Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

testare miere salcam

Mesajde ratamahatta » 20 Iun 2011, 20:16

Salutare.. O mica intrebare catre veteranii meseriei.. Am achizitionat de curand niste miere de salcam.. Ideea e ca mi s-a parut chiar din momentul in care am achizitionat-o ca era prea fluida. Vanzatorul mi-a spus ca asa trebuie sa fie, pentru ca ar fii miere noua de anul acesta, si pe langa asta se mai pune la socoteala si caldura de afara. Am mers pe mana lui.. pentru ca mai cumparasem de la el si a fost ok mierea, plus ca am zis ca na, o stii mai bine el, caci cu asta se ocupa. Problema e ca, ajuns acasa, tot nu prea imi venea mie sa cred ca asa ar trebui sa fie(mai ales ca stiu ca miere de salcam poate fii cel mai usor contrafacuta). Asa ca am pus-o la testul cu apa.. test pe care il mai facusem si pana acum ca sa verific mierea. Numai ca de data asta mierea s-a imprastiat imediat in apa.. si din cate stiu eu asa se comporta mierea facuta din ceai, apa si zahar.

Intrebarea e.. sunt eu suspicios de pomana sau chiar asa se comporta mierea de salcam proaspata si in conditii de caldura?

Multumesc anticipat!
ratamahatta

Re: testare miere salcam

Mesajde gica » 20 Iun 2011, 21:03

Aloooooooo,domnuuuuuuuuuu,mierea de salcam nu poate fi masluita.Pune-o matale in frigider o zi si apoi fa proba aceea daca alta nu stii.
Cum poti sa faci afirmatii din astea cand la sigur ti-a dat-o si mai ieftin fiind client vechi.
Chiar crezi ca are chef sa-si piarda clientii.E deajuns sa zica unul niste trasnai si se duce totul.
Raspunsul la intrebare este:
-esti suspicios,
-toate mierile se comporta astfel la cald.
gica

Mesajde ratamahatta » 20 Iun 2011, 21:32

Imi cer scuze daca am facut vreo afirmatie gresita, dar asa am auzit si chiar citit.. si anume faptul ca mierea de salcam poate fii contrafacuta printr-o infuzie de salcam cu apa si zahar. Daca totusi raspunsul vine din partea dumneavoastra, atunci o sa il iau de bun, mai ales ca vad ca sunteti apicultor din zona Gorjului, unde din cate stiu eu se face cea mai buna miere. Sincer si vanzatorul imi spusese sa pun mierea la rece o zi pentru ca mierea sa fie mai putin fluida. Chiar asa o sa procedez si o sa fac iar testul cu apa. Oricum multumesc de ajutor. Sfatul dumneavoastra mi-a fost util.
ratamahatta

Mesajde gica » 20 Iun 2011, 21:42

Domnule,mierea de salcam referitor la culoare merge de la aproape incolor la galben pai.Dar e limpede cristal.Cu infuzia aceea se obtine o tolboroseala ca dracu.Apoi vine acel gust specific,fin si superb de neegalat.
In alta ordine de idei,nu ai fost pacalit.
Dar daca ai nevoie de o teapa du-te in supermarket sau la vesnicii pietari.Garantez eu.
gica

Mesajde Adi Hodis » 20 Iun 2011, 22:06

ratamahatta scrie:Imi cer scuze daca am facut vreo afirmatie gresita, dar asa am auzit si chiar citit.. si anume faptul ca mierea de salcam poate fii contrafacuta printr-o infuzie de salcam cu apa si zahar...

Salut
Sper ca nu a specificat ca, acea infuzie sa se faca direct in mierea recoltata, deoarece o sa rezulte un borsh bun de facut tzuica.
Asta si-a imaginat un stupar cu multi ani in urma si i-a explodat un butoi, ca a amestecat siropul direct in miere si apoi a inchis bine butoiul. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ratamahatta » 20 Iun 2011, 23:09

Bun. Pana la urma ajung la conculuzia ca nu am fost pacalit. Dar pana la urma se pare ca oricum am atins un subiect bun de dezbatut si la care sunt sigur ca sunt multi care vor sa afle raspunsul. Cel al mierii contrafacute, sau sa ii spunem mai frumos, al mierii slab calitative. Chiar as vrea sa aflu de la cunoscatori la ce sa ne uitam ca sa putem face diferenta dintre o miere buna si una contrafacuta. Trebuie sa fie anumite chestii care fac diferenta. O sa incerc sa dau eu startul, desi nu ma ocup cu productia de miere, si sunt doar consumator.

O sa mentionez doar ce am auzit(nu inseamna ca este si adevarat, stiti cum e.. gura lumii sloboda):
- povestea cu infuzia(valabila doar la mierea de salcam)
- miere cu multe bule mari de aer = miere slab calitativa
- miere zaharisita cu cristale mari = miere cu multa apa

Acestea sunt cateva din diferentele dintre o miere buna si una slab calitativa pe care le-am auzit de la unu de la altul.
As vrea sa ma sustineti sau sa ma contraziceti, cu argumente, si daca mai sunt diferente sa le mentionati, pentru ca sunt sigur ca merita stiute de consumatori, pentru ca pe langa banii dati, poate fii vorba chiar si de sanatatea lor.

Multumesc frumos.
ratamahatta

Mesajde LUCIAN AVRAM » 20 Iun 2011, 23:23

O sa mentionez doar ce am auzit(nu inseamna ca este si adevarat, stiti cum e.. gura lumii sloboda):
- povestea cu infuzia(valabila doar la mierea de salcam)
- miere cu multe bule mari de aer = miere slab calitativa
- miere zaharisita cu cristale mari = miere cu multa apa

:lol: :lol: :lol: :lol: aoleu , da chiar nu stii nimic despre miere ?
oricum mi se pare o idee buna , asta cu informarea clientilor despre mierea cu adevarat NATURALA ! ;)
LUCIAN AVRAM

Mesajde ratamahatta » 20 Iun 2011, 23:29

LUCIAN AVRAM scrie: :lol: :lol: :lol: :lol: aoleu , da chiar nu stii nimic despre miere ?
oricum mi se pare o idee buna , asta cu informarea clientilor despre mierea cu adevarat NATURALA ! ;)

Da, dupa cum am spus sunt consumator( nu producator), si nu de foarte mult timp. De aceea si intreb. Mi se pare corect sa intrebi cand nu stii.

Astept in continuare raspunsuri cu argumente. Multumesc.
ratamahatta

Mesajde gica » 20 Iun 2011, 23:32

ratamahatta scrie:Bun. Pana la urma ajung la conculuzia ca nu am fost pacalit.
Multumesc frumos.

Giurgiuvene,matale al cui esti din Congo?
Asa intreaba un clasic in viata dintre noi daca te prinde ca nu te prezinti
Ca de prezentat parca nu-mi aduc aminte.Vezi ca noi ne cam cunoastem pe aici.
gica

Mesajde LUCIAN AVRAM » 20 Iun 2011, 23:34

lasa-l incet nea Gica , nu speria omul ,(clientul) , spune el singur pana la urma , i-am dat un MP , sa vedem daca raspunde ! sa traiesti ! ;)
LUCIAN AVRAM

Mesajde ratamahatta » 20 Iun 2011, 23:46

gica scrie:
ratamahatta scrie:Bun. Pana la urma ajung la conculuzia ca nu am fost pacalit.
Multumesc frumos.

Giurgiuvene,matale al cui esti din Congo?
Asa intreaba un clasic in viata dintre noi daca te prinde ca nu te prezinti
Ca de prezentat parca nu-mi aduc aminte.Vezi ca noi ne cam cunoastem pe aici.

:) Da imi cer scuze.. N-am stiut ca asa se poarta.. Sunt din Bucuresti.. restul nu mai conteaza.. puteti sa ma luati drept CLIENT. Cel care da banu pe munca dumneavoastra. Ca si client vreau sa ma informez.
ratamahatta

Mesajde LUCIAN AVRAM » 21 Iun 2011, 00:04

mi se pare REZONABIL , daca erai din provincie ti-as fi recomandat sa intri in randurile noastre , :) !

mai vorbim maine ca acum e 12 noaptea si maine dimineata direct la stupi mergem !
sa traiesti !
LUCIAN AVRAM

Mesajde balasbebe » 21 Iun 2011, 05:46

Ce bun ar fi testul cu apa pentru procesatori. Inca nu s-a ghicit un test sigur.
balasbebe

Mesajde gica » 21 Iun 2011, 08:40

Ca sa ai macar datele de plecare citeste aici (trimitere facuta de un coleg):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Miere
gica

Mesajde gica » 21 Iun 2011, 09:03

Daca doresti citeste si asta (pusa de un coleg pe alt forum) :

