nae scrie:D-le,Kamy ,nu suntem compatibili .Sigur citesti mult si e bine ,in timp vine si intelegerea . Chiar vreau sa ma retrag ,sa nu intram in polemica .
Daca tranzvazezi o larva de 3 zile vei constata :
1-o matca mica ,
2-iese inaintea suratelor ,bune ,si le haleste ,
3-laptisor in botca .
Laptisor gasesti si la schimbare linistita .Eu in culesurile mari incerc sa fac miere .
Lucratoarea e albina din stup care n-a iesit la zbor (doica/gardian/producatoare de ceara ,laptisor ... ) ,albina propusa de matale e CULEGATOARE si face alta treaba ____ daca stupul n-are lucratoare o parte din culegatoare se'' intorc ''la munca lucratoarelor pana se restabileste echilibrul ...
Pace !
se pare ca vorbim despre acelasi lucru din doua unghiuri diferite,am citit tot ce mi-a cazut in mana acus cativa ani buni,ma scuzati nu vorbesc din carti,sant de acord ca stupul care n-are lucratoare sau culegatoare se organizeaza si se-mpart fara prea multe sedinte si fac toata treaba,acelasi lucru l-am sustinut si eu.doar ca din ailanta directie,dar cu circulatie in ambele sensuri.
15 botci care sant deja capacite in 3-4 zile nu afecteaza productia de miere/famile
intrebati orice facator de matci daca nu are botcile mai pline si matci mai mari in timpul salcamului si daca spune ca NU,promit sa ma retrag si sa nu mai scriu,pentru ca SCRIU PROSTII!