Un gand bun pentru toti colegii de suferinta!
Pierderi de familii sunt in toate iernile, mai mici sau mai mari, in stricta dependenta de factorii favorizanti.
Insa, motivele pierderilor sunt diferite de la stupar la stupar, de la zona la zona, si datorita tehnicilor de intretinere diferite.
O iarna ca asta se intalneste rar, si atunci normal ca pierderile sunt mai mari. Dar nu toti colegii din tara au avut parte de spectacolul din SE tarii.
Bazandu-ne pe ultimile ierni blande cand au trecut peste iarna cu brio si familiile mai slabe si nucleele cu matci de rezerva, am continuat in aceeasi nota. Insa acum am avut parte de o iarna grea.
Pica tot ce-i slab sau cu mancare putina, si familiile foarte puternice.
Concluzia personala este ca cel mai bine trec testul unei ierni grele familiile medii, stranse pe 5-6 dadant. Nu cele foarte puternice, nu cele slabe. La aceste 2 categorii putem avea surprize.
Rama dadant este buna pentru iernat.
O parere vis-a-vis de faptul ca anul asta sunt voci care spun ca familiile au consumat peste masura: cei care au facut cuiburile prea devreme in toamna nu au luat in calcul consumul din oct, nov, dec, adica daca au format cuiburile la sfarsit de septembrie, normal ca a ramas mai putina miere pt iarna adevarata. Formez cuiburile cat mai tarziu toamna, pe rame cu miere din marginea cuibului, scotand ramele din centru de unde a eclozionat puietul, care in mod mormal au coroana mica.
Tot in elucidarea misterului cu consumul mare de pana cum, trebuie luat in calcul, de catre cei care practica iernarea cu sita pe fund, un consum mai mare fata de fundul plin, clasic. Pentru ca in astfel de stup albina da piept direct cu temperatura extrema de afara sau cu viscolul care isi face de cap, sunt in continua activitate de mentinere a caldurii din cuib, cu mai putine perioade de repaus.
De asemenea este de luat in calcul un consum mult marit la cei care ierneaza pe inlocuitori de miere (hidrolizat de porumb) fata de cei care ierneaza pe miere florala, precum si o incarcare a intestinului mai mare, cu reziduuri din prelucrarea acestui "dulce".
Oricum, datorita perioadei de ger prelungit la cateva saptamani, sunt de acord cu un consum sporit fata de alte perioade de iarna anterioare, peste normalul perioadei la care ne raportam, dar nu extrem. Nu cred sa fi sarit consumul din toamna pana acum de max 6-8 kg miere pentru o familie medie bagata la iernat pe 5-6 dadant.
Greul de acum incepe.
Indiferent ce greseli am facut fiecare din noi, este important sa nu le mai repetam, sa invatam astfel din propria experienta, si sa privim cu optimism in viitor.
PS: am niste nuclei pe 3 rame dadant cu matci de anul trecut pastrati ca rezerva de matci, iernati in orizontali de 16 rame impartit in 5 compartimente prin diafragme etanse din pfl (5 nuclei in lada), pana acum ierneaza brici.