EXAMINAREA SI ANALIZA MIERII
Examinarea si analiza mierii se face pentru aprecierea calitatii si puritatii ei, pentru stabilirea starii de degradare sau alterare si pentru depistarea falsificarilor. În aceasta pagina va vom prezenta metodele care se folosesc,cat si normele interne si externe care certifica ca produsul este de calitate.
Examenul organoleptic
Examenul organoleptic se refera la culoarea, mirosul, gustul, consistenta si puritatea mierii.
- Culoarea: se apreciaza prin examen vizual la lumina zilei pe o cantitate de 10-15 g de miere, introdusa intr-o eprubeta cu diametrul interior de 10 mm. Se poate determina culoarea si cu melascopul, aparat ce stabileste nuantele mierii. Rezultatele examinarii se exprima in urmatorii termeni: incolora, galbena-deschis, aurie, portocalie, verzuie, roscata, bruna, inchisa.
- Mirosul si gustul: se apreciaza prin mirosire si degustare. In acest caz se indica denumirea plantei dominante si provenienta, precum si eventualele particularitati gustative: acrisor, amarui, astringent, etc. Mirosul, gustul se exprima in placut, dulce,caracteristic mierii de albine, slab aromat, etc.
- Consistenta: se apreciaza dupa modul de scurgere a mierii de pe o lopatica de lemn. Ea poate fi uniforma, fluida, vascoasa, cu diferite aspecte de cristalizare. La mierea cristalizata se indica si particularitatile structurale inainte de fluidizare ca:untoasa, cristalizata fin, cristalizata nisipos, cristalizata grosolan.
- Puritatea: se apreciaza prin examinarea probei de miere care a servit la stabilirea culorii, la lumina directa a zilei si se identifica fragmente de cadavre de albine, de ceruri, etc.
- Examenul microscopic consta in examinarea sedimentului depus intr-o solutie de miere in apa. Pentru acest scop se omogenizeaza 10 g miere in 20 ml apa distilata. Dupa omogenizare se toarna in fiole si se centrifugheaza timp de 4 minute, cu 2500 turatii pe minut. Se decanteaza 2/3 din continutul fiecarei fiole, iar restul se amesteca, se omogenizeaza. Se aduna intr-o singura fiola, care se centrifugheaza din nou, in aceleasi conditii. Lichidul clar se decanteaza, iar sedimentul se intinde pe 2 lame, in cate doua fractiuni pe fiecare. Peste acestea se picura o solutie calda de glicerina-gelatina 1:1, iar deasupra se aplica o lamela. Fixarea se face tinand preparatul in pozitie orizontala la temperatura de 42 grade timp de 20 minute. Examinarea se face la un microscop care mareste de aproximativ 350 de ori, stabilindu-se provenienta graunciorilor de polen, precum si a celorlalte componente din preparat.
- Analize fizice si chimice de laborator
Inainte de analiza, proba de miere se omogenizeaza prin agitare cu o bagheta de sticla sau cu o lingura, iar mierea cristalizata se incalzeste in prealabil la aproximativ 45 grade C dupa care se amesteca, ca si mierea fluida.
- Determinarea continutului in apa:
se face cu refractometrul. Pe prisma inferioara a refractometrului, se aplica o picatura din proba de miere si imediat se inchide camera. Cu ajutorul oglinzii se orienteaza un fascicul de lumina prin deplasarea cremalierei pana in momentul in care partea intunecoasa a campului vizual ajunge in centrul unde se intersecteaza liniile vizuale. In acest moment, indicele de refractie se citeste pe scala.In functie de acest indice, cu ajutorul tabelelor care insotesc refractometrul se stabileste procentul de substanta uscata, respectiv continutul mierii in apa. La unele refractometre se poate citi direct, pe scala, procentul de apa. La mierea de albine, umiditatea este admisa pana la 20%.
- Greutatea specifica a mierii: se poate determina la nivelul stupinelor astfel:
intr-un vas de sticla se cantareste exact 1 kg de apa, dupa ce in prealabil i s-a luat tara si se noteaza nivelul apei. Apoi, vasul se desarta, se usuca si se umple cu miere pana la semn, dupa care se cantareste. Diferenta dintre greutatea vasului cu miere si tara acestuia reprezinta tocmai greutatea specifica a mierii.
- Determinarea cenusei:
Se face prin calcinarea unei probe de 10 g miere, intr-un creuzet. Mai intai se evapora pe o baie de apa, se carbonizeaza la o flacara slaba si apoi se calcineaza. Se raceste in exicator si se intareste treptat, până se ajunge la masa constantă.
- Determinarea aciditatii:
ajuta la aprecierea gradului de prospetime a mierii. Aciditatea mierii se exprima in grade de aciditate, adica numarul de centimetri cubi de NaOH n/10 necesari sa neutralizeze aciditatea din 10 g de miere.
- Determinarea zaharului invertit (reactia Elser): Glucoza si fructoza in stare libera au capacitatea de a reduce sulfatul de cupru in mediul alcalin si cald,pe care-l transforma in oxid cupros.Cantitatea de oxid cupros ce se formeaza in conditii de lucru specifice, este proportionala cu concentratia celor doua zaharuri reducatoare din solutia de cercetat.
- Determinarea zaharozei
(metoda Elser): Se determina zaharul direct reducator inainte si dupa invertire (hidroliza acida), iar prin diferenta se calculeaza zaharoza.
- Determinarea indicelui diastazic:
In mierea naturala de albine exista mai multe enzime. Amilaza este enzima cu cea mai mare rezistenta la tratarea termica, aceasta fiind ultima care se distruge. Pe baza acestei insusiri, amilaza poate fi folosita ca test general de apreciere (indice enzimatic, sau diastazic) a calitatii mierii naturale. Mierea naturala supusa unui tratament termic brutal va avea indicele diastazic cu valori reduse sau chiar zero. Acelasi lucru se constata si la mierea falsificata. La baza determinarii indicelui diastazic sta determinarea activitatii amilazei. Indicele diastazic se defineste ca numarul de ml dintr-o solutie de amidon 1% care a fost transformat in dextrina in timp de o ora, la temperatura de 45 grade C si pH optim, de catre amilaza continuta de 1g miere.

Ai mai sus la indemana cateva mijloace simple.
Sau e mai usor de batut campii si vorbit ca politicienii la tv ?
gica

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE