Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde popik50 » 16 Feb 2012, 19:28

Am deschis acest topic pentru a avea o imagine de ansamblu in ce priveste mortalitatea familiilor de albine in anumite zone ale tarii (tinand cont ca a fost o iarna capricioasa). Cei care au suferit pierderi , sa spuna cate familii au pierdut si daca pot spune si eventualele cauze ar fi si mai bine. Eu unul cred ca am avea multe de invatat pe viitor si totodata vom vedea si in ce zone ale tarii au fost pierderile mai mari.

Am sa incep eu: Din 26 fam. momentan nu am pierdut niciuna . Doar una singura are ceva probleme pentru ca a primit vizita unui soarece(asta inainte de a pune gratiile) si a pierdut ceva efectiv. A intrat in iarna cam slabuta si vad o mortalitate peste limita admisa acolo. E posibil sa o pierd dar in rest toate au raspuns azi la apel dupa ce le-am dat cate o turta de apifonda. Sper sa fie bine de aici inainte :)
popik50

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde Bee Happy » 16 Feb 2012, 20:05

popik50 scrie:Am deschis acest topic pentru a avea o imagine de ansamblu in ce priveste mortalitatea familiilor de albine in anumite zone ale tarii (tinand cont ca a fost o iarna capricioasa).

L-ai deschis cam repede topicul. Cu vreo 30 de zile. Eu abia in 15- 20 martie am curajul sa numar. Pana atunci se pot intampla multe. De aceea: ''Nu zi hop, pana nu sari groapa''.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde peterneamt » 16 Feb 2012, 20:30

Bee Happy scrie:
popik50 scrie:Am deschis acest topic pentru a avea o imagine de ansamblu in ce priveste mortalitatea familiilor de albine in anumite zone ale tarii (tinand cont ca a fost o iarna capricioasa).

L-ai deschis cam repede topicul. Cu vreo 30 de zile. Eu abia in 15- 20 martie am curajul sa numar. Pana atunci se pot intampla multe. De aceea: ''Nu zi hop, pana nu sari groapa''.

Asteapta un zbor de curatire sa ii vedem si pe aia (stupii ) care au probleme si apoi iti raportam. ;)
peterneamt

Mesajde proapis13 » 16 Feb 2012, 20:36

Discutia deocamdata se putea continua aici viewtopic.php?f=10&t=1707
Acuma,fiecare cu ce-l doare,mai e pina la floarea de papadie
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 16 Feb 2012, 21:21

popik50 scrie:Am deschis acest topic pentru a avea o imagine de ansamblu in ce priveste mortalitatea familiilor de albine in anumite zone ale tarii (tinand cont ca a fost o iarna capricioasa). Cei care au suferit pierderi , sa spuna cate familii au pierdut si daca pot spune si eventualele cauze ar fi si mai bine. Eu unul cred ca am avea multe de invatat pe viitor si totodata vom vedea si in ce zone ale tarii au fost pierderile mai mari.

Am sa incep eu: Din 26 fam. momentan nu am pierdut niciuna . Doar una singura are ceva probleme pentru ca a primit vizita unui soarece(asta inainte de a pune gratiile) si a pierdut ceva efectiv. A intrat in iarna cam slabuta si vad o mortalitate peste limita admisa acolo. E posibil sa o pierd dar in rest toate au raspuns azi la apel dupa ce le-am dat cate o turta de apifonda. Sper sa fie bine de aici inainte :)

la mn mortalitate 0 dar mancare vreo 10 kg minim fiecare a consumat
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde popik50 » 16 Feb 2012, 21:30

Nutzimd@yahoo.com scrie:
popik50 scrie:Am deschis acest topic pentru a avea o imagine de ansamblu in ce priveste mortalitatea familiilor de albine in anumite zone ale tarii (tinand cont ca a fost o iarna capricioasa). Cei care au suferit pierderi , sa spuna cate familii au pierdut si daca pot spune si eventualele cauze ar fi si mai bine. Eu unul cred ca am avea multe de invatat pe viitor si totodata vom vedea si in ce zone ale tarii au fost pierderile mai mari.

la mn mortalitate 0 dar mancare vreo 10 kg minim fiecare a consumat

Pune localitatea la avatar ca sa stim si noi de unde esti. ;)
popik50

Mesajde pin » 16 Feb 2012, 22:27

Mai Popica tu nu stii sa citesti? A scris omu' ca-i din comuna yahoo :D
pin

Mesajde akmm » 17 Feb 2012, 08:36

popik50 scrie:Am sa incep eu: Din 26 fam. momentan nu am pierdut niciuna .

Eu spun ca adevarata intentie a topicului se rezuma la obsevatia de mai sus.
De regula, cei ce au probleme nu prea au de ce sa-si stinga necazul pe forum.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde serb » 17 Feb 2012, 12:30

da, si mie imi place cum suna :"hai sa discutam de pierderi; eu nu am nici una , sîc, sîc ". daca avea un sfert din stupi morti sau sub zapada nu cred ca deschidea acest topic.
serb

Mesajde sakala » 19 Feb 2012, 00:05

da uite ca eu imi inec amarul!!!!!!!!!
azi la un control rapid le-am pus cate o turta ca cu gerul asta au consumat cam multisor si unul a murit din greseala mea era un roi facut tarziu si nu prea a avut nici populatie multa nici mancare indeajuns si sa stins ma cam doare sufletul mai ales ca sunt la inceput dar capul sus si mergem inainte ;)
mam dat cu capul de tavan anul asta in septembrie am sale fac completari sa fie rama ful de sus pana jos asta si nu o sa mai iernez roi tarzii fac unificari sa nu mai am neplaceri deastea
cam asta cu stupii mei vom vedea ce va urma
sakala

Mesajde MIHAI BALS » 19 Feb 2012, 00:35

1 mort-am pus gratiile tarziu si soarecele era deja.Consum normal.Fund cu sita FARA subar si la cativa roi pe 3-4 rame! Roi au fost primii verificati si sunt bine.Cred ca neavand fund, n-au inceput ponta in ianuarie ca cei cu fund.Fara turte pana acum.Daca n-au zbor, eu cred ca turta face mai mult rau.Exceptie cei fara mancare.
Din ce am auzit in zona, situatia nu e roz.
Cea mai mare greseala,ca sa nu zic crima,a fost turta in decembrie!
MIHAI BALS

Mesajde badguy_goodguy » 19 Feb 2012, 00:55

Acuma cei care se laudau pe youtube ... cu turtele pe care le puneai prin ianuarie ... nu mai dau nici un semn de viata :D
badguy_goodguy

Mesajde jenica67 » 19 Feb 2012, 16:01

Eu azi mi-am vizitat stupisorii mei. Pot sa spun ca pana acum sunt fericit, ca toti au spus prezent, Am avut si ceva turte la mine, dar nu le-am pus din doua motive :
- am spatiu prea mic deasupra ramelor, (de fapt el este standard), fata de grosimea apifomdantului. Am incercat sa le mai intind cu un sucitor, dar nu am reusit, sa le fac destul de subtiri. O sa le pregatesc pentru urmatoarea vizita
- avand in vedere pozitia albinelor, adica ocupau inca jumatatea de la urdinis, cred ca nici nu este cazul inca.
Sunt optimist si sper ca o sa fie toate prezente in primavara.
Am deschis azi un stup, cel mai slab si arata cam asa fata de cum l-am pregatit de iernare. Acesta a avut si cele mai multe albine moarte, undeva la 100-150 de albine, restul au avut mult mai putine, cel putin pe fundul stupului. Este adevarat ca trebuia sa il stranga pe 5 rame dar asta toamna asa mi-a parut mie ca e de ajuns. Ceilalti nu i-am deschis, ca albinele erau prezente pe la urdinis si am zis ca nu are rost.
Fişiere ataşate
Picture 001_resize.jpg
si asa aratau azi.
Foto 012_resize.jpg
asa aratau in toamna
jenica67

Mesajde biologu » 19 Feb 2012, 23:49

Am ajuns la procentul de pierderi de cca 10 %. Din 47 de stupi au murit 4, iar unu l-am mgăsit muribund. L-am stropit cu sirop călduț și am pus o ramă cu albine de la unul tare. Să vedem dacă scapă :?: . A murit un nucleu pe Dadant (fără puiet, a consumat tot), un altul tot Dadant, la fel ca primul, apoi unul pe ME, cu 1/2 de ramă cu puiet. Toți au murit datorită lipsei hranei și neintervenției la timp (vreo 2 nu se mai auzeau aproape deloc, nu știu de ce nu am intervenit de atunci, doar eram aproape convins că nu vor face față).
Am pus la restul Apiluk cu polen. Să vedem ce vor face anul ăsta ! Dacă iarna perfectă de anul trecut a dat producții foarte mari în zona mea (Oravița, Caraș-Severin), de ce n-ar putea fi și 2012 un an perfect pt. bâze și pt. noi ????
Vă urez producții mari și câștiguri pe măsură în 2012 !!!!
biologu

Mesajde ilalexandru » 20 Feb 2012, 00:41

Ai pus apiluk cu polen? insa te intreb eu: ti-a iesit albina afara la curatit?De unde stii ca nu urmeaza inca doua saptamani de frig, in care albina o sa stea numai in stupi? Sper sa nu fie asa, pt ca altfel trebuie sa pregatesti hartia igienica
ilalexandru

Mesajde balu » 20 Feb 2012, 10:19

- 1 , dar e mult pina departe, din 2007 primul roi, prima pierdere, dar si in ceilalti multe albine moarte, in vara -toamna ceva cules e mana.
asta dus, l-am strins prea tare pe 3 rame, si nici elea pline, ce-oi fi avut cu el nu stiu, am orizonali nestrinsi cu toate ramele, daca lasam 5 rame, chiar cu coroane mai subtiri zic ca avea alte sanse. :( In altii am scos cite o rama in loc de diafragma, in golul acela erau cele mai multe albine. Greu in toamna cu furtisagul si cu viespile. Doamne ajuta|
balu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR