Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Unde shi cu ce am greshit asta iarna

Mesajde proapis13 » 26 Mar 2011, 20:44

Plec de la premiza ca fiecare dintre noi are in strafundul sufletului sau
o mica indoiala in ceea ce priveshte capacitatea aprecierii rezervelor
de hrana,temerea ca nu a facut tratamentele la timp,shi a zis ala
c-a zis ala,am citit undeva ca....ba inca a mai confirmat shi X ca
era mai bine asha....trebuia sa fi inceput hrana de stimulare a pontei cu polen,
ba nuuuu,ca daca venea frigul???
Multzi au gasit cate o familie moarta,altzii una orfanizata,altul fara miere
shi pe moarte,altul fara puiet la data asta - doamne fereshte....
Altzii la data cand scriu poate ca au paduchi shi sigur unii au shi de ce???
Haidetzi daca se poate sa trecem fiecare prin testul de sinceritate shi de
apreciere din partea colegilor shi sa scriem fiecare;unde shi cu ce am greshit asta iarna????
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Re: Unde shi cu ce am greshit asta iarna

Mesajde Hans » 26 Mar 2011, 23:19

Noi toti sintem oameni si ca urmare supusi greselilor (desigur mai exista si din specia acelora fara de greseli-care
au de regula o pozitie de conducere ((sotiile le exclud de aceasta data)). Eu cred insa ca in ceea ce priveste apicultua trebuie sa facem tot ce este in puterea noastra perntru asigura existenta in continuare a albinelor pe planeta noastra spre folosul nostru si al urmasilor nostri. Si asta eu o spun fara demagogie: fapt pentru care eu cred
Ca apicultorii sunt indreptatiti Sa obtina foloase de pe urma albinelor din moment ce acestia le asigura conditii de trai si de supravietuire. Spun asta pt. Ca in tarile west-europene sunt o serie de oameni(vegani s-au vegetarieni, care ne acuza ca exploatam albinele si in conseciinta nu consuma produse apicole). In Ziua de azi albina nu Mai are sanse de supravietuire fara apicultor!
Atit ca introducere. Eu am facut tot ce a stat in puterea mea ca cele 22 fam. sa treaca cu bine peste iarna, si totusi
In ianuarie am depistat o fam. decedata - cu cel putin 10 kg de miere, fara nosema s-au alte semne de boala, daca
A avut Matca s-au nu, nu pot spune cu exactitate Pt. Ca nu am avut suficient timp sa o caut minutios.) Ceilalti 21de
Stupi sint insa in prezent de exceptie, cei mai slabi sunt pr 10 rame cei Mai buni pe 20 si cu f.mult puiet ptr. Aceasta data calendaristica. Si totusi, de ce a murit acel stup puternic?!!! Nu Mai am accu, Data viitoare am Sa scriu
Ce urmaresc eu pe parcursul anului ca Sa am stupi puternici pe tot parcursul anului- nu stiu daca es fac totul bine s-au nu, dar eu sunt multumit Cu rezultatele.
Hans

Mesajde alt stupar » 27 Mar 2011, 06:20

Greseli ?
Cine nu le face :lol: ???
Uite, eu am comis-o in toamna, la doua "faze":
1. am facut pe tamplaru`priceput, am despartit niste orizontali in doua cu diafragma etansa, atat de etansa incat, fiind facuta din lemn verde, in februarie circulau albinele dintr-o parte in cealalta ca pe bulevard!
Acum, in loc de 12 familii normale, in lazile alea sunt 6 "animale". Dar si 6 matci in minus!
2. am inclinat in toamna, la hraniri, lazile spre spate, in ideea ca daca-mi scapa ceva stropi de sirop pe langa hranitoare sa nu curga pe urdinise. Inclinate au ramas si peste iarna si hmmm...ce balta frumoasa am gasit in unele de la zapada topita pe scandura de zbor :oops:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde proapis13 » 27 Mar 2011, 09:15

Oricum te-ai ales cu ,,gratii hanneman'' shi putzin mucegai cand o da caldura :(
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 19 Feb 2012, 01:15

cred ca am gresit doar ca m am luat dupa unii priceputi care au muls tot si acum stau ca niste caini la injectie Greseala consta in faptu ca m am stresat fara motiv cu privire la iernare a fost o iarna frumoasa care a facut selectia ca in orice domeniu .M am saturat de fraze de tot felu Ai lasat mancare i ai tratat corect acum e tot normal AM deschis la un prieten 5 stupi si erau morti pt ca a luat de la CINEVA VARACHET IN TOAMNA MAI IEFTIN Asta e a economisit ceva acum o ia de la capat mortalitate 100% asta e important e ca la primavara vrea sa o ia de la capat
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 09:56

Apropo de prietenul tau,daca nu a facut tratamentul cum /cind trebuie :?:
Uitasem de acest topic
Din cate vad in iarna trecuta Nu a gresit niciunul dintre colegii nostri si ma bucur :lol:
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 19 Feb 2012, 11:53

Cred ca era mai indicat sa denumim subiectul:
Unde am gresit in toamna.

Io am gresit ca am lasat cateve zeci de roi ...cam mici sa treaca iarna.Mai bine uneam intre ei.Aveau toti regini tinere si...m-am riscat.deocamdata sunt ... la nr.
Am mai gresit ca am plecat de la polen abundent (12 august) la ...ghici in lunca Dunarii.Seceta se pare ca a lasat amprenta in familii.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde victor s » 19 Feb 2012, 12:14

cred ca am facut si eu o greseala (din fericire, sper, reparabila)...nu am restrans cum trebuie cuibul in toamna,lasand mai multe rame in cuib decat ar fi necesar...bine ca stiu ce am de facut acum, in perioada imediat urmatoare...
ma gandesc, ca, daca aveam mancarea mai concentrata pe 5/6 rame, acum nu mai aveam morcovul...destul de mare !
sper sa iesim cu bine si sa nu ne inecam ...la mal...!
victor s

Mesajde ANITEI » 19 Feb 2012, 13:48

Mie mi/e "frica" sa cheltuiesc toamna sa completez suficient si acum sunt client fidel Apifonda , am lasat si multi roi mici sa treaca iarna (asta e efect european)
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde alt stupar » 19 Feb 2012, 14:13

deficienta (mare) constatata ieri:
CHICIURA in lazi - nu stiu inca de la ce se trage, raame sa incerc sa descopar cauza prin eliminare, dar ieri la un sondaj colo-colo am intalnit chiciura la toate lazile deschise, indiferent ca ghazduiau tarisori, medii sau mai ”subtiri”.
Egal ca fund antivarooa cu sau fara folie, fund clasic, pavilion sau varsati, etc. De impachetat nu impachetez nimic.
locul - coltul stanga-spate, diagonala cu urdinisul, adica in partea goala a lazii.
Nu-mi place !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ioanpuiu » 19 Feb 2012, 14:24

Ioan Guist scrie:Unde am gresit in toamna.

Eu am lăsat după culesuri un cat de 1/2R peste cuiburi pînă foarte tîrziu, în ideea să aibă loc mare pt. pontă.
Pe seceta din toamnă m-am mai şi lăudat că ale mele umplu rame şi le căpăcesc iar în cuiburi nu m-am uitat considerînd că merg bine şi nu are rost să le deranjez.
M-am limitat să le urmăresc la urdiniş, aveau activitate bună şi aduceau şi polen.
La restrîngerea în vederea iernării am constatat că ramele de cuib nu prea aveau toate o cantitate mulţumitoare de miere dar aveam multe rame de cat căpăcite integral.

Situaţia asta m-a forţat să fac o improvizaţie la doi dintre stupi: i-am iernat cu cat (rame 1/2R pline) peste cuib dar de teama că nu vor depăşi spaţiul dintre caturi, am ridicat o ramă din cuib între cele din cat (central)

A fost o soluţie "de avarie" şi stau cu teamă pentru că în timp ce unul din cei doi iernaţi aşa se prezintă normal, la unul am observat prin sita de fund o mortalitate mult mai mare decît la celălalt (sau ceilalţi) încă de la începutul iernării.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 14:51

Am un coleg care asta toamna din comoditate a lasat catul plin de 1/2 peste cuib dar a avut grija sa faca gauri in folie sa poata albina sa traga mierea in cuib.Cum socoteala nu se potriveste tot timpul cand am introdus turta de control am ramas interzis;ghemul era in cat iar cuibul e full de miere.Acuma problema e alta,colegul meu nu are funduri detasabile sa faceam rocada asa ca rog pe cei ce s-au confruntat cu aceasta situatie sa dea o idee cum sa coboare albina in cuib.Eu unul cred ca atunci cind temperatura exterioara o sa depaseasca 12-14 grade cateva zile consecutiv o sa scutur toata albina in cuib si o sa iau catul sacruficind eventuala bruma de puiet.
Asta e o parere personal si daca se mai poate adauga ceva va raman indatorat plus ca,cu totii avem ceva de invatat
proapis13

Mesajde Kostas » 19 Feb 2012, 15:23

proapis13 scrie:Am un coleg care asta toamna din comoditate a lasat catul plin de 1/2 peste cuib dar a avut grija sa faca gauri in folie sa poata albina sa traga mierea in cuib.Cum socoteala nu se potriveste tot timpul cand am introdus turta de control am ramas interzis;ghemul era in cat iar cuibul e full de miere.Acuma problema e alta,colegul meu nu are funduri detasabile sa faceam rocada asa ca rog pe cei ce s-au confruntat cu aceasta situatie sa dea o idee cum sa coboare albina in cuib.Eu unul cred ca atunci cind temperatura exterioara o sa depaseasca 12-14 grade cateva zile consecutiv o sa scutur toata albina in cuib si o sa iau catul sacruficind eventuala bruma de puiet.
Asta e o parere personal si daca se mai poate adauga ceva va raman indatorat plus ca,cu totii avem ceva de invatat

Eu as proceda astfel:
Se scot din cat doua rame de o parte si alta a ghemului, iar in locul lor se ridica doua rame cu miere din cuib. Deranjul este minim si operatia se poate face si la 5 grade cat sunt acum in Severin!
Kostas

Mesajde teinegru64 » 19 Feb 2012, 15:37

proapis13 scrie:Am un coleg care asta toamna din comoditate a lasat catul plin de 1/2

Cumpar un fund detasabil.....si testez daca merge MER-ul ori ba. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 18:26

teinegru64 scrie:Cumpar un fund detasabil.....si testez daca merge MER-ul ori ba. :lol:

E buna si varianta asta,ii dau un fund detasabil de la mine,pune catul deasupra si vine cu cuibul peste cat
Musai sa plece albina in sus dupa mincare.Mentionez ca ramele din cuib sunt full cu miere
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 20:29

@proapis13
Ce am facut eu la sfatul lui Pupemea cu 2 roi mai slabuti care consumasera tot. Erau MER. am pus peste ei un etaj cu rame cu miere. Le-am razuit in partea de jos. Le-am inchis urdinisul si i-am bagat in casa. Sunt undeva intru-un hol mai retras, au cam 12 grade tot timpul. Deja albina zburda prin etajul pus deasupra. Maine daca vremea e ca azi, ii duc inapoi. Sau poate ii mai las o saptamana sa se mai aseze.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE