Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 23:23

Apicultura se practica de sute de ani...si oare cati au iernat in hala? Au fost ierni mult mai nasoale decat acum. Si totusi albinele au supravietuit. Bunka intrebarea nu e daca ierneaza sau nu mai bine in hala(apropo...ai facut un experiment iernand doua-trei familii in interior pana acum?), ci de ce in zona ta sunt apicultori care iernand afara au pierderi zero? Tinand cont de amortizarea halei, de intretinerea ei, de consumul de curent pentru a mentine temperatura constanta, de munca depusa..mai bine cumperi familii primavara daca tot ai pierderi peste iarna. Si apropo: de unde stii tu ca iernand in hala la, sa zicem 5 grade, consumul nu e mai mare decat afara?

Nu prea stau in picioare dupa logica mea pt ca daca sute de ani nu a fost perfect, nu spre conservatorism tindem, cel putin eu..eu tind spre punerea la punct a unor tehnici care sa fie mai bune decat pana acum, de ce vorbim despre ce era acum 100 de ani??...care-i sensul?..de ce nu aveti buduroaie in loc de lazi vopsite si de ce nu stoarceti fagurii cu mana intr-un lighean si aveti centrifuga de inox...de ce faceti pastoral si nu ii tineti pe aceeasi vatra, de ce aveti 100 in loc de 5??
Si intrebarile curg de aici garla!
Intrebarea e exact asta...ierneaza mai bine si mai sigur in spatiu protejat sau nu??..si la intrebarea asta s-a dat raspunsul demult tare!
In zona mea sunt prea putini sau deloc care au anul asta pierderi 0, un amic de-al meu de vreo 45 de ani stupar vechi cu experienta cu vreo 220, are pana si el vreo 5 mortaciuni...nu exista apicultori care nu pierd niciodata nici o colonie...dupa parerea mea exista doar apicultori sinceri si apicultori pescari.
Hala se amortizeaza numai din consumul redus al hranei si din plusul de puiet la momentul pomilor, numai din startul mult mai bun , in 2-3 ani hala se amortizeaza numai din chestiile astea+ mortalitatea mult mai mica la iernare.
La ultima intrebare nu pot sa va raspund, sa zicem ca am citit o carte!!!
BUNKA

Mesajde nae » 21 Feb 2012, 23:35

Pe alt forum am vazut (si voi--sigur) hala dl. Chilom (cred) .
1- n-are curent .
2-in 2011 ,cald in feb. ,i-a scos din hala si l-a prins zapada (frig )____ o rama de puiet in plus( la 5* in hala) cand o scoti in frig iti da dureri de sale sau nu te prinde frigul dar n-ai rapita pt rama aia in plus ,ce faci ___ roi ? (daca informatia cu dl. Chilom nu este corecta va rog sa ma SCUZATI ____ cred ca e un film undeva !?)
Ideea imi place dar n-o simt .. vulpea zice ca sunt acri .
nae

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 23:43

Daca faci hala asa cum au facut-o aia (tunel) e simplu sa rezolvi problema temperaturii, nu-ti trebuie decat o adoua usa in spate de 4m /2,5 inaltime, le-ai deschis si aia e, pleaca caldurica din hala..
BUNKA

Mesajde andrei_calinescu » 21 Feb 2012, 23:47

Faptul ca se inregistreaza unele pierderi nu trebuie sa genereze o schimbare radicala de atitudine in ceea ce priveste iernatul.
moderatie moderatie moderatie
andrei_calinescu

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2012, 23:48

sunt radical si visul meu e sa devin PI ER PATRAT ..vorba cantecului! :lol:
BUNKA

Mesajde andrei_calinescu » 21 Feb 2012, 23:54

BUNKA scrie:Apicultura se practica de sute de ani...si oare cati au iernat in hala? Au fost ierni mult mai nasoale decat acum. Si totusi albinele au supravietuit. Bunka intrebarea nu e daca ierneaza sau nu mai bine in hala(apropo...ai facut un experiment iernand doua-trei familii in interior pana acum?), ci de ce in zona ta sunt apicultori care iernand afara au pierderi zero? Tinand cont de amortizarea halei, de intretinerea ei, de consumul de curent pentru a mentine temperatura constanta, de munca depusa..mai bine cumperi familii primavara daca tot ai pierderi peste iarna. Si apropo: de unde stii tu ca iernand in hala la, sa zicem 5 grade, consumul nu e mai mare decat afara?

Nu prea stau in picioare dupa logica mea pt ca daca sute de ani nu a fost perfect, nu spre conservatorism tindem, cel putin eu..eu tind spre punerea la punct a unor tehnici care sa fie mai bune decat pana acum, de ce vorbim despre ce era acum 100 de ani??...care-i sensul?..de ce nu aveti buduroaie in loc de lazi vopsite si de ce nu stoarceti fagurii cu mana intr-un lighean si aveti centrifuga de inox...de ce faceti pastoral si nu ii tineti pe aceeasi vatra, de ce aveti 100 in loc de 5??
Si intrebarile curg de aici garla!
Intrebarea e exact asta...ierneaza mai bine si mai sigur in spatiu protejat sau nu??..si la intrebarea asta s-a dat raspunsul demult tare!
In zona mea sunt prea putini sau deloc care au anul asta pierderi 0, un amic de-al meu de vreo 45 de ani stupar vechi cu experienta cu vreo 220, are pana si el vreo 5 mortaciuni...nu exista apicultori care nu pierd niciodata nici o colonie...dupa parerea mea exista doar apicultori sinceri si apicultori pescari.
Hala se amortizeaza numai din consumul redus al hranei si din plusul de puiet la momentul pomilor, numai din startul mult mai bun , in 2-3 ani hala se amortizeaza numai din chestiile astea+ mortalitatea mult mai mica la iernare.
La ultima intrebare nu pot sa va raspund, sa zicem ca am citit o carte!!!

Bunka , la 220 o pierdere de 5 e zero. Nu te panica mai mult decat necesar.
E inevitabil sa nu ai pierderi.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 21 Feb 2012, 23:59

Bunka, acuma ma adresez tie si numai tie.
Ca si tehnologie apicola, esti convins ca acei stupi mastodonti pe care i-ai creat tu, cu zeci de kile de albina in ei, sunt chiar reteta perfecta ?
Oare nu ce-i mult strica? Matcile alea au fost secatuite exact in momentul de articulatie intre sezoane - la sfarsitul lui iulie.
Dupa aceea au cazut.
Asa cum spuneai ar fi fost preferabil sa-i stolonezi , sa-i tratezi si sa-i completezi.
Imi aduc aminte cat de mult studiai acest model, cu cat mai multa albina pe unitate.
Eu zic ca aceste modele sunt valabile in scheme de pastoral gen Ioan Guist. Cand alergi cu stupii paletizati din cules in cules.
Intr-un semistationar asa cum realizezi tu, nu cred ca sunt solutia ideala.
Avis si celor care se lupta sa implementeze stupul cu 2 matci.
E doar o parere personala.
andrei_calinescu

Mesajde ilalexandru » 22 Feb 2012, 00:09

Nu am iernat vreo familie vreodata in interior, insa nu vad de ce ar ierna mai bine la interior decat afara. Din cate am vazut familiile de albine nu mor de frig ci mor de foame. De ce mor de foame acum...pentru ca in decembrie a fost cald si matca a inceput sa oua...asta zic unii. Insa si in decembrie noptile au fost sub 0 grade. Ziua ajungea pe la 10 grade. Insa daca temperatura in hala ramane constanta(un lucru costisitor insa) matca s-ar putea sa inceapa iarasi sa oua. Si sa te trezesti la mijlocul lui ianuarie ca tot ai puiet. Deci ce ai realizat?
Iar legat de mortalitate... de ce ai tu mortalitati acum? Din ce cauza acel apicultor are 5 mortaciuni? Decat hala, mai bine stimulezi familiile in august cu 5 kg de zahar. Oare cati ani vei face lucrul asta cu banii de pe hala?
Revenind putin la subiect...cam toti apicultorii cu care am vorbit zilele astea se vaita ca au, la unele familii, pete maronii pe rame. Ce inseamna lucrul asta??? Ca s-ar putea ca de acum inainte iarna sa-si ceara partea ei in familii de albine. CE a fost pana acum...a fost doar incalzirea.
Si eu am gasit cateva pete pe punga in care a fost mierea la un nucleu. Un nucleu iernat pe 2 rame care a papat 1 kg de miere pana acum din punga. Insa e foarte vioi, cu albina pe ambele rame, miere suficienta insa tot i-am pus turta deasupra pentru a se stimula putin. La intrearea in iarna avea 6 kg de miere pe ambele rame la un loc.
ilalexandru

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 00:16

Fii atent Pupe..
N-am pus valoarea terenului pt ca unii vor mai mult altii mai putin, eu o sa iau in calcul si teren pentru casa si pentru gradina deci..minim un Ha. Daca-i la sosea la mine poate sa fie de la 2000 la 4000 de E, teren bun drept, la sosea cu reteaua de energie langa drum, fara apa canalizare etc..astea se rezolva cu o fantana si o fosa septica bla bla..
Punem o fundatie de maxim................................ 15000ron
In arce intra exact 2mc...am pus 3 ca sa fie cu plus...... 2100ron..n-am pus rasina de incleiat 50 de jumatati de arc la 8m sectiune 10/5cm
Ignifugarea arcelor, protectie la foc, carii ciuperci microorganisme, mucegai
inca9 bidoane la 5l 9* 30 Ron................................270ron
Vata minerala bazaltica din aceea
la pachet 100 mm grosime 2,4mp ...........................5500ron
La placaj tego am o problema, tego de 10mm e scump, placat la interior si la exterior 480mp fara peretii fata spate unde vin usile, ma rog orientativ 500mp 135ron/placa de 2500/ 1250cm.............................20736ron Cam scump, de calitate, probabil ca sunt si materiale mai ieftine, alte tipuri de placaj
O varianta la Tego este OSB...la placile de 8mm grosime iese un pret de 6000 de ron..asta ca exemplu ca pretul e umflat destul de mult prin unele locuri, deci cu aproximativ 14000 RON mai putin
Tabla ..........................................................3240ron....punem rotund 5000Ron
Nu mai pun usile si ventilatia ca fata de investitia de pana acum e par la ceas
Nici nu stiu cat e o usa de aia..
Total=48606Ron fara teren...cu teren la 4000E sa zicem se duce la 64606
Preturile sunt umflate pe ici pe colo prin partile importante, eu zic ca in 12-13000 maxim maxim se face
Ultima oară modificat de BUNKA pe 22 Feb 2012, 01:36, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 00:39

Incerc sa va raspund pe rand ca-s luat in vizor :lol:
Bunka, acuma ma adresez tie si numai tie.
Ca si tehnologie apicola, esti convins ca acei stupi mastodonti pe care i-ai creat tu, cu zeci de kile de albina in ei, sunt chiar reteta perfecta ?
Oare nu ce-i mult strica? Matcile alea au fost secatuite exact in momentul de articulatie intre sezoane - la sfarsitul lui iulie.
Dupa aceea au cazut.
Asa cum spuneai ar fi fost preferabil sa-i stolonezi , sa-i tratezi si sa-i completezi.
Imi aduc aminte cat de mult studiai acest model, cu cat mai multa albina pe unitate.
Eu zic ca aceste modele sunt valabile in scheme de pastoral gen Ioan Guist. Cand alergi cu stupii paletizati din cules in cules.
Intr-un semistationar asa cum realizezi tu, nu cred ca sunt solutia ideala.
Avis si celor care se lupta sa implementeze stupul cu 2 matci.
E doar o parere personala.
Andrei ..eu sunt convins ca stupii aia produc foarte mult in conditii foarte dificile..la tei prima saptamana ploaie, a doua saptamana cules dupa care gata...stupii au facut toti peste 20 de kg, cu 2-3 exceptii care aveau probleme gen puiet larvar consum etc, am avut putini cu 22-23 kg, o parte la 25kg, am avut si la 30kg extras.
Sunt convins ca tehnologia e buna, cel care a aplicat-o n-a fost atent pana la capat, daca o sa citesti cartea sporirea productiei de miere de Aurel Malaiu, o sa intelegi unde am procedat corect si unde am inceput sa gresesc..repet, tehnologia este nu buna, extraordinara..cu putin mai multa atentie si inspiratie aveam de la 40 de bombe ...120 de stupi tari la cel putin 10 rame dadant. Aici zic eu ca experimentul valoreaza mai mult decat paguba, ma intelegi...asta tre sa o inteleaga si nea Alexandru..nu mai revin ca cine vrea sa obtina rezultate nu azi, si poate nici maine dar de poimaine incolo constant sa citeasca si sa experimenteze, cine nu sa practice ceea ce a invatat de la bunicu`!!
Nu, la ceea ce face Ioan Guist nu se preteaza pt ca el are 500, si 500 de asa ceva nu poti sa intretii decat daca mai ai 10 oameni pe langa tine si toti buni.
Chestia asta merge cred eu pe la 100 de stupi nu mai mult pt unul care a studiat treaba.
Stupul cu doua matci functioneaza, imi pare rau ca nu esti constient de acest lucru, depinde mult ce faci cu ele, unde le pui, cum le asezi, cum le desparti, unde-i spatiul pt miere etc...n-o sa explic, iar cine vrea mai mult sa studieze, pt ca experimentul costa al dracu, ani de observatie, de pierderi uneori, de batut pasul pe loc ..in loc sa am 200 acu...
Sincer, daca te uiti putin la cum formeaza roii cei de la frenchbeefarm..ai raspunsul la stupul cu doua matci, daca experimentezi Demaree ai inca un raspuns la stupul cu doua matci, si la reducerea roirii, daca iti ai putina imaginatie sa vezi ca ambele tre sa aiba cam 40000de celule pt ouat, apoi te gandesti unde sa le pui cu ce si cum sa le separi...mai mult nu zic, ca nu-i cazul...vorbim peste 5 ani , vorba lui Pupe :mrgreen: 8-)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 01:10

Nu am iernat vreo familie vreodata in interior, insa nu vad de ce ar ierna mai bine la interior decat afara. Din cate am vazut familiile de albine nu mor de frig ci mor de foame. De ce mor de foame acum...pentru ca in decembrie a fost cald si matca a inceput sa oua...asta zic unii. Insa si in decembrie noptile au fost sub 0 grade. Ziua ajungea pe la 10 grade. Insa daca temperatura in hala ramane constanta(un lucru costisitor insa) matca s-ar putea sa inceapa iarasi sa oua. Si sa te trezesti la mijlocul lui ianuarie ca tot ai puiet. Deci ce ai realizat?
Iar legat de mortalitate... de ce ai tu mortalitati acum? Din ce cauza acel apicultor are 5 mortaciuni? Decat hala, mai bine stimulezi familiile in august cu 5 kg de zahar. Oare cati ani vei face lucrul asta cu banii de pe hala?
Revenind putin la subiect...cam toti apicultorii cu care am vorbit zilele astea se vaita ca au, la unele familii, pete maronii pe rame. Ce inseamna lucrul asta??? Ca s-ar putea ca de acum inainte iarna sa-si ceara partea ei in familii de albine. CE a fost pana acum...a fost doar incalzirea.
Si eu am gasit cateva pete pe punga in care a fost mierea la un nucleu. Un nucleu iernat pe 2 rame care a papat 1 kg de miere pana acum din punga. Insa e foarte vioi, cu albina pe ambele rame, miere suficienta insa tot i-am pus turta deasupra pentru a se stimula putin. La intrearea in iarna avea 6 kg de miere pe ambele rame la un loc.

De ce ar ierna mai bine inauntru decat afara, pai..nu le deranjeaza cainii, pasarile, copii..ca sa zambim..apoi trecand la chestii serioase, fluctuatiile termice fiind mici de la zi la noapte consumul este redus foarte mult, pana in decembrie teoretic daca nu depun oua e ok, din ianuarie-februarie se mai incepe ponta si afara, puseurile de vreme rece sunt in general in ianuarie februarie exact cand incep ele sa ponteze, asta se traduce in consum mare de hrana si in uzura prematura a albinei. Indiferent daca ai doar un pod de palma de albina sau ai 2 rame, temperatura tot la 35 tre sa fie si consum tot este marit daca afara sunt temperaturi cu minus multe grade.
In hala temperatura ramane constanta fara cheltuieli extraordinare, albinele incalzesc cladirea la 5-6 grade, problema este sa nu se incalzeasca prea tare, asta se rezolva cu un controler care deschide niste fante de aerisire mai tare cand se trece de 6 grade in hala.
Albinele mor de foame si asta e motivul pt care in hala e mai bine, pt ca in hala consuma mai putin, iar aceeasi rezerva de hrana le ajunge pe mai mult timp, uzura mai mica, scimbarea generatiilor se face cu uzura mai mica a albinei, cu consum mai mic de hrana raportat la suprafata de puiet crescuta, implicit perioada martie aprilie te gaseste cu albina tanara neuzata si capabila sa creasca generatii noi de puiet.
Pe langa hala eu mai vad o investitie in ceva...iar dau din casa prea mult...Layens tata, ierneaza pe 30/30cm pe 47 de cm inaltime din care doua treimi hrana, adica un cub de 30/30/30cm de MIERE nu inlocuitori...iar am dat din casa....
Stupul Ware va zice ceva, sau Roger Delon, sau conceptul "climat stabile"????
Daca nu, inapoi la carte si la experiment sau daca va convine mai mult la tehnica lu bunicu..e buna si aia in lipsa de altceva!
Pai ce inseamna petele maronii nea` Alexandru?...raspunsul e mai sus..puiet...frig...variatii mari de temperatura zi-noapte, consum sporit, incarcarea intestinului si uzura prematura fara eficienta in cresterea unei cantitati mai mari de puiet.
Adica una e sa cresti o palma de puiet cu costuri maxime care se calculeaza in diminuarea rezervelor si uzura exagerata a albinei, si alta e sa cresti in aceeasi perioada 2 rame de puiet, cu consum mai mic si cu albina mai sanatoasa, care nu lasa pete pe pungi...inca se mai tine.
Iernatul in hala nu l-am scornit eu..sunt multe cazuri de apicultori care au succese deosebite in sensul asta, e plin de poze, de dovezi de informatie, cartile-s pline de litere....
BUNKA

Mesajde topy » 22 Feb 2012, 09:52

selectia naturala intr-o hala, totusi, unde e? daca ai 220 de stupi banuiesc ca fiecare pune la iernat fiecare lada cam in acelas mod.(lasam la o parte experientele).daca din aia 220 mor 5 si sa zic ca nu mor 5 ci 25, de ce aia au murit si ceilalti au ramas? inseamna ca undeva (daca apicultorul nu a omis ceva din greseala fata de ceilalti stupi).....„genetic nu sunt structurati” http://www.youtube.com/watch?v=J0BkdKGPTxw .cred ca e un castig sa moara pentru ca se elimina inadaptatii . de exemplu acum am o lada in care cred ca albinele sunt in partide diferite :lol: iernez cu o familie de baza si cu un roi alaturi.toate lazile au ghemul format langa diafragma.asa e normal.in lada asta sunt doua gheme care incalzesc peretii exteriori.langa diafragma nu e nici o albina.....(sunt certate???).daca o sa crape nu e nici o suparare.e problema lor. de ce sa perpetuez in stupina astfel de „malformatii”.
la costurile calculate pentru hala as cumpara albina si pentru roi poate as face cateva zeci , sa zic, de lazi pt roi pe 6 rame, (asta daca chiar vreau sa ii iernez in interior pe cei care imi par cu probleme), lazi care ar ierna foarte bine in podul unei case, sau intr-o sura sau garaj.nu ocupa spatiu.la ora actuala a dezvoltarii majoritatii stupinelor din romania e ca si cum ai cumpara un tir la o stupina de 30 de familii in speranta ca o sa reusesti sa il umpli. totusi nu tirul culege nectarul ....chiar daca in tir ar fi confortul mai mare pentru albina decat.....intr-o ifa sa spunem... :shock:
topy

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 10:38

Nu, parerea mea este c asta cu selectia naturala e o prostie...o scuza pentru pierderile noastre din cuza ca, ori a fost prea putin puiet, ori a fost matca batrana, ori albina a fost uzata, ori hranirea proasta ori tratamentul defectuos ori, ori, ori.....
Ca sa cauti scuza in a nu oferi albinelor conditii optime de supravietuire mi se pare o tampenie sa invoci selectia naturala...sa zicem ca lasam selectia naturala sa se desfasoare vara, in sezon si iarna numai pt alea 75 % care merita sa ierneze mai bine, sa o facem..sa le oferim conditii mai bune!
Asta-i parerea mea...sa nu-mi zici ca prietenului meu, cel cu 220, nu i-ar fi prins bine si alea 5 colonii pierdute ca nu te cred si cred ca daca-i zic, lasa ma ca trebuiau sa moara ca erau proaste...imi zicea vreo doua.. :roll:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 10:49

Pai de ce spui tu chestia asta cu moftul...ai senzatia ca in tara sunt doar oameni cu 30 de stupi?
Sunt multi care au 200, 300, 400...si multi care au 70-100 si care anul urmator pot avea 200, si lor, astora multi le-ar folosi, asta unu la mana...doi la mana eu nu incerc sa conving, discut cu argument, si imi proiectez mie o directie ca sa ma intelegi.
Prefer sa bag 400mil intr-o hala in care mai fac si tamplarie si altele si sa am 100 de stupi si sa o fac in ideea ca in cativa ani, da...as putea sa am 3-400.
Eu o sa lipsesc pana Dumineca..ma duc sa dau zapada!
Mai vorbim!
BUNKA

Mesajde teinegru64 » 22 Feb 2012, 11:09

BUNKA scrie:Nu, parerea mea este c asta cu selectia naturala e o prostie...o scuza pentru pierderile noastre din cuza ca, ori :

Daca e parerea ta ...asta e .Parerea mea e ca peste cinci ani vei fi ferm convins ca stupul prof Ursu e cel mai bun :lol:
Si acum serios...Layens-ul tau nu va raspunde la visele tale .Sfatul meu ...mergi pe ME.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde topy » 22 Feb 2012, 11:22

totusi selectia naturala a facut albina sa reziste un numar impresionant de ani in aproape orice loc de pe pamant.de cand o „ingrijim” noi in plasticuri cu „turtite” si cu alte lucruri moderne avem familii neadaptate la varooza avem ccd si asa mai departe.practic noi ajutam sa traiasca orice care in conditii de concurenta naturala ar fi disparut.albina trebuie sa treaca si iarna ca sa supravietuiasca, nu numai vara. vara elimini matci (deci familii din punct de vedere genetic) care nu corespund productiei de miere........si asa mai departe.asta vrem sa facem pentru buzunarul nostru.iarna se elimina singure (din pacate omul nu poate face asta),familiile care au anumite probleme pe care noi nu le vedem. la inceputurile mele ,daca erau mai multe matci intr-un stup cu probleme alegeam eu una care imi parea mie ca e mai „frumoasa”.(ca asa scria cartea). de multe ori gusturile mele nu erau aceleasi cu ale albinelor.acum le las pe ele sa isi selecteze matca.am ajuns la concluzia ca e mai natural sa o faca ele si e mai bine.(e un exemplu doar).cand ajungi sa lucri pentru acei 5 stupi cat pentru 50 de astia normali nu cred ca poate fi vorba de rentabilitate .daca un cal are piciorul rupt stapanul il impusca.....oare o face pentru ca e crud....noi nu putem vedea acel picior rupt intr-o familie de albine.....dar iarna il vede.
topy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE