Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

roi cu comportament ciudat

Mesajde lexa » 18 Iun 2011, 07:23

Va salut. V-as cere parerea in legatura cu comportamentul unui roi.
Zilele trecute am vazut in stupina un roi care parasea stupul . Pana aici nimic deosebit inafara de faptul ca le-am comparat cu pompierii la alarma. Am luat repede o rama cu puiet dintr-un alt stup pe care il deschisesem pentru verificare si am asezat-o in directia de zbor a roiului. Nu aveam pregatita roinita si a fost o solutie de urgenta. Rama mea nu a prezentat interes pentru roiul asta insa , dupa 5-10 minute de zbor deasupra stupinei roiul s-a intors la stupul de unde plecase si s-a asezat pe fata acestuia.
Urmatorul pas pe care l-am facut a fost sa deschid stupul, sa caut matca,pe care bineinteles ca nu am putut sa o gasesc insa am format nuclee cu botcile decupate, lipite pe alte rame din alti stupi. Ramane de vazut daca am facut bine sau rau.
Pana spre seara toate albinele roiului intrasera inapoi in stupul mama.
Nelamurirea mea e urmatoarea: de ce s-a intors roiul inapoi la stup?
E prima data cand vad asa ceva si nu inteleg cauza. E drept , nu pot avea pretentia ca am vazut foarte multe in scurta mea experienta printre albine.
lexa

Re: roi cu comportament ciudat

Mesajde gica » 18 Iun 2011, 07:33

Regina nu a putut sa zboare si a cazut in fata stupului.
E posibil sa fi intrat in stup dupa aceea.
Bine ai facut ca l-ai facut bucati.
gica

Mesajde Bambucha » 18 Iun 2011, 09:23

lexa scrie: insa am format nuclee cu botcile decupate, lipite pe alte rame din alti stupi. Ramane de vazut daca am facut bine sau rau.

Daca nu ati recoltat si rame cu albina din el, degeaba ati luat decupat cateva botci fiindca va continua sa roiasca. O data intrata in friguri, familia nu poate fi scoasa (executata) decat radical din aceasta stare.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde lexa » 19 Iun 2011, 08:33

Am recoltat si rame cu albina insa nu am desfiintat in totalitate familia. Din ea a ramas un biet nucleu cu 2 rame cu albina si 2 botci la care am mai adus o rama cu puiet capacit din alta familie.
Şi aventura mea in lumea gâzelor continua.....(pentru ca e o aventura)
Ieri m-am dus sa verific o familie la care stiam ca sunt botci si... surpriza: m-au primit cu muzica :P matca se pregatea de plecare si canta. Am format cu ea un nucleu planuind sa decupez botcile pentru altele. Pana sa fac eu operatiunea asta au inceput sa iasa matcile din botci. Citisem pe aici ca un apicultor gasise ca solutie de urgenta o punga pentru a nu pierde matcile dar , de unde punga?
Stiti cum a facut Ion Creanga cu pupaza din tei? Asa am facut si eu, am bus botcile in palaria apicola si am strans plasa sa nu plece. Pacat ca n-am avut inspiratia sa fac si o poza, la cat eram de zapacita si stresata sa nu-mi zboare matcile nu m-am mai gandit si la poza. In 5 minute ai iesit 8 matcusoare frumoase, brunete( asa cum ii plac sotului meu ) din care am recuperat doar 7 . Una a zburat si-mi pare tare rau ca am scapat-o .Parca era si cea mai mare dintre toate.
Si iar am aplicat improvizatii de urgenta. Pentru ca nu aveam custi speciale le-am pus pe fiecare intr-o cutie de chibriturituri deschisa foarte putin,le-am pus putina miere si le-am asezat pe sita unui stup sa fie la temperatura potrivita. Pana aseara m-am ,,distrat,, formand 6 nuclee. A durat mult pentru ca nu prea sunt rapida .
Una dintre matci a ramas pana astazi in cutie, pe sita stupului.
Mai pot forma un nucleu cu ea sau nu se mai poate ?
Dupa masa voi merge sa vad ce fac cu ea.
lexa

Mesajde victor s » 19 Iun 2011, 12:34

si diseara pui ceva poze si vii cu completarile de ultim moment... :lol:
am ramas ca in pauza de publicitate dintr-un serial preferat...
toate cele bune !
victor s

Mesajde gica » 19 Iun 2011, 17:26

lexa scrie: Stiti cum a facut Ion Creanga cu pupaza din tei? Asa am facut si eu, am bus botcile in palaria apicola si am strans plasa sa nu plece. Pacat ca n-am avut inspiratia sa fac si o poza, la cat eram de zapacita si stresata sa nu-mi zboare matcile nu m-am mai gandit si la poza. In 5 minute ai iesit 8 matcusoare frumoase, brunete( asa cum ii plac sotului meu ) din care am recuperat doar 7 . Una a zburat si-mi pare tare rau ca am scapat-o .Parca era si cea mai mare dintre toate.
Mai pot forma un nucleu cu ea sau nu se mai poate ?
Dupa masa voi merge sa vad ce fac cu ea.

Mai mai mai,
Unul din motivele care ma tin legat de acest forum este inventivitatea colegilor stupari.
Mai lexa, (daca esti doamna scuza-ma),in situatia de mai sus puteai sa faci nuclee de imperechere la numar cu cate reginute aveai.Doua -trei picaturi de tuica si o ceapa verde rezolva aproape 100% situatia.Reginele tinere le dadeai cate una la urdinis din prima la 10-20 de minute dupa formare si totul era ok.Garantat aproape 100%
gica

Mesajde lexa » 19 Iun 2011, 19:29

Domnule Gica, nu va faceti probleme in privinta adresarii, e bine oricum insa lamuriti un necunoscator , in nucleul de imperechere ce fel de rame pun, tot puiet si mancare ca si la RA?
Eu am pus in cele 6 pe care le-am format ieri o rama cu puiet capacit, una cu mancare si una cladita goala + o diafragma din papura pentru mentinerea temperaturii. Cutia cu matca am pus-o cu deschiderea deasupra intervalului ocupat cu albina.
Cat despre ceapa sau tuica am auzit dar nu am folosit niciodata. Am bagat la cap, multumesc. Data viitoare, cand va fi asta, incerc.
Mai am in atentie o familie cu botci dar sper sa nu ajunga sa-mi eclozeze matcile in mana.
Azi dupa masa a plouat si nu am mers deloc la stupi. Matca mea , cea de a saptea de ieri a ramas tot deasupra sitei in stup.
Credeti ca o mai pot folosi maine dupa masa ? Influenteaza in vreun fel prezenta ei in comportamentul albinelor din stupul respectiv? Albinele o hranesc?
Raman datoare cu poze.
lexa

Mesajde dorindafi » 19 Iun 2011, 20:58

lexa scrie:Domnule Gica, nu va faceti probleme in privinta adresarii, e bine oricum insa lamuriti un necunoscator , in nucleul de imperechere ce fel de rame pun, tot puiet si mancare ca si la RA?
Eu am pus in cele 6 pe care le-am format ieri o rama cu puiet capacit, una cu mancare si una cladita goala + o diafragma din papura pentru mentinerea temperaturii. Cutia cu matca am pus-o cu deschiderea deasupra intervalului ocupat cu albina.
Cat despre ceapa sau tuica am auzit dar nu am folosit niciodata. Am bagat la cap, multumesc. Data viitoare, cand va fi asta, incerc.
Mai am in atentie o familie cu botci dar sper sa nu ajunga sa-mi eclozeze matcile in mana.
Azi dupa masa a plouat si nu am mers deloc la stupi. Matca mea , cea de a saptea de ieri a ramas tot deasupra sitei in stup.
Credeti ca o mai pot folosi maine dupa masa ? Influenteaza in vreun fel prezenta ei in comportamentul albinelor din stupul respectiv? Albinele o hranesc?
Raman datoare cu poze.

:mrgreen: lexa= daca nu ar fi fost acest forum,crezi ca nu te-ai fi descurcat :?: asha ca nu mai sta ca ramane matca fata mare :lol:
dorindafi

Mesajde lexa » 20 Iun 2011, 20:23

Poate ca m-as fi descurcat si fara forum insa... matca de ieri,, ramanea fata mare ,,
daca nu o puneam azi intr-un nucleu aplicand metoda cu ceapa recomandata de un domn de pe forum.
Cat despre celelalte matci, sunt una calda, una rece :mrgreen: adica din cele 6 doar 3 mai erau azi in viata si trei,,au murit fete mari,, ( citez pe domnul Dorindafi) si inchise in cutie saracele. Nu sunt prea incantata de rezultat si inca nu e finalul, abia dupa ce se imperecheaza pot spune ca am reusit. Ceva am gresit , dar nu stiu ce. Ceea ce e clar e ca mai am muuuulte de invatat chiar si de pe forum.
lexa

Mesajde lexa » 20 Iun 2011, 20:32

asa arata cutia in care matca a supravietuit si a fost acceptata
Fişiere ataşate
DSC06350.JPG
x
lexa

Mesajde lexa » 20 Iun 2011, 20:34

asa au fost asezate cutiile pe rame
Fişiere ataşate
DSC06348.JPG
lexa

Mesajde lexa » 20 Iun 2011, 20:41

Ce nu a fost bine? Sau nimic n-a fost bine.
Oricum azi am bantuit prin mai multi stupi dupa botci ca sa inlocuiesc matcile care au murit dar...ciuciu :( nu mai am botci. Cele despre care stiam ca exista arata cam asa deci , mai am de asteptat. Cine imi spune cam cat mai dureaza pana vor fi bune de lipit in nucleele mele ramase orfane?
Fişiere ataşate
DSC06346.JPG
lexa

Mesajde Adi Hodis » 20 Iun 2011, 20:58

lexa scrie:... Cine imi spune cam cat mai dureaza pana vor fi bune de lipit in nucleele mele ramase orfane?

Cand e urgent, nu mai conteaza decat sa ai botcile si ce are daca le pui asa cum sint ? :roll:
Daca chiar doresti o info. ... uite o poza dupa care potzi sa apreciezi ... da´ ATENTIE !!! cu deranjul ;)
-NU DERANJA !
( si eu ... care nu tzin cont de asta ... :P )

PS
Multzumim lu´ Balanescu ;) :)
Fişiere ataşate
file.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde victor s » 20 Iun 2011, 21:10

sunt convins ca acest calendar ar trebui respectat cu strictete...dar ce sa te faci cu incepatoru'...curiozitatea este mult mai mare decat regula aceea cu "nu se deranjeaza"...
ce zice pinguinu' ca mine..." las ca poate nu se deranjeaza chiar asa de rau..."
pai crezi ca rezist sa nu deranjez vineri "crescatoria de matci" din stupul meu? :lol:
nu prea cred...dar poate data viitoare nu mai deranjez... :lol:
victor s

Mesajde lexa » 20 Iun 2011, 21:17

Si eu va multumesc amandurora. Imaginea imi este de un real folos. In ceea ce priveste deranjul, mai am de asteptat cam pana vineri?
Am mai priceput inca o chestie, din lipsa de caldura unele botci de pe partea de jos a fagurelui nu mai ajung sa fie matci.
Inca o data multumiri dvs si FORUMULUI.
lexa

Mesajde Adi Hodis » 20 Iun 2011, 21:20

victor s scrie:...
nu prea cred...dar poate data viitoare nu mai deranjez... :lol:

Victore, este ca e rau mancariciu´ ... vezi sa nu cauti botci s-au matci pe la prieteni :P

Daca zici ca " poate data viitoare ... " las´ ca merge da´ numa acuma, de data asta ;) :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE