Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pericol ???

Mesajde mihalache_mitica » 15 Feb 2012, 22:49

Este din cauza deranjului dar mai ascultai si maine cred ca o sa se linisteasca .Iernare fara pierderi.
mihalache_mitica

Mesajde Badea Alin » 15 Feb 2012, 23:43

Încercati să nu-i mai deranjați. Dacă le-ați lăsat miere și le-ați făcut tratamentul nu aveți de ce să vă faceți griji.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde IGI » 16 Feb 2012, 01:35

mihaigs scrie:Buna seara. La inceputul lunii ianuarie (peste 10 grade ,ceva zbor de curatire) am bagat in fiecare stup cate o punga cu 1 kg. de pasta din miere cristalizata si zahar pudra (cantitati egale).Acum cateva zile cand am curatat zapada de la urdinisuri ,la unul dintre stupi am observat la urdinis miere cursa .Intrebarea mea este daca mierea cursa din punga poate afecta albina .Nu am putut ridica capacu sa vad ce este in stup.Zapada multa si ger.

Iarna trecuta am facut turtite de candy (nu turta tip apifonda),din cauza ca nu a fost buna compozitia (aici probabil nerespectarea cu strictete a retetei chiar si din neatentie sau neglijenta), albina nu a avut nevoie de suplimente, gaurile date in pungi in partea posterioara a turtelor, gauri date prea multe, turtele au stat o perioada mare pe cuiburile care degajau caldura topind compozitia care a curs peste albine.
In primavara la curatenie generala, la majoritatea stupilor, cate 2-3 pumni de albina moarta si pe jumatate moarta, toata naclaita in candy.

S-ar putea ca "materialul" administrat de dumneavoastra albinelor, sa fie inpropriu prin compozitia sa si de aici problema cu curgerea mierii. Daca familia e puternica face caldura, care topeste "materialul" administrat.
Mentionez ca "materialul" administrat de mine anul trecut, la temperatura camerei era ca betonul.
P.S.
Dupa cum ati observat domnule mihaigs, in ceea ce priveste hrana administrata in cazul dumneavoastra si al meu, m-am exprimat cu: "materialul", cu ghilimelele de rigoare, pentru ca am indoieli privind respectarea cu strictete al retetei pe care presupun ca o aveti din anumite carti, sau de pe forum.
IGI

Mesajde mihaigs » 17 Feb 2012, 11:55

Domnule IGI observ ca si dumneavoastra ati avut din nefericire o experienta asemanatoare cu a mea.In timp ce dumneavoastra spuneti ca "materialul" pe care la-ati facut erau ca betonul si totusi s-au topit ,eu chiar am gresit nerespectand reteta pe care de altfel o stiu. Acum nu pot decat sa sper ca pagubele vor fi cat mai mici. Va multumesc pentru comentariu,
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Mesajde peterneamt » 17 Feb 2012, 12:26

Greseala este la modul de administrare . Folositi pungi de frigider la rola de 500 bucati de 3 kg in care puteti da si siropul direct pe cuib (vezi administrarea siropului la punga ), dar si turtele care nici nu se mai usuca si nici nu mai curg (se pune 1kg per punga ) si nici mierea decristalizata. Singurul inconvenient este ca punga o fac franjurii si incearca sa o dea afara si pot bloca urdinisul si din aceasta cauza trebuie intervenit si trebuie luata punga golita . La administrare nu mai trebuie gaurita punga, se ocupa albinele si o fac cind si cit au nevoie. Avantaje sunt multe : - SE EVITA FURTISAGUL - SIROPUL NU SE ACRESTE - NU SE MAI INEACA ALBINE - O POT LUA SI PE FRIG etc.
peterneamt

Mesajde aurelt60 » 17 Feb 2012, 14:52

Am citit toate cele de mai sus si va pot spune doar cum fac eu ; las in stup miere suficienta in toamna si nu ma calicesc sa o iau pe toata pentru mine.Daca au suficiente provizii de miere nu trebuie sa ne facem probleme. Undeva citeam ca noi oamenii incercind sa facem bine ....facem mai mult rau din teama sau din nestiinta. Nu am pus niciodata mincare deasupra desi la inceput am fost pregatit,dar am iesit din iarna foarte bine si cu mortalitate normala.
Ultima oară modificat de aurelt60 pe 17 Feb 2012, 16:34, modificat de 2 ori în total.
Ai grija ce iti doresti pentru ca este posibil sa se indeplineasca!
aurelt60

Mesajde valentin » 17 Feb 2012, 14:56

ce inseamna mortalitate normala?
valentin

Mesajde aurelt60 » 17 Feb 2012, 16:28

In urma cu citiva ani am intrebat si eu un stupar cu mai multa experienta si a spus asa; este normal sa fie mortalitate deoarece albina inbateineste si moaere, asta este normal, ca uneori o vedem in fata stupului, alteori o cara albinele si nu prea vedem.Ce inseamna normalitate ....depinde cit de mare a fost familia in toamna, daca a fost mai mica 5-6 rame, cam un pumn per total iarna ceea ce transpus in calcul ...daca un stup are toamna tirziu citeva mii, 20 la suta af fi citeva sute, dar poate fi mai mult sau mai putin in infunctie de mai multi factori,mincare, umiditate, boli,perioade fara ferestre cu soare.... la mine cam atit este.
Ai grija ce iti doresti pentru ca este posibil sa se indeplineasca!
aurelt60

Mesajde balu » 17 Feb 2012, 17:34

[quote="aurelt60"]Am citit toate cele de mai sus si va pot spune doar cum fac eu ; las in stup miere suficienta in toamna si nu ma calicesc sa o iau pe toata pentru mine.
citind asa cineva poate intelege ce daca nu le iei nimica din miere o sa le ajunga fara probleme :D , primul meu roi natural, primul contact cu albina, si desi i-am mai bagat sirop in toamna, era sa moara de foame, deci si fara sa le iei e posibil sa trebuiasca sa le mai pui tu
balu

Mesajde IGI » 17 Feb 2012, 18:15

aurelt60 scrie:Am citit toate cele de mai sus si va pot spune doar cum fac eu ; las in stup miere suficienta in toamna si nu ma calicesc sa o iau pe toata pentru mine.Daca au suficiente provizii de miere nu trebuie sa ne facem probleme. Undeva citeam ca noi oamenii incercind sa facem bine ....facem mai mult rau din teama sau din nestiinta. Nu am pus niciodata mincare deasupra desi la inceput am fost pregatit,dar am iesit din iarna foarte bine si cu mortalitate normala.

In cazul dumneavoastra poate.....insa fiecare stupina e altfel, are sau nu, ce sa culeaga in toamna, daca nu mergeti pe dezvoltare, nu aveti toamna lunga si secetoasa, daca chiar ati ajuns in toamna sa aveti hrana destula pentru a iesi din iarna cum trebuie, poate in primavara doriti sa inmultiti, sau in alte cazuri sa pregatiti albinele pentru culesurile principale, nu voi insira acum tot ce trebuie facut pentru aceste lucruri, in afara de asta ficare apicultor poate opta pentru cum sa-si conduca stupina.

Cu respect, dumneavoastra ati iesit din subiectul acestei teme si ati dat alta solutie de a face apicultura pe care omul a ales-o.
Sunt probabil unii apicultori care golesc familiile de albine in toamna de miere, apoi completeaza cu zahar pentru ca este mai ieftin si apicultorul respectiv vrea sa faca mai multi bani.....dupa cum am spus; fiecare face cum alege si cum crede ca e mai bine.

Insa aici vorbim de momentul in care am ales sa merg pe drumul acesta, cum fac sa iasa mai bine pentru albinele mele si pentru mine, NU de alte metode.
IGI

Mesajde FLORINELU » 17 Feb 2012, 18:35

la inceputul meu in apicultura m-am luat si eu dupa unii sfatuitori si am facut turte dupa reteta primita.era primavara,si turtele mele au ajuns la unii stupi la urdinis curgand.am avut un furtisag de toata frumusetea si daca nu eram la stupina,nu stiu cum se termina. si asa mi-au murit o gramada de albine.din aceasta patanie am invatat ceva.
FLORINELU

Mesajde balanciprian » 17 Feb 2012, 19:49

in perioada de varf a verii intr-o familie sunt in medie intre 40 000-60 000 membri iar cel mai mic numar sunt in ianuarie,in jur de 10 000.in conditiile astea 20% din 10 000 sau poate 8 sau 7 nu poate fi cateva sute.pot fi si doi pumni de albina moarta, tot nui bai
balanciprian

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR