tot vertical, nu?
vasilefi

Mesajde un OM » 15 Feb 2012, 23:51

Multietajatul este considerat stupul cu mai multe corpuri cu rama de 3/4, adica aceeasi rama de la primul la ultimul corp, cu rama de 230.
Un alt tip de multietajat este multietajatul redus, adica mai multe corpuri cu rame de 1/2 cu inaltimile ramelor de 145 sau 162, etc.
Nu sunt considerati multietajati stupii in configuratia Dadant rama intreaga jos si corp sau mai multe corpuri cu rame de 1/. sau 3/4 sau chiar rama intreaga, cu 10, 11 sau 12 rame.Sunt numiti verticali.
un OM

Mesajde vasilefi » 27 Feb 2012, 11:45

1. care e diferenta intre roi si familie?
2. in afara de stupi cu albine, costum de protectie, afumatoare ce alte unelte sunt esentiale pentru inceput?
vasilefi

Mesajde georgica » 27 Feb 2012, 20:15

1. roi = o familie mai mica ( de la care sa nu te astepti sa extragi miere). 2. perie apicola, dalta apicola, furculita pt. descapacit, centrifuga si multa pasiune.
georgica

Mesajde aurelt60 » 28 Feb 2012, 10:34

Salut Vasile...si eu la inceput i-mi doream sa iau de la cineva macar un stup indiferent de uzura doar pentru a incepe stuparitul dar nu am gasit la nimeni si atunci am cumparat de la cineva 2 cu tot cu albine pe care am inceput sa pun in practica ce citisem prin carti. In fond orice cutie ai folosi... familia de albine face aceeasi treaba si anume se dezvolta si aduna miere. Pentru inceput te sfatuiesc sa faci investitie cit mai mica ( cutie nuneaparat noua dar functionala, o masca din cea mai ieftina, dalta o poti face singur din platband,furculita de descapacit poate fi chiar o furculita de bucatarie,in loc de afumatoare se poate folosi pinza de sac de cinepa rulata ca un trabuc si suflii usor fumul catre rame,) dar trebuie sa ai centrifuga ca altfel nu poti extrage daca este nevoie. In loc de costum complet poti folosi un halat alb da sa se stringa cu elastic la mineci.In loc de minusi speciale poti folosi manusi de menaj care sint ieftine. Cu timpu i-ti poti inbunatatii baza apicola in functie de nevoi...... si pe urma nu spune nimeni ca daca nu ai sa zicem....afumatoare nichelata si scumpa nu se face apicultura. Cit priveste forma stupului dupa un sezon doua ve-i vedea singur avantajele sau dezavantajele in functie de ceea ce vrei. Pot sa spun mult mai multe dar daca este nevoie m-a mai intrebi pe mine sau pe alti colegi. Un lucru stiu sigur daca nu incepi nu vei cistiga experienta!
Ai grija ce iti doresti pentru ca este posibil sa se indeplineasca!
aurelt60

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR